Kroatia – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Hotelleja – Dubrovnik
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Perhe ostoksilla vanhassa satamassa
Grad eli vanhakaupunki on kaupungin ykkösostospaikka, ja valtaosa turisteista hankkii sen putiikeista ja markkinakojuista tuliaiset ja muut kotiintuomiset.

Ostoksilla Dubrovnikissa

Dubrovnikissa kaikkein parhaat ostospaikat ovat vanhassakaupungissa, sen välittömässä läheisyydessä, Lapadin ostoskeskuksen tienoilla ja Gruž-kaupunginosassa, jossa satama ja linja-autoasema sijaitsevat. Elintarvikkeiltaan ja juomiltaan korkeatasoisessa Kroatiassa valintamyymälät ja torit ovat aina erinomaisia ostospaikkoja, ja niitä löytyy myös näistä kolmesta kaupunginosasta, joskin Lapadin valintamyymälät ja Gružin tori ja suuri hypermarketti ovat kaikkein monipuolisimpia paikkoja tehdä ruoka- ja juomahankintoja. Dubrovnikissa on monin tavoin hintavampaa kuin muualla Kroatiassa saati lähimaissa, mutta siellä on Suomeen verrattuna varsin edullista.

Parhaat ostosseudut

Grad eli vanhakaupunki on kaupungin ykkösostospaikka, ja valtaosa turisteista hankkii sen putiikeista ja markkinakojuista tuliaiset ja muut kotiintuomiset. Sen lisäksi Gruž-kaupunginosassa on valintamyymälöitä ja tori, ja nämä ostospaikat ovat lähellä Lapadia, jossa on paljon majapaikkoja ja jonka DOC-ostoskeskuksen [kartalla] ympäristö on sekin varsin hyvää maastoa ainakin ruoka- ja juomaostoksille. Sellaiset paikat kuin Cavtat eivät ole hyviä muille ostoksille kuin tuliaisille ja käsitöille, joten jos majapaikka on keskustan ulkopuolella, kannattaa ainakin kerran lähteä ostoksille vanhaankaupunkiin.

Vanhakaupunki

Placa, joka tunnetaan myös Stradun-nimellä ja joka kulkee Pile-portiltaStradun-kadun näkymiä [kartalla] Luža-aukiolle, on Dubrovnikin pääkatu. Sen varrella on hyvä valikoima kaikenlaisia liikkeitä, joista nykyisin valtaosa on kalliisiin ja hienoihin tuotteisiin erikoistuneita. Hinnat ovat monessa liikkeessä kenties normaalia korkeampia mutta tuotteiden laatukin on parempaa, ja etenkin vaatteita, kirjoja, Dubrovnik-aiheisia tauluja ja muita tavaroita sekä kenkiä ja nahkatuotteita on kaupan sen varrella melkoisesti. Myös Placan sivukadut ovat hyviä putiikeille, ja samansuuntainen mutta korttelin parin verran merelle päin oleva od Puča [kartalla] on sekin monipuolinen ostoskatu. Sen valikoimat ovat entistä paremmat, ja sekä tämä katu että sen sivukadut on hyvä koluta tarkkaan läpi. Näillä kaduilla on valtavia tungoksia kesäkauden aikana ja muina vilkkaina matkustusaikoina, ainakin noin klo 11–16, joten tuotteita kannattaa katsella lähinnä muulloin kuin kaikkein vilkkaimpaan aikaan.

Gundulićeva poljana [kartalla] eli aukio, jolle od Puča johtaa, on aamupäivisin vanhankaupungin ruokatori. Sen laitamilla on parikin valintamyymälää ja muitakin liikkeitä. Aukiolla on myös muita kuin elintarvikemyyjiä aamusta iltaan, ja siellä myydään etenkin tyypillisiä kroatialaisia käsitöitä. Esimerkiksi grappa-nimellä kulkeva rajika-viina, joka muistuttaa suuresti pontikkaa, on täällä suosittu ostos, samoin kuin paikalliset makeiset, laventelituotteet, oliiviöljytuotteet ja pitsiliinat. Kannattaa kuitenkin huomata, että aukiolla on normaalia korkeammat hinnat, ja samoja tuotteita saa edullisemmin valintamyymälöistä ja vanhankaupungin ulkopuolelta, kuten Gružin torilta. Vanhankaupungin aukioilla ja syrjäkujilla näkyy myös vanhoja naisia, jotka myyvät pitsiliinoja ja muita käsintehtyjä tekstiilejä, mutta heidänkin hintatasonsa on turistivoittoisessa vanhassakaupungissa paikalliseen palkkatasoon nähden varsin korkea.

Bussi Brsalje-kadulla
Brsalje on melko monipuolinen mutta arkinen katu tehdä ostoksia. Sieltä lähtee myös bussi Lapad-kaupunginosaan, jossa voi tehdä etenkin hyviä elintarvikeostoksia.

Vanhankaupungin ulkopuolelle johtavan Pile-portin edessä oleva BrsaljeBussipysäkki, Brsalje [kartalla] on melko monipuolinen mutta arkinen katu tehdä ostoksia. Suuri Tisak-liike on hyvä paikka kirjoille, kartoille, matkamuistoille ja elokuville, ja sitä vastapäätä oleva pieni Konzum-ruokakauppa on sekin yllättävän hyvin varustettu. Aukiolla on myös saksalainen, huokeahintainen DM-kemikalio, josta saa kaikenlaista luomuelintarvikkeista parranajovehkeisiin.

Lapad

Brsaljelta lähtee monia busseja eri puolille kaupunkia, ja parhaiten siitä pääsee bussilla numero 6 Lapad-kaupunginosaan. Tämä laajahko alue on tunnettu rannastaan, hotelleistaan ja lomatunnelmastaan, ja siellä voi tehdä hyviä ostoksia, etenkin elintarvikeostoksia.

DOC Dubrovnik -ostoskeskus (Kralja Tomislava 7) [kartalla] on monipuolinen kauppakeskus, ja sen elintarvikemyymälä on huokeahintainen ja hyvin varusteltu. Ostoskeskuksesta saa paljon muitakin tuotteita, varsinkin vaatteita, ja hintataso on siellä vanhaakaupunkia enemmän paikallisten kukkarolle sopiva. Ostoskeskuksen ympärillä on muita mielenkiintoisia liikkeitä, kuten leipomoita, viinikauppoja ja pieni tori, joka on lähellä rannalle johtavaa Šetalište kralja Zvonimira -promenadia.

Lapadissa on toinenkin samantyylinen ostoskeskus, mutta sinne on Lapadin pääpaikoilta pidempi matka. Vukovarska-kadun [kartalla] varrella on myös suuri Tommy-valintamyymälä ja muitakin liikkeitä, etenkin Minčeta-ostoskeskuksessa ja Atlant Centarissa, jotka ovat avoinna ma–la klo 8–20.

Gruž

Lapadin lisäksi keskustan ulkopuolella sijaitseva Gruž on sopiva kaupunginosa etenkin ruokaostosten tekemiselle. Satama-alueen leimaama kaupunginosa on kohtalaisen mukava ja merellinen kävelypaikka, ja täällä pääsee parhaiten tutustumaan aitoon paikalliseen kaupankäyntiin. TorillaHedelmiä ja muita elintarvikkeita torilla Gruzin kaupunginosassa [kartalla] myydään Dubrovnikin ympäristöstä tulevia kasviksia, ja kauppahallissa on puhtaasta Adrianmerestä pyydettyjä mereneläviä. Sataman ja linja-autoaseman välissä on suuri Super Konzum -valintamyymälä [kartalla]. Se on kuitenkin matkan päässä kauppahallin ympäristössä olevista kaupunginosan pääpaikoista, ja myös torin ympäristössä on melkoinen määrä erilaisia valintamyymälöitä, kuten myös leipomoita ja muitakin liikkeitä.

Lisää asiaa Dubrovnikin ostospaikoista:

Meet Dubrovnik -sivustolla on lisätietoa ostosten tekemisestä Dubrovnikissa.

Asiakkaat silmäilevät elintarvikkeita ruokatorilla
Gruž-kaupunginosan torille saavutaan läheisiltä saarilta myymään tuoreita elintarvikkeita.

Elintarvikeostoksilla

Dubrovnik on huonoimpia Kroatian rannikon paikkakuntia elintarvikeostoksille, sillä torille pitää lähteä keskustasta kilometrien päähän ja hintataso on joitain poikkeuksia lukuun ottamatta huomattavasti korkeampi kuin esimerkiksi Splitissä. Valintamyymälöissä hinnat ovat samantyylisiä kuin muuallakin Kroatiassa, joskin vanhassakaupungissa lisätään jonkin verran korkeista vuokrista johtuvaa ”Dubrovnik-lisää.” Kaupungissa on kuitenkin täysi valikoima parhaita kroatialaisia elintarvikkeita, joita kannattaa maistella ja kotiinkin tuoda.

Parhaat elintarvikeostokset

Kroatian elintarvikkeet ja juomat ovat vertaansa vailla, ja niitä kannattaa kaupungissa ollessa hankkia niin paljon kuin mahdollista. Elintarvikkeet ovat erinomaisia, ja ne on kasvatettu aina luomuna, hedelmällisessä ja saasteettomassa Dubrovnikin ympäristössä. Myös muualta Kroatiasta tulevia elintarvikkeita kannattaa katsella, kuten Pag-saarelta tulevaa juustoa, nimeltään Paški sir.

Juustot ovat Kroatiassa muutenkin erityisen hyviä. Monet niistä ovat lampaan- tai vuohenjuustoja, ja erilaisia juustoja on normaalissakin valintamyymälässä melkoinen valikoima. Paikan päällä kannattaa juuston kanssa syödä paikallista leipää, joista lepinja on monen mieleen, mutta muitakin on tarjolla. Leipiä on niin leipomoissa kuin valintamyymälöissäkin hyvä valikoima aamupäivällä, mutta iltaneljän jälkeen valikoima on usein heikohko.

Myyntipöytiä Gunduliceva poljana -aukiolla
Elintarvikkeita voi katsella aamupäivisin vanhassakaupungissa Gundulićeva poljana -aukion ruokatorilla.

Kroatialaisia oliiviöljyjä pidetään maailman parhaina. Ne eivät ole edullisia (8–12 euroa litra), mutta paikallinen oliiviöljy on paitsi terveellistä myös maukasta ja sitä kannattaa tuoda kotiin. Sitä voi katsella valintamyymälöistä, eikä mistään merkeistä ole väliä, kunhan vain varmistaa, että kyseessä on kroatialainen eikä esimerkiksi italialainen oliiviöljy. Toreilla paikalliset myyvät kotitekoista oliiviöljyä, joka on aivan yhtä hyvää kuin valintamyymälöidenkin oliiviöljyt, ja kannattavinta on ostaa oliiviöljyä torilta.

Viini on niin Kroatiassa kuin ympäröivissä maissa melko tasokasta. Viininmaistajat ja muut viinisnobit eivät välttämättä miellä paikallista tarjontaa yhtä korkeatasoiseksi kuin monissa muissa Välimeren maissa, mutta tavalliselle viininjuojalle tarjonta on edullista ja erinomaista. Vaikka perusviini on täällä jonkin verran hintavampaa kuin Italiassa, saa litran kohtalaista viiniä 12–15 kunalla, joskin kaupoissa näkee perusviinejä, jotka maksavat 25–30 kunaa litralta. Muista kuin kroatialaisista perusviineistä aina varma valinta on Vranac, Dubrovnikiin lähinnä Montenegrosta tuotava punaviini, jota on monen hintaista ja -tyylistä.

Parhaat paikat elintarvikeostoksille – torit, kauppahallit ja valintamyymälät

Elintarvikkeita voi katsella aamupäivisin vanhassakaupungissa Gundulićeva poljana -aukion ruokatorilla. Sen laidalla on pari kohtalaisen hyvin varusteltua elintarvikeliikettä. Aukiolle johtavan od Puča -kadun varrella on myös mielenkiintoinen elintarvikeliike, jossa muun muassa myydään viiniä suurista astioista noin kahdella eurolla litra. Tämä onkin paras tapa ostaa Dubrovnikissa viiniä, eikä ilman pulloa kulkevien tarvitse olla huolissaan, sillä viinikauppa antaa ilmaiseksi muovipullon viiniä ostettaessa. Vastaavanlaisia viiniliikkeitä on muuallakin kaupungissa, esimeriksi Lapadin DOC-ostoskeskuksen vieressä.

Vanhankaupungin tori on tietenkin turistirysä, vanhankaupungin ja sen ympäristön valintamyymälät ovat pieniä ja parhaat apajat elintarvikeostoksille löytyvät Lapadista ja Gružista.

Lapadissa suuren DOC Dubrovnik -ostoskeskuksen (Kralja Tomislava 7) Tommy-ruokakauppa on parhaita paikkoja tehdä kohtuuhintaisia elintarvikeostoksia monipuolisin valikoimin. Sen lähin bussipysäkki on Pošta Lapad.

Toinen kaupunginosan keskus ostoksille on Atlant Centar ja sen ympäristössä olevat ostoskeskukset ja muut liikkeet, joita on Vukovarska-kadun varrella [kartalla]. Täältä löytyy erilaisia elintarvikeliikkeitä, joista Tommy-nimiset ovat yleensä suurimpia ja Pemo-nimiset edullisimpia.

Myös lähellä Lapadin hotelleja sijaitsee pieni mutta hyvin varusteltu ja edullinen Pemo-kauppa, kneza Domagoja -kadulla [kartalla].

Pemo-ketjun kauppa
Elintarvikeliikkeitä Tommy-nimiset ovat yleensä suurimpia ja Pemo-nimiset edullisimpia.

Lapadissa yönsä viettäville myös Gruž-kaupunginosan elintarvikeliikkeet torin [kartalla] ja Ribarnican eli kalahallin ympäristössä ovat hyviä vierailupaikkoja. Tori herää henkiin viimeistään aamuseitsemältä, jolloin läheisiltä saarilta saavutaan tuoreita elintarvikkeita myymään. Eri päivinä on erilaista tarjontaa, ja perjantai on perinteisesti ollut paras toripäivä. Kroatialaiseen tapaan torin lähellä on paljon ravintoloita, joiden kokit käyvät ensimmäiseksi aamulla torilla, ja ne ovat hinta-laatusuhteeltaan normaalia parempia ruokapaikkoja. Torin ympäristöstä löytyvät kaikki kauppaketjut, kuten Konzum, Pemo ja Studenac, kuten myös pienempiä liikkeitä.

Vanhankaupungin ulkopuolella, Pile-portin bussipysäkkien vieressä, on Konzum-elintarvikeliike, joka tosin on melko pieni. Toisella puolella vanhaakaupunkia, Ploče-portin jälkeen tulee vastaan myös muutama elintarvikeliike, joiden joukossa on hyvä Konzum ja pari muutakin liikettä.

Esimerkiksi Croatia Expert -sivustolla on lisätietoa elintarvikeostoksista.

Mitä Dubrovnikista kannattaa ostaa?

Elintarvikkeet ja alkoholijuomat ovat hyviä ostoksia Dubrovnikissa, ja tupakkatuotteet ovat nekin melkoisesti kotimaata edullisempia. Alkoholeista viinit ovat korkeatasoisia ja hyviä ostoksia. Rakija tai slivovice (myydään usein grappa-nimisenä, etenkin vanhassakaupungissa) on hyvä väkevä paikallinen viina, ja muitakin juomia kannattaa kaupoissa katsella. Normaalien valintamyymälöiden lisäksi korkeatasoiset erikoisliikkeet kuten Casa Croatica (Kunićeva 6, Placan sivukatu) ovat hyviä paikkoja kaikkein korkeatasoisimmille tuotteille. Elintarvikkeista oliiviöljyt ja juustot ovat parhaita hankintoja, mutta myös makeiset ovat hyviä, sillä ne ovat erilaisia ja terveellisempiä kuin muualla. Esimerkiksi makeutetut mantelit ja appelsiininkuoret kuuluvat kärkipään paikallisiin herkkuihin, ja myös suklaa on Dubrovnikissa erityisen hyvää.

Dubrovnikista on helppo ostaa paikallisia käsintehtyjä tekstiilejä, nukkeja joilla on paikallisia perinneasuja yllään, ja dalmatialaista musiikkia, jota on hyvä katsella Euro-Unit-musiikkiliikkeessä (Hvarska 46) [kartalla], joka sijaitsee köysihissiaseman ja pohjoisen vanhankaupungin portin vieressä.

Erilaiset korut, kuten recini-korvakorut ja puce-koristenapit, ovat hyviä hankintoja, ja kaikenlaiset kullasta valmistetut tuotteet ovat nekin hyviä ja usein elinikäisiä hankintoja. Paikallinen taide ja käsityötuotteet ovat suosittuja, ja taulut, lasitavarat, keramiikka ja veistokset ovat hyvin saatavilla vanhassakaupungissa. Vaatteet ja asusteet ovat nekin hyviä hankintoja, ja kroatialainen keksintö eli kravatti on tietenkin hyvä hankinta täällä. Yksi hyvä tärppi täällä on myös Konavlesta eli pieneltä alueelta Dubrovnikista etelään tulevat kirjotut ja koruommellut tekstiilit, joita tietenkin voi katsella myös Cavtatissa, joka sijaitsee tällä alueella.

Kroatian elintarvikkeet ja juomat ovat tunnetusti luomutuotteita, jotka ovat saaneet alkunsa yhdessä maailman puhtaimmista kolkista. Myös kosmetiikkatuotteet ovat luomua ja korkeatasoisia. Erilaiset voiteet, hierontaöljyt, saippuat ja muut kosmetiikkaliikkeissä vastaan tulevat tuotteet niin naisille kuin miehillekin ovat ensiluokkaisia hankintoja Dubrovnikissa.

Hyviä liikkeitä hankkia tyypillisiä tuotteita tulee paljon vastaan, niin vanhankaupungin pääkadulla kuin muuallakin. Jos haluaa suunnata suoraan erikoisliikkeisiin, on niitä myös sivukaduilla ja hankalissa paikoissa. Konavlen tekstiilituotteita esimerkiksi voi katsella Bačanissa (Prijeko 6), korttelin vanhankaupungin pääkadusta sisämaahan. Od Puča -kadulla, myös aivan pääkadun tuntumassa, on useita erikoisliikkeitä, kuten numero 9:ssä oleva kahvi- ja teeliike, numerossa 12 sijaitseva Aqua Shop, josta saa suosituimpia tuliaisia, ja numerossa 17 oleva, kroatialaisiin tuotteisiin erikoistunut Terra Croatica.

Asiakas tutustuu myyntipöydän tarjontaan
Turistien jatkuva virta on aiheuttanut sen, että paikalliset pyytävät länsimaisia hintoja tuotteista vanhassakaupungissa.

Hintataso ja aukioloajat

Dubrovnikin hintataso on melko korkea, etenkin Placalla ja muualla vanhassakaupungissa. Turistien jatkuva virta on aiheuttanut sen, että paikalliset pyytävät länsimaisia hintoja tuotteista vanhassakaupungissa, vaikka paikallisten palkkataso on vain noin kolmanneksen siitä kuin esimerkiksi Suomessa. Tuotteet ovat tasokkaita, monet liikkeet suosivat korkeatasoisia paikallisia tai italialaisia merkkejä ja tuotteita, ja monet vaatteet, kengät ja asusteet ovat huomattavasti kalliimpia kuin Italiassa.

Hintataso laskee vanhankaupungin ulkopuolelle mentäessä, ja vertailujen mukaan Dubrovnikissa on kaikesta huolimatta melkoisesti Helsinkiä edullisempaa. Joitain poikkeuksia kuten korkeatasoisia paikallisia juustoja ja oliiviöljyjä lukuun ottamatta kaikki edullisempaa, usein jopa 50 % ja ylikin.

Liikkeet Dubrovnikissa ovat hyvin avoinna. Vanhassakaupungissa liikkeet ovat avoinna aamusta iltaan viikolla, mutta etenkin kirjakaupat sulkevat ovensa viikonloppuisin aikaisin iltapäivällä. Sunnuntaisin kaikki liikkeet eivät ole avoinna tai ovat avoinna vain muutaman tunnin iltapäivällä, mutta monet turisteille suunnatut liikkeet Stradun-pääkadun varrella ovat avoinna sunnuntaisinkin. Ruokatori on toiminnassa vanhassakaupungissa aamupäivisin ma–la, ja ruokakaupat ovat avoinna seitsemänä päivänä viikossa. Ruokakaupoille normaalit aukioloajat vanhassakaupungissa ovat suurin piirtein ma–la klo 7–21 ja su klo 8–13.

Lapadissakin kaupat ovat yleensä kaikkina viikonpäivinä hyvin avoinna, joskin osa on sunnuntaisin kiinni. Tommy-ruokakauppa Lapadin DOC-ostoskeskuksessa on avoinna, kuten monet muutkin valintamyymälät kaupungissa, klo 7.00/8.00–20.00/21.00, viikolla pidempään kuin viikonloppuisin.

Valuutta, rahanvaihto, pankkiautomaatit ja maksukortit

Kroatiassa on käytössä kuna, ja yksi euro on yleensä noin 7,50 kunaa. Eurot käyvät joissain paikoissa, mutta aina on paras olla mukana paikallista valuuttaa. Sitä kannattaa joko vaihtaa kotimaassa pankissa, edellyttäen että kurssi on kelvollinen, tai sitten kannattaa joko vaihtaa euroja kuniksi tai heti saavuttuaan nostaa niitä automaatista.

Rahaa voi vaihtaa lentoasemalla tai monissa muissa pisteissä, joita on hyvin esimerkiksi Pile-portin luona, bussipysäkkien vieressä. Paras vaihtokurssi on aina se, jossa osto- ja myyntikurssit ovat mahdollisimman lähellä toisiaan.

Pankkiautomaatteja tulee vastaan melkoisesti, eikä niiden löytäminen vanhastakaupungista tai Lapadin pääpaikoilta tuota ongelmaa. Pile-portin bussipysäkkien vieressä esimerkiksi on useita automaatteja, ja vanhankaupungin pääkadun varrella niitä on myös melkoinen määrä.

Maksukortilla käteistä nostavan on hyvä muistaa, että useimmat pankit ottavat pari kolme euroa kustakin nostosta ja sitten vielä nykyisin 3 % sen päälle omiin tarpeisiinsa. Näin ollen suuren summan nostaminen kerralla on suositeltavampaa kuin usean pienen noston tekeminen.

Lisää asiaa ostoksista:

TimeOut kertoo lisää Dubrovnikin kaupoista ja ostosmahdollisuuksista

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2022/04

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti