Espanja – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Hotelleja – Barcelona
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Ruokailijoita Barri Goticin alueella
Vanhankaupungin tunnetuin ja vilkkain osa on Barri Gòtic, ja sieltä voi nopeasti löytää vähintäänkin kohtalaisen ravintolan.

Ruoat ja ravintolat

Barcelona on monipuolinen, kohtuuhintainen ja mielenkiintoinen ravintolakaupunki, jossa kannattaa maistella mitä erilaisimpia herkkuja. Siellä voi syödä edullisesti tai sitten todellisen gourmet-aterian, ja kaupunki tarjoaa niin hintojen kuin ruokien puolesta kaikille jotakin.

Parhaita kaupunginosia löytää ravintola summamutikassa ovat Ramblasia reunustavat Barri Gòtic ja El Raval. Muitakin alueita, joilla on keskitetysti ravintoloita, löytyy, ja ruoista kalaruoat ja muut tyypilliset katalonialaiset ja espanjalaiset ruoat ovat kaikkein parhaita. Barcelonasta saa myös hyviä ruokia eri puolilta Eurooppaa, Aasiasta ja Etelä-Amerikasta, ja siellä on tapasten johdolla erinomaiset pikaruoat ja välipalat.

Barcelonan parhaat ravintolaseudut

Barcelona on erinomainen ruokailukaupunki, jossa ateriointi kuuluu aina päivän kohokohtiin ja jossa harvalla tulee ikävä kotimaan sapuskoita. Siellä on mahdollista löytää ravintola miltei mistäpäin tahansa, mutta jotkin kaupunginosat ovat parempia nopeasti löytää ravintola kuin toiset.

Vanhakaupunki (Ciutat Vella), johon kuuluvat Barri Gòtic, La Ribera ja Sant Pere, on monin tavoin paras paikka ruokailla. Merellisessä Barcelonassa myös Barcelonetan ja Port Olímpicin mereneläviä tarjoavat ravintolat ovat vertaansa vailla, ja niin kesällä kuin muulloinkin rannan tuntumassa on paljon houkuttelevia ruokapaikkoja. Ytimen ulkopuolella Eixample on paikka, josta löytyy monenmoista ravintolaa, mutta Gràciaan ei välttämättä kannata muualta kaupungista lähteä.

Barri Gòtic

Vanhankaupungin tunnetuin ja vilkkain osa on Barri Gòtic, ja tämä Ramblasin vieressä oleva alue on melko laaja ja monipuolinen paikka etsiä ravintolaa. Siellä on eräitä kaupungin parhaita ravintoloita, ja sieltä voi kuka tahansa koska tahansa nopeasti löytää vähintäänkin kohtalaisen ravintolan. Kortteleita, jotka ovat lähellä Plaça de Catalunyaa, kannattaa ainakin niiden ollessa vilkkaimmillaan etenkin perjantai-iltaisin ja lauantai-iltapäivisin vältellä, ja näissä kortteleissa onkin enemmän kauppoja kuin ravintoloita.

Nyrkkisääntönä Barri Gòticissa voidaan pitää sitä, että valtaosa ravintoloista on Carrer de Ferran in / Carrer de Jaume I:n toisella puolella ja mitä lähemmäs merenrantaa kulkee sen enemmän hinta-laatusuhteeltaan hyviä ja myös paikallisten suosiossa olevia ravintoloita tulee vastaan.

Placa Reial
Plaça Reial Barri Gòticissa ei ole mikään kaikkein edullisin paikka ruokailla, mutta aukiolla on lyömätöntä tunnelmaa.

Yksi pääpaikkoja ruokailulle Barri Gòticissa on Plaça Reial [kartalla], joka on aivan Ramblasin vieressä. Se on aukio, jolle voi lähteä koska tahansa syömään, mutta se on parhaimmillaan vähän juhlavamman aterian yhteydessä. Se ei ole mikään kaikkein edullisin paikka ruokailla, mutta aukiolla on lyömätöntä tunnelmaa ja paljon erilaisia ravintoloita. Tapas-ravintolat ovat aukiolla kaikkein yleisimpiä, ja yksi kaikkein parhaita aukion ravintoloita on Les Quinze Nits, jossa voi syödä katalonialaisia ja muita välimerellisiä ruokia.

Aukion vierestä kulkeva Carrer de Ferran, joka myöhemmin jatkuu Carrer de Jaume I -nimisenä, jakaa Barri Gòticin monessa mielessä kahteen osaan. Se on kohtalaisen hyvä ravintolakatu, jolla on monenmoisia ruokapaikkoja. Yllättäen yksi pidetyimpiä ja suosituimpia paikkoja, johon on usein jonojakinjono Conesa Entrepansiin, on kadun varrella olevan Plaça de Sant Jaumen laidalla oleva Conesa Entrepans, jonka panineja ja muita pikaruokia pidetään kaupungin parhaina. Paikallisiin ruokiin kyllästyneille lähellä oleva Wok to Walk (Carrer Jaume I 7) on kasvissyöjillekin soveltuva nopea ja edullinen ruokapaikka, jossa on tarjolla aasialaisia ruokia.

Plaça Reialin toiselta puolelta kulkeva Carrer dels Escudellers [kartalla] on yksi vanhojen osien parhaita ravintolakatuja. Sillä on vaikka minkälaisia ravintoloita, ja jos ei oikein tiedä mitä haluaisi syödä, on se hyvä katu lähteä ravintolaa etsimään. Sen varrella on esimerkiksi vain iltaisin avoinna oleva venezuelalainen ravintola numerossa 31 ja numerossa 40 on galicialainen ravintola, La Concha.

Katu johtaa aukiolle nimeltään Plaça de George Orwell, joka viime vuosikymmenen aikana on kokenut monenmoista muutosta mutta joka edelleen on yksi pääpaikkoja nuorekkaalle ruokailulle ja illanvietolle. Sillä on sekä pikaruokapisteitä että ravintoloita, ja vuoden 2011 tupakkalain voimaantulon jälkeen terassit ovat talvi-iltaisinkin vilkkaita mutta baareissa on sisätiloissa tyhjää. Aukiolla on monenmoista ruokapaikkaa, joiden joukossa on tasokas kasvisravintola Vegetalia, joka sopii vegaaneillekin. Pikaruoista aukiolla ja sen lähellä hyvin edustettuna ovat kreikkalaiset gyros-paikat, ja niitä Barcelonassa kannattaa ainakin kerran kokeilla. Aukion lähistöllä on monia muitakin kokeilemisen arvoisia ravintoloita, kuten perulainen Peimong (Carrer dels Templers 6).

Jos tästä jatkaa vielä kohti merta, tulevat vastaan Barri Gòticin paikallisten suurimmassa suosiossa olevat ruokapaikat. Carrer Ample [kartalla] ja siitä seuraava katu, Carrer de la Mercè, ovat tunnettuja etenkin tapas-ravintoloistaan mutta niillä on muitakin ruokia. Jos haluaa syödä hyvin, ovat nämä kadut lähikortteleineen kenties parhaita paikkoja koko Barri Gòticissa.

Placa de les Olles
La Riberassa sijaitseva Plaça de les Olles on hyvä aukio syödä tapaksia tai kokonainen ateriakin.

Sant Pere, Santa Caterina ja La Ribera

Barri Gòticista katsottuna Via Laietanan toisella puolella oleva kolmen eri alueen muodostama kaupunginosa on myös osa vanhaakaupunkia, ja se on erinomaista maastoa kaikenlaiselle nähtävyyksien katsomisesta ostosten tekemiseen ja ruokailuun.

Kenties paras paikka ruokailla on La Ribera, johon kuuluu El Born -osa, ja nimenomaan leveä katu nimeltään Passeig del Born [kartalla] on lähikortteleineen yksi parhaita paikkoja noin vain löytää ravintola. Lähellä oleva Plaça de les Olles on hyvä aukio syödä tapaksia tai kokonainen ateriakin. Nämä tienoot ovat myös hyviä illanvietolle, ja tänne voi lähteä muualtakin kaupungista iltaisin syömään ja iltaa viettämään.

La Boqueria
El Ravalissa olevaa Boqueria-kauppahallia reunustaa melkoinen määrä ravintoloita, ja tietenkin kauppahallin itsensä suojissa on ravintoloita.

Läheltä kulkeva Carrer de la Princesa [kartalla] on kaupunginosan pääkatuja, ja sen varrella ja lähitienoilla on paljon ravintoloita. Hinta-laatusuhteeltaan melko hyvä aasialainen ketjuravintola on Udon (Carrer de Princesa 23), jossa on kasvissyöjillekin maistuvia japanilaisia nuudeliruokia ja muitakin ruokia.

Melko lähellä sijaitseva Mercat de Santa Caterina [kartalla] on monipuolinen kauppahalli, ja sen ympäristössä on normaalia enemmän ravintoloita. Tänne on hyvä suunnata vaikka menu del dialle, joita tarjoillaan viikonloppuisinkin. Alue on paikallisten suosiossa, ja monessa paikkaa hinta-laatusuhde on kohdallaan.

El Raval

Barri Gòticista katsottuna Ramblasin toisella puolella oleva El Raval on kenties toiseksi paras paikka löytää nopeasti kelvollinen ravintola. Se on osin suuressa turistien suosiossa, mutta siellä on aina vähintään yhtä paljon paikallisia. Se on värikäs, nuorekas kaupunginosa, jossa on paljon maahanmuuttajia ja jossa voi syödä autenttisia arabialaisia ja muualtakin tulevia ruokia. Erityisen hyvin siellä on kebabpaikkoja, mutta siellä on monenmoisia ravintoloita.

Boqueria-kauppahallin [kartalla] ympäristö on aina varteenotettava paikka löytää ravintola. Kauppahallia reunustaa melkoinen määrä ravintoloita, ja tietenkin kauppahallin itsensä suojissa on ravintoloita. Parhaimmillaan kauppahalli on aamiaiselle mutta se on melko vilkas ja siellä on vaikea syödä rauhassa.

Ramblasilta syvemmälle El Ravaliin johtavat kadut ovat hyviä ravintolakatuja. Carrer Nou de la Rambla [kartalla], Carrer del Marquès de Barberà ja Carrer de Sant Pau ovat kauppahallista kohti merta ja Carrer del Carme [kartalla] ja Carrer del Pintor Fortuny ovat Plaça de Catalunyan puolella. Carrer de Sant Pau johtaa El Ravalin pääbulevardille (Rambla del Raval), ja se on bulevardi, jolla on intialainen ravintola, 100 Montaditos -ketjuravintola, josta saa reilulla eurolla oluen ja ruokia, tapas-ravintola ja muita ravintoloita. Sillä on myös hyviä kahviloita, eikä täälläpäin juuri koskaan pyöri turisteja tungokseksi asti.

Passeig de Joan de Borbo
Passeig de Joan de Borbó on mielipiteitä jakava rantakatu, jolla on kebabpaikkoja, pizzerioita ja pihviravintoloita.

La Barceloneta

La Riberan ja El Bornin naapurissa oleva Barceloneta on yksi kaupungin tunnetuimpia ja pidetyimpiä kaupunginosia. Vuosikymmen sitten se oli normaali kaupunginosa mutta ne ajat ovat mennyttä ja Barceloneta on muodostunut melkoiseksi turistirysäksi. Siellä on paljon paikallisia, joita on turisteja enemmän talvisin, mutta kesällä siellä pyörii tuhoton määrä turisteja.

Turistivoittoisin katu on Passeig de Joan de Borbó [kartalla], joka on vilkas ja mielipiteitä jakava rantakatu. Sen varrella on valtava määrä ruokapaikkoja, joiden joukossa on kebabpaikkoja, pizzerioita ja pihviravintoloita. Monella paikalla on sisäänheittäjä ja lähes kaikilla on ympärivuotiset terassit. Jos kadulle suuntaa syömään, löytyy sieltä kohtalaisen kelvollisia ravintoloita, joilla on jatkuvia tarjouksia. Siltä voi löytää aivan kelvollisenkin ravintolan, ja muulloin kuin kaikkein vilkkaimpina aikoina se on katu, jolla voi ainakin kerran hätätapauksessa syödä.

Eniten ravintoloita rannalta poispäin kuljettaessa on kaupunginosan läpi kulkevilla kaduilla: Carrer de la Maquinista [kartalla], Carrer de Ginebra ja Carrer de Balboa. Niillä on erityisen hyvin kalaruokia ja mereneläviä tarjoavia ravintoloita mutta myös muita, kuten brasilialainen ravintola Bistro 42 (Carrer de la Maquinista 42). Nämä kadut ovat vähemmän turistivoittoisia kuin kadut, jotka ovat lähempänä rantaa.

Lähempänä rantaa olevista kaduista, jotka kulkevat koko Barcelonetan läpi, Carrer de Sant Carles on tunnettu kalaravintoloistaan. Kadun vieressä oleva kauppahalli [kartalla] on usein kiinni mutta sen ympäristössä on paljon ravintoloita. Hinnat ovat täälläpäin kuitenkin nousseet ja touhu on muuttunut sellaiseksi, että monilla paikoilla on sisäänheittäjät. Turisteja on kuitenkin huomattavasti enemmän rantakauden aikana kuin muina vuodenaikoina.

Paljon erilaisia ravintoloita, joilla kaikilla on terassit, on myös rannalla ja kohti Port Olímpicia johtavalla Passeig Marítimilla. Siellä on enemmän ravintoloita rantakaudella eli maaliskuun puolivälin tienoilta marraskuun puoliväliin, mutta siellä on ravintoloita, jotka ovat talvisinkin toiminnassa.

Port Olímpic

Port Olímpic on uusi alue, jolla on korkeita tornitaloja, yökerhoja ja erilaisten alusten laitureita. Siellä on myös ravintoloita, joita on sekä rannallarannalla että varsinaisen satama-altaan [kartalla] laitamilla. Se on tietenkin hivenen turistivoittoinen alue, mutta siellä on paikallisiakin. Ainakin talvisin heitä on enemmän kuin turisteja, ja he viihtyvät esimerkiksi ravintolassa La Barca del SalamancakuvaLa Barca del Salamanca ].

Lisää ravintoloita on rantapromenadilla (Passeig Marítim del Port Olímpic), ja sen varrella olevat terassit ovat melko suosittuja paikallistenkin keskuudessa, etenkin viikonloppuisin. Chiringuito Las Sardinitas on aivan kelpo paikka tapaksille tai paellalle, ja tämä on hyvä esimerkki muualtakin espanjasta tavattavasta, yksinkertaisesta chiringuitosta, jonkalaiset yleensä ovat erikoistuneet kalojen grillaamiseen.

Mercat de la Llibertat
Jos Gràciassa haluaa nopeasti löytää ruokapaikan, kannattaa mennä kauppahallin (Mercat de la Llibertat) tienoille.

Eixample ja Gràcia

Barri Gòticista katsoen Plaça de Catalunyan toisella puolella oleva Eixample ja siitä vielä eteenpäin oleva Gràcia ovat oivia kaupunginosia ruokailulle. Niissä on joitain katuja lukuun ottamatta aina enemmän paikallisväriä kuin turistien mukanaan tuomaa hulabaloota, mutta tänne asti ei välttämättä kannata ainakaan illalla lähteä erikseen syömään. Ravintolat ovat hyviä niille, jotka kiertelevät alueen kauppoja päiväsaikaan, ja niille, joiden majapaikka on alueen satojen majapaikkojen joukossa.

Eixamplen pääkatu on Gràciaan johtava Passeig de Gràcia [kartalla]. Se on hieno ostoskatu, joka muistuttaa Pariisia, ja sen varrella ja lähitienoilla on paljon ravintoloita. Kadun varrella hinnat ovat melko korkeita ja paikat hienoja, mutta poikkeuksiakin on. Jos haluaa aamiaisen tai aterian, aivan kadun alkupäässä oleva Txapela (Passeig de Gràcia 8) on rento ja edullinen paikka. Sillä on muitakin pisteitä, myös saman kadun varrella numerossa 58.

Bulevardin vieressä kulkeva Rambla de Catalunya on alueen toinen pääkatu. Myös tällä miellyttävällä bulevardilla on ravintoloita, joissa voi käydä samalla kun katselee alueen lukuisia kauppoja. Ravintoloita on melkoisesti myös näiden kahden bulevardin sivukaduilla.

Gràcia on Diagonal-valtakadun toisella puolella. Siellä on paljon kreikkalaisia ja Lähi-idän ruokia tarjoavia ravintoloita, ja siellä jos missä voi syödä muita kuin paikallisia ruokia. Siellä ravintolat ovat kuitenkin melko hajanaisesti ympäri kaupunginosaa, ja jos haluaa nopeasti löytää ruokapaikan, kannattaa mennä kauppahallin (Mercat de la Llibertat) [kartalla] tienoille.

Lisää aiheesta:

BCN Restaurant on kielitaitoisille oiva apuväline jos etsii Barcelonasta ravintolaa

TripAdvisor esittelee ravintoloita

Kalan grillausta
Barcelonassa kala ja muut merenelävät mielellään grillataan.

Barcelonan ravintoloiden tyypilliset ruoat

Barcelonasta saa hyvin paitsi paikallisia herkkuja myös muualta Espanjasta peräisin olevia ruokia. Barcelona on myös Espanjan harvoja paikkoja, joista saa helposti vieläkin kauempaa tulevia ruokia. Vaikka niiden määrä on rajallinen moneen pohjoiseurooppalaiseen kaupunkiin verrattuna, on kaupungin kaduilla kelvollinen määrä etenkin italialaisia, aasialaisia, meksikolaisia ja Lähi-idän ruokia tarjoavia ruokapaikkoja.

Kaikkein suosituin ja paras ruoka Barcelonassa on tietenkin kala ja myös muut merenelävät, ja ne mielellään grillataan. Myös pihvit ovat täälläpäin melko hyviä ja usein kohtuuhintaisia. Menu del dia tarjoaa mahdollisuuden kohtuuhintaan maistella tämänkintyylisiä ruokia, mutta illalliset maksavat enemmän ja kalaruoista voidaan turistien suosimilla alueilla nyhtää suhteettomasti.

Grillattuja sardiineja
Sardina eli sardiinit ovat yleisiä, mutta myös eksoottisemmat versiot ovat maistamisen arvoisia.

Kalaruoat ja muut merenelävät

Kalaruoat ja muut merenelävät ovat Barcelonan parasta antia, ja niitä onkin tarjolla kaikkialla kaupungissa melkoinen valikoima.

Hyvä mutta nykyisin turistivoittoinen tienoo kalaruoille ja mereneläville Barceloneta, kaupunginosa joka on keskustan ja rannan välisellä alueella. Siellä oleva Carrer de Sant Carles on yksi pääkallopaikkoja, ja muuallakin kaupunginosassa tulee vastaan kalaruokia, etenkin lähellä katua olevan kauppahallin [kartalla] ympäristössä.

Toinen hyvä paikka löytää kalaruokia, joskin hivenen kalliimpia, on Barcelonetasta 10 minuutin kävelymatkan päässä sijaitseva Port Olímpic -satama ja alue sen liepeillä. Siellä on kymmenittäin mitä erilaisimpia ruokapaikkoja, joilla kaikilla on suuret terassit. Eniten ravintoloita, joista valtaosa on erikoistunut kalaruokiin, on alhaalla venelaiturien vieressä [kartalla], missä menu del dia maksaa niin viikolla kuin viikonloppuisinkin keskimäärin 15 euroa ja missä on myös erilaisia muita annosmahdollisuuksia, kuten paellaa kahdelle.

Menu del dia

Paras tapa tutustua paikallisiin ja myös muihin Espanjan ruokiin on mennä lounaalle ja syödä kolmen lajin menu del dia. Ruokalistat ja lounastarjoukset hintoineen ovat aina selkeästi esillä ravintoloiden ulkopuolella, mutta ongelmana on se, että välillä listat ovat katalaaniksi, välillä espanjaksi, joskus harvoin englanniksi. Näin ollen on kenties hyvä ottaa espanjan- ja/tai katalaaninkielinen sanasto mukaan, joskin monet tarjoilijat osaavat ainakin sen verran englantia, että voivat selostaa, mitä mikin on.

Ensimmäinen lautanen ja toinen lautanen eli primer ja segundo eivät paljon poikkea toisistaan, ja pieniruokaisille jo yksi lautasellinen luultavasti riittäisi. Tyypillisiä ensimmäisiä aterioita ovat merenelävillä höystetty paella, linssimuhennos, jossa on usein makkaraa tai muuta lihaa mukana, erilaiset salaatit ja keitot kuten kalakeitto.

Toinen lautasellinen voi yhtä hyvin olla salaattia, mutta usein se on alkupalaa tukevampi, joko lihaa tai kalaa sisältävä. Erilaisia kaloja ja mereneläviä on paljon, ja valtaosa niistä on suomalaiselle ainakin jonkin verran eksoottisia. Sardina eli sardiinit ovat yleisiä, mutta myös eksoottisemmat versiot ovat maistamisen arvoisia, etenkin bacalao eli suolattu turska, joka voidaan tuoda pöytään vaikkapa papukastikkeen kanssa. Liharuoista makkarat ovat suosittuja, erilaiset sisäelimet tekevät nekin kauppansa, kana eli pollo on monien mieleen vaikkapa al horno eli grillattuna ja oreja eli siankorva kuuluu sekin paikallisiin herkkuihin.

Jälkiruoka eli postre kuuluu olennaisena osana menu del diaan, ja hedelmät tai hedelmäsalaatti ovat aina raikas valinta. Vanukkaat ovat usein turhan makeita, ja joskus tarjolla on jäätelöä. Jälkiruoan voi korvata kahvilla, mutta jos kahvin ottaa jälkiruoan päälle, joutuu siitä maksamaan erikseen.

Lounastarjoukseen kuuluu yleensä mukaan myös leipä, samoin kuin ruokajuoma, joista viini ja vesi ovat yleisimpiä, mutta myös olutta ja limonadia on usein tarjolla.

Tapas-ravintola Barri Goticissa
Tapas-baareja on kaupungissa paljon ja etenkin Barri Gòtic on niiden luvattua maata.

Tapakset

Tapasten syöminen ei ole varsinaisesti barcelonalainen traditio, mutta tapas-baareja on kaupungissa paljon ja etenkin Barri Gòtic on niiden luvattua maata. Suuri osa parhaista tapas-ravintoloista sijaitsee Barri Gòticissa Kolumbus-patsaan ja Barceloneta-metroaseman välimaastossa [kartalla], ja hyviä tapas-paikkoja illalla on etenkin seuraavien katujen varsilla ja niiden sivukaduilla: Carrer Ample, Carrer de la Mercè ja Carrer del Regomir.

Tapas-ravintolassa
Hyviä tapas-paikkoja illalla on etenkin seuraavien katujen varsilla ja niiden sivukaduilla: Carrer Ample, Carrer de la Mercè ja Carrer del Regomir.

Carrer de la Mercè [kartalla] on erinomainen katu edulliselle oluelle tai viinille, ja sen baareista ja ravintoloista saa myös hyvin sangriaa, cavaa ja muita tyypillisiä Välimeren alueen juomia. Tapakset ovat monipuolisesti tarjolla, ja niitä syömällä oppii paikallisista ruoista ja voi maistella mahdollisimman monia. Erinomainen, kohtuuhintainen ja tunnelmallinen paikka maistella ruokia ja juomia on Pulperia (Carrer de la Mercè 9), ja siellä olutkin on kohtuuhintaista.

Kadun varrella on muitakin edullisia ja hyviä paikkoja, ja niitä on hyvä kierrellä tällä kadulla, samansuuntaisesti kulkevalla Carrer Amplella [kartalla] ja sen sivukaduilla. Tapasten syöminen voi olla melko edullista, jos välttelee kalliita kalaruokia, ja tapas-paikkojen kiertely antaa hyvän kuvan tästä eräästä kaikkein espanjalaisimmista ruokailu- ja illanviettotraditiosta. Tapaksia voi syödä millä aterialla tahansa, mutta eniten niitä syödään alkuillasta, ennen varsinaista illallista.

Kebabit ja muut pikaruoat

Erityisen hyvin kebabpaikkoja on Rambla del Ravalin [kartalla] varrella, ja myös Paral·lel-metroaseman lähistöllä ja sille johtavalla Carrer de la Nou Ramblas -kadulla on paljon pikaruokapisteitä. El Raval on kansainvälinen paikka, jossa on paljon asukkaita muslimimaista, joten sieltä voi saada autenttisia ja maukkaita kebabeja ja muita itämaistyylisiä ruokia.

Myös Barri Gòticissa on kebabpaikkoja, etenkin Plaça de George Orwell -aukion [kartalla] laidoilla ja liepeillä. Täällä voi myös törmätä muihin kuin espanjalaisiin ruokapaikkoihin, kuten aasialaisiin ravintoloihin. Aukio on viime vuosina siistiytynyt, sillä on talvisinkin terasseja ja sen ruokapaikat ovat monipuolisia mutta melko kohtuuhintaisia.

Kasvisruoat

Kasvissyöjät tulevat toimeen Barcelonassa hyvin. Kaupungin ravintoloissa on yleensä joitain kasvisruokalajeja, ja siellä on myös hyvä määrä pelkästään kasvisruokia tarjoavia ravintoloita. Kaikissa ravintoloissa on tortillaa, jota tosin kyllä voidaan tuoda pöytään myös lihaa sisältävänä, joten tästä on hyvä kysyä. Salaatteja on tarjolla paljon, mutta valtaosaan niistä laitetaan tonnikalaa tai muuta kalaa tai lihaa.

Hintoja menu-taulussa
Barcelonassa on paljon lounaita, joita mainostetaan ulkomaalaisille englanniksi ja jotka maksavat 15–20 euroa. Parhaat hinnat ja ruoat tulevat kuitenkin vastaan paikallisten suosimissa ravintoloissa.

Menu del dia sopii harvoin kasvissyöjille, mutta sen sisällöstä voi neuvotella. Paras tapa syödä hyvin Barcelonassa on suunnata kasvisruokailijoille suunnattuihin ravintoloihin. Hyvä kasvisravintola, joka sopii vegaaneillekin, on Plaça George Orwell -aukiolla sijaitseva Vegetalia.

Jos haluaa pelata varman päälle, voi katsoa Culture Tripin juttua Barcelonan parhaista kasvisravintoloista.

Lisää aiheesta:

Wikipedian artikkeli Katalonian ruoista

Hintataso

Barcelonassa ruoat ja ruokajuomat ovat kotimaahan nähden kohtuuhintaisia mutta siellä on paljon ylihintaisia paikkoja tai sitten kalliita paikkoja, joilla on hyvä hinta-laatusuhde. Parhaat hinnat ja ruoat tulevat vastaan paikallisten suosimissa ravintoloissa, ja esimerkiksi Santa Caterinan kauppahallin tienoilla voi syödä hyvin noin kymmenellä eurolla.

Aamiaisen kauppahalleista tai kahviloista saa alkaen 3–4 eurolla. Tähän kuuluu esimerkiksi täytetty sämpylä tai tortilla eli munakas ja kahvi.

Menu del dian voi saada alimmillaan noin 10 eurolla, mutta turistien suosimilla alueilla ne ovat melko harvinaisia. Barcelonassa on paljon lounaita, joita mainostetaan ulkomaalaisille englanniksi ja jotka maksavat 15–20 euroa.

Illallisen voi saada alle 10 eurolla, ja Barcelonassa ainakin muiden kuin suurella matkakassalla liikkeellä olevien kannattaa satsata lounaaseen. Kebabin, tapaksia mahan täydeltä tai jotakin muuta vähän pienempää saa illalliseksi reilulla viidellä eurolla. Ruokajuoman kanssa edullisimmat illalliset maksavat alle 10 euroa, mutta kunnon ravintoloissa, joissa on pöytiintarjoilu, uppoaa illalliseen helposti 15–20 euroa.

Tapas-ravintola Barcelonassa
Ravintolassa, jossa on pöytiintarjoilu, voi hyvästä ruoasta ja palvelusta jättää 10-15 % juomarahaa tai ainakin pyöristellä loppusummaa ylöspäin.

Juomarahat

Barcelonassa menu del diaan kuuluu palvelumaksu, mutta jos on syömässä ravintolassa, jossa on pöytiintarjoilu, voi niin halutessaan hyvästä ruoasta ja palvelusta jättää 10–15 % juomarahaa tai ainakin pyöristellä loppusummaa ylöspäin.

Ruokailuajat

Barcelona on Välimeren rannalla sijaitsevana kaupunkina sellainen, jossa aamiainen jätetään usein väliin, lounas syödään myöhään ja illallinen silloin kun Pohjolan asukas jo harkitsee nukkumaan menemistä. Kaikki eivät Barcelonassakaan kuitenkaan ole samanlaisia, ja aamiaisia on tarjolla, erityisen hyvin kauppahalleissa, lounasta näkee syötävän usein jo ennen puoltapäivää ja jotkut paikalliset nauttivat illallisensa jo alkuillasta. Ruokia on tarjolla hyvin pitkin päivää, ja jos maha alkaa kurnia ennen lounasaikaa, on tarjolla kaikkialla tapaksia, jotka käyvät hyvin aamiaiseksi ja illalliseksikin.

Menu del diaa tarjotaan yleensä klo 12–13 alkaen, ja sitä tarjotaan vähän paikan mukaan klo 15–17 asti. Illallista aletaan yleensä tarjota hienoissa paikoissa vasta klo 19 jälkeen, ja on sellaisiakin ravintoloita, jossa illallisaika alkaa vasta klo 20.

Barcelona on pitkälti turistien ehdoilla elävä kaupunki, ja sen ruokapaikat ovat ottaneet huomioon sen, että monet pohjoiseurooppalaiset syövät aikaisin, eikä siellä ole vaikea löytää hyvää kunnon ravintolaa, jossa voi syödä illallista jo vaikka viideltä.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2018/02

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lukijoiden kommentteja

Pienet matkaoppaat ovat aina olleet kaupunkilomiemme perusaineistoa. Nämä kun ovat tavalliselle matkailijalle tarkoitettuja, verrattuna esim. Kaupunkiopas-sarjaan, joka puolestaan luettelee paikalliset turistirysät vauraampien matkustajien tarpeisiin.

Aivan erinomainen apu lyhyen matkan suunnittelussa. /Jarno

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti