Kroatia – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Montenegron suosituin lomapaikka on Budva. Budvan puitteet kuten lukuisat rannat, venetsialaistyylinen vanhakaupunki ja täydet lomailijoille suunnatut palvelut ovat suotuisia hyvälle rantalomalle.
koristekuva Kroatian ja Albanian välissä sijaitseva Montenegro on yksi Euroopan pienimpiä ja uusimpia matkustusmaita. Rantalomilla siellä on käyty jo pitkään, ja jo Jugoslavian vuosikymmeninä etenkin Budvassa otettiin aurinkoa, mutta enemmän matkailijoita siellä alkoi käydä vasta 2010-luvulla.
Lue myös
koristekuvaViron kylpylät ovat äärimmäisen monipuolisia, ja niiden joukosta kuka tahansa voi löytää unelmiensa kylpylän. Eniten kylpylöitä on suurimmissa kaupungeissa, mutta kylpylähotelleja on myös pienillä paikkakunnilla ja kansallispuistoissa metsien keskellä. Lue lisää Viron kylpylöistä
Hotelleja – Dubrovnik
Pienen matkaoppaan tekijät saavat pienen provision kun teet varauksen tämän sivun linkkien kautta. Itse et silti maksa ylimääräistä. Kiitos tuestasi.
Booking.com
Ilmoitus
Rantaelämää Banje-rannalla
Banje-ranta Vanhankaupungin vieressä on keskustan vilkkain ranta. Baareineen ja muine ohjelmineen se on suunnattu lähinnä nuorille matkailijoille.

Tekemistä ja ajanvietettä Dubrovnikissa

Tällä sivulla luodaan katsaus Dubrovnikin tärkeimpiin ajanvietemahdollisuuksiin sekä kerrotaan, mihin lähistön päiväretkikohteisiin kannattaa käydä tutustumassa.

Rantaloma ja mitä rannalla voi tehdä

Vaikka Dubrovnik ei ole mikään varsinainen rantalomakohde eikä juuri kukaan lähde sinne vain rannalla löhöily mielessään, kannattaa kesällä ainakin käväistä yhdellä Dubrovnikin rannoista ja uida Adrianmeressä, joka kuuleman mukaan erottuu avaruudesta maapallon sinisimpänä kohtana.

Puhdas, rakentamaton ja dramaattisen kaunis Dalmatian rantaviiva suorastaan kutsuu pienelle pulahdukselle, ja rannoilla on toukokuun alkupuolelta syys-lokakuuhun kahviloita ja kaikenlaista näkemistä ja tekemistä moneen eri makuun. Dubrovnikilaiset käyvät mielellään rannoilla itsekin, joskaan juuri ne rannat eivät keskustan ja Lapadin rantoja lukuun ottamatta ole ulkomaisten turistien suuressa suosiossa. Hyviin rantoihin Kreikassa tai Espanjassa tottuneet saattavat pettyä Dubrovnikin rantoihin, sillä ne ovat harvoin hienohiekkaisia, ne ovat usein pieniä eikä toimintaa kuten välinevuokraajia ja kaupustelijoita ole läheskään yhtä paljon kuin monessa muussa Välimeren kolkassa.

Rantoja

Vanhankaupungin vieressä, Ploče-portin takana oleva Banje-ranta [kartalla] on keskustan vilkkain ranta, jolla käy enemmän turisteja kuin paikallisia. Baareineen ja muine ohjelmineen se onkin suunnattu lähinnä nuorille matkailijoille. Ranta täyttyy kesällä nopeasti, ja sen ovat nykyään vallanneet miltei kokonaan maksulliset aurinkotuolit, mutta siellä on mukava käydä uimassa ja drinkillä.

Toinen keskustan ranta on Pile-portin vieressä oleva pieni ranta, aivan Bokar-linnakkeen ja vanhankaupungin muurien vieressä. Siellä on vähemmän turisteja ja seesteisempi meininki kuin vanhankaupungin toisella puolella Pločessa. Rannalla on vuokralla kajakkeja, ja muutenkin sen ympäristössä on enemmän kaikenlaista kuin vielä muutama vuosi sitten.

Jos lähtee tästä kohti Lapadia, seuraava ranta on Danče [kartalla], joka on paikallisten suosiossa sekin. Mikäli tästä jatkaa eteenpäin kohti Lapadia, tulee pian vastaan Bellevue-hotellin ranta [kartalla], jonne on kuljettava alas jyrkkiä portaita pitkin. Tämä ranta on nuorekas ja turistien suosima.

Lapadin ranta eli Plaža Lapad [kartalla] on kaupungin suurimpia ja tunnetuimpia, ja siellä on ehdottomasti eniten palveluita ja tekemistä koko perheelle. Pitkällä, rannalle johtavalla promenadilla on kaikenlaista ravintolaterasseista pelihalleihin, ja itse rannalla on erilaisia terasseja moneen eri makuun. Ranta on niin paikallisten kuin turistienkin suosiossa, ja se on Dubrovnikin rannoista paras lapsille.

Copacabana-ranta
Copacabana-ranta on yksi parhaista pikkukivirannoista Dubrovnikin ympäristössä. Se on hyvä uintipaikka, ja palveluita on jonkin verran.

Lapadista kannattaa kävellä pitkin asfaltoitua rantapolkua ohi rannan ja ravintoloiden Babin kuk -niemimaalle, jonka toisella puolella on Copacabana-ranta [kartalla], yksi parhaista pikkukivirannoista Dubrovnikin ympäristössä. Se on hyvä uintipaikka, palveluita on jonkin verran ja näkymät ovat kauniit.

Yksi varteenotettava rantapaikka Dubrovnikista on myös Lokrum [kartalla], saari jolla on sekä normaaleja rantoja että nudistiranta, ja sinne pääsee vanhankaupungin satamasta jatkuvasti lähtevillä laivoilla.

Dubrovnik Guide kertoo lisää rannoista

Tapahtumat ja kulttuurielämä

Dubrovnikissa on hyvä määrä erilaisia tapahtumia, konsertteja ja muuta mielenkiintoista, ympäri vuoden mutta eniten kesällä.

Suurimmat tapahtumat

Merkittävin uskontoon liittyvä juhla Dubrovnikissa on sen suojelupyhimyksen eli Pyhän Blasiuksen (Sveti Vlaho) syntymäpäivä eli 3.2. Tällöin on luvassa kulkueita ja kaikenlaista normaalista poikkeavaa. Paljon tapahtumia on tietenkin Luža-aukiolla ja sen laidalla olevassa, tämän suojelupyhimyksen mukaan nimetyssä kirkossa.

Helmikuussa tai joskus harvoin vasta maaliskuussa pidetään täällä kuten monessa muussakin katolisessa maassa laskiaiskarnevaalit. Ne pidetään 40 vuorokautta ennen pääsiäistä, ja kaikenlaista ilonpitoa on luvassa ennen pelättyä paastonaikaa.

Dubrovnikin kulttuurivuoden kohokohta vuosittain on Dubrovnikin kesäfestivaalit, jotka tuovat heinä- ja elokuussa vanhankaupungin aukioille, linnoihin ja sisäpihoille klassista musiikkia ja teatteria.

Dubrovnikin elokuvafestivaalit on sellaisenaan kuin ne olivat lopetettu, ja nykyisin on lapsille ja nuorille suunnatut Välimeren maiden elokuvafestivaalit. Duff-festivaalit kestävät vain viikonlopun, lokakuun kahden viimeisen viikon aikana.

Lisätietoa tapahtumista Visit Croatia -sivulta

Klassisen musiikin konsertteja ja muuta kulttuuripitoista

Konsertteja tulee vastaan Dubrovnikissa Rehtorin palatsin pääsalissa ja muualla kaupungissa ympäri vuoden. Monista konserteista vastaa kaupungin sinfoniaorkesteri, joka myös pitää konsertteja ympäri vuoden Revelin-linnakkeessa ja muissa kaupungin konserttisaleissa. Revelinin linnakkeessa [kartalla] on sinfoniaorkesterin lipunmyyntipiste, ja lippuja saa myös joistain muista paikoista kuten Luža-aukion infopisteestä, joka on Rehtorin palatsin vieressä. Lippuja saa myös konserttipaikoilta, alkaen tuntia ennen konsertin alkamista.

Hyvä paikka yhdistellä yöelämää ja kulttuuria on Lazareti (Frana Supila 8) [kartalla] Banje-rannan yläpuolella, vanhankaupungin Ploče-portin vieressä. Siellä on kaikenlaista runonlausunnasta teatteriin, elokuvaan, festivaaleihin ja diskoon (klo 22–04.00).

Ravintoloita ja baareja Setaliste kralja Zvonimira -bulevardilla
Rannalle johtavalla Šetalište kralja Zvonimira -promenadilla on valtava määrä kaikenlaisia drinkkipaikkoja.

Yöelämä

Yöelämä on kesäkaudella Dubrovnikissa vilkasta, ja pääasialliset viettopaikat sille ovat vanhassakaupungissa ja Lapadin rantakaupunginosassa. Oluen ja muiden juomien hinnat kaupungissa ovat pääosin korkeita, ja vanhassakaupungissa ja Lapadin rannalle johtavalla promenadilla tuoppi olutta maksaa jopa 30 kunaa eli nelisen euroa. Jos löytää paikallisten suosimia paikkoja, saa niistä kuten muualtakin Kroatiasta tuoppinsa 15 kunalla, mutta tällaiset paikat ovat Dubrovnikissa harvassa. Parhaiten niitä löytyy keskitetysti Gruž-kaupunginosan torin vierestä [kartalla], missä terasseilla voi myös syödä normaalia edullisemmin. Paikallinen olut on hyvää, sitä on tarjolla useita eri laatuja eikä kalliimpia ulkomaisia oluita ole täällä mieltä juoda.

Vanhassakaupungissa Bunićeva poljana -aukio [kartalla] on yöelämän keskus, ja tämä terassien täyttämä aukio sopii hyvin moneen eri makuun ja eri budjeteille. Sen täyttävät suuret terassit, joita on kaikilla sitä reunustavilla baareilla, ja näihin kuuluvat Troubadour Jazz Club ja vanhankaupungin halvin baari, Mirage (tuoppi 20 kunaa).

Placan eli vanhankaupungin pääkadun toisella puolella on myös melkoisesti baareja, etenkin pikkukujilla, jotka lähtevät pääkävelykadulta ylöspäin kohti Pohjoista porttia. Vanhankaupungin pahin turistirysä on kuitenkin tällä alueella sijaitseva Prijeko, katu joka on seuraava Placalta katsoen ja jonka täyttävät täysin ylihintaiset, vain turisteille suunnatut terassit.

Lapadissa on paljon erilaisia baareja ja kahviloita, joissa paikalliset viihtyvät DOC-ostoskeskuksen ympäristössä [kartalla], lähellä Pošta Lapad -bussipysäkkiä. Samalla tienoolla on paljon ravintoloita, jotka myös käyvät edullisiksi illanviettopaikoiksi. Rannalle johtavalla Šetalište kralja Zvonimira -promenadilla on valtava määrä kaikenlaisia drinkkipaikkoja, mutta ne ovat melko kliseisiä ja ylihintaisia. Myös rannalla on sielläkin useita terasseja, joilla on mukava istua iltaa, mutta niilläkin hintataso on korkea, usein yli 30 kunaa tuoppi.

Yöelämää on vilkasta vain keskikesällä. Muina aikoina se on melko laimeaa ja päättyy aikaisin. Suuren osan vuodesta Dubrovnik on yöelämältään parhaimmillaan myöhäisen illallisen ja parin yömyssyn kanssa, eikä illanviettoa siellä kannata ainakaan talviaikaan jättää turhan myöhään, sillä monet paikat sulkevat ovensa aikaisin.

Risteilyt

Suosituimpia puuhia Dubrovnikissa lomailevien keskuudessa on lähteä risteilyille, joita myydään huomaavaisen tungettelevasti niin vanhankaupungin satamassa [kartalla] kuin Lapadin rannan vieressäkin [kartalla]. Risteilyt lähtevät yleensä vanhankaupungin kauniista satamasta, ja niille on melkoinen tungos myöhäisestä aamupäivästä alkuiltaan viikonloppuisin ja toukokuun alusta syyskuun loppuun viikollakin. Valita voi monenlaisen risteilyn joukosta: on niin sanottuja Glass Boat -veneitä, joiden pohjan läpi voi tarkastella meren elämää, ja veneitä, jotka risteilevät Dubrovnikin lähistöllä koko päivän.

Risteilylippuja myynnissä vanhankaupungin ulkopuolella
Suosituimpia puuhia Dubrovnikissa lomailevien keskuudessa on lähteä risteilyille, joita myydään vanhankaupungin satamassa ja Lapadin rannan vieressä.

Helpoin retki on Lokrum-saarelle, jolla on kaikenlaista mielenkiintoista nähtävää ja rantoja, mutta sinne on myös eniten lähtijöitä. Matkaan kannattaa lähteä muulloin kuin silloin, kun kaikki muutkin ovat sinne menossa (keskipäivä, viikonloput, kesäkausi). Toisaalta vaikka satamassa jonot Lokrumin laivoihin saattavat vaikuttaa pelottavan pitkiltä, vetävät ne hyvin ja lisää laivoja tulee jatkuvalla syötöllä.

Lapadissa tai satamassa kannattaa tutustua vaihtoehtoihin kunnolla ja selvittää, kuuluvatko ruoat ja juomat hintoihin, ennen kuin valitsee risteilyn.

Muut päiväretket

Lokrum on helpoimpia päiväretkikohteita Dubrovnikista, ja toinen helppo mutta myös suosittu päiväretkipaikka on Cavtat (lausutaan ”Tsavtat”).

Seuraavassa muutama varteenotettava vierailupaikka Dubrovnikista:

Cavtat

20 kilometrin päässä Dubrovnikista sijaitseva Cavtat [kartalla] (lausutaan ”Tsavtat”) on kylä, joka Lokrumin tavoin on helposti lähestyttävä päiväretkikohde. Sinne kulkee yleensä kerran tunnissa bussi numero 10 Dubrovnikin Gruž-kaupunginosassa sijaitsevalta bussiasemalta. Bussi kulkee myös läheltä vanhankaupungin pohjoista porttia, köysijuna-aseman vierestä (osoite: Petra Kresmira 4) [kartalla]. Matka kestää alle puoli tuntia suuntaansa ja maksaa alle 25 kunaa. Cavtatiin voi mennä myös laivalla, joka lähtee vanhankaupungin vieressä olevasta satamasta, joskin risteilyt maksavat jonkin verran enemmän kuin bussikyydit, 40–50 kunaa suuntaansa.

Cavtat oli aikoinaan suuri kreikkalaisten asuttama siirtokunta, mutta 700-luvulla sieltä lähdettiin pakoon silloin vielä asuttamattomaan Dubrovnikiin. Kreikkalaisten Epidaurum-niminen kaupunki katosi, ja paikalle on sittemmin kohonnut kaunis pieni kalastajakylä. Lomapaikkana se oli tunnettu jo Itävalta-Unkarin ajoilla 1900-luvun alkupuolella. Pitkin viime vuosisataa se oli varakkaiden lepäilypaikka, ja 1980-luvulta lähtien varakkaiden tilalle tulivat pakettimatkalaiset, joille rakennettiin suuria hotelleja. Ne ovat kuitenkin kroatialaiseen tyyliin täysin erillään kylän pääasiallisista vierailupaikoista.

Kylän kohokohtiin kuuluvat palmujen reunustama rantapromenadi, hyvä määrä hienoja kirkkoja ja museoita sekä rantoja, jotka ovat niin sanotulla žal-alueella, noin kilometrin päässä itse kylästä. Kylässä on hyvä määrä ravintoloita, joissa voi syödä kaikenlaista halvoista välipaloista hintaviin paikallisiin erikoisuuksiin, joihin kuuluvat tietenkin paikallisesti pyydystetyt merenelävät. Cavtatin kahviloissa on mukava päivällä istua kahvilla ja jäätelöllä, ja niille, jotka jäävät Cavtatiin illan pimettyä, maistuvat rantapromenadin terasseilla koktailit.

Trsteno

Kasvillisuudesta ja puutarhoista kiinnostuneet vierailevat mieluusti Trstenossa [kartalla], joka sijaitsee vain 13 kilometrin päässä Dubrovnikista. Dubrovnikista Splitiin suuntaavat bussit kulkevat Trstenon kautta. Niitä lähtee Gruž-satama-alueella olevalta bussiasemalta aamupäivällä ja iltapäivällä, mutta paikalliseen tyyliin vuorot päättyvät varhain. Kroatian bussien aikatauluja voi tarkastella kätevästi Bus Croatian verkkosivuilta, jolta voi myös etukäteen ostaa lippuja. Matka yhteen suuntaan maksaa noin 20 kunaa, ja matka kestää 20–30 minuuttia.

Heti bussipysäkillä Trstenossa odottaa pari yli neljäsataavuotiasta plataanipuuta, jotka ovat 50 metrin korkuisia ja ympärysmitaltaan noin 15-metrisiä. Arboretum eli kasvitieteellinen puutarha [kartalla] on pysäkkiä lähellä, lyhyen polun päässä. Täällä voi tutustua uskomattomaan puutarhaan, joka esittelee paikallista kasvillisuutta laventelista rosmariiniin, ja läheisessä hedelmäpuutarhassa on greippi- ja mandariinipuita. Puutarhan alueella on vanhoja villoja ja patsaita sekä upeat näkymät rannikolle, etenkin Lopudiin. Täältä voikin ja kannattaa laskeutua alas rantaan ruskettumaan ja kauniista maisemista nauttimaan.

Lisätietoa Trstenosta

Mljet

Dubrovnikista on mahdollista lähteä monelle eri saarelle risteilylle, ja toukokuusta syyskuulle on helppo päästä taianomaisele saarelle, nimeltään Miljet [kartalla]. Se on pitkä ja kapea saari, jonka länsipuoli on erityisen kiinnostava, ja sen vetonauloihin kuuluu miltei koskematon Välimeren kasvillisuutta täynnä oleva metsä, joka muodostaakin pääasiallisen osan Mljetin kansallispuistosta.

Homeroksen tarinan mukaan Odysseus oli harharetkensä aikana täällä Kalypson vankina peräti seitsemän vuotta. Tunnetusti Kalypso tarjosi Odysseukselle kuolemattomuutta, jos tämä olisi jäänyt hänen kanssaan tälle paratiisimaiselle saarelle, mutta Odysseus lähti mieluummin vaimonsa luo kotiin. Roomalaiset käyttivät myöhemmin saarta vankilana hekin, ja vuonna 1333 sen vähän aikaa omistanut Bosnia myi saaren Dubrovnikille, jonka hallinnassa se seuraavat vuosisadat oli.

Nykyisin saarella tutustutaan kansallispuiston kasvillisuuden lisäksi myös sen kahteen kylään, joista Pomenan [kartalla] lähistölle on kohonnut pakettimatkalaisten suosiossa olevia hotelleja. Ne eivät kuitenkaan paljon häiritse, ja sekä Pomenaan että Polaceen [kartalla], jonne lautat Dubrovnikista tulevat, kannattaa tutustua kunnolla, kävellä, käydä uimassa puhtaassa vedessä ja syödä hyvin.

Kansallispuiston vetonauloihin kuuluu kaksi järveä eli suuri (Veliko jezero) ja pieni järvi (Malo jezero) [kartalla], joiden ympäri voi kiertää polkuja pitkin pyörällä tai kävellen. Järvillä voi tehdä venekyytejä, jotka kuuluvat kansallispuistoon maksettavaan pääsymaksuun, joka on melko hintava mutta joka tulee edulliseksi, jos saarella viihtyy koko päivän. Pyöriä voi vuokrata järvien välissä olevalta Mali most -sillalta [kartalla], Polacen lippukassalta tai Pomenasta Odisej-hotellilta, ja sillalta voi myös vuokrata kajakkeja.

Mljetiin voi tulla kesäkaudella (touko-syyskuu) helpommin kuin talvikaudella, ja Mljetissä onkin paras vierailla juuri kesäaikaan. Lautat ja laivat lähtevät Gruž-satamasta, jonne on lyhyt kävelymatka Lapadista, jonne pääsee useilla eri busseilla ja jonne on helpoin vanhastakaupungista hurauttaa taksilla. Croatia Ferries -sivusto kertoo aikatauluista ja reiteistä.

Visit Croatia -sivusto esittelee lisää päiväretkikohteita.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
Tarkistettu ja uudistettu: 2016/06

Tilaa uutiskirjeemme

Lue ensimmäisten joukossa uusista oppaista, artikkeleista ja muista Pienen matkaoppaan kuulumisista.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti