Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Hotelleja – Bratislava
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Helsinki-Vantaan lentoasema
Suomesta ei perinteisesti ole päässyt lentäen suoraan Bratislavaan, mutta läheiseen Wieniin on lentoja. Lentoaika Helsingistä Wieniin on 2 ½ tuntia, ja päälle tulee vähintään puolitoista tuntia, että pääsee koneelta Bratislavan majapaikkaan.

Matkat Bratislavaan, siirtyminen Bratislavasta ja sen asemilta muualle

Bratislava on nostanut suosiotaan kaupunkilomakohteena, mutta edelleenkin Suomesta on hankala siirtyä sinne lentokoneella. Yleensä lennetään ensin Wieniin, jonka lentoasemalta on suora tunnin matka Bratislavan bussiasemalle ja josta voi myös yksityiskyydillä siirtyä nopeasti ovelta ovelle.

Bratislavaan voi matkustaa omatoimisesti, mutta muutama matkatoimisto järjestää sinne erilaisia matkoja. Bratislava on helppo yhdistää vierailuun jossakin toisessa kaupungissa, mutta siellä on hyvä viettää vähintään kolme kokonaista vuorokautta. Bratislavaan on melko helppo siirtyä monesta Keski-Euroopan kolkasta, ja sen asemilta pääsee äkkiä etenkin vanhaankaupunkiin mutta myös muualle.

Matkustaminen Bratislavaan

Bratislavaan voi lähteä omatoimimatkalle, joka on pakettimatkaa edullisempi ja joustavampi vaihtoehto. Bratislavaan voi myös mennä helposti hoituvalle pakettimatkalle, johon kuuluvat lennot ja hotelli.

Omatoimimatkailija voi helposti tehdä matkasta Keski-Eurooppaan monipuolisen, ja Bratislava on helppo yhdistää Wienin-matkaan. Tunnin matkan päässä sijaitsee Wien, parin tunnin päässä on Budapest ja Praha on neljän tunnin bussi- tai junamatkan päässä.

Omatoimisesti tehdyt matkat

Suomesta ei perinteisesti ole päässyt lentäen suoraan Bratislavaan, mutta läheiseen Wieniin on lentoja Suomesta. Edullisimmat lennot vaativat koneen vaihtamista, ja lennot saattavat näin kestää suhteettoman kauan, joten varauksia tehdessä on hyvä olla tarkkana. Suorat lennot voivat isoilla, tunnetuilla lentoyhtiöillä olla myös hyvin kalliita mihin vuodenaikaan tahansa. Lentoaika Wieniin on 2 ½ tuntia, ja siihen päälle tulee vielä vähintään puolitoista tuntia, että pääsee koneelta Bratislavan majapaikkaan.

Lennot Wieniin

Air Baltic lentää edullisimmin Helsingin ja Wienin välin, ja lennot voivat kuukauden pari etukäteen tilattuna maksaa noin 100 euroa suuntaansa. Konetta vaihdetaan Riiassa, ja nopeita 4–5 tunnin lentoja on yleensä kerran pari päivässä.

Finnair lentää suoria lentoja Helsingin ja Wienin välillä, ja lipun voi tietysti yrittää yhdistää myös lentoon ensin muualta Suomesta Helsinkiin. Lentoja on yksi tai kaksi päivässä, ja parhaiten Helsingistä pääsee Wieniin aamukoneella.

Norwegian lentää myös Helsingin ja Wienin väliä, mutta lennot vaativat vaihdon, ja lentoajaksi tulee vähintään 7–8 tuntia. Edullisimmillaan, hyvissä ajoin etukäteen tilattuna ilman matkalaukkua pääsee yhteen suuntaan alle 100 eurolla, mutta lento voi olla aikaisin aamulla.

Skyscanner voi näyttää lisää yhteyksiä Helsingin ja Wienin välillä.

Lennot Bratislavaan

Bratislavan omalle lentoasemalle voi lentää monesta eri paikasta, ja sinne lentää monia tunnettuja lentoyhtiöitä. Suomesta sinne voi lentää välilaskun kanssa, ja joskus esimerkiksi Norwegian ja Ryanair voivat yhdessä viedä Helsingistä Bratislavaan. Lentoaikoihin on hyvä kiinnittää huomiota, ja on hyvä pitää mielessä, että Wienin lentoasemalta pääsee parhaimmillaan viidellä eurolla noin tunnissa Bratislavan linja-autoasemalle tai muutamalla kympillä alle tunnissa suoraan majapaikan ovelle.

Czech Airlinesin halpislentoyhtiö Smartwings on hyvä lentoyhtiö monesta paikasta paitsi Prahaan myös Bratislavaan. Sillä on suoria lentoja Bratislavaan esimerkiksi Prahasta, mutta suomalaista lentoyhtiö palvelee heikonlaisesti.

Ryanair lentää Bratislavaan joistain paikoista kuten Brysselistä, Dublinista ja Edinburghista.

Skyscannerista voi tutkia muitakin lentoja, mutta kaikkein paras Suomesta Bratislavaan on mennä Wienin kautta.

Järjestetyt matkat

Bratislavaan tehdään järjestettyjä matkoja, joihin sisältyvät lennot ja hotelli. Osa matkoista sisältää myös muita kohteita, kuten Budapestin ja Wienin, ja on olemassa myös matkoja, joiden yhteydessä risteillään Tonavalla ja vieraillaan mitä erilaisimmissa kylissä ja kaupungeissa. Huomionarvoinen seikka on se, että osa matkatoimistoista yrittää tienata lisää tarjoamalla ylihintaisen kuljetuksen Wienin ja Bratislavan välillä. Jos pakettimatkaan ei sisälly kuljetus Wienin lentoasemalta Bratislavaan, voi säästää kuluissa sillä Eurolines ja Flixbus vievät yleensä viidellä eurolla lentoasemalta Bratislavaan.

Kymenmatkat järjestää kahden vuorokauden matkoja Bratislavaan. Niiden hinnat alkavat reilusta sadasta eurosta per matkapäivä, mutta kannattaa huomata, että lisäpäivät voivat olla edullisia. Lennot ovat Wieniin, mutta hintaan ei sisälly enää kuljetus Wienin lentoasemalta Bratislavaan.

OK-Matkat tekee matkoja Bratislavaan, mutta ne ovat täysin ohjattuja ja mukana kulkee opas. Lennot ovat Finnairilla, ohjelmaa riittää ja matkoja tehdään aika harvoin.

Myös Sagamatkat, Kouvolan matkatoimisto ja Ikaalisten matkatoimisto järjestävät Bratislavaan suuntautuvia matkoja.

Wienin lentoasema
Monet suomalaiset matkustavat Bratislavaan Wienin kansainvälisen lentoaseman kautta. Yksityiskyydillä pääsee noin tunnissa Wienin lentoasemalta suoraan Bratislavassa olevan hotellin eteen.

Matka Wienin lentoasemalta Bratislavaan

Monet suomalaiset matkustavat Bratislavaan Wienin kansainvälisen lentoaseman kautta. Vienna International Airport, joka tunnetaan myös paikkakuntansa nimellä (Schwechat) on melko lyhyen matkan päässä Wienin ytimestä.

Sieltä on myös lyhyt matka linja-autoasemalle, jolle on helppo siirtyä, ja sieltä pääsee suoraan Bratislavaan lähes joka tunti. Bussit saapuvat yleensä Bratislavan linja-autoasemalle [kartalla], joka on melko lähellä Tesco-tavarataloa ja jolta on vähän ikävä ja sekava kävelymatka kaupunkiin. Linja-autoasemalta pääsee nopeasti ja edullisesti keskustaan useilla eri busseilla, jotka lähtevät sen edestä, ja sen edessä on myös aina kytiksessä takseja, jotka vievät kohtuuhintaan muualle kaupunkiin.

Wienin lentoasemalta voi myös taksilla tai rautateitse siirtyä Bratislavaan, mutta taksikyyti on hintava ja rautateitse matka-aikaa tulee rutkasti lisää. Taksi tai muu yksityiskyyti, kuten minibussi porukalle, voi olla kaikkein paras ratkaisu, sillä jos matkustajia on monta, pysyvät kulut alhaisina. Yksityiskyydillä pääsee noin tunnissa Wienin lentoasemalta suoraan Bratislavassa olevan hotellin eteen.

Linja-autolla Bratislavaan

Kaikkein parhaiten tätä nykyä Wienin lentoasemalta sekä Bratislavan lentoasemalle että sen linja-autoasemalle vie Flixbus. Lippu, jonka saa yleensä viidellä eurolla, kannattaa ostaa verkkosivuiltasivuilta, ja kannattavaa on ladata puhelimeen tai tablettiin Flixbusin sovellus, jolloin lippua ei tarvitse tulostaa.

Vuonna 2019 huomionarvoinen seikka on se, että linja-autoaseman edestä kulkeva katu on remontissa, ja uutta linja-autoasemaa rakennetaan. Näin ollen asemalta on huonompi siirtyä bussilla ja joillain muilla liikennevälineillä muualle. Lisätietoa asiasta saa Bratislavan liikenneyhtiön verkkosivuilta.

Blaguss, joka nykyään on Eurolinesin alaisena, kulkee Wienistä Bratislavaan. Bussikyyti on edullisin tapa siirtyä kaupunkien välillä myös niille, jotka haluavat käydä Bratislavasta päiväretkellä Wienissä tai siirtyvät sinne seuraavaksi. Matkan saa alkaen viidellä eurolla, ja matka kestää joko 50 minuuttia tai 80 minuuttia, joten kannattaa varata lippu bussiin, joka kulkee sinne alle tunnissa. Lippu kannattaa ostaa etukäteen verkkosivujen kautta. Blaguss vie Bratislavassa päälinja-autoasemalle.

Rautatieasema
Tietenkin Bratislavaan voi siirtyä myös junalla. Junamatka Wienistä Bratislavan rautatieasemalle kestää noin tunnin ja maksaa 15 euroa.

Muutkin yhtiöt kulkevat Bratislavaan, ja Wienin lentoasemalta voi siirtyä suoraan moneen paikkaan. Paikat ja bussiyhtiöt on listattu Wienin lentoaseman sivulla.

Taksi

Kalleinta ja mukavinta Wienin kentältä Bratislavaan on siirtyä taksilla, ja nämä matkat voivat maksaa mitä tahansa 50 ja 150 euron välillä. Eniten kyydistä maksaa se, joka vain nousee ensimmäiseen eteen tulevaan taksiin Wienin saapuvien hallin edessä, ja halvimmalla pääsee se, joka tilaa taksin tai muun kuljetuksen etukäteen.

Muitakin mahdollisuuksia on, ja esimerkiksi Austria Transfers voi järjestää monenmoisia yksityiskyytejä Wienin lentoasemalta suoraan Bratislavan majapaikalle.

Tietoa erilaisista vaihtoehdoista ja mahdollisuuden varata yksityiskyyti etukäteen tarjoaa Bratislava Hotels.

Rautateitse Bratislavaan

Tietenkin Bratislavaan voi siirtyä myös junalla, jolloin ensin mennään Wienin keskustasta joko Mitte- tai Westbahnhof-asemalle junalla tai bussilla ja näiltä siirrytään uudelle Hauptbahnhof-asemalle, jolta pääsee kätevimmin noin tunnissa ja 15 eurolla Bratislavan rautatieasemalle. Junien aikatauluja voi katsella ja lippuja voi tilailla OBB:n sivuilta.

Paikkakunnat, joille Wienin lentoasemalta voi suoraan siirtyä, näkee lentoaseman verkkosivuilta. Niiden joukossa on monta tunnettua matkakohdetta, mutta Bratislava ei ainakaan vielä niiden joukossa ole.

Siirtyminen Bratislavasta muualle Slovakiaan

Bratislavasta voi nopeasti, parhaimmillaan noin neljässä tunnissa, siirtyä maan itäosiin, jossa sijaitsee maan toiseksi suurin kaupunki, Košice. Se on maaseutukaupunki, jonka keskusta on aika pieni, ja sinne voi siirtyä junalla tai linja-autolla. Junamatka Slovakian toiselle puolelle kestää 4 ½–6 ½ tuntia ja maksaa vähän alle 20 euroa, mutta hinnoissa on eroja. Edestakaiset junaliput ovat aina edullisempia kuin kaksi yhdensuuntaista, ja Intercity on nopein juna. Yksi tärkeä asia on se, että lippua ostaessa Košicea ei sekoita Tšekin puolella sijaitsevaan Kosiceen.

Toinen paikka Slovakiassa, johon monet siirtyvät, on Tatra-vuoriston juurella oleva Poprad. Myös sinne voi siirtyä junalla tai linja-autolla, ja juna on mukava, sillä siellä voi syödä ja muutenkin olla vapaammin kuin bussissa. Junamatka maksaa noin 20 euroa, ja juna kulkee Popradiin 3½ tunnista noin viiteen tuntiin, joten kannattaa katsella nopeita junia. Edestakaiset junaliput ovat aina edullisempia kuin kaksi yhdensuuntaista.

Junien aikatauluja ja hintoja voi katsella Slovakian rautateiden sivuilla.

Linja-autolla pääsee myös kaikkialle Slovakiaan, mutta sillä ei ole läheskään yhtä hyvä liikkua eikä sellaista oikeastaan ole järkeä muualle Slovakiaan matkustamisessa käyttääkään. Molempiin kaupunkeihin matka kestää paljon pidempään kuin junalla eikä hintakaan ole sen parempi. Suurimman bussiyhtiön sivuilta voi katsella yhteyksiä ja varata lippuja.

Sekä juna- että bussiyhteyksiä voi katsella CP-sivuilta. Ne ovat tällä hetkellä vain slovakiksi mutta sivu on helppo kääntää selaimessa suomeksi.

Bratislavan lentoasema
Bratislavan omalle lentoasemalle voi Suomesta lentää vain välilaskun kanssa.

Matka Bratislavan lentoasemalta majapaikalle

Bratislavan lentoasema on viralliselta nimeltään Letisko MR Štefánika [kartalla]. Se on lähellä keskustaa, ja sieltä on helppo edullisesti siirtyä muualle kaupunkiin. Edullisin kyyti on kohti rautatieasemaa kulkeva bussilinja, joka kulkee usein, mutta taksi voi hyvinkin olla kahdelle ja ainakin neljälle hengelle hyvin edullinen.

Taksi

Taksi on edullinen kyyti lentoasemalta minnepäin kaupunkia tahansa, ja sellaisen etukäteen tilaava voi selvitä matkasta hyvinkin edullisesti. Kaikkein paras on käyttää jotakin listattua yhtiötä, ja taksin voi myös kätevästi etukäteen tilata käyttämällä Hopin Taxi -sovellusta.

Linja-auto

Bussilinja numero 61 kulkee lentoasemalta rautatieasemalle (Hlavná stanica tai Bratislava Hl. St.) vähän päivästä riippuen noin klo 5 alkaen vähintään kolme mutta yleensä neljä kertaa tunnissa. Kannattaa etukäteen tutkia pysäkkejä, jolloin voi mahdollisesti löytää pysäkin, joka on majapaikkaa lähellä. Öisin linja on N61, ja on olemassa myös toinen linja (96), joka kulkee joen toiselle puolelle ydinkeskustasta katsoen. Yhteyksiä voi katsella lentoasemalta sivuilta.

Jos haluaa jäädä pois lähellä vanhaakaupunkia, on esimerkiksi Račianské mýto [kartalla] kätevä pysäkki. Tältä pysäkiltä on helppo siirtyä vanhaankaupunkiin tai sen liepeille useilla eri raitiovaunuilla (numerot 3, 5 ja 7). Račianské mýto -pysäkiltä on myös edullista edetä taksilla eri puolille kaupunkia, mutta pysäkiltä on useimmille turhan paljon kävelymatkaa vanhaankaupunkiin tai muualle keskustaan.

Jos haluaa kulkea bussilla 61 päätepysäkille, niin rautatieasemalta (Hlavná stanica tai Bratislava Hl. St.) pääsee sieltäkin keskustaan raitiovaunulinjalla 1, joka kulkee Obchodná-katua pitkin. Tämä reitti on hyvä niille, joilla on hotelli vanhassakaupungissa, pääostoskadun liepeillä tai sitten Tesco-tavaratalon liepeillä, ja nämä ovatkin yleisimmät alueet majapaikalle kaupungissa. Myös Presidentinlinnan ympäristön lähelle pääsee hyvin tätä reittiä.

Jos haluaa päästä joen toisella puolella olevaan Petržalkan lähiöön tai sen rautatieasemalle, pääsee sinne suoraan lentoasemalta bussilla numero 96.

Lippuja voi lentoasemalla kuten muuallakin kaupungissa ostaa automaateista, joita on yleensä pysäkeillä. Automaatteihin käyvät yleensä vain kolikot. Lippuja saa myös monilta kioskeilta, joita on pysäkkien lähellä, ja lippuja varten on saapuessa hyvä olla mukana pientä rahaa. 60 minuutin lippu maksaa 1,20 euroa, ja 90 minuutin lippu maksaa 1,80 euroa. Jos aikoo samana päivänä matkustella enemmänkin julkisilla, mikä on Bratislavassa oikeastaan välttämätöntä vain siinä tapauksessa, että hotelli on hankalassa paikassa keskustan ulkopuolella, voi heti ostaa 24–168 tuntia voimassa olevan lipun. Kaikki liput täytyy leimata heti raitiovaunuun noustessa, tai muuten voi joutua maksamaan sakkomaksun. Matkalaukun kanssa matkustavan on ostettava lisäksi 15 minuuttia voimassa oleva lastenlippu (0,35 euroa), ja se on voimassa matkalaukkua varten 3 tuntia.

Tietoa lipuista ja niiden hinnoista saa Bratislavanliikenneyhtiön sivuilta.

Siirtyminen rautatieasemalta majapaikalle

Bratislava päärautatieasema (Hlavná stanica) [kartalla] on sekava, huonoon kuntoon päässyt kompleksi, jolta on helppo siirtyä keskustaan tai muualle kaupunkiin. Taksit voivat olla yllättävän kalliita, eikä pienellä matkakassalla tai yksikseen matkustavien välttämättä ole hyvä turvautua niihin.

Raitiovaunu
Paras tapa päästä rautatieasemalta keskustaan on raitiovaunu.

Paras tapa päästä asemalta keskustaan on raitiovaunu numero 1. Se kulkee hyvää reittiä pitkin vanhankaupungin eteen, ja sillä pääsee niin Obchodná-kadun, vanhankaupungin kuin Tesconkin naapurissa oleville majapaikoille kätevästi.

Vaihtoehtoisesti myös eri bussilinjat, kuten 41, 61 ja 74, kulkevat rautatieaseman edustalta kohti vanhaakaupunkia ja Nový most -siltaa, mutta kaikkein helpoin on käyttää noin 10 minuutin välein kulkevaa raitiovaunua numero 1.

Bratislavan joukkoliikenteessä matkustavan, jolla on mukanaan ruumaan menevä matkalaukku, pitää hankkia oman lippunsa lisäksi 15 minuuttia voimassa oleva lastenlippu, joka maksaa 0,35 euroa. Lipun raitiovaunuun voi ostaa kioskista tai automaatista, ja vanhankaupungin tienoille menevän on mahdollista hankkia 15 minuuttia voimassa oleva normaali lippu, joka maksaa 70 senttiä. Jos matka kestää kauemman, kannattaa ostaa 30 minuuttia voimassa oleva lippu, joka maksaa 90 senttiä.

Siirtyminen linja-autoasemalta majapaikalle

Bratislavan Autobusová stanica Mlynské nivy -linja-autoasemalta [kartalla] voi kävellä noin vartissa Tescon liepeille ja vanhaankaupunkiin, mutta kaupunkia tuntemattoman tai pimeällä kaupunkiin saapuvan on hyvä turvautua julkisiin liikennevälineisiin tai taksiin.

Linja-autoasemalta pääsee nopeasti ja edullisesti keskustaan useilla eri bussilinjoilla, jotka lähtevät sen vieressä olevilta kaduilta, ja sen edessä on myös aina odottamassa takseja, jotka vievät kohtuuhintaan muualle kaupunkiin. Bussi numero 210 suuntaa kohti päärautatieasemaa, ja linja 202 kulkee kohti vanhaakaupunkia ja sen päätepysäkki on Presidentinlinnan vieressä. Käytännössä kuitenkin vuosi 2019 on hivenen hankala, sillä edessä oleva katu (Mlynské nivy) on remontissa ja uutta bussiasemaa rakennetaan. Näin jotkut linjat eivät kulje aseman edessä olevalta kadulta, vaan esimerkiksi linjat 202 ja 210 kulkevat Košická-pysäkin [kartalla] kautta, ja se onkin paras paikka mennä odottelemaan bussia. Asiasta kerrotaan liikenneyhtiön sivuilla.

Bratislavan joukkoliikenteessä matkustavan, jolla on mukanaan ruumaan menevä matkalaukku, pitää hankkia oman lippunsa lisäksi 15 minuuttia voimassa oleva lastenlippu, joka maksaa 0,35 euroa ja joka on voimassa 3 tuntia.

Lisää aiheesta:

Visit Bratislava kertoo seikkaperäisesti kuinka siirtyä eri asemilta, satamasta ja muualta majapaikalle.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2019/03

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti