Kroatia – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Hotelleja – Dubrovnik
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Bussi pysäkillä
Enemmän busseja käyttävien kannattaa hankkia pysäkkien vieressä olevilta virallisilta lippukioskeilta pitempään voimassa olevat päiväkortit.

Liikkuminen Dubrovnikissa

Liikkuminen Dubrovnikissa on varsin suoraviivaista, sillä eri tienoita, joille pitäisi siirtyä, on hyvin vähän, ja valtaosa lomasta kävellään jollakin tietyllä alueella, kuten vanhassakaupungissa tai Lapadissa. Lapad ja sen vieressä oleva Babin kuk ovat tunnettuja lukuisista majapaikoistaan, ja niiltä on kaikkein paras siirtyä bussilla vanhaankaupunkiin. Myös joitain muita käteviä reittejä on, kuten linja 10 joka kulkee Cavtatiin. Lippuja voi ostaa parilla eurolla kuskilta, ja lippukioskeissa on myynnissä myös päivälippuja.

Taksilla liikkuminen on Dubrovnikissa hintavaa mutta edullisempaa kuin Suomessa. Jos Dubrovnikissa haluaa vuokrata kulkuneuvon, kuten pyörän tai skootterin, saa sellaisen helposti vuokralle.

Kävely

Dubrovnik on 50 000 asukkaan kaupungiksi varsin suuren tuntuinen ja laaja kokonaisuus, jonka joissain kaupunginosissa on hyvä kävellä paikasta toiseen. Parhaita kävelypaikkoja ovat Grad eli vanhakaupunki, sen molemmin puolin olevat kaupunginosat eli Ploče ja Pile, sekä jotkin keskustan ulkopuoliset kaupunginosat, erityisesti Lapad ja Gruž, samoin kuin niiden vieressä oleva Babin kuk -niemimaa. Kävelymatka vaikkapa Lapadista vanhaankaupunkiin on varsin pitkä, mutta mikäli hotelli on Pilessä tai Pločessa, on varsin mahdollista, että majapaikalta on vain 5–15 minuutin kävelymatka vanhaankaupunkiin.

Vanhankaupungin pääkatu
Vanhankaupungin pääkatu

Dubrovnik on vanhaakaupunkia myöten mäkinen paikka, jossa käveleminen ei ole aina helppoa. Hyvät tukevat kävelykengät tai sandaalit kannattaa pakata mukaan, eikä Dubrovnik ole kovin hyvä matkakohde liikuntarajoitteisille. Vanhakaupunki on pääkatunsaVanhankaupungin pääkatu [kartalla] ja sen vieressä olevien aukioiden ja sataman osalta erinomainen kävelypaikka, joskin se on varsin vilkas kesäaikaan puolestapäivästä alkuiltaan. Vanhankaupungin muut osat sijaitsevat mäkien päällä, eivätkä kaikki innostu jatkuvista portaista, jotka saattavat olla ajoittain hyvinkin jyrkkiä. Vanhankaupungin ulkopuolelta maasto on rantaviivan tuntumassa suhteellisen tasaista, mutta usein varsinaiselle rannalle päästäkseen on käveltävä pitkäänkin alamäkeen.

Kävelijöitä
Parhaita kävelypaikkoja ovat Grad eli vanhakaupunki, sen molemmin puolin olevat kaupunginosat eli Ploče ja Pile, sekä jotkin keskustan ulkopuoliset kaupunginosat, erityisesti Lapad ja Gruž.

Lapadissa on jonkin verran mäkiä, mutta se on rannan ja rantapromenadin [kartalla] osalta varsin laakea kävelypaikka. Mikäli mielii nousta siltä ylös monien majapaikkojen ja ravintoloiden suosimille alueille, on kuitenkin luvassa aina melkoinen määrä portaita. Etenkin Lapadissa mäet tosin varmistavat sen, että majapaikalta on hyvässä tapauksessa huikaisevat näkymät ympäri kaupungin ja merelle.

Paikallisia ostoksilla torilla
Paikallisia ostoksilla torilla

Gruž-kaupunginosa [kartalla] sataman ja linja-autoaseman tuntumassa on rantaviivan osalta hyvin tasainen kävelypaikka, ja siellä on mukava ainakin kerran kävellä, katsella veneitä ja suuria aluksia, käydä kahvilla tai kala-aterialla ja tutustua paikallisten suosimaan toriinPaikallisia ostoksilla torilla. Alueella on myös melkoinen määrä valintamyymälöitä ja ravintoloita, jotka alueen baarien tavoin ovat huomattavasti edullisempia kuin vanhassakaupungissa tai Lapadin rannalle johtavalla promenadilla. Gruž on kuitenkin asuinkortteleiltaan hyvin mäkinen paikka, josta majapaikan valitsevan kannattaa tarkkaan katsoa kuinka korkealla ja hankalan matkan päässä rantakadulta se sijaitsee.

Julkiset liikennevälineet – linja-autoverkosto

Monet Dubrovnikissa lomailevat käyttävät aikaa säästääkseen linja-autoja, ja kaupungin linja-autoverkosto on kätevä etenkin niille, jotka yöpyvät Gružissa, Lapadissa tai Babin kukissa. Myös ne, jotka haluavat vanhankaupungin suunnalta vierailla Lapadissa tai muualla näillä tienoin, voivat siirtyä tämän matkan bussilla muutamassa minuutissa.

Vanhassakaupungissa hyvä bussipysäkki, joka tosin on valtaosan ajasta hyvin vilkas, on Pile-portin (Vrata od Pila) [kartalla] vieressä. Lapadin ja Pilen välillä kulkevat bussit ovat usein tupaten täynnä, eikä istumapaikkaa ole useinkaan helppo saada.

Toisella puolella vanhaakaupunkia olevalta Ploče-portilta (Vrata od Ploča) [kartalla] kulkee jonkin verran busseja, mutta ei yhtä usein kuin Pile-portilta eikä yhtä montaa linjaa.

Kätevin linja-auto Babin kukin, Lapadin ja Pilen välillä on linja 6, joka kulkee tiuhaan tahtiin. Toinen samanlaista reittiä kulkeva linja on 4, joka lähtee Lapadissa olevalta Palace-hotellilta ja kulkee Pileen.

Jos majapaikka on Babin kukissa tai Lapadissa, kulkee linja 5 vanhankaupungin toiselta puolelta Ploče-portin suunnalta sinne.

Bussilinja 7 kulkee harvakseltaan Babin kukista Lapadin kautta Gružiin, jossa ovat linja-autoasema ja satama. Linjat 3 ja 3a kulkevat Gružista Pile-portille vanhankaupungin eteen, ja näillä linjoilla pääsee parhaiten vanhankaupungin edustalta linja-autoasemalle tai satamaan. Myös linja 8 kulkee vanhastakaupungista mutta sen toiselta puolelta Ploče-portilta Gružiin.

Jos mielii päiväretkelle muualta Dubrovinikiin tai lähteä pidemmältä Dubrovnikiin, kulkee linja 10 yleensä kerran tunnissa linja-autoasemalta ohi vanhankaupungin Cavtatiin.

Verkoston linja-autojen numerot ja reitit ovat viime vuosina jonkin verran muuttuneet. Dubrovnikissa takavuosina käyneiden on hyvä katsoa uudet reitit ja myös aikataulut verkkosivuilta.

Lippujen hinnat ja lippukioskien aukioloajat

Lippuja saa kuskilta 15 kunalla (oltava tasaraha tai ainakin lähes), joka on 2 euroa, tai sitten kioskeilta 12 kunalla. Enemmän busseja käyttävien kannattaa hankkia pysäkkien vieressä olevilta virallisilta lippukioskeilta 30 kunaa maksavat päiväkortit, ja myös muita lippuja on tarjolla, kuten 250 kunan kuukausikortti.

Pysäkkien vieressä olevat lipunmyyntipisteet ovat melko huonosti avoinna, yleensä vain ma–la klo 7–14, mutta on myös poikkeuksia kuten Pile-portin vieressä oleva lipputiski, joka on avoinna ma–pe klo 7–20 (la–su klo 7–14). Lippuja voi ostaa useita samalla kertaa, myös useita päivälippuja, sillä ne tulevat voimaan vasta kun ne on bussissa leimattu.

Monta taksia Minzeta-tornin juurella
Taksit tekevät kaupungissa mielellään myös erilaisia kierroksia, ja paikalliset taksikuskit hallitsevat hyvin englantia ja usein muitakin kieliä.

Taksi

Taksilla liikkuminen ei ole halpaa mutta se on edullisempaa kuin Suomessa. Taksiin on helppo nousta lentoasemalla, linja-autoasemalla, sen vieressä olevassa satamassa, Lapadin keskustassa lähellä rantapromenadia ja vanhankaupungin ulkopuolella Pile- ja Ploče-portilla. Taksin voi aina tilauttaa hotellin tai ravintolan kautta, ja sellaisen voi soittaa itsekin paikalle tai varata etukäteen verkkosivujen kautta.

Taksilla liikkuminen on siinäkin mielessä mukavaa, että paikalliset taksikuskit hallitsevat hyvin englantia ja usein muitakin kieliä. Taksit tekevät kaupungissa mielellään myös erilaisia kierroksia, jotka voivat kestää puolikin päivää ja joilla näkee kaiken olennaisen keskustan ulkopuolella.

Taksien lähtöhinta on 25 kunaa eli alle 4 euroa, ja kilometriltä laskutetaan 6,50 kunaa, joskin taksien hinnat voivat vähän vaihdella. Jos taksin mittari ei ole päällä, matkaa ei tarvitse maksaa. Monilla taksitolpilla näkee kiinteitä hintoja, kuten Lapadista vanhaankaupunkiin 80 kunaa, ja monilla yhtiöllä on verkkosivuillaan kiinteitä hintoja eri hotelleilta eri puolille Dubrovnikia.

Kiinteät hinnat paikasta toiseen näyttää sivuillaan Taxi Service Dubrovnik, ja muita taksiyhtiöitä ovat esimerkiksi Taxi Dubrovnik Info ja Plavi Taxi, jonka verkkosivuilta voi ladata sovelluksen.

Dubrovnikissakin on Uber, ja sitä tottumaan käyttäneille se voi olla hyvä ratkaisu. Uber-kyydit ovat jonkin verran edullisempia kuin normaaleilla takseilla

Kulkuneuvon vuokraaminen Dubrovnikissa

Monet matkatoimistot ja muut vastaavat paikat vuokraavat menopelejä Dubrovnikissa. Vuokralla on autoja, polkupyöriä, skoottereita ja veneitä. Pyöräily ei mäkisessä Dubrovnikissa kaikkia innosta, sillä liikenne on siellä ajoittain hyvin vilkasta, mutta pyörällä on hyvä tutustua esimerkiksi Babin kuk -niemimaahan. Monessa Dubrovnikin kolkassa sähköavusteinen pyörä on kätevämpi kuin normaali pyörä, sillä esimerkiksi Lapadin mäet ovat aika jyrkkiä. Skootterilla pääsee nopeasti minne tahansa, ja autolla voi kierrellä enemmänkin.

Autoja voi vuokrata jo Dubrovnikin lentoasemalla, ja niitä on vuokralla myös muualla kaupungissa. Hyviä vuokrauspisteitä ovat esimerkiksi Dubrovnik Sun ja Kompas nr 1.

Pyöränvuokrauspisteen voi löytää vaikka Bikes Booking -sivun avustuksella, ja Adventure Dubrovnik vuokraa paitsi pyöriä myös veneitä ja kajakkeja.

Kansainvälisen Rental Motorbike -sivun välityksellä saa alleen moottoripyörän tai skootterin. Dubrovnik Rent vuokraa paitsi skoottereita myös autoja, ja Brabel vuokraa sekin skoottereita, moottoripyöriä ja autoja.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2022/04

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti