Aiheeseen liittyvää: Lisää valokuvia
Kroatia – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Hotelleja – Dubrovnik
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Turisti ottaa kuvaa Pile-portista
Vltaosa Dubrovnikissa lomailevista saapuu ensimmäiseksi Pile-portille, joka on yksi kolmesta vanhaankaupunkiin johtavasta portista.

Dubrovnikin tärkeimmät nähtävyydet

Dubrovnikissa on hyvä määrä nähtävyyksiä, ja niitä tulee vanhassakaupungissa loman aikana katseltua ainakin ulkoapäin useampaan kertaan. Kauniit katumaisemat vetävät puoleensa, kamera on koko ajan käytössä ja ihmisiä on sen verran tutustumassa samoihin asioihin, että varhainen aamupäivä tai myöhäinen iltapäivä ovat väljimpiä ajankohtia kierrellä vanhaakaupunkia.

Pääasialliset nähtävyydet eli kirkot, museot, erilaiset kauniit rakennukset ja kaupunginmuurit sijaitsevat helpoilla vierailupaikoilla. Tästä huolimatta vanhankaupungin kujia kannattaa kävellä ylös ja alas mahdollisimman paljon, sillä useimmiten mieleenpainuvimpia ovat juuri sivukujat ja niiden tunnelma.

Dubrovnik Card

Jos haluaa vierailla useissa maksullisissa nähtävyyksissä kuten palatseissa ja museoissa, kannattaa hankkia Dubrovnik Card. Kortti oikeuttaa pääsemään ilmaiseksi nähtävyyksiin sisään, ja kuten muissakaan kaupungeissa yhden vuorokauden kortti ei ole kovin hyvä hankinta, mutta 48 tai 72 tunnin kortit ovat. Vuorokausi maksaa 250 kunaa, 2 vuorokautta 300 kunaa ja 3 vrk 350 kunaa, ja kortilla voi myös matkustaa julkisilla ilman lisälippuja.

Placa / Stradun

Valtaosa Dubrovnikissa lomailevista saapuu ensimmäiseksi kaupunkiin tultuaan Pile-portille [kartalla], joka on yksi kolmesta vanhaankaupunkiin johtavasta portista. Kun on kävellyt läpi suuren ja vaikuttavan porttialueen, saapuu kaupungin pääkadulle, nimeltään Placa (“platsa”) tai Stradun [ kuvaStradun ].

Onofrio della Cavan suunnittelema suihkulähde
Onofrio della Cavan suunnittelema suihkulähde

Placan varrella on useita merkittäviä nähtävyyksiä, kahviloita ja pääosin turisteille suunnattuja hintavia kauppoja. Ensimmäiseksi kadulle päästyään silmään pistää Onofrio della Cavan suunnittelema suurikokoinen suihkulähdeOnofrio della Cavan suunnittelema suihkulähde vuodelta 1444. Sen vieressä on pitkin päivää ihmisiä nauttimassa tunnelmasta ja syömässä jäätelöä, jota saa useista läheisistä kojuista ja kahviloista.

Onofrion niin sanotun Suuren Suihkulähteen lisäksi Placan tässä päässä ovat myös pieni Crkva svetog Spasa eli Vapahtajan kirkkoVapahtajan kirkko ja sen vieressä suurikokoinen, tornilla varustettu Franjevacki samostan eli fransiskaaniluostari. Luostari on vierailun arvoinen, ja sen museo on varsin ainutlaatuinen, sillä sen yhteydessä toimiva apteekki on ollut avoinna vuodesta 1317, mikä tekeekin siitä maailman vanhimman yhtäjaksoisesti toimineen apteekin.

Placan varrella olevat muut rakennukset ovat kaikki samanlaisia. Niiden vihreät ikkunankarmit ja ikkunaluukut ovat kaikki samanlaisia nekin, eivätkä kauppiaat saa laittaa turhan suuria kylttejä putiikkien ulkopuolelle. Katu on ollut tällainen aina siitä lähtien, kun valtaosa Dubrovnikista tuhoutui vuoden 1667 maanjäristyksessä ja kun se seuraavien vuosikymmenten aikana rakennettiin uudelleen. Tämän 400 metrin mittaisen kadun yhdenmukaisuus antaakin sille erikoisen ja miellyttävän ulottuvuuden. Katua pitkin kävellessä tulee vastaan kirjava joukko putiikkeja, jotka ovat kirjakauppoja lukuun ottamatta kaupungin kalleimpia, muutama kahvila ja lopulta Luža-aukio, joka on vanhankaupungin merkittävin aukio.

Ihmisiä istuu terassilla Luza-aukiolla
Luža-aukio on vanhankaupungin merkittävin aukio.

Luža-aukio – Kellotorni, Rehtorin palatsi ja Sponza-palatsi

Placaa kävellessä huomio kiinnittyy nopeasti edessä siintävään kellotorniin, joka onkin Luža-aukionLuza-aukio [kartalla] näkyvin rakennelma, peräisin 1400-luvulta. Gradski zvonik eli vanhankaupungin kellotorniKellotorni on mielenkiintoinen, sillä se on täynnä pieniä yksityiskohtia – esimerkiksi kaksi suurta patsasta tornin yläosissa ovat muodostuneet Dubrovnikin symboleiksi, jotka kaupunkilaiset tuntevat nimeltä zelenci eli vihreät.

Rehtorin palatsi
Knežev dvor eli Rehtorin palatsi oli Ragusan eli keskiaikaisen Dubrovnikin kaupunginhallituksen kokoontumispaikka.

Kellotornin vieressä on Onofrio della Cavan pienempi suihkulähdeOnofrio della Cavan pienempi suihkulähde, jonka vesi on maukasta ja puhdasta ja jolla kuumina kesäpäivinä täyttävätkin niin paikalliset kuin turistitkin ahkerasti vesipulloja. Kellotornin vieressä oleva entinen asevarasto eli Arsenal on muutettu nykyään kahvilaksi ja viinibaariksi.

Seuraava rakennus onkin kaupungin merkittävimpiä, Knežev dvor eli Rehtorin palatsi (engl. Rector’s Palace). Tämä oli Ragusan eli keskiaikaisen Dubrovnikin kaupunginhallituksen kokoontumispaikka, jonka suojissa on kaikenlaista ihmettelemistä. Palatsin pääsali on hyvä konserttitila, ja sen keskellä oleva Miho Pracatin patsas on tunnettu siitä, että se on ainoa kaupunkiin ikinä pystytetty dubrovnikilaista henkilöä esittävä patsas. Valtaosan palatsista kuitenkin vie sen kulttuurihistoriaan pureutuva museo, jonka kokoelmia ja näyttelyitä pidetään nykyään vierailun arvoisina. Siellä on erilaisia kokoelmia, kuten ikoni-kokoelmat, ja eri kokoelmissa esitellään myös huonekaluja, aseita, tauluja ja kaikenlaista muuta vanhaa ja arvokasta. Museo on avoinna maaliskuun loppupuolelta marraskuun alkuun ma–su klo 9–18 ja talvisin klo 9–16. Lippu maksaa 100 kunaa. Huomionarvoinen seikka on se, että niin tämä kuin muutkin kaupunginmuseot ovat suljettuja keskiviikkoisin.

Luža-aukion keskellä on päiväsaikaan valtava määrä turisteja, joista monet ovat osa suurta ryhmää. Poikkeuksetta he oppaan puhuessa seisovat aukion keskellä olevan pylvään vieressä. Se on vuonna 1418 pystytetty Rolandin patsas, joka symboloi Dubrovnikille aina niin tärkeää vapautta, ja se on aina ollut kaupungin elämän keskipiste. Rolandin (tai Orlandon) pylvään luona keskiaikaisessa Dubrovnikissa julistettiin uudet lait ja määräykset ja rangaistiin rikoksista. Nykyisin Dubrovnikin Kesäfestivaalit julistetaan alkaneeksi täällä heinäkuun alkupuolella, mikä aloittaakin kaikkein vilkkaimman turistikauden. Pylvään korkeus on mielenkiintoinen seikka, sillä se oli keskiajalla virallinen kaupungissa käytössä ollut mittayksikkö, ja sen tarkka korkeus on niin sanottu "Ragusan kyynärä" eli 51,2 senttiä.

Sponza-palatsi
Yksi Placan kohokohtia on palatsi nimeltään Sponza. Se sijaitsee aivan vanhaan satamaan johtavan portin vieressä.

Pylvään edessä oleva kirkko on Dubrovnikin suojelupyhimyksen eli Pyhän Blasiuksen nimeä kantava Crkva svetog VlahaCrkva svetog Vlaha, joka valmistui vuonna 1714. Kirkon sisäosissa kannattaa vierailla, ja sen ulkokuoren yksityiskohtiin on hyvä kiinnittää ainakin jonkin verran huomiota.

Sponza
Sponza

Kirkkoa vastapäätä sijaitsee palatsi nimeltään SponzaSponza, yksi Placan kohokohtia, joka sijaitsee aivan vanhaan satamaan johtavan portin vieressä. Palatsin yhteydessä ovat Dubrovnikin valtionarkistot, joihin on muutaman euron pääsymaksu. Arkistoissa pääsee hyvin kiinni palatsin keskiaikaiseen rooliin tullina ja rahapajana.

Tuomiokirkko

Pyhän Blasiuksen kirkon takana, pian Rehtorin palatsin jälkeen tulee vastaan Dubrovačka katedrala eli Dubrovnikin tuomiokirkkoDubrovnikin tuomiokirkko [kartalla], joka valmistui 1730-luvulla. Kirkko kuuluu kaupungin suosituimpiin nähtävyyksiin, ja siellä vierailee keskipäivästä myöhäiseen iltapäivään valtava määrä ihmisiä. Väkijoukkoja ei kuitenkaan kannata pelästyä, sillä kirkko on suuri ja sen vilvoittaviin sisäosiin on hyvä tutustua kunnolla. Kirkkoon ei saa mennä bikinit tai hihaton paita päällä, ja muutenkin sinne on parempi olla menemättä täysissä lomatamineissa. Upea alttaritaulu on näkemisen arvoinen, ja mikäli kirkon aarteisiin haluaa tutustua, on parin euron hintainen aarrekammio siihen hyvä paikka.

Kaupunginmuurit, merimaisemat, merenkulkumuseo ja akvaario

Kaupunginmuurit eli Gradske zidine ympäröivät vanhaakaupunkia parin kilometrin matkan. Suosituimpia ja suositelluimpia toimintoja kaupungissa vieraillessa onkin muureille kapuaminen ja niiden kiertäminen kokonaan. Näköalat ovat upeat niin vanhaankaupunkiin kuin merellekin, ja tänne on hyvä tulla ajankohtana, jolloin siellä ei ole tungosta tai suuri ryhmä ei juuri ole saapunut paikalle. Parin kilometrin matkan tekeminen kestää noin tunnin ajan, mutta väkijoukkojen takia kierros voi viedä enemmän aikaa, ja jos näkymistä ja kokemuksesta haluaa todella nauttia, voi siihen kulua yli kaksi tuntia. Muurien päälle voi nousta Pile-portin vierestä ja nykyisin myös läheltä vanhankaupungin satamaa, merenkulkumuseon vierestä [kartalla], joka on pääsisäänkäynti.

Kaupungin muurien päällä
Suosituimpia ja suositelluimpia toimintoja Dubrovnikissa vieraillessa on muureille kapuaminen ja niiden kiertäminen. Muurien päälle voi nousta esimerkiksi Pile-portin vierestä.

Muureille voi nousta eri vuodenaikoina eri aikoihin, ja ympäri vuoden sinne kannattaa mennä joko aamukahdeksalta tai aamuyhdeksältä, jolloin se avataan ja jolloin väkeä on vähiten. Muurien päälle voi kavuta päivittäin klo 8–10 alkaen klo 15–19.30 asti, ja pääsymaksu sinne on 200 kunaa aikuisilta, 50 kunaa lapsilta. Jos aikoo nousta muureille, on Dubrovnik-kortti hyvä hankinta, sillä rahansa saa takaisin jos matkustelee bussilla muutaman kerran ja vierailee parissa muussa pääsymaksullisessa paikassa. Muureille ei saa käytävän kapeuden takia ottaa mukaan selkäreppua tai muita kuin pieniä naisten käsilaukkuja ja muita vastaavia laukkuja.

Terassi kallioilla
Terassi kallioilla

Mikäli muurien päälle ei halua nousta, voi silti tutustua muureihin ja merimaisemiin kävelemällä muurien viertä. Tänne pääsee hyvin kiipeämällä portaita ylös tuomiokirkon takaa ja kulkemalla jyrkillä rinteillä olevissa asuinkortteleissa. Vaikka turisteja pyörii näillä vanhankaupungin takakujilla viikonloppuisin jonkin verran, vain harvat kaupungissa vierailevat eksyvät tänne asti ja näin sivukujilla on miltei aina väljää ja rauhallista. Pikkupoikien pelatessa jalkapalloa ja vanhojen naisten kutoessa perinteisiä pitsiliinoja on mukava tutustua vanhankaupungin sivukatuihin ja merimaisemiin, joita on hyvä ihailla suuren jesuiittakirkon (Isusovacka crkva, engl. Jesuit Church) takana olevilla terasseilla. Buža 1 ja Buža 2 [ kuvaTerassi kallioilla ] [kartalla] ovat hyviä joskin ylihintaisia terassibaareja, joilla on mukava ihailla maisemia ja nauttia auringonpaisteesta.

Kaupunginmuurien pääsisäänkäyntien vieressä olevassa Johanneksen linnoituksessa (Sveti Ivan, engl. St. John’s Fort) [kartalla] on kaksi mereen liittyvää vierailupaikkaa: merenkulkumuseo ja akvaariomaailma. Ne eivät ole huippusuosittuja vierailupaikkoja, ja niissä voi lähes milloin tahansa käväistä tungoksia pelkäämättä.

Merenkulkumuseo on jo yli puolen vuosisadan ajan sijainnut linnoituksen kahdessa pohjakerroksessa, ja sinne on kerääntynyt melkoinen määrä merenkulkuun liittyvää aineistoa, taidemaalauksista erilaisiin laivoissa käytettyihin välineisiin ja tarvikkeisiin. Siellä on myös yleensä meneillään vaihtuva näyttely, ja tämä on merenkulusta kiinnostuneille hyvä vierailupaikka mihin vuodenaikaan tahansa. Museo on suljettu maanantaisin, ja muuten se on avoinna klo 9–18. Pääsylippu maksaa aikuisilta 130 kunaa, mutta tällä hintavalla lipulla pääsee kaikkiin Dubrovnikin kaupunginmuseoihin ja myös muutamaan muuhun vierailupaikkaan.

Johanneksen linnoitus
Kaupunginmuurien pääsisäänkäyntien vieressä olevassa Johanneksen linnoituksessa on kaksi mereen liittyvää vierailupaikkaa: merenkulkumuseo ja akvaariomaailma.

Samassa linnakkeessa sijaitsee myös Aquarium (Akvarij) eli Dubrovnikin akvaario, jossa merenelävistä kiinnostuneet voivat nähdä kaikenlaista silmiä hivelevää. Akvaario on saanut ristiriitaista palautetta, sitä pidetään monessa tapauksessa huonona, toisissa tapauksissa värikkäänä vierailupaikkana, mutta hinta-laatusuhde ei missään nimessä ole Euroopan parhaita. Akvaario on avoinna parhaiten kesäkaudella, päivittäin klo 9–20.

Vanha satama

Stara luka eli vanha satamaVanha satama (engl. Old Port tai Old Harbour) [kartalla] on Placa-kävelykadun päässä, kaupungin pääasiallisen kellotornin takana oleva miellyttävä satama. Sen alueella on mukava muurien vieressä istua auringonpaisteessa ja katsella merelle tai Dubrovnikin ja sisämaan eli Zagorjen välissä olevaa vuoristomaisemaa, lähteä veneellä Lokrumiin tai jollekin muulle risteilylle tai nauttia illallinen tai drinkki suurella ravintolaterassilla. Päivisin risteilyjä myyvät kaupustelijat ovat näkyvässä osassa, mutta kuten muuallakin kaupungissa, he eivät ole kovinkaan tunkeilevia ja antavat hyvää tietoa sitä haluaville, englanniksi ja muillakin kielillä.

Sataman alueella on mukavinta olla alkuillasta, jolloin laskeva aurinko ei enää ole polttavan kuuma ja jolloin kalastajat tyhjentelevät verkkojaan. Kiireisimpinäkin kesäkuukausina sataman alueella on iltapäivällä neljän jälkeen vähintäänkin yhtä paljon paikallisia kuin turisteja, mutta satama on illallisaikaan varsin suosittu paikka lähteä illalliselle tai drinkille.

Srd-kukkula

Vuonna 1991 alkaneeseen sotaan asti 412 metriä korkea kukkula nimeltään SrdSrd-kukkula oli Dubrovnikin suosituimpia nähtävyyksiä, mutta kun kaupunkia piirittäneet joukot tuhosivat sille johtaneen köysijunan, menetti vuorenhuippu suosionsa. Aina kesään 2010 asti linnalle piti kävellä pari tuntia polttavan kuumia rinteitä pitkin ylös jyrkkää mäkeä, mutta nykyään sinne voi nousta viimeistä tekniikkaa edustavalla köysiradalla [kartalla]. Edestakainen matka maksaa 150 kunaa, ja yhdensuuntainen 85 kunaa. Matka kestää vain muutaman minuutin suuntaansa ja vie ylös vuoren huipulle, jolla on melko erilainen tunnelma kuin alhaalla subtrooppisessa Dubrovnikissa. Karu vuoristoympäristö luo miellyttävää dramatiikkaa, ja näköalat alas kaupunkiin ja merelle ovat uskomattomat.

Edestakaisella lipulla voi oleskella vuorenhuipulla vaikka koko päivän, ja siellä on myös mahdollista tutustua Bosankan kylään [kartalla]. Vuoren huipulla oleva linnake eli Fort Imperial [kartalla] on nähnyt melkoisesti kaikenlaista vuosisatojen aikana. Sen rakensivat Napoleonin joukot vuonna 1808 mutta 1980-luvulle tultaessa sen suojissa oli räväkkä disko. Vuonna 1991 sota palautti sille sen roolin sotilastukikohtana, jota dubrovnikilaiset menestyksekkäästi puolustivat koko sodan ajan. Nykyisin linnakkeen suojissa on pääsymaksuton museo, joka kertoo omaa tarinaansa vuosien 1991–92 sodasta ja piirityksestä, valokuvin ja muin dokumentein. Museoon on 30 kunan pääsymaksu, ja se on avoinna päivittäin klo 8–20.

Srdille voi nousta tai sieltä voi tulla alas kulkemalla Bosanka-tietä [kartalla] ja jatkamalla aina huipulle asti Srd-tietä pitkin. Matkan voi hurauttaa taksilla tai sen voi kävellä parissa tunnissa. Kesällä koko päivän aurinko paahtaa sillä tavalla, että vain huippukunnossa oleville ja kuumaan tottuneille suositellaan kävelyä ylös asti.

Lyhyesti muita nähtävyyksiä

Arkeologinen museo Tämä on nimellisesti arkeologinen museo, jolla on vaihtuvia näyttelyitä ympäri vanhankaupungin, etenkin Revelin-linnakkeessa [kartalla], jossa näyttelyt muina päivinä kuin keskiviikkoisin pidetään klo 10–16. Tätä nykyä sen kaksi näyttelyä kertovat Revelin-linnakkeesta ja Dubrovnikin alueen keskiaikaisista veistoksista.

Etnografinen museo [kartalla] Korkealla vanhankaupungin sivuosissa sijaitseva museo, jossa on kaikenlaista eri kulttuureista ja jossa oppii koko maailmasta sekä kokoelmien että vaihtuvien näyttelyiden avulla. Museo on avoinna muina päivinä kuin keskiviikkoisin klo 9–16.

Lisää asiaa nähtävyyksistä:

Valamar-sivusto kertoo kaupungin nähtävyyksistä

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2022/04

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti