Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Hotelleja – Edinburgh
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Vahti Edinburghin linnan portilla
Suosituin yksittäinen nähtävyys Edinburghissa on sen linnake (Castlehill), jonka edessä käy aamusta iltaan melkoinen kuhina.

Rakennuksia ja maamerkkejä

Tällä sivulla esitellään Edinburghin merkittävimpiä maamerkkejä, katuja ja muuta näkemisen arvoista.

Edinburgh Castle

Suosituin yksittäinen nähtävyys Edinburghissa on sen linnake (Castlehill), jonka edessä käy aamusta iltaan melkoinen kuhina. Se on hintava vierailupaikka jopa lapsille, mutta sen sisällä onkin melkoisesti nähtävää ja koko komeuteen tutustumiseen kuluu helposti tuntitolkulla aikaa.

Jykevä linnake on Castlehill-kukkulan huipulla Royal Mile -kadun länsipäässä. Sieltä käsin on suojattu kaupunkia jo Rooman valtakunnan aikoina pari tuhatta vuotta sitten, ja viimeisen kerran linnake näki sotatoimia vuonna 1745. Siitä lähtien aina 1920-luvulle se toimi Britannian armeijan päätukikohtana Skotlannissa, mutta sen jälkeen se on ollut lähinnä vain turistinähtävyys.

Väkeä sen suojissa oleviin lukuisiin portteihin ja hienoihin tiloihin käy tutustumassa valtavasti, ja sinne kannattaakin etenkin kesällä ja viikonloppuisin suunnata heti aamutuimaan. Linnake on yleisölle avoinna huhtikuun alusta syyskuun loppuun klo 9.30-18 ja lokakuun alusta maaliskuun loppuun klo 9.30-17. Sisään pääsee vielä 45 minuuttia ennen sulkeutumista.

The Royal Mile

Paria museota ja puistoa lukuun ottamatta miltei kaikki varsinaiset nähtävyydet ovat Edinburghissa Old Town -vanhankaupungin alueella. Helppoa nähtävyyksiin tutustumisesta kaupungissa tekee vielä se, että valtaosa nähtävästä on linnan ja Holyrood Park -puiston välillä Royal Mile -kadun eli kuninkaallisen mailin varrella. Kadun reilun puolentoista kilometrin matkalla on valtavasti nähtävää, jopa niin paljon, että sen lähettyviltä ei lyhyen loman aikana välttämättä tarvitse kauas kulkeakaan. Sen varrella on kaikenlaista nähtävää St Giles’ Cathedral -tuomiokirkosta aina baareihin, kauppoihin ja ihmisiin, turisteista paikallisiin, ja siihen valtaosa turisteista tutustuukin loman aikana perin pohjin.

The Royal Mile muodostuu eri kaduista ja osista, ja itse kaduilla on neljä eri nimeä: Castlehill, Lawnmarket, High Street ja Canongate. Suosituimmat kadun osat ovat St Giles’ -kirkon lähistöllä, missä onkin valtavasti nähtävää. Siellä tehdään lukuisia opastettuja kävelykierroksia pitkin päivää ja illan pimennyttyäkin, ja monet niistä aloitetaankin näiltä kulmin.

Erityisen mielenkiintoinen paikka opastettujen kierrosten näkökulmasta on St Mary’s Close -kuja, jossa on tarujen mukaan kummitellut jo vuosisatoja mutta joka on myös kaunis, 1600-luvulta peräisin oleva tila. Täällä voi tutustua maanalaisiin käytäviin, joita keskiajalla rakennettiin kaupunkiin valtava verkosto. Ne kertovat mieleenpainuvasti, minkälaista elämä tuolloin kaupungissa oli.

The Royal Mile
Valtaosa nähtävästä Edinburghissa on Royal Mile -kadun eli kuninkaallisen mailin varrella.

Myös St Giles’ -kirkko kujaa vastapäätä kauniine ikkunoineen ja konsertteineen on lähemmän tutustumisen arvoinen, ja parasta tunnelmaa sen edessä olevalla Parliament Square -aukiolla on illan pimetessä. Mielenkiintoinen on myös hyvin lähellä osoitteessa 43-45 High Street oleva John Knox House -rakennus, joka valmistui vuonna 1490 ja joka on vanhin koko Edinburghin edelleen pystyssä olevista taloista.

Kadun varrella on myös museoita, joista esimeriksi Writers Museum -kirjailijamuseo (Lawnmarket), People’s Story (163 Canongate) ja Museum of Edinburgh (142 Canongate) ovat pääsymaksuttomia vierailupaikkoja. St Giles’in lisäksi kadun varren kirkoista mielenkiintoinen on Canongate Kirk, joka valmistui vuonna 1688. Lapsiperheiden suosikkinähtävyys kadulla on Our Dynamic Earth (112-116 Holyrood Road), jossa melko korkeaa pääsymaksua vastaan voi katsella kolmiulotteisia elokuvia ja muuta aivan viimeistä tekniikkaa edustavaa. Uusista nähtävyyksistä myös Scottish Parliament Building eli vuonna 2005 valmistunut huippumoderni Skotlannin eduskuntatalo on näkemisen arvoinen. Tähän ajankohtaiseen, pääsymaksuttomaan rakennukseen tehdään opastettuja kierroksia. Siihen voi myös tutustua omin nokin ja siellä voi katsella eduskunnan istuntojakin.

Royal Milen päättää Holyrood Park -puisto, joka on suuri ja jonka huipulla on Arthur’s Seat. Puiston kohokohta on monelle Palace of Holyroodhouse, joka on kuningattaren virallinen asunto Skotlannissa. Palatsi on suljettuna silloin, kun kuningatar perheineen on paikalla, ja silloin, kun siellä on virallisia tilaisuuksia. Niitä on usein kesäaikaan, ja niistä verkkosivut antavat tarkempaa tietoa. Palatsi on melko hintava vierailupaikka lapsiltakin, ja se on avoinna huhtikuun alusta lokakuun loppuun klo 9.30-18 ja talvisin klo 9.30-16.30.

Camera Obscura

Royal Milen varrella on paljon kaikenlaista nähtävää, ja yksi varsin mielenkiintoinen vierailupaikka on Camera Obscura (Castlehill). Talon erikoinen linssisysteemi, joka heijastaa kaupungin panoraaman suurelle valkokankaalle, on ollut jatkuvassa toiminnassa aina vuodesta 1853 lähtien. Kuvaa elävöittää viihdyttävä selostus, ja talossa on myös erilaisia illuusioita esittelevä näyttely. Täällä voi myös kavuta torniin, josta on erittäin hyvät näkymät kaikkialle kaupungin keskustaan.

Camera Obscura on hintava vierailupaikka, mutta sinne ei ole yleensä valtavaa tungosta, ja se on avoinna parhaiten heinä-elokuussa klo 9.30-21, muina vuodenaikoina vähän lyhyemmän aikaa. Tarkat aukioloajat saa verkkosivuilta.

Scottish Whisky Experience

Viski on luultavasti Skotlannin tunnetuin tuote, ja siellä kannattaakin paitsi ostella viskejä kotiin tuotavaksi myös maistella niitä paikan päällä. Entiseen koulurakennukseen perustettu huippumoderni Scottish Whisky Experience (354 Castlehill) on hyvä vierailupaikka viskistä erityisen kiinnostuneille, sillä täällä saa todella hyvän kuvan siitä, miten viskiä oikein valmistetaan.

Tämän multimediaa hyväksi käyttävän keskuksen tiloissa on maailman laajimmat viskikokoelmat, ja sen suojissa on myös varsinaista keskusta myöhempään oleva ravintola, joka tarjoaa tyypillisiä ja perinteisiä skottilaisia ruokia. Tosin kannatta pitää mielessä, että ruokia tarjotaan vain klo 19.30 asti muina päivinä kuin perjantaisin ja lauantaisin, jolloin viimeiset ruokatilaukset otetaan vastaan klo 21. Scottish Whisky Experiencen kierrokset ovat varsin hintavia, mutta unohtumattomia. Keskus on avoinna muun kuin ravintolan osalta kesä-elokuussa klo 10-18.30 ja muina vuodenaikoina klo 10-18.

Old College

Edinburghin yliopisto perustettiin vuonna 1583, ja se on yksi Britannian suosituimmista ja Euroopan parhaista yliopistoista. Sillä on erilaisia kampuksia ympäri kaupungin, ja paras paikka tutustua on lähellä Royal Milea sijaitseva Old College (South Bridge). Sen sisäpihalle voi vapaasti kävellä ja tutustua sen kauniisiin, eri tyylisuuntia edustaviin rakennuksiin, jotka valmistuivat 1800-luvun alkupuolella. Sisäpihalla on samanlaista tunnelmaa kuin vaikkapa Oxfordin hienoimmilla kampuksilla, ja siellä on uskomattoman rauhallinen ilmapiiri verrattuna vilkkaisiin lähikatuihin.

Old College on näkyvässä roolissa Edinburghin festivaalien aikaan elokuussa, mutta siellä on hyvä ympäri vuoden vierailla ainakin Talbot Rice -galleriassa, johon ei ole sisäänpääsymaksua. Siellä on muutaman kerran vuodessa vaihtuvia näyttelyitä, jotka usein liittyvät nykytaiteeseen ja esittelevät tunnettuja taiteilijoita.

Greyfriars Bobby -patsas
Bobby oli uskollinen terrieri, joka valvoi kuolleen isäntänsä haudalla vuosina 1858-1872

Greyfriars Kirk ja Greyfriars Bobby -patsas

Melko lähellä Royal Milea ja George IV Bridge -katua sijaitseva Greyfriars Kirk (Candlemaker Row) on sekin varsin vilkkaisiin lähikatuihin verrattuna rauhallisella paikalla, hivenen aavemaisen hautausmaan ympäröimänä sijaitseva kirkko, joka lienee kaupungin tunnetuin.

Greyfriars Kirk -kirkko valmistui jouluksi 1620, ja se on näytellyt näkyvää roolia Skotlannin historiassa siitä lähtien. Niin sanottu National Covenant -julistus allekirjoitettiin täällä 1600-luvun loppupuolella. Julistus halusi jossain määrin irrottaa Skotlannin englantilaisten vallan alta, ja sen allekirjoittaneet teloitettiin vuonna 1679 Grassmarket-kadulla. Tästä kertoo pieni kirkon sisällä oleva näyttelytila. Kirkkoa ympäröivä hautausmaa on paikka, jonne on haudattu tärkeitä skotlantilaisia, ja sinne tehdäänkin Black Hart Storytellers’ -kierroksia, jotka tutustuttavat lähemmin hautausmaan historiaan ja varsin hyytäviin yksityiskohtiin.

Lähellä sijaitseva Greyfriars Bobby -patsas aivan hautausmaalle johtavan portin edessä on sekin hyvä ja huomattavasti harmittomampi tuttavuus kuin huhujen mukaan kummituksia vilisevä kirkkomaa. Greyfriars Bobby oli uskollinen terrieri, joka valvoi kuolleen isäntänsä haudalla vuosina 1858-1872. Koiran teki kuuluisaksi Eleanor Atkinsonin kirja jo 1900-luvun alussa, ja Bobbyn maineen toi koko maailman tietoisuuteen Walt Disneyn elokuva 1960-luvulla. Patsaalla käy paljon turisteja, mutta kaikki eivät älyä käydä katsomassa Bobbyn hautaa, joka on Greyfriars-hautausmaalla heti portin vieressä ja jonka tunnistaa vaaleanpunaisesta hautakivestä. Niitä, joita Bobby kiinnostaa enemmänkin, kiinnostaa myös se, että koiran alkuperäinen kaulapanta ja ruokakuppi ovat esillä Museum of Edinburgh -museossa (142 Canongate) Royal Milen varrella.

Esimerkiksi Edinburgh.org-sivuilla on lisätietoa nähtävyyksistä Edinburghissa.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2013/08

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti