Puola – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Hotelleja – Krakova
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Planty ja Barbakan (CC License: Attribution-ShareAlike 3.0 Poland)
Planty on kehämäinen puistoalue, joka on vanhankaupungin ympärillä ja joka kesät talvet on aivan ehdoton paikka kävellä.

Krakovan puistot ja Veikseljoki

Krakovassa on 40 puistoa, joista valtaosa on keskustan ulkopuolella mutta joista kaupungissa vierailevalle tulee välttämättäkin tutuksi vanhaakaupunkia kiertävä puistoalue. Krakovan kasvitieteellinen puutarha on maan vanhin, ja sen yhteydessä on myös museo, mutta molemmat ovat avoinna vain huhtikuun puolivälistä lokakuulle. Krakovan läpi virtaa Veikseljoki, joka on Puolan pisin joki ja johon on mahdollista kesäkauden aikana tutustua laivan tai veneen kyydistä.

Planty Krakowskie

Planty on kehämäinen puistoalue, joka on vanhankaupungin ympärillä ja joka kesät talvet on aivan ehdoton paikka kävellä ja nauttia Krakovan luonnollisista anneista. Puistoalue, joka on noin neljän kilometrin pituinen, sai alkunsa sen jälkeen kun 1800-luvun alussa vanhaakaupunkia ympäröivät muurit purettiin. Niiden tilalle muodostui tämä 21 hehtaarin suuruinen puistoalue, jossa on tuhansia puita, satoja penkkejä ja usein uskomattoman rauhallista tunnelmaa. Puistoalueella ja sen tuntumassa on paljon kaikenlaista merkittävää, etenkin arkkitehtuuria, ja puistoon tulee automaattisesti ainakin jonkin verran tutustuttua.

Planty on monin tavoin parhaimmillaan alueella, jota pitkin kävellään rautatieasemalta vanhankaupunkiin johtavalle Floriańska-portille (Brama Floriańska) [kartalla]. Tämä on jo osa ns. “kuninkaallista reittiä”, ja yksi erikoinen rakennelma, jota turistit käyvät mielellään portin vieressä katsomassa, on BarbakanBarbakan (engl. Barbican), joka valmistui 1400-luvulla ja joka on goottilaistyylinen, arabialaisia piirteitä esiin tuova pyöreä porttimainen linnoitus. Kesäaikaan sen ympärillä on ulkomuseo, joka on pääsymaksuton ja jossa voi vierailla huhtikuulta lokakuulle klo 10.30–18 (suljettu jokaisen kuukauden toinen maanantai).

Barbakanin vieressä oleva portti on jätetty esimerkiksi useista kaupunkia ympäröineistä torneista ja porteista. Aivan portin lähellä, matkalla kohti rautatieasemalle johtavaa alikulkukäytävää, on kaupungin pääteatteri (Teatr im. Juliusza Słowackiego), jossa tosin on hyvin vähän ohjelmaa puolaa taitamattomille mutta jonka jylhä olemus antaa puistolle oman leimansa.

Plantyn toinen normaalia merkittävämpi osa on toisella puolella vanhaakaupunkia, Szewska-kadun päässä [kartalla]. Siellä on Bunkier, jonka sosialistista suunnittelua edustavan julkisivunjulkisivun takaa löytyy lähinnä paikallista nykytaidetta esittelevä museo. Siellä on myös tapahtumia ja kansainvälisiä näyttelyitä, ja se on hyvä vierailupaikka nykytaiteesta kiinnostuneille. Sen vieressä on talvisin katettu Bunkier-kahvilakuvaBunkier-kahvila ], jonka seinät avataan kauniilla ilmoilla. Jos puistoaluetta jatkaa tästä kohti Wawelia, tulee vastaan paljon kauniita rakennuksia ja yliopiston (Uniwersytet Jagielloński) laajat korttelit. Puistoa pitkin voikin kävellä aina Wawelin kukkulan juurelle asti, mutta puistoalueissa kiertelyyn kuluu paljon aikaa, jota ei lyhyellä lomalla kannata Plantyyn tuhlata.

Kasvitieteellinen puutarha

Jonkin matkan päässä keskustasta sijaitseva yliopiston ylläpitämä kasvitieteellinen puutarha (Kopernika 27) [kartalla] perustettiin vuonna 1783, ja se onkin alallaan maan vanhin puutarha. Puutarhan lisäksi sen tarjontaan kuuluvat lukuisat kasvihuoneet, joissa oppii tropiikin kasvillisuudesta. Viktoria esittelee Amazonin alueen kasvillisuutta ja Jubilee ja muut palmuja esittelevät kasvihuoneet ovat kuin retki viidakkoon ikään. Puutarhasta löytyy myös kasvillisuutta vuoristoista, kuten Karpaateilta ja Kaukasukselta, ja se on monipuolinen vierailupaikka niille, jotka yleensäkin ovat kasvitieteellisistä puutarhoista kiinnostuneita.

Kasvitieteellisen puutarhan yhteydessä on museo, joka kasvitieteellisen puutarhan tavoin on avoinna rajallisesti ja vain kesäkauden aikana (huhtikuun puolivälistä lokakuun loppupuolelle) ke–pe klo 10–14 ja la–su klo 11–15. Aikuisten pääsylippu maksaa 9 złotya, ja alle 4-vuotiaat pääsevät ilmaiseksi sisään. Puistolle voi kävellä vanhastakaupungista noin kymmenessä minuutissa, mutta sinne pääsee myös kulkemalla Lubicz-katua pitkin raitiovaunuilla, jotka sitä pitkin tiiviiseen tahtiin kolistelevat.

Wisła

Wawelin linnakkeen vierestä kulkeva joki tunnetaan puolaksi nimellä Wisła, suomeksi Veiksel ja englanniksi Vistula. Se on reilulla tuhannella kilometrillään Puolan pisin joki, joka alkaa eteläisestä Puolasta ja joka kulkee eri puolille itäistä Keski-Eurooppaa.

Joki jää jonkin verran etäiseksi monelle Krakovassa vierailevalle, mutta Wawelin linnakkeelta [kartalla] sille on hyvät näkymätNäkymä Wavelilta Vistulalle ja niiden, joilla on aikaa, kannattaa laskeutua portaita pitkin alas joenrannoille. Niillä kävellään kesät talvet, mutta tietenkin kesällä joenrannat ovat parhaimmillaan ja silloin niihin on turistinkin mukava tutustua.

Kaikkein paras Veikseliin on tutustua risteilyjen ja veneretkien yhteydessä, ja niitä on kesällä paljon. Jotkin hotellitkin järjestävät ilmaisia risteilyjä, mutta helpompi on ottaa osaa lukuisille jokea kulkeville risteilyille omin nokin. Yksi varsin hyvä on Ster, jonka tunnin mittainen risteily antaa juuri sopivan kuvan joesta. Toinen yhtiö on Statek, jolla kylläkin on vain puolankieliset sivut mutta joka järjestää tunnin ja myös kolmen ja puolen tunnin kestoisia risteilyjä. Lippuja näille ja muille risteilyille ja veneretkille voi hankkia myös esimerkiksi Discover Krakowista, ja myös Viatorin kautta voi lähteä risteilylle.

World Guides esittelee Krakovan puistoja.

Teksti: Peter Forsberg
Kuvat: Kriskros /Wikimedia, Peter Forsberg
2018/03

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti