Aiheeseen liittyvää: Lisää valokuvia
Kroatia – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Hotelleja – Dubrovnik
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Grillattua mustekalaa
Mustekala on grillattuna ja myös paistettuna varsin yleistä Dubrovnikissa.

Ravintoloiden tyypilliset ruoat

Muuallakin Kroatian rannikolla tavattavat merenelävät ovat kaikkein tyypillisimpiä tarjottavia aterioita Dubrovnikin ravintoloissa. Myös salaatit, pitsat, pastat ja liharuoat ovat hyvin tarjolla.

Dubrovnikiin tarjoilijat ovat poikkeuksetta hyvin kielitaitoisia, ja englantia he osaavat kuin äidinkieltään. Aterioiden koostumuksista voi aina keskustella ja neuvotella, erityistoivomuksia otetaan aina huomioon ja informaatiota saa niin paljon kuin haluaa. Ruokalistat ovat joka paikassa englanniksi, usein joillain muillakin kielillä. Huomionarvoinen seikka on myös se, että langattoman internetin eli Wi-Fin salasana on usein kuitissa, jonka tarjoilija tuo ruokien tai juomien kanssa, ja tämä pätee niin ravintoloihin kuin kahviloihinkin.

Merenelävät ja kalaruoat

Kalaruoista tarjolla ovat niin suomalaiselle eksoottiset merenelävät kuin sellaiset tutummat kalat kuin ahven. Osterit (kamenice) ovat Adrianmeren rannikolla erityisen maukkaita, ja äyriäiset, simpukatSimpukoita perunoiden kera ja sardiinit ovat nekin erinomaisia. Mustekala (lignje) on sekin grillattuna ja myös paistettuna varsin yleistä, mutta mustekalaa voi ottaa myös muhennoksenaMustekalaa muhennoksena (brudet od lignji).

Erilaisista kalaruoista valmistettu salaatti on hyvä alkuruoka niille, jotka haluavat tutustua lähemmin Adrianmeren tarjontaan.

Grillattua kalaa
Grillattua kalaa

Grillatut kokonaiset kalatGrillattua kalaa ovat yleisiä mutta myös hintavia, ja sellaista on hyvä ainakin kerran maistaa. Erilaiset grillatut pikkukalat, jotka ruokalistoissa tunnetaan usein nimellä “small fried fishPaistettuja pieniä kaloja” ovat useimmiten maukkaita ja antavat hyvän kuvan Adrianmeren saaliista. KalakeittoKalakeittoa on sinällään usein halvahko alkuruoka, mutta yhdessä esimerkiksi salaatin ja leivän kanssa se voi muodostaa riittävän lounaan tai illallisen.

Mustaa risottoa
Mustaa risottoa

Kaloja ja mereneläviä voi maistella paitsi sellaisenaan myös muiden aterioiden yhteydessä. Merenelävillä höystetty pasta-annos on aina hyvää, ja risotot tulevat niin mustanaMustaa risottoa mustekalan värjäämänä (crni rizot) kuin normaalina merenelävärisottona äyriäisillä ja muilla merenelävillä höystettyinäMerenelävillä höystettyä ruokaa. Pitsoista Frutti di MareFrutti di Mare -pitsa on yleensä tasokas valinta, ja siinä on vain tuoreita paikallisia mereneläviä eikä turhan paljon juustoa. Toinen vähän samanlainen annos, jossa saa hyvän kuvan paikallisista suosikkikaloista ja merenelävistä, on merenelävin höystetty pasta- tai spagettiannosSpagettia.

Liharuoat

Liharuoat eivät rannikolla ole yhtä yleisiä kuin sisämaassa, mutta niitä on miltei ravintolasta kuin ravintolasta saatavissa. Muuallakin entisessä Jugoslaviassa tyypilliset liharuoat ovat Dubrovnikissakin monessa paikassa tarjolla. Hyvä valinta on ćevapi, joka tunnetaan myös vaikeammalla nimellä ćevapčići. Siinä on pitkulaisia grillattuja lihapaloja, sipulisilppua ja vaaleaa lepinja- tai somun-leipää ja halutessaan turistit ottavat siihen aivar-kastiketta.

Mielenkiintoinen on myös "jugoslavialainen hampurilainen" eli pljeskavice. Burek eli piiras on hyvä välipala ja sopii myös kasvissyöjille, sillä sen sisällä voi olla kinkkua, pinaattia, perunaa tai juustoa. Parhaiten näistä on tarjolla burekia, joka on suosittu aamiainen ja välipala, sitä saa monista pisteistä ja leipomoista ja parhaimmillaan se on lämmitettynä.

Cevapi-annos
Ćevapi on pitkulaisia grillattuja lihapaloja, sipulisilppua ja vaaleaa lepinja- tai somun-leipää ja halutessaan turistit ottavat siihen aivar-kastiketta.

Tasokas ravintola vanhassakaupungissa maistella bosnialaisia grilliherkkuja on hämäävästi nimetty Taj Mahal (Nikole Gučetića 2) [kartalla], joita monet Kroatiassa tarjottavat liharuoat myös ovat. Näitä ruokia on kuitenkin tarjolla monissa autenttisissa paikallisissa ravintoloissa, joiden nimessä usein on “konoba”.

Pizza Dalmacija
Pizza Dalmacija

Suosittu liharuoka on myös kinkku eli pršut, jota tulee paitsi Dalmatiasta myös Istriasta, joka on Kroatian pohjoisrannikolla. Dalmatialainen versio on Dubrovnikissa yleinen, ja dalmatialainen tarkoittaa sitä, että tätä kinkkua on ilmakuivaamisen lisäksi jossain vaiheessa myös savustettu. Kinkkua on hyvä ottaa sellaisenaan alkupalana, ja sitä saa myös voileipien sisällä ja esimerkiksi pitsan tai salaatin höysteenä. Dalmatiassa kinkulla höystetty pitsa usein tunnetaan nimellä “Pizza DalmacijaPizza Dalmacija”.

Salaatit ja keitot

Salaatit ovat erinomaisia Dubrovnikissa, ja niiden koostumus vaihtelee jonkin verran vuodenaikojen mukaan. Kasvissyöjille sopivia ovat juuston kanssa tulevat salaatit, jotka ovat ruokaisia, mutta myös vuodenaikojen mukaan vaihtuva salaatti on varsin hyvä valinta. Balkanilla on aina hyvä pitää myös mielessä se, että ”seasonal salad” on aina hyvä valinta ateriaa monipuolistamaan ja etenkin ”kupus” eli kaalisalaatti on näillä tienoin erinomaista.

Keitot ovat oleellinen osa kroatialaista ateriaa, usein alkupalana, niin rannikolla kuin sisämaassakin. Dubrovnikissa suosittu keitto on tietenkin kalakeitto, joka on edullinen ja leivän kanssa maukas alkuruoka. Huomionarvoinen seikka on se, että leipää, joka tuodaan yleensä jo ruokajuomien yhteydessä, ei ole tarkoitus alkaa heti närhiä vaan kuten Italiassakin se syödään tietynlaisen aterian kuten keiton tai kastikkeellisen pastan kanssa. Yhdessä salaatin kanssa keitot ovat leivän kanssa myös hyvä, kevyt ateria, ja kalakeiton lisäksi esimerkiksi tomaattikeitto ja kasviskeitto ovat hyviä valintoja.

Muut kuin kroatialaiset ruoat

Muita kuin kroatialaisia ruokia Dubrovnikissa on tarjolla rajallisesti, sillä hyvin harva keittiö pystyy kilpailemaan paikallisten ruokien kanssa. Sushi on täälläkin tosin tullut suosituksi, ja joitain muitakin aasialaisia ruokia tulee vastaan. Argentiinalaistyyliset pihvit ovat tarjolla joissain vanhankaupungin ravintoloissa ja Dubrovnikin hienojen hotellien ravintoloissa. Hienoimmista viiden tähden hotelleista onkin saatavilla usein muitakin kuin paikallisia ruokia, ja monilla suurilla hotelleilla on useitakin ravintoloita, joiden joukossa on yleensä muualta tulevia ruokia tarjoava. Ranskalaisia ravintoloita kaupungissa on kuitenkin vähän, ja vanhankaupungin pääkadun yksi edes puolittain kelvollisista ravintoloista on ranskalainen Gil’s Little Bistro.

Varsinaisia italialaisia ravintoloita kaupungissa on vähän, mutta muutama spagettipaikka kannattaa pitää mielessä. Hinta-laatusuhteeltaan hyvä paikka pastalle vanhassakaupungissa on Spaghetteria Toni (Božidarevića 14) [kartalla], josta saa myös gluteenittomia ruokia. Muualla kuin vanhassakaupungissa hyvä valinta pitsojen lisäksi grillilihoille ja muille ruoille on Pizzeria La Luna (Andrije Hebranga 60) [kartalla], joka sijaitsee Gružin merenrannasta ylämäkeen.

Kasvisruoat ja gluteenittomat ruoat

Dubrovnikissa ei ole montaa kasvissyöjille suunnattua ravintolaa, mutta jokaisessa ravintolassa on tarjolla lihattomia ruokia. Tyypillisissä kaupungin ravintoloissa on aina tarjolla salaatteja, lihattomia pitsoja ja pastoja ja muitakin vain kasvista sisältäviä ruokia. Kasvissyöjille on tarjolla esimerkiksi lehtijuurikasta eli lehtimangoldiaLehtijuurikasta (englanniksi Swiss chard tai mangold, kroatiaksi blitva), joka yleensä tarjoillaan keitettyjen perunoiden kanssa ja joka on erittäin maukasta.

Nishta (Prijeko bb) [kartalla] on vanhankaupungin harvoja pelkästään kasvis- ja vegaaniruokia tarjoava ravintola. Sen erinomaiset ruoat ja kotitekoiset limonadit ovat hyviä ma–la klo 11.30–23.30, ja ravintolan salaattipöytä hakee vertaistaan. Ravintolassa on myös ruokia niille, jotka syystä tai toisesta eivät halua nauttia gluteenia.

Lisää kasvisruokia tarjoavia ravintoloita voi katsoa HappyCowsta.

Kroatiassa on vaikea vältellä leipiä ja muita vehnätuotteita, sillä leivät ovat hyviä ja yleisiä, pitsa ja pasta kuuluvat edullisimpiin ja himotuimpiin ruokiin ja muutenkin gluteenia on siellä sun täällä. Gluteenia välttelevien iloksi Dubrovnikin monissa ravintoloissa on tarjolla gluteenittomia ruokia ja juomia, ja niitä voi katsella Find me Gluten Freestä.

Hintataso, juomaraha, maksukortit ja ruokailuajat

Dubrovnikin hintataso on Kroatian kallein, ja sieltä on etenkin vanhastakaupungista hankala löytää ravintolaa, josta saisi ruoan ja juoman alle 100 kunalla (reilut 13 euroa). Pitsat ovat edullisimpia aterioita pasta-aterioiden ohella, ja sellaisesta saa pulittaa 60 kunasta ylöspäin, mutta kallein pitsa on yleensä Frutti di Mare, joka voi joissain paikoissa maksaa 120–150 kunaa eli lähes 20 euroa. Pasta-ateriat voivat joissain tapauksissa olla edullisia eli sellaisen voi saada alle 75 kunalla eli alle 10 eurolla. Salaatit ja keitot ovat varsin kohtuullisen hintaisia mutta myös pieniä, ja 30–40 kunalla saa yleensä eteensä alkupalaksi tai lisukkeeksi tarkoitetun keiton tai salaatin.

Ruokailijoita ravintolan terassilla Dubrovnikissa
Juomarahaa jätetään Kroatiassa varsinaisia aterioita tarjoavissa ravintoloissa, mutta ei muissa kuin poikkeustapauksissa baareissa ja kahviloissa.

Kalleinta ateriointi on vanhassakaupungissa, josta voi kylläkin od Puča -kadun varrelta saada kebabin tai muun pikaruoan 50–70 kunalla ja pikkuaterioita, kuten pitsapaloja ja burek-piiraita, parilla kolmella eurolla. Jäätelö on vanhassakaupungissakin edullista, ja 10–20 kunalla eli reilulla 1,5 eurolla saa valtavan pallon erinomaista jäätelöä. Vanhankaupungin ulkopuolella ei kaikissa tapauksissa ole paljon edullisempaa: Lapadin rannalle johtavan promenadin halvimmista paikoista saa aterian ruokajuomineen edullisimmillaan 70–100 kunalla, mutta ruokajuomat nostavat auttamatta siellä aterian hintaa paikassa kuin paikassa. Vain salaatteja tai muita kasvisannoksia syövät voivat tosin selvitä tätä edullisemmin, sillä isonkin salaatin voi Dubrovnikista saada alle 50 kunalla eli vähän yli 6 eurolla.

Juomarahaa jätetään Kroatiassa varsinaisia aterioita tarjoavissa ravintoloissa, mutta ei muissa kuin poikkeustapauksissa baareissa ja kahviloissa. Normaalia on, että laskun summa ravintoloissa pyöristetään seuraavaan kymmenlukuun tai siten, että juomarahaa jää 5–10 %.

Dubrovnikissa ravintolat aukeavat nykyisin melko hyvin aamuisinkin, ja siellä voi syödä joissain ravintoloissa aamiaisia ja varhaisia lounaita jo aamulla, klo 8–10. Lounasta aletaan syödä klo 11 jälkeen, mutta suosituinta sille meneminen on klo 12–15. Illallista tarjotaan noin klo 19 alkaen, mutta turistien täyttämässä Dubrovnikissa ei ole tarkkoja ruokailuaikoja. Siellä eri kansallisuudet syövät silloin kun tekee mieli, ja ruokia tarjoillaan pitkin päivää aamukahdeksasta puoliinyöhin seitsemänä päivänä viikossa. Poikkeuksena on talvikausi (marras-maaliskuu), jolloin monet ravintolat ovat kokonaan kiinni tai avoinna normaalia lyhyemmän ajan. Kaupungissa on myös kaikkialla paljon ravintoloita, jotka ovat avoinna vain lounas- ja illallisaikaan, ja siellä on myös ravintoloita, jotka ovat avoinna vain iltaisin, yleensä klo 18 alkaen.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2022/04

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lukijoiden kommentteja

Kävimme juuri ravintola Edenissä. Kokemus ei ollut parhaasta päästä. Ruoat olivat aivan ok, joskaan ei mitenkään erityisiä. Söimme katkoja ja mustariisiä mm. Palvelu ontui sitä mukaa kun saliin tuli lisää asiakkaita. Oliko vain huono ilta, vaiko normaali tapa täällä? Poistuimme kun jälkiruokatilausta ei tultu menun annon jälkeen ottamaan ainakaan 15 minuuttiin. Siinä vaiheessa olimme olleet unohduksissa jo pitempään muutenkin. /Jonne

Tripadvisorin rankingin johdosta suuntasimme Prijeko-kadun Stara Loza ravintolaan. Yllä artikkelissa tämän kadun ravintoloita ei juuri arvosteta. Kokemuksemme oli hyvin myönteinen, joskin paikka oli kallis. Saimme toistaiseksi matkamme parhaan illallisen täällä. Pienenä miinuksena oli palvelun aavistuksenomainen liikayrittäminen, mutta tämä ei iltaamme kuitenkaan miltään osin pilannut. /Jonne

Koko vanha kaupunki on täynnä ylihinnoiteltuja ravintoloita, joiden sisäänheittäjät kyllä käyvät tuttavallisiksi heti turistin huomattuaan. Ruuan tilattuasi saatat joissain paikoissa saada tilaamatta alkupalat ja leivät, jotka tietysti hinnoitellaan erikseen.
Paras ravintola hinta/laatu suhteeltaan oli Taj Mahal, toisena Konoba Gajeta, surkein oli GUsti. Kaupungin esitteissä oli myös mainittu ravintoloita, joita ei edes ollut olemassa, paikalla oli matkamuistomyymälä.
Varovaisuutta kehiin ja kriittistä silmää matkalle mukaan. /Taxix

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti