Puola – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Hotelleja – Krakova
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Aurinkoinen sää Wavelilla
Jos mielii Krakovaan silloin kun siellä on kesäistä mutta ei aivan valtavasti turisteja, ovat kesä- ja syyskuu parhaat kuukaudet vierailla siellä.

Krakovan sää, ilmasto ja parhaat matkustusajat

Sää Krakovassa nyt

Sääennuste

Puolan meteorologian laitoksen (Institute of Meteorology and Water Management) tarjoama Krakovan sääennuste kertoo, minkälaista säätä alueelle on odotettavissa lähipäivinä.

Milloin matkustat?

Katso, miten lämmintä Krakovassa on ollut eri kuukausina viime vuosina:

Tammikuu Helmikuu Maaliskuu Huhtikuu Toukokuu Kesäkuu Heinäkuu Elokuu Syyskuu Lokakuu Marraskuu Joulukuu

Ilmasto

Krakovassa on melko tyypillinen keskieurooppalainen ilmasto, joka eroaa kotimaan ilmastosta jonkin verran. Talvet ovat leudompia, kesät pidempiä ja erilaisia myrskyjä esiintyy kotimaata rankempina ja kesäaikaan yleisempinä. Melko eteläisestä sijainnistaan huolimatta Krakovassa on kunnon talvi lumineen ja pakkasineen, eikä siellä kesällä läheskään aina ole lämmintä saati aurinkoista.

Krakovan kesäkausi alkaa keväisine ilmoineen yleensä vasta huhtikuussa, jolloin päivälämpötilat kohoavat 10–15 asteeseen ja jolloin öisin on jo useampi lämpöaste. Huhtikuu ei kuitenkaan yleensä ole vielä millään tavoin kesäinen kuukausi, mutta se perinteisesti aloittaa kesän matkustuskauden. Pääsiäinen on yleensä vuoden ensimmäinen vilkas ajankohta matkustaa Krakovaan, joskin nykyään matkoja sinne tehdään melkoisesti myös talvikauden aikana.

Kevät muuttuu kesäksi yleensä toukokuussa, jolloin yli 20 asteen päivälämpötilat alkavat olla tavallisia. Vaikka toukokuussa on usein hellettä, voi Krakovassa myös toukokuussa olla vielä viileää eivätkä yöt ole vielä lainkaan lämpimiä. Itse asiassa Krakovassa yöt ovat kesäisin tavallisesti lähes yhtä viileitä kuin Suomessa, eikä siellä keskimäärin ole juurikaan yli neljäntoista asteen yölämpötiloja. Käytännössä kuitenkin hellejaksot, joita voi tulla Krakovaan koska tahansa toukokuun puolivälin ja syyskuun puolivälin välisenä aikana, voivat nostaa yölämpötilat joskus pitkiksikin ajoiksi yli kahdenkymmenen asteen. Öisin ei kuitenkaan ole kesäisin niin kuumaa, että Krakovassa olisi tarvetta ilmastoidulle hotellihuoneelle.

Kesä on kuumimmillaan juhannuksen tienoilta syyskuun alkuun, ja etenkin elokuussa on usein hellettä ja kuumia öitäkin. Ikävä kyllä kesä on myös sateisinta aikaa, ja touko-, kesä- ja heinäkuu ovat vuoden märimpiä kuukausia. Jos mielii Krakovaan silloin kun siellä on kesäistä mutta ei aivan valtavasti turisteja, ovat kesä- ja syyskuu parhaat kuukaudet vierailla siellä.

Syyskuu on monin tavoin arvoituksellinen kuukausi, joka voi olla kokonaan melko kesäinen mutta joka ajoittain jo kuun puolivälin tienoilta eteenpäin on syksyinen ja viileä. Syyskuun loppupuolella yölämpötilat laskevat vauhdilla, päivisin on harvoin enää lähellekään kahtakymmentä astetta ja illat pimenevät jo varhain.

Syksy alkaa viimeistään lokakuussa, jolloin terassit katoavat ja elämä siirtyy pääasiassa sisätiloihin. Talvikauden alku on kotimaata leudompi, ja ilmat voivat ajoittain olla hyvinkin lämpimiä vielä lokakuussa, mutta marraskuusta lähtien on päivisin alle 10 astetta ja öisin joskus pakkastakin. Lumisateita voi esiintyä jo marraskuussa, mutta yleisimpiä ne ovat joulu-, tammi- ja helmikuussa. Lunta voi tulla myös maalis- tai huhtikuussa mutta se on melko harvinaista. Talvikaudella päivisin on yleensä tunnin pari plussan puolella mutta öisin voi olla pakkasta parikymmentä astetta.

Vaikka talven aikana suhteellisen leudot ilmat ovat tavallisia ja niitä on ajoittain, on Krakovassa pääasiallisesti talvisin kylmää ja pukeutua kannattaa samoin kuin kotimaassakin. Krakovan ilmastosta kertoo melkoisesti se, että siellä on joskus ollut pakkasta kaikkina muina kuukausina paitsi heinä- tai elokuussa. Talvisin ei ole läheskään aina talvista vaan lumi- ja vesisateet vuorottelevat, eikä siellä ole samalla tavalla lunta tai jäätä kuin kotimaassa. Siellä kuitenkin on koko talvikauden ajan luvassa kylmiä tuulia ja kaduilla sohjoa, ja tämä on hyvä ottaa pukeutumisessa huomioon.

Parhaat matkustusajat

Krakova on yksi harvoja Euroopan kaupunkeja, joihin matkustetaan melkoisesti kesät talvet. Zakopanen läheisyys on tehnyt siitä suositun paikan myös talvisin, ja koska Krakova on nykyisin suosittu lomakohde, joka myös on Puolan kallein kaupunki lomailla, on siellä paljon matkustajia majapaikoiltaan edullisemman ja kaikin tavoin väljemmän talvikauden aikana.

Krakovaan voi hyvin matkustaa monina eri kuukausina, mutta huonoimpiin kuukausiin kuuluvat maalis- ja marraskuu. Myös tammi-, helmi- ja lokakuu voivat olla huonoja säiltään, sillä talvella voi olla sen verran vaihtelevaa, että Krakovan kadut ovat liukkaita ja liikkuminen hankalaa. Jos Krakovaan matkustaa talvikauden aikana, on hyvä katsoa hotelli, joka on keskustassa ja lähellä rautatieasemaa, jolta on parhaat yhteydet lentoasemalle. Talvikaudella vanhakaupunki on mukava paikka tutustua kaikenlaiseen mutta muualle kaupunkiin ei ole talvisin niin mukava lähteä. Jos ilmat ovat talvisia, on kaupungissa parempi kävellä paikasta toiseen kuin jos siellä on räntäkelejä, mutta talven pakkaskelejä on vaikea etukäteen ennustaa. Kaiken kaikkiaan lunta ja pakkasta on parhaiten tammi- ja helmikuussa.

Kaikkein parhaat ajat matkustaa Krakovaan kesäkauden aikana ja niin, että kaupunkiin on hyvä tutustua mutta majapaikat eivät ole kalleimmillaan, ovat touko- ja kesäkuu ja syys- ja lokakuu. Heinä- ja elokuussa on kiireisintä mutta silti yleensä tilaa. Säät ovat arvoitus ympäri vuoden, mutta takuuvarmasti lämmintä on juuri keskikesällä. Alkukesästä sataa paljon, ja Krakovaan on aina kannattavaa ottaa sateenvarjo ja vaatteita, jotka ovat sateella hyviä.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2018/03

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti