Kroatia – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Hotelleja – Dubrovnik
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Rantaelämää Banje-rannalla
Vaikka Dubrovnik ei ole mikään varsinainen rantalomakohde, eikä juuri kukaan lähde sinne vain rannalla löhöily mielessään, kannattaa kesällä ainakin käväistä yhdellä Dubrovnikin rannoista.

Tekemistä ja ajanvietettä Dubrovnikissa

Dubrovnikin ajanvietemahdollisuudet ovat melko hyviä, joskin valtaosan matka sinne on sen verran lyhyt, että nähtävyyksien katselun ja kaupungin kauneuden ihmettelyn lisäksi aikaa erillisille ajanvietteille jää vähän.

Jos lomailee Dubrovnikissa ainakin pidempään kuin pari kokonaista päivää, voi siellä mennä rannalle, joita on sekä aivan ytimessä että muualla kuten Lapadissa ja Babin kukin niemimaalla.

Tapahtumista kiinnostuneille kaupungissa on muutama festivaali, kuten kevään karnevaali ja kesäfestivaali, ja siellä on hyvät mahdollisuudet kuulla klassista musiikkia niin normaalissa konsertissa kuin lukuisissa klassisen musiikin tapahtumissakin.

Dubrovnikin yöelämä on valtaosan vuodesta hyvin hillittyä ja juomien hinnat ovat esimerkiksi kauppojen alkoholien hintatasoon nähden hyvin korkeita, mutta siellä on mukava ainakin käväistä terassilla.

Dubrovnikissa pitkään viihtyvät voivat tehdä sieltä niin bussilla kuin meriteitsekin erilaisia päiväretkiä tai pidempiä matkoja, joista mielenkiintoisia ovat etenkin vierailu Cavtatissa ja katamaraanimatka Mljetiin, jossa voi myös yöpyä.

Rantaloma ja mitä rannalla voi tehdä

Vaikka Dubrovnik ei ole mikään varsinainen rantalomakohde, eikä juuri kukaan lähde sinne vain rannalla löhöily mielessään, kannattaa kesällä ainakin käväistä yhdellä Dubrovnikin rannoista ja uida Adrianmeressä, joka kuuleman mukaan erottuu avaruudesta maapallon sinisimpänä kohtana.

Puhdas, rakentamaton ja dramaattisen kaunis Dalmatian rantaviiva suorastaan kutsuu pienelle pulahdukselle, ja rannoilla on toukokuun alkupuolelta syys-lokakuuhun kahviloita ja kaikenlaista nähtävää ja tekemistä moneen eri makuun. Dubrovnikilaiset käyvät mielellään rannoilla itsekin, joskaan juuri ne rannat eivät keskustan ja Lapadin rantoja lukuun ottamatta ole ulkomaisten turistien suuressa suosiossa. Hyviin rantoihin Kreikassa tai Espanjassa tottuneet saattavat pettyä Dubrovnikin rantoihin, sillä ne ovat harvoin hienohiekkaisia. Ne ovat usein pieniä pikkukivirantoja, eikä palveluita kuten välinevuokraajia ja kaupustelijoita ole läheskään yhtä paljon kuin monessa muussa Välimeren kolkassa.

Banje-rannan tunnelmia
Vanhankaupungin vieressä, Ploce-portin takana oleva Banje-ranta on keskustan vilkkain ranta.

Rantoja

Vanhankaupungin vieressä, Ploče-portin takana oleva Banje-rantaBanje-ranta, taustalla Grad-vanhankaupungin rakennuksia [kartalla] on keskustan vilkkain ranta, jolla käy enemmän turisteja kuin paikallisia. Baareineen ja muine palveluineen se onkin suunnattu lähinnä nuorille matkailijoille. Ranta täyttyy kesällä nopeasti, ja sen ovat nykyään vallanneet miltei kokonaan maksulliset aurinkotuolit, mutta siellä on mukava käydä uimassa tai muuten vain rentoutumassa.

Kolorina-ranta linnakkeen edustalla
Vanhankaupungin molemmilla puolilla on rantoja, joista hyvä vierailupaikka on Kolorina, joka on Bokar- ja Lovrijenac-linnakkeiden välissä.

Toinen tämän alueen rannoista on Sveti Jakob [kartalla], jota näkymiltään ja olemukseltaan pidetään yleisesti kaupungin parhaana rantana. Se tosin sijaitsee lähes kahden kilometrin päässä vanhastakaupungista, ja ranta on alhaalla, niin että sinne siirtyminen ja etenkin sieltä ylös nouseminen 160 askelmaa pitkin ei ole läheskään kaikista mukavaa puuhaa. Siellä on ravintola ja baari, ja tämä ranta on lähinnä paikallisten suosiossa.

Vanhankaupungin molemmilla puolilla on rantoja, joista hyvä vierailupaikka on Kolorina, joka on Bokar- ja Lovrijenac-linnakkeiden välissä, ns. länsisatamassa [kartalla]. Siellä on mukava ainakin käväistä, sieltä voi vuokrata kajakin ja siellä voi ainakin alku- tai loppukaudesta olla tilaa ottaa aurinkoakin.

Toinen pieni ranta, joka on Pile-portin lähellä on Šulić-ranta [kartalla], joka on Lovrijenac-linnakkeen ja Gradac-puiston välisessä poukamassa. Siellä on vähemmän turisteja ja seesteisempi meininki kuin vanhankaupungin toisella puolella Pločessa. Rannalla on vuokralla kajakkeja, ja muutenkin sen ympäristössä on enemmän kaikenlaista kuin vielä muutama vuosi sitten.

Jos lähtee Pile-portin tienoilta kohti Lapadia, seuraava ranta on Gradac-puiston jälkeen vastaan tuleva Danče [kartalla], joka on paikallisten suosiossa. Sen vesi on tunnetusti sen verran syvää, että toisin kuin muilla keskustan rannoilla sillä voi hypätä melko huolettomasti mereen. Aurinko paistaa sinne puolenpäivän tienoilta alkuiltaan, ja tämä on sen verran merellinen ranta, että vesi on aavistuksen verran viileämpää kuin monilla muilla rannoilla.

Mikäli tästä jatkaa eteenpäin kohti Lapadia, tulee pian vastaan Bellevue-hotellin ranta [kartalla], jonne on kuljettava alas jyrkkiä portaita pitkin. Tämä ranta on nuorekas ja turistien suosima.

Auringonottajia Kopacabana-pikkukivirannalla
Kopakabana-ranta on yksi parhaista Dubrovnikin ympäristön pikkukivirannoista.

Lapadin ranta eli Plaža LapadPlaza Lapad [kartalla] on kaupungin suurimpia ja tunnetuimpia, ja siellä on ehdottomasti eniten palveluita ja tekemistä koko perheelle. Pitkällä, rannalle johtavalla promenadilla on kaikenlaista ravintolaterasseista pelihalleihin, ja itse rannalla on erilaisia terasseja moneen eri makuun. Ranta on niin paikallisten kuin turistienkin suosiossa, ja se on Dubrovnikin rannoista paras lapsille.

Asfaltoitu rantapolku Babin kuk -niemimaalle
Asfaltoitu rantapolku Babin kuk -niemimaalle

Lapadista kannattaa kävellä pitkin asfaltoitua rantapolkuaAsfaltoitu rantapolku Babin kuk -niemimaaller ohi rannan ja ravintoloiden Babin kuk -niemimaalle, jonka toisella puolella on Kopakabana-ranta [kartalla], joka on yksi parhaista Dubrovnikin ympäristön pikkukivirannoista mutta joka on hyvin erilainen kuin esikuvansa, Brasilian Copacabana. Se on hyvä uintipaikka, palveluita on jonkin verran ja näkymät ovat karun kauniit.

Ajan kanssa Dubrovnikissa lomaileville varteenotettava rantapaikka sen lähellä on Lokrum [kartalla]. Se on saari, jolla on sekä normaaleja rantoja että nudistiranta, ja sinne pääsee vanhankaupungin satamasta jatkuvasti lähtevillä laivoilla.

Lisää asiaa rannoista:

Dubrovnik Travel esittelee kaupungin rantoja.

Croatia Itinerary esittelee 11 kauneinta rantaa.

Tapahtumat ja kulttuurielämä

Dubrovnikissa on hyvä määrä erilaisia tapahtumia, konsertteja ja muuta mielenkiintoista, ympäri vuoden mutta eniten kesällä.

Suurimmat tapahtumat

Merkittävin uskontoon liittyvä juhla Dubrovnikissa on sen suojelupyhimyksen eli Pyhän Blasiuksen (Sveti Vlaho) syntymäpäivä eli 3.2. Tällöin on luvassa kulkueita ja kaikenlaista normaalista poikkeavaa. Paljon tapahtumia on tietenkin Luža-aukiolla ja sen laidalla olevassa, tämän suojelupyhimyksen mukaan nimetyssä kirkossa.

Helmikuussa tai joskus harvoin vasta maaliskuussa pidetään täällä kuten monessa muussakin katolisessa maassa laskiaiskarnevaalit. Ne pidetään 40 vuorokautta ennen pääsiäistä, ja kaikenlaista ilonpitoa on luvassa ennen pelättyä paastonaikaa.

Dubrovnikin kulttuurivuoden kohokohta vuosittain on Dubrovnikin kesäfestivaali, joka tuo heinä- ja elokuussa vanhankaupungin aukioille, linnoihin ja sisäpihoille klassista musiikkia ja teatteria.

Dubrovnikin elokuvafestivaalit on sellaisenaan kuin ne olivat lopetettu, ja nykyisin on lapsille ja nuorille suunnatut Välimeren maiden elokuvafestivaalit. Duff-festivaalit kestävät vain viikonlopun, lokakuun kahden viimeisen viikon aikana.

Lisää asiaa tapahtumista:

Lisätietoa tapahtumista Visit Croatia -sivulta

Klassisen musiikin konsertteja ja muuta kulttuuripitoista

Konsertteja tulee vastaan Dubrovnikissa Rehtorin palatsin pääsalissa ja muualla kaupungissa ympäri vuoden. Monista konserteista vastaa kaupungin sinfoniaorkesteri, joka myös pitää konsertteja ympäri vuoden Revelin-linnakkeessa ja muissa kaupungin konserttisaleissa. Revelinin linnakkeessa [kartalla] on sinfoniaorkesterin lipunmyyntipiste, ja lippuja saa myös joistain muista paikoista kuten Luža-aukion infopisteestä, joka on Knežev dvor -palatsin vieressä. Lippuja saa myös konserttipaikoilta, alkaen tuntia ennen konsertin alkamista.

Samoilla sivuilla on tietoa myös klassisen musiikin festivaaleista, joihin kesäfestivaalin lisäksi kuuluvat syysfestivaalit, myös syyskaudella pidettävä kamarimusiikkitapahtuma, huhti- ja toukokuussa pidettävä, vuonna 2017 aloitettu kevätfestivaali, kesäkuun alun barokkimusiikin festivaali ja keskikesän ooppera-aarioiden festivaali

Hyvä paikka yhdistellä yöelämää ja kulttuuria on Lazareti (Frana Supila 8) [kartalla], joka sijaitsee Banje-rannan yläpuolella, vanhankaupunkiin johtavan Ploče-portin vieressä. Siellä on kaikenlaista runonlausunnasta teatteriin, elokuvaan, festivaaleihin ja diskoon.

Stradun alkuillan valaistuksessa
Yöelämän pääasialliset viettopaikat ovat vanhassakaupungissa ja Lapadin rantakaupunginosassa.

Yöelämä

Pitkän kesäkauden ajan Dubrovnikin yöelämä on vilkasta, ja pääasialliset viettopaikat sille ovat vanhassakaupungissa ja Lapadin rantakaupunginosassa. Oluen ja muiden juomien hinnat kaupungissa ovat pääosin korkeita, ja vanhassakaupungissa ja Lapadin rannalle johtavalla promenadilla tuoppi olutta maksaa 30–40 kunaa eli 4–5 euroa. Jos löytää paikallisten suosimia paikkoja, saa niistä kuten muualtakin Kroatiasta tuoppinsa 15–20 kunalla, mutta tällaiset paikat ovat Dubrovnikissa harvassa. Parhaiten niitä löytyy keskitetysti Gruž-kaupunginosan torin vierestä [kartalla], missä terasseilla voi myös syödä normaalia edullisemmin. Paikallinen olut on hyvää, sitä on tarjolla useita eri laatuja eikä kalliimpia ulkomaisia oluita ole täällä mieltä juoda.

Ravintolan terassi iltahämärissä, Setaliste Kralja Zvonimira
Lapadissa Šetalište kralja Zvonimira –promenadilla on valtava määrä kaikenlaisia drinkkipaikkoja.

Yöelämää on vilkasta vain keskikesällä. Muina aikoina kuten esimerkiksi touko- tai syyskuussa se on melko laimeaa ja päättyy aikaisin. Suuren osan vuodesta Dubrovnik on yöelämältään parhaimmillaan myöhäisen illallisen ja parin yömyssyn kanssa, eikä illanviettoa siellä kannata ainakaan talviaikaan jättää turhan myöhään, sillä monet paikat sulkevat ovensa aikaisin.

Vanhakaupunki

Vanhassakaupungissa Bunićeva poljanaBuniceva poljana [kartalla] on yöelämän keskus, ja tämä terassien täyttämä aukio sopii moneen eri makuun. Sen täyttävät suuret terassit, joita on kaikilla sitä reunustavilla baareilla, ja näihin kuuluvat Troubadour Jazz Club ja monta muuta kahvilaa ja baaria, jotka eivät enää ole läheskään yhtä edullisia kuin aikoinaan.

Ravintolapöytiä Prijeko-kadulla
Ravintolapöytiä Prijeko-kadulla

Placan tai Stradunin eli vanhankaupungin pääkadun toisella puolella on myös melkoisesti baareja, etenkin pikkukujilla, jotka nousevat pääkävelykadulta ylöspäin kohti Pohjoista porttia. Vanhankaupungin pahin turistirysä on kuitenkin tällä alueella sijaitseva PrijekoRavintolapöytiä Prijeko-kadulla, katu joka on seuraava Placalta katsoen ja jonka täyttävät täysin ylihintaiset, vain turisteille suunnatut terassit.

Lapad

Lapadissa on paljon erilaisia baareja ja kahviloita, joissa paikalliset viihtyvät DOC-ostoskeskuksen ympäristössä [kartalla], lähellä Pošta Lapad -bussipysäkkiä. Samalla tienoolla on paljon ravintoloita, jotka myös käyvät edullisiksi illanviettopaikoiksi. Rannalle johtavalla Šetalište kralja Zvonimira -promenadilla on valtava määrä kaikenlaisia drinkkipaikkoja, mutta ne ovat melko kliseisiä ja ylihintaisia. Myös rannalla on sielläkin useita terasseja, joilla on mukava istua iltaa, mutta niilläkin hintataso on korkea, yleensä yli 30 kunaa tuoppi.

Risteilyjen lipunmyyjiä
Suosituimpia puuhia Dubrovnikissa lomailevien keskuudessa on lähteä risteilyille, joita myydään mm. vanhankaupungin satamassa.

Risteilyt

Suosituimpia puuhia Dubrovnikissa lomailevien keskuudessa on lähteä risteilyille, joita myydään huomaavaisen tungettelevasti niin vanhankaupungin satamassa [kartalla] kuin Lapadin rannan vieressäkin [kartalla]. Risteilyt lähtevät yleensä vanhankaupungin kauniista satamasta, ja niille on melkoinen tungos myöhäisestä aamupäivästä alkuiltaan viikonloppuisin ja toukokuun alusta syyskuun loppuun viikollakin. Valita voi monenlaisen risteilyn joukosta: on niin sanottuja Glass Boat -veneitä, joiden pohjan läpi voi tarkastella meren elämää, ja veneitä, jotka risteilevät Dubrovnikin lähistöllä koko päivän.

Helpoin retki on Lokrum-saarelle, jolla on kaikenlaista mielenkiintoista nähtävää ja rantoja, mutta sinne on myös eniten lähtijöitä. Matkaan kannattaa lähteä muulloin kuin silloin, kun kaikki muutkin ovat sinne menossa (keskipäivä, viikonloput, kesäkausi). Toisaalta vaikka satamassa jonot Lokrumin laivoihin saattavat vaikuttaa pelottavan pitkiltä, vetävät ne hyvin ja lisää laivoja tulee jatkuvalla syötöllä.

Lapadissa tai satamassa kannattaa tutustua mahdollisuuksiin kunnolla ja selvittää, kuuluvatko ruoat ja juomat hintoihin, ennen kuin valitsee risteilyn.

Palmujen reunustama rantabulevardi, Cavtat
Cavtatin kohokohtiin kuuluvat palmujen reunustama rantapromenadi.
Kuva: Xbrchx /dreamstime.com

Muut päiväretket

Lokrum on helpoimpia päiväretkikohteita Dubrovnikista, ja toinen helppo mutta myös suosittu päiväretkipaikka on Cavtat.

Seuraavassa muutama varteenotettava vierailupaikka Dubrovnikista:

Cavtat

20 kilometrin päässä Dubrovnikista sijaitseva Cavtat [kartalla] (”Tsavtat”) on kylä, joka Lokrumin tavoin on helposti lähestyttävä päiväretkikohde. Sinne kulkee yleensä kerran tunnissa bussi numero 10 Dubrovnikin Gruž-kaupunginosassa sijaitsevalta bussiasemalta, ja matka kestää noin 40 minuuttia. Bussi kulkee myös läheltä vanhankaupungin pohjoista porttia, köysijuna-aseman vierestä (osoite: Petra Kresmira 4) [kartalla]. Matka kestää alle puoli tuntia suuntaansa ja maksaa 25 kunaa. Cavtatiin voi mennä myös veneellä, joka lähtee vanhankaupungin vieressä olevasta satamasta, joskin risteilyt maksavat jonkin verran enemmän kuin bussikyydit, 60 kunaa suuntaansa (100 kunaa edestakaisin).

Cavtat oli aikoinaan suuri kreikkalaisten asuttama siirtokunta, mutta 700-luvulla sieltä lähdettiin pakoon silloin vielä asuttamattomaan Dubrovnikiin. Sen jälkeen kreikkalaisten rakentama Epidaurum-niminen kaupunki katosi, ja paikalle on sittemmin kohonnut kaunis pieni slaavien rakentama kalastajakylä. Lomapaikkana se oli tunnettu jo Itävalta-Unkarin ajoilla 1900-luvun alkupuolella. Pitkin viime vuosisataa se oli varakkaiden lepäilypaikka, ja 1980-luvulta lähtien varakkaiden tilalle tulivat pakettimatkalaiset, joille rakennettiin suuria hotelleja. Ne ovat kuitenkin kroatialaiseen tyyliin täysin erillään kylän pääasiallisista vierailupaikoista.

Kylän kohokohtiin kuuluvat palmujen reunustama rantapromenadi, hyvä määrä hienoja kirkkoja ja museoita sekä rantoja, jotka ovat suureksi osaksi Šetalište Žal -rantapromenadin [kartalla] vieressä, noin kilometrin päässä itse kylästä.

Cavtatissa on hyvä määrä ravintoloita, joissa voi syödä kaikenlaista halvoista välipaloista hintaviin paikallisiin erikoisuuksiin, joihin kuuluvat tietenkin paikallisesti pyydystetyt merenelävät. Cavtatin kahviloissa on mukava päivällä istua kahvilla ja jäätelöllä, ja niille, jotka jäävät Cavtatiin illan pimettyä, maistuvat rantapromenadin terasseilla koktailit.

Jos Cavtatissa viettää mieluusti yön yli tai jopa koko loman, kannattaa Booking.comista katsoa itselleen sopiva majapaikka.

Trsteno

Kasvillisuudesta ja puutarhoista kiinnostuneet vierailevat mieluusti Trstenossa [kartalla], joka sijaitsee vain 13 kilometrin päässä Dubrovnikista. Dubrovnikista Splitiin suuntaavat bussit kulkevat Trstenon kautta. Niitä lähtee Gruž-satama-alueella olevalta bussiasemalta aamupäivällä ja iltapäivällä, mutta paikalliseen tyyliin vuorot päättyvät varhain. Kroatian bussien aikatauluja voi tarkastella kätevästi Bus Croatian verkkosivuilta, jolta voi myös etukäteen ostaa lippuja. Matka yhteen suuntaan maksaa noin 25 kunaa, ja matka kestää 20–30 minuuttia.

Jo Trstenon bussipysäkillä odottaa pari yli neljäsataavuotiasta plataanipuuta, jotka ovat 50 metrin korkuisia ja ympärysmitaltaan noin 15-metrisiä. Arboretum eli kasvitieteellinen puutarha [kartalla] on pysäkkiä lähellä, lyhyen polun päässä. Täällä voi tutustua uskomattomaan puutarhaan, joka esittelee paikallista kasvillisuutta laventelista rosmariiniin, ja läheisessä hedelmäpuutarhassa on greippi- ja mandariinipuita. Puutarhan alueella on vanhoja villoja ja patsaita sekä upeat näkymät rannikolle, etenkin Lopudiin. Täältä voikin ja kannattaa laskeutua alas rantaan ruskettumaan ja kauniista maisemista nauttimaan.

Ilmakuva metsästä, Pomenan kylä, Mljet
Miljetin vetonauloihin kuuluu miltei koskematon Välimeren kasvillisuutta täynnä oleva metsä.
Kuva: Jasmina /dreamstime.com

Mljet

Dubrovnikista on mahdollista lähteä monelle eri saarelle risteilylle, ja toukokuusta syyskuulle on helppo päästä taianomaisele saarelle, nimeltään Miljet [kartalla]. Se on pitkä ja kapea saari, jonka länsipuoli on erityisen kiinnostava, ja sen vetonauloihin kuuluu miltei koskematon Välimeren kasvillisuutta täynnä oleva metsä, joka muodostaakin pääasiallisen osan Mljetin kansallispuistosta.

Homeroksen tarinan mukaan Odysseus oli harharetkensä aikana täällä Kalypson vankina peräti seitsemän vuotta. Tunnetusti Kalypso tarjosi Odysseukselle kuolemattomuutta, jos tämä olisi jäänyt hänen kanssaan tälle paratiisimaiselle saarelle, mutta Odysseus lähti mieluummin vaimonsa luo kotiin. Roomalaiset käyttivät myöhemmin saarta vankilana hekin, ja vuonna 1333 sen vähän aikaa omistanut Bosnia myi saaren Dubrovnikille, jonka hallinnassa se seuraavat vuosisadat oli.

Nykyisin saarella tutustutaan kansallispuiston kasvillisuuden lisäksi myös sen kahteen kylään, joista Pomenan [kartalla] lähistölle on kohonnut pakettimatkalaisten suosiossa olevia hotelleja. Ne eivät kuitenkaan paljon häiritse, ja sekä Pomenaan että Polaceen [kartalla], jonne lautat Dubrovnikista tulevat, kannattaa tutustua kunnolla, kävellä, käydä uimassa puhtaassa vedessä ja syödä hyvin.

Kansallispuiston vetonauloihin kuuluvat kaksi järveä eli suuri (Veliko jezero) ja pieni järvi (Malo jezero) [kartalla], joiden ympäri voi kiertää polkuja pitkin pyörällä tai kävellen. Järvillä voi tehdä venekyytejä, jotka kuuluvat kansallispuistoon maksettavaan pääsymaksuun, ja pääsymaksu on melko hintava mutta se tulee edulliseksi, jos saarella viihtyy koko päivän. Pyöriä voi vuokrata järvien välissä olevalta Mali most -sillalta [kartalla], Polacen lippukassalta tai Pomenasta Odisej-hotellilta, ja sillalta voi myös vuokrata kajakkeja.

Mljetiin voi tulla kesäkaudella (touko-syyskuu) helpommin kuin talvikaudella, ja Mljetissä onkin paras vierailla juuri kesäaikaan. Lautat ja laivat lähtevät Gruž-kaupunginosan satamasta, jonne on lyhyt kävelymatka Lapadista, jonne pääsee useilla eri busseilla ja jonne on helpoin vanhastakaupungista hurauttaa taksilla. Croatia Ferries -sivusto kertoo aikatauluista, hinnoista ja reiteistä.

Mljet on saari, jolla monet mielellään yöpyvät. Jos haluaa jäädä Mljetille yöksi tai useammaksi, kannattaa Booking.comista katsoa sopiva majapaikka.

Lisää asiaa päiväretkistä:

Visit Croatia -sivusto esittelee lisää päiväretkikohteita.

Teksti: Peter Forsberg
Kuvat: Peter Forsberg, xbrchx/dreamstime.com, jasmina/dreamstime.com
2022/04

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti