Aiheeseen liittyvää: Lisää valokuvia
Puola – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Hotelleja – Varsova
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Lazienkipuisto
Łazienki Królewskie eli Łazienkipuisto on Varsovan hienoin ja vierailluin puisto.

Puistoja ja vesialueita

Varsovassa on niin keskustassa kuin sen liepeilläkin melkoinen määrä mielenkiintoisia puistoalueita. Ne tarjoavat kesäkauden aikana paljon kaikenlaista nähtävää ja tekemistä, ja Varsovaan suuntautuvan vierailun aikana kannattaa käväistä ainakin yhdellä puistoalueella. Puistojen lisäksi Veikseljoki on viime vuosina kohonnut entistä merkittävämpään rooliin. Kesäisin sen hiekkarannoilla rusketutaan ja osat joenrannasta ovat suosittuja paikkoja lähteä syömään tai muuten vain viihtymään.

Ogród Saski

Varsovan keskuspuisto on Ogród SaskiOgród Saski [kartalla] eli saksilainen puutarha, joka perustettiin 1800-luvun alussa ja joka näin oli kaupungin ensimmäinen yleisölle avoin puisto.

Puistoalueen esikuva oli Versailles Ranskassa, ja puiston rekvisiittaan kuuluvat barokkityyliset patsaat, suuri suihkulähde ja tekojärvi, jonka rannalla on kreikkalaisen temppelin mukaisesti rakennettu torni. Puiston vanhankaupungin puoleisessa osassa on vartioitu Tuntemattoman sotilaan hauta, jonka edustalla on usein sotilasparaateja tai pienimuotoisia harjoituksia. Sen edessä avautuu suuri plac Piłsudskiego -aukio, joka sekin on ainakin arkkitehtuurinsa takia mielenkiintoinen vierailupaikka.

Puistoalue ei ole turistien suuressa suosiossa, ja heitä nähdään lähinnä Tuntemattoman sotilaan haudalla ja itse aukiolla vahdinvaihtoja seuraamassa. Puisto on pysynyt paikallisten rentoutumispaikkana kesäkautena, maaliskuulta marraskuulle.

Puistoalueelle on varsin helppo kävellä plac Zamkovy -linnanaukiolta pitkin mielenkiintoista Senatorska-katua [kartalla], jolloin tulee samalla nähtyä sellaisia hienoja aukioita kuin plac TeatralnyTeatralny, suuria hienoja rakennuksia ja muutama katolinen kirkko.

Palatsi veden äärellä
Łazienkipuiston kohokohtiin kuuluu niin sanottu palatsi veden äärellä.

Łazienkipuisto

Łazienki Królewskie eli Łazienkipuisto [kartalla] on Varsovan hienoin ja vierailluin puisto. Se on monilta osin kesäkauden aikana myös turistien suuressa suosiossa, ja siellä on monta turistia kiinnostavaa vetonaulaa. Puiston hankki itselleen 1700-luvulla Puolan viimeinen kuningas, August Poniatowski, ja hän rakennutti sinne kaikenlaista, mitä edelleenkin käydään sankoin joukoin ihailemassa.

Puiston kohokohtiin kuuluu niin sanottu palatsi veden äärelläPalatsi veden äärellä (Pałac na Wyspie) [kartalla], jossa kuninkaalliset kesäaikaan asustelivat. Sen lähellä sijaitseva amfiteatteri on hyvä katsastaa, ja sen ympäristössä on hyvä kahvilan terassi ja kaikenlaista muutakin. Amfiteatterin ja veden päällä olevan palatsin välimaastossa voi kesäkaudella nousta soutuveneeseen, ja tämä on mieleenpainuva paikka viettää aikaa. Sen lähistöllä on kaikenlaista nähtävää, kuten Pałac Myślewicki ja Muzeum Łowiectwa i Jeździectwa [kartalla] eli metsästys- ja ratsastusmuseo.

Paljon turisteja pyörii veden päällä olevan palatsin ympäristössä, mutta valtatien ja metroaseman puolella, missä on enemmän lääniä ja kaikenlaista nähtävääkin, ei tule yhtä paljon turisteja vastaan. Monet osat puistosta ovat lähinnä varsovalaisten lempipaikkoja viettää aikaa, ja tälläkin puolella tulee vastaan kahviloita, joilla on kesäterassit, ja myös pari ravintolaa. Paljon kaikenlaista löytyy Stara Pomaranczarnian [kartalla] eli vanhanajan kasvihuoneen (engl. Old Orangery) ympäristöstä. Alun perin se rakennettiin trooppisten kasvien talviajan suojaksi, mutta siellä on niiden lisäksi teatteri ja veistosnäyttely. Teatteri, joka muun rakennuksen tavoin valmistui 1700-luvun lopulla, on alansa harvinainen esimerkki vanhasta teatterista. Rakennuksen pihamaalla on veistoksia myös, ja sisälle pääsee varsin hyvin ympäri vuoden, jokaisena viikonpäivänä.

Yksi puiston mieleenpainuvimpia vierailupaikkoja on suuri Frédéric (Fryderyk) Chopinin muistomerkkiChopinin muistomerkki, jonka ympäristössä on koska tahansa mukava istuskella mutta jolla on kesäkonsertteja sunnuntaisin klo 12 ja klo 16, toukokuun alusta syyskuun loppuun.

Puistossa on paljon muutakin mielenkiintoista, ja sitä voi tutkia pitkään tai sitten useaan otteeseen. Se on avoinna ympäri vuoden, ja torstaisin esimerkiksi vanhaan kasvishuoneeseen pääsee ilmaiseksi sisään, kuten moneen muuhunkin puiston vierailupaikkaan. Kaikkien palatsien, museoiden ja muiden sisätilojen aukioloajat löytyvät verkkosivuilta.

Puistolle pääsee helposti keskustasta kulkemalla metrolla Politechnika-metroasemalle [kartalla], mutta metrolla liikkuva joutuu kävelemään puistolle muutaman sata metriä. Keskustasta voi tulla myös linja-autolinjoilla 116, 160 ja 180, joista noustaan pois Chopin-muistomerkin edustalla.

Varsovan kasvitieteellinen puutarha

Łazienkipuiston alueella sijaitsee myös Varsovan yliopiston ylläpitämä kasvitieteellinen puutarha (Ogród Botaniczny) [kartalla]. Tämä pienehkö puutarha on avoinna vain kesäkautena, huhtikuun alusta lokakuun loppuun, ja kasvihuoneet ovat avoinna varsin rajoitetusti ja vain huhtikuun alusta syyskuun puoliväliin. Aukioloajat on hyvä katsoa ennen paikalle lähtemistä. Lippu kasvitieteelliseen puutarhaan maksaa 10 złotya, ja alle 6-vuotiaat pääsevät ilmaiseksi sisään.

Ujazdowin linna
Ujazdów-puiston vierailluin paikka on Zamek Ujazdowski eli Ujazdowin linna.
Kuva: Alefbet26 /Dreamstime

Ujazdów

Park Ujazdowski [kartalla] eli Ujazdów-puisto sijaitsee Łazienkipuiston vieressä. Mikäli kaupungista kävelee Łazienkipuistoon, voi sen bongata jo matkan varrella, ja se tulee myös vastaan metroasemalta tänne kävellessä. Puisto ei ole yhtä kuuluisa kuin naapurinsa, ja harva turisti eksyy sinne, joten kesän kuumina iltapäivinä, jolloin Łazienkipuisto vilisee ihmisiä, on Ujazdów kenties parempi rentoutumispaikka. Puistossa on kaksi eri osaa, joiden välissä on moottoritie, mutta sen yli pääsee pientä siltaa pitkin. Puistossa on paljon eri osia, ja se on suorassa yhteydessä Łazienkipuistoon.

Puiston vierailluin paikka on Zamek Ujazdowski eli Ujazdowin linna [kartalla], jonka suojissa on parikin eri museota ja elokuvateatteri. Sen yhteydessä sijaitsee yksi Varsovan nykytaiteen museoista kuten myös linnakkeen historiasta ja sen suojissa olleesta sotilassairaalasta kertova museo. Kumpikin on suljettu maanantaisin ja kumpaankin on ilmainen sisäänpääsy torstaisin, mutta on hyvä pitää mielessä, että museot avautuvat varsin myöhään, vasta klo 11–12. Linnan yhteydessä on myös monipuolista ohjelmistoa suosiva Kino, jonka salissa on vain 44 istumapaikkaa. Siellä on paljon englanninkielisiä elokuvia kuten myös puolalaisia ja joskus muistakin maista tulevia, englanniksi tekstitettyjä elokuvia, jotka merkittään ”english friendly” -tunnuksella.

Taiteen ja elokuvanystävien lisäksi urheilusta kiinnostuneet mielellään käyvät puistossa. Urheilumielessä Legii Warszawan eli Varsovan ja koko Puolan menestyneimmän jalkapallojoukkueen kotistadion [kartalla] on paikka, jossa lähes ympäri vuoden on pelejä ja jossa on myös museo. Stadionin hallitsemalla alueella on muitakin urheilupaikkoja, kuten tenniskeskus ja nuorisolle tarkoitettu kansainvälinen, hostelilla ja hotellilla varustettu Agrykola-urheilukeskus.

Ujazdówin puistoon pääsee kohtalaisen vähällä kävelymäärällä metrolla, jonka lähin asema on Politechnika. Lähelle stadionia, jonne on matkaa metroasemalta, pääsee myös useilla eri busseilla, kuten linjoilla 107, 108, 159 ja 162, pysäkille nimeltään Rozbrat.

Wilanow (CC License: Attribution-ShareAlike 4.0 International)
Wilanówin puistoalueen kohokohtiin kuuluu barokkityylinen, italialaisvaikutteinen puutarha.
Kuva: Fallaner /Wikimedia (CC BY-SA 4.0)

Wilanów

Wilanówin [kartalla] monipuoliselle puistoalueelle, joka sijaitsee samalla suunnalla kuin Ujazdówinkin puisto, on turhan pitkä matka kävellä. Se sijaitsee Kuninkaallisen tien (Trakt Królewski, engl. Royal Route) loppupäässä, jonne on Łazienkipuistolta lähes kuuden kilometrin matka. Puistoalueen merkittävimpiin vierailupaikkoihin kuuluu palatsin lisäksi julistemuseo, ja sen alueella on myös hyvä määrä erilaisia ruokapaikkoja.

Puistoalueen kohokohtiin kuuluu barokkityylinen, italialaisvaikutteinen puutarha, joka on kahdella eri tasolla. Siellä on silti muitakin mielenkiintoisia osia, kuten englantilais-kiinalainen puistoalue ja englantilainen puutarha, samoin kuin lampi ja Wilanowin palatsi. Palatsin upeat huoneet ovat tutustumisen arvoisia, ja sisätiloissa oppii paljon kuninkaallisten tyylistä ja ajan hengestä. Täällä ollessa kannattaa kiinnittää huomiota puolalaiseen erikoisuuteen eli arkkutaiteeseen, joka on sitä, että kuolleesta henkilöstä maalataan näköistaulu ja taulu kiinnitetään arkkuun hautajaisten ajaksi. Palatsin yhteydessä on myös museo, jossa on taidetta ja kaikenlaista kuninkaallisten rekvisiittaa.

Palatsin sisätilat ovat avoinna vähän eri tavoin eri vuodenaikoina, mutta talvisin se on tiistaisin kiinni. Palatsiin ja sen museoon on 20 złotyn pääsymaksu aikuisilta, mutta torstaisin sinne ei ole sisäänpääsymaksua. Puistoon ja sen rakennuksiin on nykyään erilaisia pääsymaksuja, joihin sisältyy erilaisia vierailupaikkoja.

Koko puistoalue on avoinna ympäri vuoden aamuyhdeksästä auringonlaskuun, sinne on reilun euron hintaiset liput mutta torstaisin sinne on ilmainen sisäänpääsy.

Paikalle pääsee helpoiten kulkemalla ensin metrolla asemalle nimeltään Wilanowska, josta voi sitten tulla esimerkiksi linja-autoilla 116, 130 ja 139 puistolle. Sinne pääsee myös päärautatieasemalta linjoilla 519, mutta tämä on pitkä matka ajaa bussin kyydissä. Vastaavanlainen pitkä bussimatka on mahdollinen linjalla 116 kätevästi Nowy Świat -kadun varrelta. Kaikkien bussien reitit voi katsoa verkkosivuilta.

Veikseljoki
Varsovan keskustaa halkoo joki, jonka suomenkielinen nimi on Veiksel. Joenranta on parantunut monella tapaa viime vuosien aikana.

Veikseljoki

Varsovan keskustaa halkoo joki, joka puolaksi tunnetaan Wisla- ja englanniksi Vistula-nimisenä, mutta sen suomenkielinen nimi on Veiksel. Varsovan keskustaa tämä tuhat kilometriä pitkä joki halkoo vain muutaman kilometrin matkan, ja vasta viimeisen vuosikymmenen aikana joenrantoihin on alettu kiinnittää huomiota.

Uusia rakennuksia ovat Kopernikus-tiedekeskus (2010) ja Kansallisstadion (2012), mutta edelleenkin joenrannat ovat varsin villiä kasvillisuutta täynnä ja joenrantaa kulkevat leveät ja vilkkaasti liikennöidyt kadut, samoin kuin kevyen liikenteen väylät. Jokea ylittävistä silloista most Śląsko-Dąbrowski ja most Poniatowskiego ovat merkittävimpiä ja vilkkaimmin liikennöityjä, ja niitä pitkin kulkevatkin raitiovaunut ja linja-autot Kuninkaanlinnan ja päärautatieaseman nurkilta tiuhaan tahtiin Pragan kaupunginosaan ja sen takana oleviin lähiöihin. Nykyisin helpoin tapa siirtyä sekä joenrannalle Kopernikus-keskuksen viereen että joen toiselle puolelle Pragaan on metro.

Joenranta on parantunut monella tapaa viime vuosien aikana. Kopernikus-keskuksen viereen, metroaseman yläpuolelle, on ilmaantunut kaikenlaista. Etenkin aurinkoisina viikonloppuina monet perheet ja pariskunnat suuntaavat vuonna 2016 valmistuneen sotamuistomerkinWarszawska Syrenka, Varsovan vedenneito (Warszawska Syrenka, Varsovan vedenneito) [kartalla] viereen. Täällä on kaikenlaista kahviloista ruokakojuihinaterioille, ja laivaravintolat ovat hyviä kunnollisille aterioille. Vastapäiselle rannalle on ilmestynyt hiekkaranta, joka on aivan stadionin edustalla, ja sinne kulkee pieni laiva joen keskustan puolelta.

Joenrannalla on etenkin perheiden mukava viettää aikaa myös Kopernikus-keskuksen yhteydessä, jonka suurin huvi on futuristinen puisto mutta jolle kesäkauden aikana myös ilmaantuu kaikenlaista muuta. Joenrannat ovat kesäkautena hyviä paikkoja lenkkeillä kaupungissa, ja kesän hellekeleillä joenrannalla on muuta kaupunkia viileämpää.

Park Praski
Park Praski on paikallisten suosima piknik- ja kävelypaikka.

Park Praski ja Pragan joenranta

Veikseljoen toisella puolella sijaitseva Praga on Varsovan mielenkiintoisimpia kaupunginosia, ja siihen kannattaa loman aikana käydä tutustumassa. Sinne on helppo hurauttaa joen yli bussilla tai raitiovaunulla vaikkapa Linnanaukion alla kulkevan tien pysäkiltä, ja sinne kulkee nykyisin myös metro. Matkaa on raitiovaunulla vain yhden pysäkin verran, ja Pragassa odottaa toisenlainen, yleensä täysin turisteista vapaa ilmapiiri.

Pragan parhaisiin vierailukohteisiin kuuluu suuri Park Praski -puistoalue [kartalla], joka on paikallisten suosima piknik- ja kävelypaikka. Puiston vetonaula on vuonna 1928 perustettu Zoo eli eläintarha, jossa majailee yli 5000 eläintä. Vaikka eläintarhaan ei mielisikään sisään, voi esimerkiksi karhujakarhuja nähdä käyskentelemässä puiston reuna-alueilla, lähellä Park Praski -raitiovaunupysäkkiä.

Puiston edustalla on pieni hiekkaranta, jonka yhteydessä on Park Linowy -seikkailupuisto [kartalla]. Tämä on maksullinen, tasokas paikka perheille kokeilla kykyjään köysien kanssa, ja täällä on kolme eri tasoa, jotka varmistavat sen, että kaikki viihtyvät. Hiekkarannalla on tietysti kauniina päivinä mukava viettää aikaa, ja sen yhteydessä on nykyisin myös kesäöisin villiintyvä yökerho, La Playa.

Lisää aiheesta:

Warsaw Guidessa on lisää asiaa Varsovan puistoista.

Teksti: Peter Forsberg
Kuvat: Peter Forsberg, Alefbet26 /Dreamstime, Fallaner /Wikimedia
2019/09

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Muokattu: 30.11.2019  |  Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti