Kroatia – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Hotelleja – Dubrovnik
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Ravintola vanhassa satamassa
Muurien takana oleva Vanha satama eli Old Port on tunnelmallinen paikka vierailla iltaisin, ja siellä oleva kalaruokaravintola Lokanda Peskarija on kokeilemisen arvoinen.

Dubrovnikin parhaat alueet ravintolalle

Dubrovnik on ravintoloiltaan vähän hankala paikka, sillä ruokien hinnat ovat melko korkeita ja ravintolat on lähes poikkeuksetta suunnattu hintojaan myöden vain turisteille.

Kaupungissa on paljon hyviä ravintoloita, joissa voi syödä erinomaisia kalaruokia tai pastoja, mutta siellä on myös paljon ylihintaisia, palvelultaan huonoja tai muuten vain heikkoja ravintoloita, joten asiaan kannattaa ainakin jonkin verran paneutua. Mitä enemmän tietää Dubrovnikin ruoista ja ravintoloista, sitä paremmin siellä tulee syötyä. Vaikka TripAdvisorin kaltaiset ravintolarankkaukset ovat neuvoa antavia, kannattaa huomata, että paljon pidetyt paikat ovat yleensä tupaten täynnä ja niihin voi olla jonoakin, eikä suosituimmissa ravintoloissa välttämättä ole niin vaivatonta tai mukavaa käydä syömässä.

Tarjoiltavat ruoat ja niiden hinnat

Yleisimpiä ruokia ovat kroatialaiset ruoat, joista kalaruoat ja merenelävät ovat suosituimpia, ja italialaiset ruoat, joista etenkin risotot, pastat ja pitsat tehdään monissa paikoissa moitteettomasti. Hinta-laatusuhteelta ei Dubrovnikissa kannata odottaa ihmeitä, ja muutenkin kaupungissa lomaillessa yksinomaan ravintoloissa ruokailevien kannattaa varautua siihen, että ruokiin ja juomiin kuluu rahaa enemmän kuin muualla Kroatiassa - suurin piirtein saman verran kuin jos Suomessa söisi kaikki ateriansa ravintoloissa.

Dubrovnikin ravintoloista saa aterioita 5–50 eurolla (40–400 kunaa), ja viinienkin hintahaitari on melkoinen, niin että hienoimmista ravintoloista saa 15 000 euron hintaisia viinipulloja, mutta halvimmista saa lasin viiniä parilla eurolla. Yleisesti ottaen 75 kunaa eli noin 10 euroa on alimpia hintoja edullisille aterioille, kuten yksinkertaiselle pasta-annokselle tai pitsalle. Jos haluaa mereneläviä tai grillikalaa, maksaa ateria helposti 100 kunaa ja enemmänkin, ja lisukkeista kuten leivästä, perunoista tai salaatista tulee monessa ravintolassa lisähintaa. Tässä mielessä pitsa, pasta ja risotto ovat hyviä pääruokia, sillä niiden kanssa ei ole välttämätöntä ottaa lisukkeita. Ruokajuoma maksaa reilusta eurosta eli noin 10 kunasta ylöspäin, ja jos haluaa vettä väkevämpää, tulee hintaa lisää 20–40 kunaa.

Dubrovnikin parhaat ravintolaseudut

Dubrovnikin vanhakaupunki lähiympäristöineen ja Lapad tarjoavat parhaat ruokailupaikat, mutta ravintoloita on myös muualla. Yleisesti ottaen hinnat ovat korkeita, ja halvimmat pääruoat maksavat vanhassakaupungissa ja Lapadissa noin 75 kunaa eli aika tarkkaan 10 euroa. Muissa kaupunginosissa on myös ravintoloita, joissa näillä alueilla yöpyvät voivat ruokailla, mutta ne eivät hinnoiltaan tai ruoiltaan juurikaan poikkea vanhankaupungin tai Lapadin ravintoloista.

Ruokailijoita vanhankaupungin kujalla ravintolassa
Yksi laadukas alue ravintolalle vanhassakaupungissa on melko lähellä Pile-porttia sijaitseva za Rokom.

Vanhakaupunki

Vanhankaupungin pääkadun (Placa / Stradun) varrella ei ole montaa ravintolaa, ja paremmat apajat aterialle ovat siitä korttelin parin päässä. PääkadunStradun-pääkatu varrella on mukava juoda kahvi tai olut tai syödä jäätelö, mutta varsinainen ateria kannattaa nauttia muualla.

Terassi Prijeko-kadulla
Terassi Prijeko-kadulla

Paljon ravintoloita on kadulla nimeltä Prijeko [kartalla], joka on pääkadusta katsoen korttelin ylämäkeen. Jos ei oikein tiedä, mitä haluaa syödä eikä hinnoilla ole suurta merkitystä, kannattaa mennä tämän kadun varrelle ja katsoa sopiva terassiTerassi Prijeko-kadulla. Sisäänheittäjät ovat kadulla aktiivisia, sillä ainoastaan turistit syövät kadun varrella, ja kaikkein paras on olla välittämättä mainospuheista ja keskittyä tutkimaan minkälaisia ruokia ravintolassa on tarjolla ja mitä ne maksavat. Yksi takuuvarmasti erinomainen ravintola on Stara Loza eli Prijeko Palace, jonka suppeasta menusta löytyy ruokia keskimäärin 20–30 eurolla, mutta niiden kanssa ei tarvitse ottaa lisukkeita. Ravintola on saanut esimerkiksi TripAdvisorissa hyvää palautetta, ja siellä voi syödä paitsi katuterassilla myös sisällä tai kattoterassilla.

Ruokapaikoiltaan monipuolinen katu on pääkadusta parin korttelin päässä kohti merta oleva (ulica) od Puča [kartalla]. Sen varrella on muitakin kuin varsinaisia ravintoloita, ja se on hyvä osoite jos haluaa pikaruokia tai muita nopeasti syötäviä ruokia. Yksi suosittu pikaruokapaikka on TuttoBene, jossa on tarjolla lähinnä muita kuin kroatialaisia ruokia. Kadun varmin valinta kunnon aterialle on Restoran Dubrovnik, jonka hintoihin kannattaa tutustua ennen kuin lähtee sinne syömään.

Ruokailijoita Gunduliceva Poljana -aukiolla
Gundulićeva poljana -aukiolla on muutama terassiravintola, pieni tori ja aina jonkinlaista vipinää.

Od Pučan ja pääkadun välissä kulkevat sivukadut ovat nekin tutustumisen arvoisia, sillä niillä on terasseja, joilla voi syödä monenmoisia ruokia. Esimerkiksi Lučarica-kujalla olevat Pizzeria Oliva ja Restoran Marco Polo ovat täysin takuuvarmoja paikkoja nauttia niiden tarjoamia herkkuja niille, joita korkeat hinnat eivät hetkauta.

Jesuiittaportaat
Jesuiittaportaat

Lučarica on aivan Luža-aukion vieressä, ja kuja johtaa myös aukiolle nimeltään Gundulićeva poljana [kartalla]. Tällä aukiolla on pieni tori ja aina jonkinlaista vipinää, ja siltä on myös näkymät Game of Thronesista tutuille jesuiittaportailleJesuiittaportaat, jotka sarjassa tunnetaan nimellä “Walk of Shame”. Aukiolla on muutama terassiravintola, joista Kamenice on kohtuuhintainen ja varsin pidetty terassi-ravintola syödä etenkin ostereita, jotka ovat antaneet ravintolalle nimensä, ja muita mereneläviä, kuten pikkukaloja (girice) ja simpukoita (musule). Sen vieressä oleva Pizzeria Castro on lähinnä vain ulkona oleva ravintola, jonka maukkaat pitsat ovat hinta-laatusuhteeltaan vanhankaupungin parhaimmistoa. Molemmat ravintolat ovat varsin vilkkaita, ja etenkin lounasaikaan niiden terassien pöydät voivat yhtäkkiä täyttyä.

Yksi laadukas alue ravintolalle vanhassakaupungissa on melko lähellä Pile-porttia sijaitseva (ulica) za Rokom [kartalla]. Sen parhaita ravintoloita on Mea Culpa, jonka pitsat ovat maukkaita mutta erittäin hintavia. Sitä vastapäätä sijaitseva Nico’s Trattoria on edullisempi, mutta sieltäkään ei saa juuri mitään pääruokaa alle 100 kunalla.

Pääkadusta katsoen muurien takana oleva Vanha satama eli Stara Luka (Old Port) [kartalla] on tunnelmallinen paikka vierailla iltaisin, ja siellä oleva kalaruokaravintola Lokanda Peskarija on kokeilemisen arvoinen. Se ei ole enää hinnoiltaan yhtä edullinen kuin ennen, ja se on saanut varsin ristiriitaista palautetta, mutta edelleen, jos sattuu löytämään vapaan pöydän, se on paras merellinen ravintola näillä tienoin. Syödä voi sisällä tai terassilla aivan laivojen vieressä, palvelu pelaa monella kielellä ja sujuvasti. Yksi pariskuntien suosikki on suuri annos mereneläviä, joka antaa hyvän kuvan Adrianmeren tarjonnasta. Ravintola täyttyy melko totaalisesti niin lounaalle kuin illan hämärrettyäkin, mutta se on suuri ja pöytiä vapautuu yleensä pienen odottelun jälkeen.

Lisää ravintoloita vanhassakaupungissa:

TripAdvisor esittelee vanhankaupungin ja sen lähistön ravintoloita.

Vanhankaupungin ulkopuolella: Pile- ja Ploče-porttien lähistöjen ravintolat

Pile- ja Ploče-porttien lähellä on paljon majapaikkoja, ja niiden toiselle puolelle on kannattavaa lähteä aterialle vanhastakaupungistakin. Etenkin lounasaikaan vanhankaupungin ravintolat ovat tukossa, ja kaikkina aikoina ne ovat lähes poikkeuksetta ylihintaisia, ja lyhyen matkan päässä on aivan yhtä hyviä ravintoloita kuin vanhassakaupungissakin, mutta niissä on yleensä vähemmän ihmisiä ja hinnat ovat ainakin vähän alhaisempia kuin vanhassakaupungissa.

Pile-portin lähellä olevat ravintolat

Vanhankaupungin ulkopuolella, lyhyen matkan päässä Pile-portista kohti Lapadia, on kaikenlaisia ravintoloita, joista tosin viime vuosina on karsiutunut pois kaikkein edullisimpia. Hyvä ravintola tärkeällekin juhlalle on Nautika (Brsalje 3), jonka kalaruoat ovat tunnetusti kaupungin parhaita. Ravintolan terasseilta on hyvät näkymät merelle, mutta on hyvä olla tietoinen siitä, että nykyisin ravintola avautuu vasta klo 18, ja sinne kannattaa tehdä pöytävaraus, mikä on verkkosivuilla mahdollista.

Vanhan sataman maisemia
Vanhan sataman maisemia

Toinen kokeilemisen arvoinen ravintola tällä puolella vanhaakaupunkia on alhaalla läntisessä satamassaVanhan sataman maisemia oleva Orhan [kartalla], jonka lähellä on useita majapaikkoja. Tämä aivan vanhankaupungin vieressä oleva terassi-ravintola myy tyypillisiä paikallisia ruokia. Sen hinnat ovat melko korkeita mutta ruokien taso on dubrovnikilaisittain normaali eli kenelle tahansa riittävä.

Kolmas tasokas ravintola, joka on Pile-portin lähellä, on Sesame [kartalla]. Sen bravuureihin kuuluvat merenelävät ja kalat, mutta sieltä saa myös kelvollisista raviolia ja risottoa. Ruokia on mukava maistella romanttiseksi kehutulla terassilla, mutta se on saanut varsin ristiriitaisen vastaanoton siellä ruokailleilta.

Banje-ranta
Kohtuuhintainen, paikallisten suosima ravintola Konoba Pjatanca löytyy Banje-rannan yläpuolelta.

Ploče-portin lähellä olevat ravintolat

Toisella puolella vanhaakaupunkia sijaitsevan Ploče-portin lähistöllä on useita majapaikkoja ja myös kelvollisia ravintoloita. Kuten Pile-portinkin lähistöllä, ravintoloita ei ole kovin montaa, mutta kohtuuhintainen, paikallisten suosima Konoba Pjatanca [kartalla] löytyy Banje-rannan yläpuolelta. Tämä aamusta iltaan avoinna oleva, isolla terassilla varustettu ravintola on kohtalaisen hyvä mutta entistä hintavampi paikka syödä vaikka grillattuja mereneläviä. Hinnat eivät juurikaan enää poikkea vanhastakaupungista, mutta ruoan taso on saanut kehuja, ja kalaruokien lisäksi se on oiva paikka syödä lihaakin, etenkin hitaasti kypsynyttä lammasta.

Luksusta ja huomattavasti korkeampia hintoja etsiville läheinen Hotel Excelsior [kartalla] on varma valinta juhlavallekin tilaisuudelle. Sen ruokapaikkojen joukossa on yksi varsinainen ravintola, thaimaalaisia ruokia tarjoava paikka, joka on erittäin korkeatasoinen mutta myös hintava paikka syödä ikimuistoinen ateria. Sen ruokapaikkoihin kuuluvat myös hyvää palautetta saanut Sensus, ja sitäkin korkeammalle arvostettu, uskomattomin merinäköaloin varustettu Prora.

Lapad

Lapad on vanhassakaupungissakin yöpyville varteenotettava kaupunginosa lähteä käymään. Sinne voi mennä kävelemään, rannalle tai sitten viihtymään etenkin sen rantapromenadin varrella oleville terasseille, joilla voi paitsi syödä myös vain juoda kahvit tai istua iltaa. Myös rannalla on terasseja, ja kävelystä kiinnostuneille rannan vierestä alkava Babin kuk -niemimaan ympäri kulkeva polkuBabin kuk -niemimaan ympäri kulkeva polku on hyvä reitti jos haluaa nähdä lisää maisemia.

DOC-ostoskeskuksen (Kralja Tomislava 7) liepeillä, Pošta Lapad -bussipysäkin lähistöllä, on paljon erilaisia ruokapaikkoja, joista monet ovat varsin kohtuuhintaisia ja paikallisten jatkuvassa suosiossa. Hyvä pizzeria ja meksikolainen ravintola on Pizzeria Scala (Mata Vodopića 3) [kartalla], josta saa myös tyypillisiä italialaisia pasta-annoksia ja kroatialaisia grillilihoja. Se on arvostettu TripAdvisorissa korkeammalle kuin moni hintava vanhankaupungin ravintola, mutta ainoita ylistettyjä ruokia siellä tuntuvat olevan pitsat ja risotot.

Toinen samalla tienoolla oleva ravintola, jossa voi harkita syövänsä, on Pantarul (Kralja Tomislava 1), josta on tullut yksi kaupungin pidetyimmistä ravintoloista. Se on aivan yhtä hintava kuin vanhankaupungin ravintolatkin, mutta siitä on TripAdvisorissa pidetty enemmän kuin oikeastaan mistään muusta Lapadin ravintolasta.

Usean Lapadin ostoskeskuksen eli Minčetan, Atlant Centarin ja Mercanten [kartalla] vieressä on useita valintamyymälöitä, muita liikkeitä, majapaikkoja ja bussipysäkki. Paikalle on helppo siirtyä kävellen Lapadista tai Gružista ja bussilla vanhastakaupungista. Sen vieressä voi myös ruokailla jonkin verran edullisemmin ja yksinkertaisemmin kuin esimerkiksi rannan tuntumassa, ja melko autenttinen kroatialainen ravintola on Konoba Tabak, jota on TripAdvisorissa arvostettu korkeammalle kuin monia vanhankaupungin ravintoloita.

Kahvila Setaliste kralja Zvonimira -kadulla
Lapadissa on sen rannalle johtavalla Šetalište kralja Zvonimira -promenadilla kymmeniä erilaisia kahviloita, baareja ja ravintoloita.

Toinen alueen mahdollinen ruokapaikka on Culto, joka on hintava, lähinnä pitsaa, kalaruokia ja italialaisia ruokia tarjoava hieno ravintola. Siitä on TripAdvisorissa pidetty melkoisesti, ja kuten Tabak-ravintola myös tämä on kenties parempi lounaalle kuin illalliselle.

Lapadissa on sen rannalle johtavalla Šetalište kralja Zvonimira -promenadilla [kartalla] kymmeniä erilaisia kahviloita, baareja ja ravintoloita. Niiden ruoat eivät kuitenkaan ole kummoisia, ja ne ovat joka paikassa ylihintaisia. Katu on kuitenkin alati muuttuva, ja sen varrella on voi myös tulla vastaan jotakin hinta-laatusuhteeltaan kelvollista.

Yksi vähän erilainen ruokapaikka on vanhassakaupungissakin toimiva mutta vain pikaruokia tarjoava Tuttobene, jonka hinnat ovat melkoisesti nousseet ja jossa voi syödä pitsaa, hampurilaisia, tortillaa ja italialaisia ruokia.

Jos rantapromenadin tuntumassa haluaa syödä kunnolla, hinnoista piittaamatta, on Restoran Lapad melko pidetty ja tunnelmallinen paikka syödä etenkin grillilihoja.

Lapadin rannan vierestä alkava polku kulkee Babin kukin ympäri, ja sen varrella on lukuisia majapaikkoja ja ravintoloita. Yksi niistä on hieno ravintola Levenat (Šetalište Nika i Meda Pucića 15) [kartalla], jonka merelle antavalta terassilta on silmiä hivelevät näkymät, ja kasvissyöjätkin viihtyvät siellä hyvin.

Toinen polun varrella oleva hyvä ravintola on Tramuntana, joka on hintava, lähinnä kalaa ja italialaisia ruokia tarjoava hotellin ravintola. Siitä on pidetty enemmän kuin monista muista Lapadin tai vanhankaupunginkaan ravintoloista, ja sille on Lapadin rannalta matkaa vain reilut sata metriä.

Lisää ravintoloita ja muita ruokapaikkoja Lapadissa:

TripAdvisor esittelee Lapadin ja ympäristön ravintoloita.

Gruž

Gruž on kaupunginosa, joka on Lapadin lähellä ja jonka majapaikat ovat joillekin käteviä. Alueella ovat bussiasema ja satama, ja sillä on hyvät palvelut ja hinnat ovat etenkin majapaikkojen ja ravintoloiden osalta jonkin verran edullisempia kuin vanhassakaupungissa tai Lapadissa. Gruž ei ole ehkä paikka, jonne kannattaisi lähteä vanhastakaupungista ilman syytä käymään, mutta jos sattuu olemaan alueella tai yöpymään siellä, ei sieltä ole tarvetta lähteä muualle syömään tai juomalle.

Eniten ravintoloita on pienen puiston eli Park Luja Šoletićan [kartalla] tuntumassa, ja sen vieressä on myös leipomoita, valintamyymälöitä ja kaupungin pääasiallinen tori. Ravintoloiden edessä olevia ruokalistoja on hyvä tutkia ennen valinnan tekemistä, sillä ravintoloiden joukossa on myös ylihintaisia, ja kalliilla ravintoloilla tietenkin on kaikkein aktiivisimmat sisäänheittäjät. Paikallisten suosiossa olevilla ravintoloilla ei täällä kuten ei muuallakaan Dubrovnikissa ole sisäänheittäjiä, ja niiden puuttuminen on missä tahansa Dubrovnikin alueella rohkaiseva yksityiskohta.

Yksi perinteinen paikka paikallisille mennä lounaalle tai illalliselle on Restoran Glorijet. Se kenties erottuu edukseen tämän kaupunginosan vilkkaan pääkadun ravintoloista, mutta ruokalistaa tutkiva tietää jo ennen sinne menemistä, että se on aivan yhtä hintava kuin vanhankaupungin ravintolatkin ja vain harva ateria maksaa alle 100 kunaa.

Toinen alueen melko arvostettu ravintola on Pizzeria Prova, jonka laajasta ruokalistasta löytyy muutama pitsa ja pasta-ateria noin 10 eurolla mutta muuten ruoat maksavat maltaita.

Lisää Dubrovnikin ravintoloita:

TimeOut esittelee Dubrovnikin 38 parasta ravintolaa.

TripAdvisor esittelee Dubrovnikin ravintoloita paremmuusjärjestyksessä, jota ei kannata ottaa liian vakavissaan.

Michelin esittelee Dubrovnikin hienoimpia ravintoloita.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2022/04

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lukijoiden kommentteja

Kävimme juuri ravintola Edenissä. Kokemus ei ollut parhaasta päästä. Ruoat olivat aivan ok, joskaan ei mitenkään erityisiä. Söimme katkoja ja mustariisiä mm. Palvelu ontui sitä mukaa kun saliin tuli lisää asiakkaita. Oliko vain huono ilta, vaiko normaali tapa täällä? Poistuimme kun jälkiruokatilausta ei tultu menun annon jälkeen ottamaan ainakaan 15 minuuttiin. Siinä vaiheessa olimme olleet unohduksissa jo pitempään muutenkin. /Jonne

Tripadvisorin rankingin johdosta suuntasimme Prijeko-kadun Stara Loza ravintolaan. Yllä artikkelissa tämän kadun ravintoloita ei juuri arvosteta. Kokemuksemme oli hyvin myönteinen, joskin paikka oli kallis. Saimme toistaiseksi matkamme parhaan illallisen täällä. Pienenä miinuksena oli palvelun aavistuksenomainen liikayrittäminen, mutta tämä ei iltaamme kuitenkaan miltään osin pilannut. /Jonne

Koko vanha kaupunki on täynnä ylihinnoiteltuja ravintoloita, joiden sisäänheittäjät kyllä käyvät tuttavallisiksi heti turistin huomattuaan. Ruuan tilattuasi saatat joissain paikoissa saada tilaamatta alkupalat ja leivät, jotka tietysti hinnoitellaan erikseen.
Paras ravintola hinta/laatu suhteeltaan oli Taj Mahal, toisena Konoba Gajeta, surkein oli GUsti. Kaupungin esitteissä oli myös mainittu ravintoloita, joita ei edes ollut olemassa, paikalla oli matkamuistomyymälä.
Varovaisuutta kehiin ja kriittistä silmää matkalle mukaan. /Taxix

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti