Saksa – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Hotelleja – Berliini
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Berliinin eläintarha (CC License: Attribution 2.0 Generic)
Berliinin eläintarha on Saksan vanhin, ja se sijaitsee kätevällä paikalla Tiergarten-puiston eteläpuolella.

Nähtävää ja koettavaa lapsille

Berliinissä on valtavasti vierailupaikkoja perheille, ja siellä viihtyvät hyvin kaikenikäiset lapset ja nuoret. Ehkä parhaimmillaan Berliini on teini-ikäisten kanssa, sillä se on hyvin monipuolinen, värikäs ja yllättävä paikka mutta samalla turvallinen ja katuelämältään varsin harmiton. Sinne voi kuitenkin viedä aivan pieniäkin lapsia, ja jos etukäteen ottaa selvää parhaista alueista ja vierailupaikoista, saa pinta-alaltaan valtavasta Berliinistä huomattavasti enemmän irti kuin jos sinne matkaa ummikkona.

Seuraavassa muutama varteenotettava vierailupaikka lapsiperheille:

Eläintarha

Berliinin Zoo eli eläintarha [kartalla] on Saksan vanhin, ja se sijaitsee kätevällä paikalla Tiergarten-puiston eteläpuolella. Siellä on tietenkin vaikuttava kokoelma erilaisia eläinlajeja, ja moni tähtää puistoon silloin, kun eläimiä syötetään. Vesipedot saavat ruokansa klo 12 ja tiikerit ja muut villieläimet klo 15. Perjantaisin kissaeläimet kuitenkin paastoavat.

Vaikka kesäkausi on paras aika vierailla puistossa, on siellä ohjelmaa myös talvisin, sillä elefantteja pestään vain lokakuusta pääsiäiseen lauantaisin ja sunnuntaisin klo 11-12. Puiston erikoisuus onkin "elefanttipuisto", joten norsuista tänne saapuva oppii yhtä jos toista. Liput maksavat 12 euroa aikuisilta ja 6 euroa lapsilta, ja ne voi ostaa paikan päällä tai varata etukäteen verkon kautta. Eläintarhalla on erilaisia aukioloaikoja eri vuodenaikoina, mutta se on aina avoinna vähintään klo 9-17, ja maaliskuun lopusta syyskuun alkuun se on avoinna klo 18.30 asti.

Akvaariomaailma

Eläintarhan eteläpuolella sijaitsee periaatteessa siihen kuuluva akvaariomaailma [kartalla], jossa voi tarkkailla esimerkiksi virtahepojen touhuja. Täällä on paljon tuttuja vesieläimiä, kaloja ja muita otuksia, mutta myös outoja trooppisia mereneläviä. Akvaario on Saksan suurin, ja se perustettiin vuonna 1913. Se tuhoutui sodassa ja se rakennettiin uudelleen. Tänne voi tulla eläintarhan ja akvaariomaailman yhteislipulla, joka aikuisilta maksaa 20 euroa ja 5-15-vuotiailta lapsilta 10 euroa. Jos haluaa, voi hankkia lipun pelkästään akvaariomaailmaan, jolloin liput ovat 13 euroa aikuisilta ja 6,50 euroa lapsilta. Liput voi varata etukäteen verkkosivuilta. Akvaariomaailma on avoinna jouluaattoa lukuun ottamatta klo 9-18 (jouluaattona paikka suljetaan jo klo 14).

Berliinin jakanut muuri ja East Side Gallery

Berliinin muuri, joka oli pisimmillään noin 150 kilometriä pitkä, murtui loppusyksystä 1989, ja tämä muutos tavallaan johti aivan uudenlaisen Euroopan syntymiseen ja nykyiseen yhdistyneeseen Eurooppaan. Berliini oli koko kylmän sodan ajan eräänlainen taistelutanner, jonka asukkaita erotti periaatteessa mielivaltaisia rajoja pitkin vuonna 1961 rakennettu muuri, jonka tarkoitus oli estää idässä asuvien loikkaukset länteen. Muuri tietenkin lopullisesti jakoi Berliinin kahtia, ja vaikka kaikki on tehty sen eteen, että kaupungin itä- ja länsiosat yhdistyisivät, ovat eri puolten kaupunginosien erot edelleenkin hyvin selkeät, aivan kuten edelleenkin on selvä ero Saksan itä- ja länsipuolen välillä.

Tähän historiaan, näihin vaiheisiin ja siihen, miten tähän on päädytty, voi helposti tutustua Berliinin-matkalla monessa museossa ja kaupunginosassa, niin itä- kuin länsipuolellakin ja niin sisällä maksullisissa museoissa kuin katselemalla maksuttomia näyttelyitä kaupungin puistoissa ja aukioilla. Kaupungissa on esimerkiksi DDR-museo niin sanotulla museosaarella Alexanderplatzin vieressä, turistirysämäinen Checkpoint Charlie -museo, joka kertoo laajemmin muurista, ja sen vieressä Trabi-museo, joka kertoo DDR:n legendaksi muuttuneesta Trabant-autosta.

Hyvä pääsymaksuton vierailupaikka kesällä on Mauerpark [kartalla] eli muuripuisto, jonka läpi muuri ennen kulki ja jossa voi tutustua siihen erityisen hyvin. Tänne on hyvä tulla sunnuntaisin, jolloin paikan päällä on lisäbonuksena kirpputori. Se pidetään myös talvisin ja juhlapyhinä, mutta joskus talvella se perutaan huonoilla ilmoilla, ja tästä kerrotaan verkkosivuilla. Kirppis on rento tapahtuma, jossa on tarjolla ruokia ja juomia kohtuuhintaan ja jossa on musiikkiakin.

Monesta vierailupaikasta kenties paras lasten kanssa on kuitenkin East Side Gallery [kartalla]. Tämä viimeinen pitkä pätkä muuria on alueella, joka on tunnettu hyvistä leipomoistaan ja jäätelökioskeistaan. Täällä oppii todellakin, minkälainen muuri oli, täällä voi ostella kaikenlaista DDR- ja muuriaiheista tavaraa ja täällä on myös ranta, jolla voi kesällä rentoutua. Uusi lisäys East Side Galleryn toimintaan on vuonna 2014 tehty elokuva, jonka voi katsella galleriassa.

Treptower Park

Itä-Berliinissä, Spreejoen leveimmillä kohdilla sijaitseva Treptower Park [kartalla] oli sotien välisenä aikana paikka, jossa oli kymmeniä tanssiravintoloita ja jonne tultiin juhlimaan kaikkialta kaupungista. Itä-Berliinin aikoina homma muuttui mutta laaja puisto- ja huvittelualue jäi, ja viime vuosina siitä on tullut entistä enemmän perheiden suosikkipaikka viettää aikaa. Kesäkausi on paras aika täällä, mutta tänne voi suunnata muulloinkin, etenkin katsomaan suurta Stalinin rakennuttamaa monumenttia, jonka alueella on mukava oleskella silläkin.

Puistoon pääsee hyvin tulemalla metrolla Treptower Park -asemalle. Tänne tullessa on hyvä mennä toiselle puolelle siltaa ja katsastaa suuri Molekyylimies-patsas [kartalla], ja täältä pääsee sitten takaisin puistoon joenvartta pitkin. Täältä tullessa ensimmäisinä vastaan tulevat terassit, joilla etenkin perheet syövät jäätelöä, juovat virvokkeita ja nauttivat makkaraa tai kokonaisia aterioitakin. Hinnat ovat täällä kohtuullisia, terasseilta on mukava katsella joelle ja terassien edestä voi myös nousta jokiristeilyille. Risteilyalukset vievät täältä Charlottenburgiin kesäisin, huhtikuun viimeisestä viikonlopusta lokakuun ensimmäiseen viikonloppuun.

Melko lähellä joenrantaa on ruusutarha, ja tästä on lyhyt matka vuonna 1949 pystytetylle toisen maailmansodan muistomerkille [kartalla], joka on kaikin tavoin vaikuttava ja kiehtova vierailupaikka ja jossa usein käy koululaisryhmiäkin. Muistomerkkialue on hyvässä kunnossa. Pääpatsas uudistettiin vuonna 2004, ja tänne voi tulla ympäri vuoden aamusta iltaan.

Treptower Park oli sosialistiaikoina ja vielä Saksan yhdistymisenkin aikoina tunnettu suuresta Spreepark-huvipuistosta [kartalla]. Se ajautui konkurssiin vuonna 2001, mutta siellä tehtiin opastettuja kierroksia vielä muutama vuosi sitten. Ne kuitenkin päättyivät kaupungin otettua puiston haltuunsa, ja elokuussa 2014 siellä oli kaiken lisäksi suuri tulipalo. Täällä onkin hyvä käväistä vähän katsomassa, miltä aidan takana näyttää, ja täällä saattaa tulevaisuudessakin olla tapahtumia, joista tiedotetaan verkkosivuilla. Monia nuoria täällä käynti kiinnostaa siitäkin syystä, että Suomen televisiossa usein viime vuosina näytetyssä Hanna-elokuvassa on siellä kuvattuja kohtauksia.

Go Germany -sivusto esittelee lisää tekemistä perheille Berliinissä

Teksti: Peter Forsberg
2015/04

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti