Puola – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Hotelleja – Varsova
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Suihkulähde Ogrod Saski -puistossa
Parhaat matkustusajat Varsovaan ajoittuvat kesäkaudelle, etenkin sen alku- ja loppupuolelle. Melko usein kaupungissa on kesällä päivisin 20-25 astetta ja aurinkoista.

Varsovan sää, ilmasto ja parhaat matkustusajat

Sää Varsovassa nyt

Sääennuste

Puolalaisen MeteoProg.pl:n sääennuste Varsovaan seuraaville viidelle vuorokaudelle.

Norjan meteorologisen laitoksen tarkkana pidetty pitkän ajan ennuste Varsovaan.

Milloin matkustat?

Katso, miten lämmintä Varsovassa on ollut eri kuukausina viime vuosina:

Tammikuu Helmikuu Maaliskuu Huhtikuu Toukokuu Kesäkuu Heinäkuu Elokuu Syyskuu Lokakuu Marraskuu Joulukuu

Ilmasto

Varsovan ilmasto ei kovin paljon poikkea siitä, mihin suomalainen on tottunut, joskin siellä on luvassa pidempiä kesäkausia ja leudompia talvia. Keskieurooppalaiseen tyyliin taivaat ovat usein pilvisiä, kesällä esiintyy eniten myrskyjä ja talvisin pakkaskelien sijaan on loskakelejä.

Kesäkausi pyörähtää Puolan pääkaupungissa monena vuotena nikotellen liikkeelle. Hyvinä vuosina jo huhtikuussa on varsin kesäistä ja lämpötilat kohoavat parinkymmenen asteen tienoille. Toukokuu on kaupungissa miellyttävä kuukausi, jolloin yleensä on lämmintä ja aurinkoista, mutta kesäkuun puolivälin jälkeen alkavat epävakaat kelit, jotka tuovat kaupunkiin usein uskomattomia rankkasateita ja suuria ukkosmyrskyjä. Toisaalta aikaan kesäkuun puolivälistä eteenpäin kuuluu usein myös helteitä, jotka ovat kotimaata armottomampia ja jotka pitävät joskus pitkänkin aikaa elohopeaa päiväsaikaan 30–35 asteessa.

Kesäkausi jatkuu epävakaisena tai helteisenä yleensä elokuun loppupuolelle. Toukokuun tavoin syyskuu on varsovalaisten lempikuukausia kaupungissa, ja tällöin ilmat ovat usein aurinkoisia ja vielä varsin lämpimiä. Lokakuu tuo kaupunkiin vääjäämättä kylmempiä ilmoja, sateita alkaa esiintyä entistä enemmän ja marras-joulukuussa on luvassa räntäsateita ja koleita päiviä. Talvikausi jatkuu pitkälle maaliskuuhun, mutta kevät alkaa kaupungissa usein yllättäen, miltei yhdessä yössä. Keväiset kelit saapuvat kaupunkiin maalis- tai huhtikuun aikana. Puistot alkavat saada istutuksiaan ja ihmisiä alkaa istahdella penkeille huhtikuun alkupuolella, mutta kuten kotimaassakin, kevään alkaminen ajoittuu joskus maaliskuuhun, toisina vuosina vielä huhtikuun loppupuolellakin on koleaa.

Parhaat matkustusajat

Parhaat matkustusajat Varsovaan ajoittuvat kesäkaudelle, etenkin sen alku- ja loppupuolelle. Lämmin kausi huhtikuun alkupuolelta syyskuun loppupuolelle on yleensä vaihteleva ja arvaamaton, mutta takuuvarmimmin hyviä ilmoja haluava matkustaa Varsovaan juuri tänä ajanjaksona. Hellekaudet ja kesämyrskyt ovat melko tavallisia, mutta niiden saapumista ei voi ennustaa kuin muutamaa päivää aiemmin. Melko usein kaupungissa on kesällä päivisin 20–25 astetta ja aurinkoista.

Talvikausi ei ole huono aika matkustaa kaupunkiin nauttimaan kulttuurista, tutustumaan museoihin ja viettämään aikaa Varsovan monipuolisissa ravintoloissa ja vireässä yöelämässä. Niille, jotka haluavat kunnolla tutustua kaupungin katuihin ja esimerkiksi Pragan hyvin säilyneeseen kaupunginosaan, voidaan suositella matkustamista kesäkautena. Kulttuuritarjonnasta ja etenkin musiikista nauttimaan aikovien puolestaan on paras matkustaa kaupunkiin syyskuusta toukokuulle, jolloin kulttuurielämä on täydessä toiminnassa.

Mitään varsinaisia matkustuspiikkejä Varsovassa ei ole, mutta toukokuussa kaupungissa on eniten koululaisryhmiä, heinä-elokuussa on eniten turisteja ja jonkin verran normaalia enemmän tungosta saattaa esiintyä myös pääsiäisenä ja aikana joulusta loppiaiseen. Pääsiäinen on monessa mielessä huono ajankohta matkustaa Varsovaan, sillä tällöin lähes kaikki kaupat ja monet muutkin paikat ovat kiinni. Varsovaan on kannattavinta matkustaa silloin kun siellä ei ole mitään kristillisiä juhlapyhiä, kuten joulu tai pääsiäinen, ja huhtikuulta lokakuulle kaupunki on parhaimmillaan. Vilkkaina matkustusaikoina kuten heinä- ja elokuussa majapaikka kannattaa varata ainakin viikko pari etukäteen.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2019/09

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Muokattu: 30.11.2019  |  Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti