Helsingin rautatieasema sisältä
Rautatieasemalle saapuvat voivat jatkaa sen oman metroaseman kautta tai viereisten bussipysäkkien kautta matkaa kaikkialle pääkaupunkiseudulle.

Matkustaminen Helsinkiin Suomesta ja ulkomailta

Helsinkiin on helppo saapua rautateitse, linja-autolla ja laivalla, ja lentoaseman ja keskustan väliä on helppo kulkea nopean ja luotettavan junan ansiosta. Julkiset liikennevälineet kulkevat nykyään melko hyvin, osa myös öisin, mutta ajoittain taksi tai muu yksityinen kyyti voi olla joukkoliikennevälinettä parempi vaihtoehto.

Siirtyminen linja-autoasemalta muualle kaupunkiin

Kampin keskuksen [kartalla] alakerrassa oleva linja-autoasema on kätevällä, keskeisellä paikalla. Sieltä on äärimmäisen helppo siirtyä niin kävellen kuin joukkoliikenteelläkin muualle kaupunkiin. Espoota kohti lähtevillä busseilla on alakerrassa terminaali lähellä kaukoliikenteen terminaalia, ja alhaalta lähtee busseja myös kohti Lauttasaarta ja läntistä Helsinkiä. Kampin metroasema sijaitsee aivan linja-autoaseman lähellä, muutaman sadan metrin käytävämatkan päässä. Kampin keskuksessa on hyvät palvelut ja kauppoja avoinna aamusta iltaan, ja siellä voi hyvin ennen matkaa vaikka ruokailla.

Rautatieasemalta muualle kaupunkiin

Helsingin rautatieasema sijaitsee aivan ydinkeskustassa ja linja-autoaseman lähellä. Rautatieasemalla on oma metroasema, ja sen kautta kulkee valtava määrä raitiovaunuja ja linja-autoja, joilla voi siirtyä kaikkialle pääkaupunkiseudulle. Radanvarrelle kuten Pasilaan, Käpylään, lentoasemalle tai Tikkurilaan siirtyvän on paras käyttää paikallisjunia, joihin on hyvä hankkia lippu etukäteen automaatista tai kioskista. Metrolla asemalta pääsee tietenkin myös eteenpäin, ja rautatieasemalta on hyvin lyhyt matka ja helppo päästä metroasemalle. Rautatieasema on sen verran keskeisellä paikalla, että siltä voi kävellä lähes minne tahansa keskustan alueelle ja myös sen lähelle, kuten Hakaniemeen, Kruununhakaan tai Töölöön, melko nopeasti.

Lentoasemalta muualle kaupunkiin

Helsinki-Vantaan lentoasema sijaitsee reilun puolen tunnin matkan päässä Helsingin rautatieasemalta, mistä sinne voi kulkea paikallisjunalla ja myös, jos niin jostakin syystä haluaa, joko normaalilla bussilla tai sitten Finnairin bussilla. Erilaisia taksikyytejä on normaaleista takseista lentokenttäkuljetuksiin, ja ne ovat kaikki melko hintavia vaihtoehtoja.

Lentoaseman rautatieasema
Kehärata on jo muutaman vuoden ajan vienyt kahta eri reittiä pitkin rautatieaseman ja lentoaseman välillä.

Junalla lentoaseman ja muun pääkaupunkiseudun välillä

Kehärata on jo muutaman vuoden ajan vienyt kahta eri reittiä pitkin rautatieaseman ja lentoaseman välillä. Lentoasemalle on paras kulkea Pasilan ja Tikkurilan kautta kulkevalla I-junalla, sillä se on muutaman minuutin nopeampi reitti (I-juna 27 minuuttia, P-juna 32 minuuttia). Jos nousee kyytiin esimerkiksi Ilmalasta, Huopalahdesta tai Myyrmäestä, eli Helsingin länsiosista tai Vantaalta, kannattaa käyttää suorinta reittiä eli P-junaa. Mahdollista on myös saapua Keravan ja Riihimäen suunnalta Tikkurilaan, ja vaihtaa siellä lentoasemalle kulkevaan I-junaan.

Rautatieasemalta on äärimmäisen yksinkertaista siirtyä lentoasemalle. Pitää olla lippu, joka oikeuttaa matkustamaan lentoasemalle saakka, ja ainakin vuoden 2018 loppuun asti se on nimeltään “Seutulippu”. Se maksaa eri summan eri paikoista ja eri tavoilla ostettuna, ja jos sen hankkii automaatista tai kioskista, maksaa Seutulippu 5 euroa. Jos lipun ostaa tekstiviestillä tai jos on hankkinut HKL:n kortin, voi sille ladata rahaa, yhdensuuntainen matka lentoasemalle tai sieltä pois maksaa 4,20 euroa. Hinnat ovat samat jos matkustaa lentoasemalle tai sieltä pois linja-autolla ainakin Helsinkiin saakka, mutta hinta on edullisempi niin bussilla kuin junallakin, jos nousee kyytiin tai jää siitä pois Espoossa tai Vantaalla.

I- ja P-junat lähtevät valtaosan ajasta 10 minuutin välein rautatieaseman laitureilta 1-3, jotka sijaitsevat lähimpänä Kaisaniemen puistoa. Jos lähtee iltaisin tai aikoihin, joita ei mielletä arjeksi, kulkevat junat 15 tai 30 minuutin välein. Lentoasemalla jäädään pois nimenomaan sen nimisellä asemalla eikä Aviopolis-asemalla. Lentoaseman asemalla kannattaa varmistaa, että menee suoraan lentoaseman suuntaan, ja siirtyminen juna-asemalta käytäviä ja liukuportaita pitkin lentoasemalle on helppoa. Liukuportaiden yläpää on kahden terminaalin välissä, niin että siitä on yhtä helppo ja nopea siirtyä kumpaan tahansa terminaaliin Jos haluaa lentoasemalta keskustaan tai muualle pääkaupunkiseuduille, on lentoaseman terminaalissa, kahden terminaalin välissä, liukuportaiden yläpäässä automaatteja, joista saa myös lippuja VR:n kaukojuniin. Lipun saa edullisemmin, jos sen hankkii sovelluksella tai tekstiviestillä.

Linja-autokyydit lentoaseman ja Helsingin keskustan välillä

Toinen, mutta nykyään melko huono tapa siirtyä lentoaseman ja Helsingin välillä on bussi 615. kulkee rautatientorin laiturista 7 lentoasemalle kummankin terminaalin oven eteen noin 40 minuutissa. Vuoro kulkee 24 tuntia vuorokaudessa. Lippu, joka käy muihinkin liikennevälineisiin 80 minuutin ajan ja joka on edullisempi jos sen ostaa automaatista, tekstiviestillä tai älykortille, maksaa 5 euroa, ja lipun voi ostaa kuljettajalta, jolloin se maksaa 5,50 euroa. Bussiin voi nousta paitsi rautatientorilla myös esimerkiksi Hakaniemen tai Sörnäisten metroaseman ulkopuolella olevilta pysäkeiltä.

Normaalia bussia vähän nopeampi ja kalliimpi on Finnair City Bus, joka kulkee lentoaseman ja Elielinaukion [kartalla] välisen matkan noin puolessa tunnissa, Elielinaukio on toisella puolella Rautatieasemaa Rautatientorista katsoen, eli se on Postitalon ja rautatieaseman välissä. Lipun voi hyvin ostaa kuljettajalta (6,90 €), sillä etukäteen hankittuna se on vain 10 senttiä edullisempi. Mahdollista on myös ostaa edestakaisinen lippu, 6–16-vuotiaat saavat lippunsa noin puolella tästä ja alle 6-vuotiaat matkustelevat ilmaiseksi. Bussiyhteys on hyvä niille, joilla on Finnair Plus -jäsenyys, ja bussi pysähtyy vain Hesperian puiston pysäkillä ennen lentoasemaa.

Lisää aiheesta:

Finavia kertoo lisää juna- ja bussimatkoista keskustaan.

Taksi ja muut yksityiskyydit

Taksi on hintava kyyti lentoasemalta muualle kaupunkiin. Normaali taksimatka aseman ja keskustan välillä maksaa noin 50 euroa. Taksien hinnoittelu, joka muuttui kesäkuun lopussa, voi kuitenkin tulevaisuudessa olla yhtiöstä toiseen erilaista. Kyytien hintoja voi katsella esimerkiksi Lähtitaksista ja Kovaselta, ja sivujen kautta voi tilata taksin.

Normaalia taksia edullisempi on Yellow Line, jolla voi siirtyä lentoasemalta keskustaan alkaen alle 20 eurolla. Nykyään edestakaisen matkan tilaava voi saada alennusta, ja mitä enemmän ihmisiä on kyydissä, sen edullisemmaksi matka tulee.

Autonvuokraus

Lentoasemalta saa auton vuokralle helposti ja ympäri vuorokauden, ja se voi olla hyvä niille, jotka lentoasemalta jatkavat muualle kuin pääkaupunkiseudulle. Niille, jotka eivät ole lentoasemalla viime vuosikymmenen aikana käyneet, se on kuin uusi paikka, jossa on täysin erilaiset liikennejärjestelyt ja tiet kuin ennen.

Lentoaseman sivuilta voi nähdä lentoaseman autovuokraamot ja yhteiskäyttöautot.

Olympiaterminaali
Etelärannassa sijaitseva Olympiaterminaali on paikka, jonne Tallink-Silja saapuu Tukholmasta.

Satamasta muualle kaupunkiin

Helsingissä on neljä varsinaista satamaterminaalia, joista kolme on keskustassa, yksi lyhyen matkan päässä keskustasta.

Etelärannassa sijaitseva Olympiaterminaali [kartalla] on paikka, jonne Tallink-Silja saapuu Tukholmasta. Terminaalin edestä kulkee raitiovaunulinjat 2 ja 3, ja sieltä on noin puolen kilometrin matka Kauppatorille ja kilometrin matka lähimmälle metroasemalle eli Yliopistolle.

Keskustan toinen terminaali on Katajanokan terminaali [kartalla], jota käyttää Viking Line ja jonne tulee laivoja Tallinnasta ja Tukholmasta. Myös sieltä on noin puolen kilometrin kävelymatka Kauppatorille ja kilometrin metroasemalle, ja sieltä voi siirtyä muualle kaupunkiin raitiovaunulinjalla 5.

Länsiterminaali [kartalla] sijaitsee Jätkäsaaressa, joka on uusi asuinalue Ruoholahden metroaseman vieressä. Sinne saapuvat lähinnä Tallinnasta tulevat autolautat, mutta sinne tulee myös laivoja Pietarista. Sieltä on muutaman kilometrin kävelymatka keskustaan, ja raitiovaunulinja 7 kulkee sieltä keskustaan. Kävelymatkaa Ruoholahden metroasemalle on sen verran, että monelle se on liikaa, mutta matkan voi apostolinkyydillä taittaa 20–30 minuutissa.

Lisää aiheesta:

Helsingin sataman verkkosivut

OnniBus (CC License: Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International)
Linja-autolla matkustaminen on lisääntynyt 2010-luvulla melkoisesti, ja Helsinkiin voi tulla kohtuuhinnalla etenkin Onnibussin kyydillä.

Matkustaminen Helsinkiin linja-autolla

Linja-autolla matkustaminen on uusien yksityisten yhtiöiden siivittämänä lisääntynyt 2010-luvulla melkoisesti, ja Helsinkiin voi tulla kohtuuhinnalla etenkin Onnibus.comin busseilla. Busseja tulee Rovaniemeltä asti, yhteyksiä on öisinkin ja lähes kaikkialta Suomesta on mahdollista matkustaa Helsinkiin 10-20 eurolla.

Toinen uusi yhtiö on Onni Express, jolla on vuoroja suoraan Länsisatamaan ja jolla myös on yöbusseja lentoasemalle muualta Suomesta.

Turun ja Helsingin väliä kulkee Åbus, joka kulkee monta kertaa päivässä kaupunkien ydinkeskustojen väliä. Nykyään se on osa Onnisbus.comia.

Perinteisesti Matkahuolto on ollut pääasiallinen bussiyhtiö, jolla on monta paikallista toimijaa. Liput voivat olla täysin kilpailukykyisiä uusien yhtiöiden kanssa, ja aina on kannattavaa tarkastaa myös Matkahuollon tarjonta. Matkahuollon bussit ovat usein paremmassa kunnossa ja mukavampia kuin uusien yhtiöiden bussit, ja ne kulkevat paikkoihin, joihin muiden yhtiöiden bussit eivät halua kustannussyistä mennä.

Suomen ulkopuolelta Helsinkiin voi tulla linja-autolla Venäjältä, mistä lähinnä Pietarista on busseja Suomeen. Paras yhteys on Lux Expressillä, jotka ovat hyviä myös jos haluaa matkustella Baltiassa tai Puolaan. Pietariin matka kestää noin 8 tuntia, välillä on rajamuodollisuuksia ja busseja lähtee parhaimmillaan neljä vuorokaudessa ja niistä kaksi kulkee yön yli.

Matkustaminen Helsinkiin rautateitse

VR kuljettaa rautateitse Suomessa. Liput ovat hintavia, mutta junia kulkee varsin hyvin kaikkialta Suomesta Helsinkiin.

Suomen ulkopuolelta rautateitse pääsee Venäjältä, mistä Pietarista ja Viipurista tulee junia monta kertaa päivässä, Moskovasta juna aamuisin.

Matkustaminen Helsinkiin laivalla

Helsinkiin voi tulla laivalla eli autolautalla Ruotsista ja Virosta, ja sinne tulee laivoja myös Pietarista ja Saksasta.

Lisätietoa Viron-yhteyksistä saa Pienen Matkaoppaan sivuilta.

Ruotsin ja Suomen väliä kulkevat Viking Line ja Tallink-Silja, joiden autolautat kulkevat päivittäin ympäri vuoden.

Kalleinta matkustaminen on keskikesällä, ja laivoilla on kiireistä usein muulloinkin, etenkin ennen joulua ja sellaisten juhla-aikojen kuin pääsiäisen tienoilla.

Helsinki-Vantaan lentokentän bussipysäkkejä
Helsinki-Vantaan lentoasema sijaitsee reilun puolen tunnin matkan päässä Helsingin rautatieasemalta, mistä sinne voi kulkea linja-autolla tai paikallisjunalla.

Matkustaminen Helsinkiin lentokoneella

Helsinkiin voi lentää kaikkialta maailmasta kymmenien lentoyhtiöiden koneilla.

Finnair on Suomen päälentoyhtiö, jolla on eniten reittejä paitsi muualta maailmasta myös muualta Suomesta Helsinkiin.

Hyvin Helsinkiin lentävät myös Norwegian ja SAS.

Halpalentoyhtiöistä Easyjet lentää nyt esimerkiksi Helsingin ja Lontoon välillä, mutta muita halpalentoyhtiöitä ei Helsinkiin toistaiseksi laskeudu.

Vilkkaimmat matkustusajat

Helsinkiin suuntaa eniten ihmisiä kesällä, juhannuksesta elokuun loppupuolelle, mutta harvoin kaupungissa on vierailijoita tungokseen asti. Poikkeuksen muodostavat heinä- ja elokuun viikonloput, joina on viime vuosina ollut suuria nuorisofestivaaleja kaupungissa, ja etenkin kaksi kesälomien viimeistä viikonloppua ennen koulujen alkamista elokuussa ovat erityisen kiireisiä. Viikonloput ovat kesät talvet melko vilkkaita, ja majapaikka on hyvä varata paitsi kesäisin myös talvisin viikonloppuiksi hyvissä ajoin etukäteen.

Helsinkiin suuntaavan on hyvä olla tietoinen siitä, että toisin kuin muualla Euroopassa, yleiset juhla-ajat kuten pääsiäinen eivät ole vilkkaita ajankohtia vaan päinvastoin normaalia hiljaisempia matkustusaikoja, jolloin harvat kaupatkaan ovat avoinna. Sama pätee jouluun ja juhannukseen, jotka ovat molemmat erityisen huonoja ajankohtia matkustaa Helsinkiin. On hyvä myös pitää mielessä se, että heinäkuussa pidetään paljon lomia, kauppahalleissa on normaalia vähemmän kojuja avoinna ja etenkin pienet kaupat ydinkeskustan ulkopuolella voivat tällöin olla kokonaan kiinni. Kesällä on myös monilla yrityksillä ja etenkin kahviloilla kesäaukioloaikoja, jotka ilmoitetaan suluissa varsinaisen aukioloajan perässä: kesällä ollaan avoinna tunnin pari lyhyemmän aikaa kuin normaalisti. Kesäaikana pidetään yleisesti juhannuksen ja elokuun alun väliin jäävää kuuden viikon jaksoa.

Teksti: Peter Forsberg
Kuvat: Peter Forsberg, Motopark /Wikimedia
2018/06

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti