Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Hotelleja – Edinburgh
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Princes Mall -ostoskeskus
Princes Street on Edinburghin pääshoppailukatu, jonka varrella on kaikenlaista Princes Mall -ostoskeskuksesta moniin pieniin putiikkeihin.

Ostokset

Tällä sivulla luodaan katsaus Edinburghin parhaisiin ostospaikkoihin, tutkitaan, mitä kaupungista on hyvä ostaa, ja kerrotaan, milloin kaupat ovat auki. Lisäksi katsotaan, mistä saa hyvin elintarvikkeita ja minkälaista hintatasoa kaupungin liikkeissä on odotettavissa.

Parhaat ostosseudut

Glasgow on Skotlannin shoppailupääkaupunki, mutta myös Edinburghissa on hyvät ostosmahdollisuudet ja ydinkeskustan alueella on kätevästi kaikenlaisia ostospaikkoja. Kaupungissa ostoksia tekevän on hyvä pitää mielessä, että monet liikkeet sulkevat ovensa aikaisin, usein jo klo 18.00.

New Town

Princes Street on Edinburghin pääshoppailukatu, jonka varrella on kaikenlaista Princes Mall -ostoskeskuksesta moniin pieniin putiikkeihin. Yksi hyvä pienempi liike paikallisin villatuotteisiin mieltyneille on Edinburgh Woollen Mill (139 Princes St), jonka perinteiset skotlantilaiset villapaidat, villatakit, huivit, matot ja muut tuotteet ovat täällä tarjolla hyvin valikoimin saman katon alla.

Viereinen Rose Street on sekin hyvä ostoskatu, ja sen ja Princes Streetin välissä on muualtakin Britanniasta tuttu tavaratalo Marks & Spencer. Se on avoinna seitsemänä päivänä viikossa ja useimpina päivinä tunnin kauemmin kuin Rose Streetin pikkuputiikit eli klo 19.00 asti. Saman kadun varrella on paljon pikkuputiikkeja, jotka myyvät kaikenlaista vaatteista retkeilytarvikkeisiin ja levyihin.

George Street on seuraava samansuuntainen katu New Townissa, ja se on tunnettu kalliista putiikeista, joista saa koruja, kelloja, kenkiä ja vaatteita. Yksi tunnetuimmista korkeatasoisista liikkeistä täällä on White Stuff (89 George St).

George Streetin päässä sijaitseva St Andrew Square on aukio, jonka laidalla sijaitsee Skotlannin ainoa Harvey Nichols. Se on luksusluokan shoppailuun erikoistuneen Multrees Walk -kompleksin yhteydessä.

Old Town -vanhakaupunki

New Townin puolelta voi kulkea useaakin reittiä vanhankaupungin puolelle, ja shoppailija löytää jonkin verran matkamuistomyymälöitä North Bridge -siltakadun varrelta. Täällä on esimerkiksi kaupan kiltti-asuja, joita edelleen näkee Skotlannissa etenkin vanhempien miesten päällä aivan arkikäytössä.

Kauppa Cockburb Street-kadulla
Cockburn Street -kadun varrella on liikkeitä, jotka myyvät kaikenlaista musiikista käsitöihin ja koruihin.

Toinen hyvä reitti on Waverley Bridge -siltaa pitkin, jolloin tulee vastaan Cockburn Street -mukulakivikatu. Sen varrella on matkamuistomyymälöitä ja muita hyviä liikkeitä, jotka myyvät kaikenlaista musiikista käsitöihin ja koruihin. Samanlaisia katuja vanhassakaupungissa ovat myös Victoria Street, joka johtaa Grassmarket-kadulle, ja St Mary’s Street.

The Royal Mile, joka muodostuu monesta eri kadusta, on sekin hyvä joskin turistivoittoinen shoppailupaikka. Sen varrelta saa Lawnmarket-pätkältä hyvin matkamuistoja villatuotteista käsitöihin. St Giles’ Cathedral -kirkon luona on päivisin kojuja, joista saa käsitöitä ja muita takuuvarmasti paikallisesti valmistettuja tuotteita. Viski on monen mielessä Skotlantiin matkatessa, ja erilaisia viskejä on hyvin tarjolla Royal Mile Whiskies -liikkeestä (379 High Street), joka onkin St Giles’in kirkkoa vastapäätä.

Kaikenlaisia tuotteita on kaupan myös South Bridge -kadulla, joka on Royal Milen sivukatu. Hyvä Blackwell’s -kirjakauppa (53-62 South Bridge) myy skottilaista kirjallisuutta samoin kuin kaikenlaista muuta kirjallisuutta.

Kašmirvillatuotteet ovat hyviä ostoksia Edinburghissa, ja niitä on hyvin kaupan vanhassakaupungissa. Joyce Forsyth Designer Knitwear -liike (42 Candlemaker Row) lähellä George IV Bridge -katua on hyvä paikka nähdä, miten villa- ja kašmirtuotteet ovat kehittyneet 2000-luvulle tultaessa, mutta liike ei ole avoinna sunnuntaisin ja maanantaisin.

Perinteisiä niin sanottuja Highland-asuja ja kilttejä on tarjolla myös Geoffrey Tailor Inc -liikkeessä (57-59 High Street) Royal Milen varrella, missä ne tehdään mittojen mukaan. Paljon lammasvilla- ja kašmirvillatuotteita on tarjolla myös Johnston Terrace -kadulla ja sitä jatkavalla Lawnmarket-kadulla Edinburghin linnan alapuolella.

Muualla kaupungissa - Leith ja West End

Harva turisti lähtee kovin kauas Princes Streetistä ja Royal Milesta ostoksille, mutta jos haluaa nähdä muita shoppailumahdollisuuksia, on niitä tarjolla merenrannalla Leithissä. Täällä hyvä ostoskeskus on Ocean Terminal (Ocean Drive), jonne pääsee pääsee keskustasta suoraan oven eteen linja-autoilla 7, 22 ja 35.

West End on sekin hyvä ydinkeskustan ulkopuolella sijaitseva alue, jolla voi shoppailla ja huvitella. Alueella on paljon yksityisiä pieniä putiikkeja, joista saa paikallista designia kuten koruja ja vaatteita ja monia muitakin tuotteita. Alueen pääkatuja ovat Stafford Street ja William Street, ja tänne on kävelymatka Princes Streetiltä, jonka itäpuolella alue sijaitsee.

Visit Scotland -sivustolla on opas Edinburghin ostosmahdollisuuksiin.

Villaisia kaulahuiveja
Edinburghissa on hyvin kaupan paikallisia villa- ja kašmirtuotteita.

Mitä ostaa Edinburghista?

Edinburghissa on hyvin kaupan paikallisia villa- ja kašmirtuotteita, ja erityisen tasokkaita ovat tietenkin Harris Wool -villasta valmistetut vaatteet. Miesten puvut, hatut ja muut vaatteet ovat Harris Woolista tehtyinä kalliita ja kestäviä, mutta Harris-villasta valmistetaan myös naistenvaatteita, huiveja ja muita tuotteita. Lampaanvillatuotteet ovat kaupungissa melko edullisia samoin kuin kašhmir, mutta kannattaa huomata, että etenkin turistien suosimalla Royal Milellä ne ovat usein ylihintaisia.

Skotlannista on hyvä ostaa kaikenlaisia vaatteita, niin klassisia kuin uusinta huutoa oleviakin, ja sieltä saa tietenkin myös perinteisiä asuja kuten kilttejä ja muita niin sanottuja Highlander-asuja. Kenkiä on niitäkin kaupan hyvin, ja asusteet ovat nekin tarjolla, jalokiviä, koruja ja kelloja unohtamatta.

Kirjat, levyt, elokuvat ja pelit ovat edullisia ja erittäin hyvin valikoimin tarjolla, pelkästään esimerkiksi Rose Streetin varrella.

Viskit ovat nekin hyviä hankintoja Skotlannista, missä ne ovat paitsi tasokkaita myös kohtuuhintaisia. Viinit, viinat ja muut alkoholituotteet ovat jonkin verran edullisempia kuin kotimaassa ja hyvin valikoimin tarjolla normaaleissa elintarvikeliikkeissäkin. Tupakkatuotteet ovat roimasti kalliimpia kuin kotimaassa, ja tupakoitsijoiden on hyvä ottaa tämä huomioon Edinburghiin matkatessaan.

Elintarvikeostoksilla

New Townissa St Andrew’s Square -aukiolla, David Streetin ja Rose Streetin kulmauksessa on hyvä iso Sainsbury’s-elintarvikeliike, joka on avoinna ma-la klo 7-22.00 ja su klo 9-22.00.

New Townin ja Old Townin välimaastossa Princes Mall -ostoskeskuksen yhteydessä sijaitsee korkeatasoinen ja normaalia hintavampi valintamyymälä Marks & Spencer Simply Food (Waverley Bridge), joka on avoinna ma-la klo 7-22.00 ja su klo 8-22.00.

Vanhassakaupungissa melko lähellä Royal Milea sijaitsee suuri ja edullinen Tesco Metro -valintamyymälä (94 Nicolson St), joka on avoinna joka päivä klo 6-24.00.

Yell -sivustolla listataan Edinburghin valintamyymälöitä.

Hintataso

Vertailujen mukaan Edinburghissa on keskimäärin 5-10 % edullisempaa kuin Helsingissä, joskin paikallisten ostovoimakin on heikompi kuin Suomen pääkaupungin asukkailla. Jotkin tuotteet kuten alkoholi ovat melkoisesti edullisempia kuin kotimaassa, mutta ruoka on kaiken kaikkiaan saman hintaista.

Aukioloajat

Valintamyymälät ovat avoinna Edinburghissa hyvin seitsemänä päivänä viikossa, vähintään klo 22.00 asti, jotkin liikkeet tätäkin myöhempään. Pienet putiikit New Townissa ja Royal Milen varrella ovat yleensä avoinna klo 18.00 asti ja jotkin ovat kiinni sunnuntaisin ja osa myös maanantaisin. Tavaratalot ja ostoskeskukset ovat usein avoinna klo 18.00 tai 19.00 asti, monet torstaisin vähän normaalia myöhempään.

Yleisesti ottaen Edinburghissa ei kannata jättää muita kuin ruokaostoksia myöhään, sillä valtaosa liikkeistä sulkee ovensa viikolla klo 18-19.00, viikonloppuisin klo 17-18.00. Kannattaa myös pitää mielessä, että sunnuntaisin monet liikkeet avautuvat normaalia myöhemmin, tavaratalot ja ostoskeskukset usein vasta klo 11.00.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2013/08

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lukijoiden kommentteja

Erittäin paljon kiitoksia tiedoista, kohta Edinbughiin menossa /Tommi K

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti