Espanja – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Hotelleja – Madrid
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Ravintola La Latinan alueella
Lähellä La Latinan metroasemaa on valtava valikoima etenkin tyypillisiä madridilaisia kortteliravintoloita ja tapas-baareja.

Ruoka ja ravintolat

Madrid on hyviin ruokiin ja rentoon ravintolatunnelmaan mieltyneelle todellinen paratiisi, jossa yksi loman pääasioita on ruokien ja juomien maistelu. Tarjolla on kaikkialta Espanjasta tulevia ruokia, joiden joukossa on kaikenlaista kasvisruoista liha- ja kalaruokiin. Madridista saa myös muualta maailmasta tulevia ruokia, joista eteläamerikkalaisia ovat suurimman kokeilun arvoisia, mutta hätätapauksessa siellä voi myös syödä vaikka sushia tai kebabia.

Hintataso on ruokien tasoon nähden varsin kohtuullinen, ja Madridin ravintoloissa voi syödä hyvin alkaen muutamalla eurolla. Kauas ei ravintolaan Madridissa koskaan tarvitse lähteä, sillä niitä on melkoinen valikoima kaikissa kaupunginosissa, mutta etenkin Chueca, Huertas, La Latina ja Malasaña ovat keskustan alueita, joilla on erityisen paljon tasokkaita ruokapaikkoja.

Madridin ruokapaikat ja parhaat paikat erilaisille ruoille

Harvassa kaupungissa on yhtä paljon yhtä tasokkaita ravintoloita kuin Madridissa, ja vain harvassa kaupungissa ruokapaikkoja on yhtä tiheään. Ruokia myyvät paitsi tavalliset ravintolat (restaurante) myös baarit, kahvilat, oluttuvat (cervecerías), kalaruokaravintolat (marisquerias), tapas-baarit ja yksinkertaiset kanttiinit (comedor).

Tapas-baarit

“Tapa” on espanjalainen pikkuateria, jolla muualla maassa voi olla eri nimiä, kuten “pincho”. Samantyylisiä pikkuruokia on muuallakin maailmassa, ja niihin kuuluvat myös Suomen lähialueilta eli Ruotsista tulevat Smörgåsbordin voileivät ja Venäjältä tutut “zakuski” eli vodkan tai muun alkoholin kanssa nauttivat hiukopalat. Kuten muuallakin Espanjassa pikkuaterian kanssa otetaan jokin juoma, ja yleisimpiä Madridissa ovat olut, viini, vermutti tai rypälemehu (mosto). Suomessa käytetään yleisesti “tapas”-nimeä, mutta se on monikko ja vain monta tapaa on “tapas”.

Tapas-baarit eroavat ravintoloista oleellisesti siinä, että niissä ruokailu tapahtuu lähinnä baaritiskin äärellä ja myynnissä on pieniä annoksia suurten aterioiden sijaan. Jotkin ravintolat ovat kuitenkin jakaneet sisätilansa niin, että niissä on sekä ravintola että tapas-baari. Tapas-baareja on Madridin keskustassa lähes joka kadulla, tapaksia mainostetaan paljon ja koska tahansa voi hyvin käväistä juomalla ja tapalla.

Tapas-baareja on ympäri kaupungin, niin keskustassa kuin sen ulkopuolellakin, mutta Plaza Mayor -aukion tuntuma ja etenkin siitä etelään sijaitseva La Latina -kaupunginosa ovat parhaita paikkoja löytää kunnon tapas-baari. Calle Cava Baja [kartalla] ja Plaza San Andrés [kartalla] ovat La Latinan pääpaikat tapaksille, mutta muuallakin tällä suunnalla on hyviä tapas-paikkoja.

Baarit

Myös kaupungin baarit, joihin tullaan lähinnä syömään ja juomaan, tarjoavat ruokia ja antavat oluen ja muiden alkoholijuomien yhteydessä pikkupurtavia mukaan ilmaiseksi: olutlasin kanssa saa usein pähkinöitä tai oliiveja, joskus varsinaisia ruokiakin. Kun tilaa baarissa ensimmäisen drinkin, kannattaa aina ensin katsoa, mitä sen kanssa tulee, ennen kuin alkaa tilailla varsinaisia ruokia - monille riittää pari lautasellista oluen kanssa ilmaiseksi saatavaa ruokaa ja sitten jokin pieni annos kuten tortilla eli espanjalainen omeletti illalliseksi.

Baari-ravintola
Myös kaupungin baarit, joihin tullaan lähinnä syömään ja juomaan, tarjoavat ruokia ja antavat oluen ja muiden alkoholijuomien yhteydessä pikkupurtavia mukaan.

Baareja on ympäri kaupungin, hinnat eivät poikkea toisistaan valtavasti alueesta tai baarista toiseen, ja ison tuopin olutta saa 3–4 eurolla. Hyvä alue baarille on esimerkiksi Malasaña-kaupunginosa, missä Plaza del Dos de Mayo- ja Plaza Juan Pujol ja niiden väliin jäävät kadut kuten Calle del Espíritu Santo, Calle San Vicente Ferrer ja Calle de la Palma ovat kaikki erinomaisia paikkoja [kartalla] löytää hyviä baareja. Metroasemien harvuus alueella tekee siitä hyvän ruokailu- ja illanviettopaikan lähinnä niille, joiden majapaikka on siellä.

Myös Chueca ja Huertas ovat kaupunginosia, joissa on paljon tyypillisiä baareja, ja niitä on yllättävän hyvin myös Puerto del Sol -aukion tuntumassa ja muualla ydinkeskustassa.

Edullinen lounas

Edullisin ja paras mahdollisuus maistella lähinnä tyypillisiä espanjalaisia ruokia, jotka Madridissa tulevat maan joka kolkasta, on lounasaika, jolloin miltei jokainen kaupungin ruokapaikka tarjoaa kolmen lajin lounaan ruokajuomineen (menú del día). Siihen kuuluu yleensä kaksi pääruokaa, jotka valitaan 3–6 annoksen joukosta, ruokajuoma (yleensä vesi ja/tai viini - viiniä saatetaan hyvin tuoda pöytään kursailematta, usein pullo per aterioitsija), jälkiruoka (yleensä hedelmä tai vanukas) tai kahvi.

Lounasaika on perinteisesti viikolla puolenpäivän jälkeen, mutta viime vuosina viikonlopun menú del díat ovat yleistyneet, ja niitä tulee hyvin vastaan esimerkiksi Chueca-kaupunginosassa [kartalla]. Viikonloppuisin on tarjolla normaaleja 10–12 euron lounaita kuten viikollakin, mutta hienompia ja kalliimpia lounaita on niitäkin tarjolla. Ennen tilaamista on hyvä varmistaa, että kokonaisuuteen kuuluu samaan hintaan verot, palvelumaksu, kaksi pääruokaa, jälkiruoka tai kahvi sekä ruokajuoma. Etenkin ruokajuoman puuttuminen voi nostaa lounaan hintaa parilla kolmella eurolla.

Lounasta aletaan tarjota yleensä alkaen klo 12.30 mutta usein vasta yhden jälkeen, ja monet ruokapaikat täyttyvät lounastajista vasta noin klo 14–15. Lounas jatkuu ainakin klo 15 asti, mutta on ravintoloita, joissa lounasta tarjotaan vielä klo 16–17.

Madridin ravintoloiden tyypilliset ruoat

Madridissa on mahdollista maistella mistäpäin Espanjaa tulevia ruokia tahansa. Tämä onkin Barcelonan lisäksi Espanjan ainoita kaupunkeja, jonka ravintoloissa voi tilailla muualtakin maailmasta peräisin olevia korkeatasoisia ruokia. Tosin viime vuosina Espanja on kansainvälistynyt, ja niin suurissa kaupungeissa kuin pienissä turistikohteissakin on nykyisin hyvä määrä ruokia muista maista tarjoavia ravintoloita.

Munakas
Madridin omimpia ruokia ovat etenkin paistetut ja grillatut ruoat (horno).

Madridin omimpia ruokia ovat etenkin paistetut ja grillatut ruoat (horno), erityisesti kana, ja sen omiin ruokiin kuuluvat myös muhennokset (kuten lihasta ja kikherneistä valmistettu cocido). Parhaat merenelävät tulevat usein Galiciasta, jossa etenkin mustekala on seudun ylpeydenaihe, ja Andalusiasta tulee paljon grillattuja mereneläviä. Paella ja jotkin muut riisipohjaiset ruoat ovat kotoisin Valencian seudulta, ja paella onkin aina maistamisen arvoista etenkin merenelävin höystettynä. Kaikkein kalleimmat ja arvostetuimmat ravintolat myyvät yleensä Baskimaan ruokia.

Koska Madridista saa kaikkialta maasta tulevia ruokia, ruokien määrä on melkoinen ja kaikkein tyypillisimpiä kaupungissa tarjottavia ruokia on vaikea nopeasti luetella. Miltei ruokalistaan kuin ruokalistaan kuuluu niin lounaaksi kuin illalliseksikin pihvejä, ilmakuivattua kinkkua (jamón), kalaruokia (etenkin grillattua kalaa tai mustekalaa), paellaa, salaatteja, tortilla Españolaa eli espanjalaista munakasta ja muhennoksia. Ateriat ovat poikkeuksetta korkeatasoisia, ja niiden joukosta löytää kuka tahansa jotakin - joskin kasvissyöjien kannattaa olla tarkkana ja kysellä mitä mikin annos sisältää.

Muualta kuin Espanjasta peräisin olevat ruoat

Muita kuin espanjalaisia ruokia kaupungista saa melko hyvin, mutta erinomaisten paikallisten ruokien Madridissa niihin kannattaa suhtautua varauksella. Kaupungissa on tietenkin melkoisesti kansainvälisesti tunnettuja pikaruokapaikkoja, ja sieltä saa miltei korttelista kuin korttelista kebabeja ja muita Lähi-idän herkkuja.

Eteläamerikkalaiset ravintolat

Mikäli mielii muita kuin espanjalaisia ruokia, on suositelluin vaihtoehto marssia eteläamerikkalaisia ruokia tarjoaviin ravintoloihin, joita on hyvä määrä ja joiden taso on usein korkea. Ne eivät välttämättä mainosta itseään kovin paljon tai tee meteliä eteläamerikkalaisuudestaan, mutta autenttisia ja hinta-laatusuhteeltaan hyviä perulaisia, argentiinalaisia ja muitakin tulee vastaan. Niitä voi myös paikantaa Restaurant Gurusta.

Aasialaiset ravintolat

Aasialaiset ravintolat ovat olleet kiinalaisten johdolla jo pitkään katukuvassa, mutta viime vuosina japanilaiset ravintolat ovat kasvattaneet suosiotaan, ja näitä terveellisiksi miellettyjä ruokia on tarjolla kaikkialla keskustan alueella, usein myös menú del día -lounaina. Yksi varsin käypä paikka myös kasvissyöjille on ketjuravintola Udon, jonka keskeisimpiin pisteisiin kuuluu Sol-aukion lähellä oleva ravintola (Calle de la Montera 12). Toinen varsin keskeinen on Chuecassa oleva piste (Calle del Clavel 6), joka on aivan Gran Vía -metroaseman lähellä. Toinen pidetty ketju on rennompi, katuruokia tarjoava Tuk Tuk, jolla on keskeinen piste Chuecassa, sen metroaseman lähellä (Calle del Barquillo 26).

Italialaiset ravintolat

Italialaisia ravintoloita ja kahviloita kaupungissa on melkoinen määrä, ja ne ovatkin hyviä niille, jotka kyllästyvät paikallisiin pöperöihin mutta jotka haluavat hyviä, yksinkertaisia ja edullisia aterioita. Jos haluaa hyvän pitsan, jonka saa eteensä nopeasti, on Chuecassa sijaitseva keskeinen Trattoria il Pizzaiolo (Calle de Hortaleza 84) takuuvarmasti laadukas paikka aivan Chueca-metroaseman lähellä. Muita tasokkaita italialaisia ravintoloita esitelee SH Madrid.

Kasvisruoat

Kasvissyöjät viihtyvät Madridin ravintoloissa melko hyvin, sillä salaatit ja lakto-ovovegetaristien kelpuuttamat munakkaat kuuluvat monen ruokapaikan valikoimiin. Kaupungin ravintoloiden joukossa on hyvä määrä pelkästään kasvisruokia tarjoavia ravintoloita, ja löytyypä sieltä myös ravintoloita, joilla on erillinen kasvislounas tai jotka tarjoavat pelkästään kasviksia lounaaksi.

Kaupungissa on nykyään muualtakin tuttu Loving Hut (Calle de los Reyes 11), josta saa vegaaneillekin soveltuvia, edullisia aasialaistyylisiä kasvisruokia. Se on ytimessä, lähellä Noviciado-metroasemaa.

Madridin eri kaupunginosien ravintolat

Ravintolan löytäminen Madridissa on yksinkertaista mutta valitseminen hankalaa. Toinen toistaan paremman näköisiä ravintoloita tulee jatkuvasti vastaan, ja kaikki mainostavat lounastarjouksiaan ja usein myös illallisiaan tai tapaksiaan näyttävästi. Kannattaa aina tutkia tarkkaan, mikä niin sanottu ensimmäinen lautasellinen ja toinen lautasellinen ovat, sillä ne saattavat vaihdella paikasta ja päivästä toiseen melkoisestikin. Mikäli espanjan kieli ei ole hallussa, kannattaa mukaan ottaa jonkinlainen sanasto, jotta ruokapaikan valinta suju vaivattomasti, joskin kielitaidoton voi monissa ravintoloissa englanniksi kysellä mitä mikin annos sisältää.

Madridin baarit ja ravintolat ovat houkuttelevan näköisiä. Sen lisäksi, että niissä on ammattitaitoinen ja ystävällinen tarjoilu, monet niistä ovat olleet toiminnassa pitkään ja niissä on yleensä siisteydestä ja remonteista huolimatta runsaasti ajan patinaa tunnelmaa antamassa.

Plaza Mayor
Tapas-baareilla ja muilla ravintoloilla on suuria ja näyttäviä terasseja Plaza Mayorilla.

Eri alueet ravintoloiden näkökulmasta

Ydinkeskusta

Hyviä ravintoloita on valtava määrä Puerto del Sol -aukion liepeillä, ja tienoo on sekä paikallisten että turistien suosiossa. Matkalla täältä kohti Plaza Mayor -aukiota vastaan tulee tällöinkin valtava määrä kaikenlaisia ruokapaikkoja [kartalla], mutta itse aukiolla kannattaa varsinaiseen ateriointiin suhtautua varauksella, sillä hinta-laatusuhde ei tällä turistien kansoittamalla alueella ole paras mahdollinen.

Huertas
Ydinkeskustassa Puerta del Sol -aukion lähettyvillä Plaza Santa Ana tapas-baareineen ja oluttupineen on hyvää maastoa löytää illallispaikka.

Plaza Mayor ja sen lähistö on tunnettu tapas-baareistaan, mutta täällä kannattaa niidenkin kanssa etenkin pienellä tai keskisuurella budjetilla liikkeellä olevien olla tarkkana. Tapas-baareilla ja muilla ravintoloilla on suuria ja näyttäviä terasseja Plaza Mayorilla, ja siellä voi lähes ympäri vuoden nauttia ikimuistoisen mutta hintavan aterian. Vastaavanlainen paikka on Plaza de Oriente -aukion tienoo [kartalla] ja etenkin Teatro Real -oopperatalon kulmat, joilla turistit viihtyvät huomattavasti paikallisia paremmin ja joilla kalliit mutta keskinkertaiset ateriat ovat tavallisia. Nämä ovat yleensä alueita, jotka on suunnattu turisteille ja joissa hinta-laatusuhde ei ole hyvä mutta joista ei nähtävyyksien vierestä tarvitse kauas lähteä syömään.

Itse pääkaduilla kuten Gran Vían varrella on yllättävän vähän ravintoloita, mutta monet merkittävät aukiot kuten Plaza de España [kartalla] ovat käteviä paikkoja löytää hyviä ravintoloita, joista monet ovat paikallisten vankassa suosiossa. Hyvin ravintoloita on etenkin Plaza de Españan ja Tribunal-metroaseman välimaastossa [kartalla].

Ydinkeskustassa Puerta del Sol -aukion lähettyvillä Plaza Santa Ana [kartalla] tapas-baareineen ja oluttupineen on hyvää maastoa löytää illallispaikka. Myös viereinen Huertas Sevilla- ja Antón Martín -metroasemien välillä [kartalla] on erityisen hyvää aluetta ruokapaikalle etenkin illalla, ja se onkin sekä paikallisten että turistien suosimaa aluetta illanvietolle.

Muita keskustan kaupunginosia

Kauempana ydinkeskustan pääaukioista on vähemmän lounaspaikkoja kuin aivan kaupungin ytimessä, ja tänne onkin paras suunnata tapaksille tai illalliselle. Chueca on paikka, jossa on vanhoja, perinteisiä baareja mutta myös uusia, trendikkäitä ravintoloita, jotka sopivat hyvin illalliselle - niitä on hyvä valikoima Chueca-metroaseman [kartalla] lähellä. Läheinen Salamancan kaupunginosa [kartalla] puolestaan on hyvää tienoota niille, jotka haluavat laatua ja elämyksiä, ja tänne kannattaakin suunnata niin illalliselle, lounaalle kuin välipalallekin, mikäli aterian hinta ei ole kynnyskysymys.

La Latina ja Lavapiés

La Latina ja Lavapiés ovat hyviä kaupunginosia baareille ja ravintoloille niin päivällä kuin illallakin. Kannattaa huomata, että vain muutaman minuutin kävelymatkan päässä Plaza Mayorista etelään lähellä La Latinan metroasemaa on valtava valikoima etenkin tyypillisiä madridilaisia kortteliravintoloita ja tapas-baareja. Niitä on etenkin San Andres -kirkon lähikaduilla, kuten Calle Cava Baja- ja Calle Cava Alta -katujen [kartalla] ympäristössä.

Baari La Latinan alueella
La Latina ja Lavapiés ovat hyviä kaupunginosia baareille ja ravintoloille.

Jos Madridissa haluaa mennä oikein vanhaan ja perinteikkääseen ravintolaan syömään vaikka grillipossua, on La Latinassa sijaitseva Sobrino de Botín (Calle Cuchilleros 17), joka on vain pari korttelia Plaza Mayorista etelään, siihen oiva paikka. Tämä on maailman vanhin edelleen toiminnassa oleva ravintola, joka on Guinnessin ennätyskirjassakin noteerattu. Se on ollut toiminnassa vuodesta 1725, ja siellä työskenteli tarjoilijana myös taideopiskelujaan odottava taiteilija Francisco de Goya.

Malasaña

Hyvää tienoota minkälaiselle aterialle tahansa etenkin illallisaikaan on Madridin luovin kaupunginosa, Malasaña. Siellä etenkin Tribunal-metroaseman lähellä on suuri määrä mitä erilaisimpia ravintoloita, joista saa paitsi varsinaisia ruokia myös välipaloja. Se on hyvää tienoota baarille, jossa oluen kanssa saa ilmaisen tapaksen, mutta kaupunginosassa on myös monipuolinen valikoima pitsoja ja muita italialaisia ruokia, espanjalaisia ruokia laidasta laitaan ja ravintoloita, jotka käyvät vaativaankin makuun.

Etenkin Calle del Espíritu Santo, Calle Vicente Ferrer ja Calle de la Palma sivukatuineen [kartalla] ovat hyviä katuja löytää ruokapaikkoja, oli budjetti minkälainen tahansa. Tämä tienoo on iltaisin myös paikallisten opiskelijoiden suuressa suosiossa.

Kesäiltaisin terassiaterialle täällä kannattaa suunnata Plaza dos de Mayo -aukiolle [kartalla].

Tästä pohjoiseen olevalla Trafalgar-alueella Plaza de Olavide [kartalla], joka sijaitsee Quevedo-metroaseman lähellä, on hyvä aukio etenkin vähän normaalia edullisemmalle aterialle.

Lisää Madridin ravintoloista:

Spotted by Locals esittelee kaikenlaisia ravintoloita.

Kattavaa tietoa Madridin ruoista ja hyviä ravintoloita

Open Table esittelee tasokkaita ravintoloita ja varaa pöydän.

Menu del dia -ateriakokonaisuus
Pienellä budjetilla liikkeellä olevien kannattaa ehdottomasti tankata iltapäivällä menú del día -lounaalla.

Hintataso

Ulkona syöminen on suosittua puuhaa madridilaisten keskuudessa, ja tästä syystä ruokailu sen ravintoloissa on vähintäänkin kohtuuhintaista. Kalliitakin ruokapaikkoja kaupungissa on, mutta yleisesti ottaen kaupungin ravintoloiden hinta-laatusuhde on Euroopan parhaita eikä millään budjetilla liikkeellä olevien ole vaikea löytää kaupungista mieleistään ruokapaikkaa.

Pienellä budjetilla liikkeellä olevien kannattaa ehdottomasti tankata iltapäivällä menú del día -lounaalla, ja näin illalliseksi käyvät mahdollisesti vain oluen kanssa tarjottavat pikkuateriat, tapakset tai vaikkapa yleensä 2–3 euroa maksava tortilla eli espanjalainen munakas. Sen kuten miltei kaikkien muidenkin ruokien kanssa pöytään tuodaan ilmaista leipää.

Ateriat ja ruokailuajat

Aamiainen (desayuno) on perinteisesti jätetty Espanjassa lähes väliin, ja sen on korvannut kahvi ja joku pikkupurtava. Käytännössä on kuitenkin paljon ihmisiä, jotka syövät kahviloissa aamiaista, ja erilaisia aamiaisia on tarjolla aamuvarhaisesta lähtien. Espanjalainen munakas eli tortilla on hyvä aamiainen leivän ja kahvin kanssa, ja myös erilaisia täytettyjä patonkeja (bocadillo), joissa voi olla tortillaa, kinkkua, vihanneksia tai mustekalaa, on tarjolla. Pelkästään Plaza Mayorin laitamilla on lukuisia paikkoja, joista saa hyviä täytettyjä patonkeja, mutta aamuisin tortillaa ei jokaisessa kahvilassa ole ja sitä haluavan kannattaa kysyä asiasta. Paljon kahviloita, joista saa hyvän aamiaisen, on myös Sol-aukion lähellä ja matkalla siltä kohti kuninkaanlinnaa. Aamiaista nautitaan klo 8–11 ja klo 9–10 on eniten tungosta aamiaiselle.

Varhain nautitun tai väliin jätetyn aamiaisen ja lounaan välissä moni haukkaa välipalaa (almuerzo). Paras aika sellaiselle on klo 10–12, ja siihen voi kuulua muutama juoman kanssa alas huuhdottu tapas tai täytetty patonki.

Lounas (comida) on päivän tärkein ateria, ja Madridissa se syödään noin klo 13 alkaen ja viimeisimmät lopettelevat pitkää lounastaan vasta klo 16–17. Lounaalla syödään ja juodaankin hyvin, ja asiaan kuuluu yleensä jälkiruoka tai ainakin kahvi.

Tapaksia
Alkuillan välipala (merienda) voi olla täytetty patonki, muutama tapas tai jokin muu pieni ateria, tilanteesta riippuen.

Lounaan ja illallisen väliin jää turhan pitkä aika, jolloin maha helposti voi siinä klo 17–19 paikkeilla alkaa kurnia. Tällöin otetaan alkuillan välipala (merienda), joka voi olla täytetty patonki, muutama tapas tai jokin muu pieni ateria, tilanteesta riippuen. Välipalalle siirtyminen on lounaan ohella yksi päivän kohokohtia, ja on täysin mahdollista korvata sillä illallinen. Madridin perinteisissä ravintoloissa onkin tähän aikaan aina tungosta, ja jos ei muuta niin olutta ryystetään alkuillasta ahkerasti. “Caña y tapa” eli "olut ja tapa" on edelleenkin melko suosittu ateria Madridissa, ja tyypillisesti etenkin illalla kussakin paikassa nautitaan vain yksi olut ja yksi tapa ja sitten sama kaava toistetaan seuraavassa paikassa. Madridissa on paljon paikkoja, joissa oluen ja pikkuaterian saa parilla eurolla, ja kylttejä, joissa niitä mainostetaan, kannattaa alkuillasta paikantaa.

Illallinen (cena) ei ole mikään pakollinen ateria, eikä aina olekaan tapana syödä tukevaa illallista. Ruokaravintolat availevat uudestaan oviaan yleensä vasta klo 20 alkaen, ja suosituin aika siirtyä illalliselle on 21–23. Illallista syödään pohjoismaalaisittain myöhään, mutta läheskään kaikki paikallisetkaan eivät myöhään syömistä harrasta. Illallista voi syödä rauhassa ainakin klo 23 asti, ja suuri osa paikoista sulkee keittiönsä puoleenyöhön mennessä.

Jos ravintola tarjoaa ruokia klo 23 jälkeen, ilmoitetaan siitä ulkopuolella kyltillä “despues de medianoche” tai “de madrugada”. Suuri osa Madridin baareista ja ravintoloista sulkee ovensa klo 01.00 mennessä, mutta baareja, jotka ovat tätä myöhempään auki, ei ole vaikea löytää.

Juomaraha

Palvelu on Madridin ravintoloissa miltei poikkeuksetta ystävällistä, avuliasta ja joustavaa, eivätkä tarjoilijat tee työtään tippien toivossa. Laskun voi maksaa joko tarjoilijalle tai kassalla, joka yleensä on baaritiskillä.

Maksukortit

Madridissa maksukortit käyvät entistä paremmin, ja monessa paikassa voi maksaa kortilla. On kuitenkin paikkoja, joissa on kortille minimiveloitus, ja on myös paikkoja, jotka ottavat lisämaksun kortilla maksamisesta. On olemassa myös ravintoloita ja muita ruokapaikkoja, joissa kortit eivät käy, mutta yleensä tästä ilmoitetaan ulkopuolella. Jos haluaa ehdottomasti maksaa kortilla, kannattaa yksinkertaisesti katsoa ravintola, jonka ovessa on luottokorttien tunnuksia.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2018/06

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lukijoiden kommentteja

Tuolla ravintolalistassakin mainittu Botin, on käymisen arvoinen paikka jo senkin takia että heidän spesialiteettinsa, Roast Suckling Pig on todella hyvää. Ravintola on myös Guinness Book of Recordsin mukaan maailman vanhin samalla paikalla toiminnassa oleva ravintola, perustettu 1725. /wiskari

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti