Saksa – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Hotelleja – Berliini
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Berliinin Willy Brand -lentoasemalla
Berlin Brandenburg Airport (BER) on nykyään Berliinin ainoa lentoasema. Sieltä voi parhaiten siirtyä muualle kaupunkiin rautateitse, ja sieltä kulkee myös bussien pikavuoroja niin muualle Berliiniin kuin Saksaankin.

Saapuminen Berliiniin ja siirtyminen lentoasemalta muualle

Berliinissä on vuodesta 2022 lähtien ollut vain yksi lentoasema, eivätkä sen muut lentoasemat ole enää toiminnassa.

Uudelta lentoasemalta on suurin piirtein yhtä helppo siirtyä muualle Berliiniin kuin vanhalta Schönefeldin lentoasemalta oli, ja kaikkein paras yhteys kohti ydintä on juna. Junilla voi myös matkustaa muualle Berliiniin ja muualle Saksaan, ja lentoasemalta voi myös bussilla, taksilla tai vuokra-autolla suunnata minne sitten haluaakin mennä.

Siirtyminen helpoiten lentoasemalta hotellille

Jos haluaa esimerkiksi loman lyhyyden takia tehdä lentokenttämatkoista mahdollisimman helppoja ja vähän aikaa vieviä, kannattaa valita hotelli tietyiltä seuduilta, jotka myös ovat käteviä kaupunkiin tutustumisen kannalta.

Lentoaseman kulkuyhteydet ovat kuitenkin sen verran hyvät, että hotellin sijainnista ei kannata lyhyelläkään matkalla ottaa mitään stressiä. Riittää kun varmistaa, että majapaikka on lähellä metroasemaa ja niin, että lentoasemalta sinne siirtyessä ei ole välttämätöntä vaihtaa metrolinjaa montaa kertaa.

Yksi hyvä alue kenelle tahansa on päärautatieaseman (Hauptbahnhof) tienoo, sillä nopea lentokenttäjuna kulkee sinne. Myös sen matkan varrella oleviin paikkoihin, joihin kuuluvat Alexanderplatz, itäinen rautatieasema Ostbahnhof ja kuuluisa ostoskatu Friedrichstrasse, on niihinkin kätevä majoittua.

Jos lähtö on aikaisin aamulla tai muuten haluaa yöpyä lähellä lentoasemaa, on Berliinin lentoaseman ympäristössä hotelleja.

Siirtyminen Berliinin lentoasemalta muualle Berliiniin, Saksaan ja lähimaihin

Berlin Brandenburg Airport (BER) eli Berliinin lentoasema [kartalla] sijaitsee kaupungin eteläosissa, lakkautetun Schönefeldin lentoaseman eteläpuolella. Lentoasema on nykyään Berliinin ainoa, se on hyvin suuri ja vilkas lentoasema ja siellä on alusta lähtien ollut mitä erilaisimpia ongelmia, joiden takia aikaa kannattaa varata lentoasemalla toimimiseen normaalia enemmän, etenkin silloin kun palaa Berliinistä takaisin Suomeen.

Lentoasemalta voi parhaiten siirtyä muualle kaupunkiin rautateitse, sieltä kulkee myös bussien pikavuoroja niin muualle Berliiniin kuin Saksaankin ja sieltä voi tietenkin myös siirtyä minne tahansa kaupungin alueelle taksilla.

Airport Express (FEX) (CC License: Attribution-ShareAlike 4.0 International)
Lentoasemalta kulkee muutama erilainen juna kohti kaupunkia. Nopein on Airport Express (FEX), joka kulkee kaksi kertaa tunnissa.

Julkiset liikennevälineet

Juna on paras kyyti lentoasemalta muualle, mutta sieltä kulkee myös busseja, jotka voivat joissain tapauksissa olla parempia kuin junat.

Juna

Kaikkein yksinkertaisinta, edullisinta ja ruuhkattominta on siirtyä rautateitse lentoasemalta muualle kaupunkiin. Rautatieasema sijaitsee ykkösterminaalin tasolla U2, ja sinne on vaivatonta siirtyä myös kakkosterminaalista. Lentoaseman rautatieaseman nimi on ”Flughafen Berlin – Terminal 1 & 2”.

Lentoasemalta kulkee muutama erilainen juna kohti Berliinin päärautatieasemaa ja muutakin kaupunkia. Nopein on Airport Express (FEX), joka kulkee kaksi kertaa tunnissa. Myös paikallisjunat S9 ja S45 kulkevat lentoasemalta vähän eri reittejä pitkin kohti ydintä.

Juniin voi ostaa lippuja aseman automaateista, ja Berliinissä enemmän matkustelevan kannattaa heti ostaa koko vuorokauden voimassa oleva lippu.

Linja-auto

Pikavuorot X7 ja X71 kulkevat ykkösterminaalin saapuvien tasolta 16 minuutissa Rudow-metroasemalle, joka on U7-linjan varrella.

Potsdamin asemalle voi siirtyä linjalla BER2, mutta vain muutaman kerran päivässä.

Lippuja voi ostaa kortilla automaatista tai kuskilta käteisellä.

Lisää aiheesta:

Berliinin lentoaseman sivut kertovat julkisilla muualle siirtymisestä.

Taksi

Taksiin voi nousta T1-terminaalin E0-tasolta. Taksikyyti lentoasemalta keskustaan maksaa 50–80 euroa, riippuen siitä mihin on menossa. Taksia ei tarvitse tilata etukäteen, ja matka päärautatieaseman tuntumaan kestää normaaleissa olosuhteissa noin kolme varttia.

Autonvuokraus

Berliinissä ei ole suositeltavaa autoilla, mutta jos haluaa vuokrata lentoasemalta auton, on siellä lukuisia autovuokraamoja.

Lentoasemalta muualle Saksaan tai Eurooppaan

Berliinin lentoasemalta voi linja-autolla siirtyä suoraan muutamaan paikkaan, joihin kuuluu Dresden, mutta junalla sieltä on paras siirtyä muualle Saksaan niin että siirtyy ensin yhdelle Berliinin rautatieasemista, joilta matkaa voi jatkaa.

Linja-auto

Berliinin lentoasemalta voi siirtyä joihinkin paikkoihin suoraan linja-autolla.

Flixbus kulkee Berliinin lentoaseman kautta, mutta enemmän yhteyksiä tietenkin on, jos siirtyy joko linja-autoasemalle tai Südkreuz-asemalle, jolta on paljon paitsi rautatie- myös bussiyhteyksiä.

Rautateitse muualle Saksaan tai Eurooppaan

Berliinin lentoasemalta voi siirtyä muualle Saksaan suoraan tai sitten kulkemalla paikallisjunalla yhdelle niiden reitin varrella olevista rautatieasemista, joihin kuuluvat Südkreuz, Ostkreuz ja Hauptbahnhof.

Kaukojuna Intercity BER T1–2 kulkee Rostockin ja Dresdenin väliä Berliinin lentoaseman kautta, joten tämä on hyvä kyyti niille, jotka haluavat siirtyä suoraan Dresdeniin, Rostockiin tai muille junan reitin varrella oleville paikkakunnille.

Dresdeniin tai muualle Saksaan haluavan kannattaa katsella aikatauluja DB:n sivuilta, joilta voi myös ostaa lipun.

Berliinin rautatieasema
Rautatieasemilta pääsee muualle kaupunkiin metrolla sekä U- ja S-junilla.

Siirtyminen rautatieasemilta muualle Berliiniin

Jos Berliiniin saapuu muualta Saksasta tai Euroopasta rautateitse, on kaikilta kaupungin rautatieasemilta helppo siirtyä minnepäin kaupunkia tahansa metrolla. Jos hotelli on Hauptbahnhofin lähellä, voi sieltä kävellä, mutta muussa tapauksessa on hyvä jäädä pois Ringbahn-junien (S41 ja S42) reittien varrella, sillä ne ovat erityisen käteviä kyytejä kulkea muualle kaupunkiin tai oikean metroreitin varrelle.

Rautatieasemilta pääsee kätevästi muualle kaupunkiin U- ja S-junilla mutta väärän reitin valitseva voi tuhlata paljonkin aikaa. Etukäteen voi olla kannattavaa tutkia reittikarttaa, jolloin parhaan reitin voi selvittää jo ennen saapumista Berliiniin.

Siirtyminen linja-autoasemalta muualle Berliiniin

ZOB eli Berliinin linja-autoasema sijaitsee [kartalla] messukeskuksen vieressä läntisessä Berliinissä, ja sieltä voi niin S- kuin U-Bahnillakin siirtyä muualle kaupunkiin.

Lähin metroasema on Messe Nord, ja siltä kulkevat esimerkiksi Ringbahn-junat S41 ja S42, joilla pääsee kätevästi minnepäin kaupunkia tahansa.

Kaiserdamm-valtakadun varrella puolestaan sijaitsee samanniminen metroasema, jolta pääsee U2-metrolinjalla kulkemaan kohti sekä länttä että itää. U2-metrojunat kulkevat suoraan Alexanderplatzille ja myös muualle Itä-Berliiniin, mutta huomionarvoinen seikka on se, että Alexanderplatzille matka kestää puolisen tuntia ja pidemmälle Itä-Berliiniin voi mennä jopa tunti.

Lyhyellä visiitillä Berliinissä olevan onkin paras katsella majapaikkaa linja-autoaseman lähistöltä, ja paljon majapaikkoja on esimerkiksi City West -alueella Kurfürstendammin tienoilla. Myös oopperatalon lähistöllä, Oper- ja Bismarckstrasse-metroasemien tuntumassa on paljon erilaisia majapaikkoja.

Lisää asiaa asemilta muualle siirtymisestä:

Ennen Berliinin saapumista voi katsella metrokarttaa, jolloin parhaan reitin voi selvittää jo etukäteen.

Teksti: Peter Forsberg
2023/03

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lukijoiden kommentteja

Kiitos yksityiskohtaisista vinkeistä. Meidän perheelläkin on ensi kesäksi suunnitelmissa matka Helsingistä Berliiniin, jos vain tämä korona sen sallii. Hotellimme on Mittessä, joten pohdimme juuri mikä olisi paras tapa hoitaa kuljetus lentokentältä. Tulemme varmaan myös käyttämään paljon julkisia, joten tuo metrokartta sekä tiedot lipuista tulevat tarpeeseen! /Tuula

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti