Puola – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Hotelleja – Krakova
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Opera Krakowska (CC License: Attribution-ShareAlike 2.5 Generic)
Krakovan pääasiallinen oopperan esityspaikka on Opera Krakowska. Esityksiin on tarjolla valtava määrä lippuja, mutta niitä ei voi ostaa verkkosivujen kautta vaan ne haetaan oopperatalon lippukassalta.

Kulttuuritarjonta, tapahtumat ja yöelämä

Krakova on Puolan merkittävin kulttuurikaupunki, jossa on mahdollista lähes koska tahansa mennä oopperaan, balettiin tai klassisen musiikin konserttiin. Siellä on myös muita musiikkipitoisia tapahtumia, ja sen vanhassakaupungissa on lukuisia jazzklubeja ja muita paikkoja, joissa on elävää musiikkia. Krakovassa on eläväinen yöelämä, jota on erityisen paljon vanhassakaupungissa ja Kazimierzissa, ja se on erinomainen kaupunki lähteä vain baareja kiertelemään. Erilaisia tapahtumia Krakovassa on jonkin verran, ja niihin kuuluu tasoltaan hyviä jalkapallo-otteluita.

Ooppera, baletti ja klassinen musiikki

Krakovan pääasiallinen oopperan esityspaikka on Opera Krakowska [kartalla], ja siellä on myös balettiesityksiä. Oopperatalo sijaitsee vanhastakaupungista katsottuna rautatieaseman toisella puolella, ja sinne voi hyvin kävellä läpi rautatieaseman. Oopperaesityksiä on eniten perjantaisin mutta niitä on muinakin viikonpäivinä, ja lipun saa alkaen noin kymmenellä eurolla. Esityksiin on tarjolla valtava määrä lippuja, ja jonkin verran esityksiä on myös muualla. Lippujen hankkiminen ei ole yhtä yksinkertaista kuin joissain muissa paikoissa, sillä niitä ei voi ostaa verkkosivujen kautta. Liput tulevat myyntiin 2 kuukautta ennen esitystä, ja niitä voi hakea oopperatalon (ul. Lubicz 48) lippukassalta ma–la klo 10–19 ja sunnuntaisin ja pyhisin kaksi tuntia ennen esityksen alkamista.

Krakovan filharmoninen orkesteri (Filharmonia Krakowska, Zwierzyniecka 1) [kartalla] soittaa omassa talossaan vanhankaupungin ja yliopiston korttelien vieressä.

Lähinnä turisteille suunnattuja kamarimusiikin konsertteja esittää Royal Chamber Orchestra [kartalla], joka musisoi vanhankaupunginaukiolla olevassa St. Aldabertin kirkossa.

Puolan suurin säveltäjä, lähinnä muualla lyhyen elämänsä tuotteliaimmat vuodet viettänyt Frederic Chopin on aina ajankohtainen, ja häntä voi kuulla vanhassakaupungissa olevassa Chopinin konserttitalossa (Sławkowska 14) [kartalla].

Krakovassa on muitakin konsertteja, kuten joulunajan konsertteja, ja niistä kansainvälinen yleisö saa hyvin selkoa ulkomaalaisille suunnatuilta Cracow Concerts -sivuilta.

Teatteri ja elokuvat

Puolassa teatteriin tai elokuviin meneminen voi olla hankalaa, koska teatteriesitykset ovat lähinnä puolaksi ja elokuvat joskus dubataan puolaksi.

Krakovan pääteatteri on vanhankaupungin ja rautatieaseman välillä oleva suuri Teatr im. Juliusza Słowackiego [kartalla]. Siellä ovat kaupungin parhaat teatteriesitykset, jotka ovat puolaksi, mutta siellä on säännöllisesti muitakin tapahtumia.

Jos mielii teatteriin, on englanninkielinen ryhmä nimeltään Krakow King’s Players, jonka esitykset ovat yleensä aivan pääpaikkojen vieressä olevassa kulttuuritalossa (Krakowskie Forum Kultury, Mikołajska 2) [kartalla], mutta verkkosivuilla kerrotaan missä esitykset kulloinkin ovat. Alle 10 euroa maksavia lippuja on helppo hankkia verkkosivujen kautta, ja esitykset ovat yleensä viikonloppuisin.

Krakova on yksi Puolan pääasiallisia elokuvakaupunkeja, ja siellä on mahdollista katsella paitsi puolalaisia myös muualta tulevia elokuvia. Hyvä elokuvateatteri vanhassakaupungissa on esimerkiksi ARS [kartalla], mutta elokuvien selostuksista on puolankielisillä sivuilla vaikea päästä selvyyteen siitä, millä kielellä ne esitetään ja onko niissä tekstitystä. Krakovan elokuvateattereita esittelee Local Life, ja elokuviin pääsee melko edullisesti, yleensä alle neljällä eurolla.

Krakova on tunnettu elokuvafestivaaleistaan, joka on yksi maailman vanhimpia dokumentti-, animaatio- ja lyhytelokuvien festivaaleja. Ne pidetään yleensä touko- ja kesäkuun vaihteessa, ja ne kestävät viikon.

Puolan elokuva on aina ollut korkeatasoista, ja siihen kannattaa edelleenkin tutustua. Tarjolla on kohtuuhintaisia puolalaisia elokuvia, joiden joukossa on tunnettujen tekijöiden kuten Kieslowskin ja Wajdan elokuvia mutta myös uusia elokuvia, jotka antavat tuntumaa Puolan nykyelämään. Niitä on paras hankkia Empik-ketjun pisteistä, joissa on helppo vierailla. Yksi on rautatieaseman ja vanhankaupungin välissä olevassa suuressa ostoskeskuksessa ja toinen yhdellä vanhankaupungin pääkaduista (Floriańska 14).

Jazz ja blues

Krakovassa on useita jazzklubeja, joita on hyvä määrä aivan vanhankaupunginaukion tuntumassa.

Jazz Club u Muniaka (Floriańska 3) on aivan vanhankaupungin vieressä, yhdellä kaupungin pääkaduista, ja siellä on elävää jatsia joka ilta klo 21.30.

Harris Piano Jazz Bar (Rynek Główny 28) on pääaukiolla oleva kellaribaari, jossa on paitsi jatsia myös bluesia ja muuta musiikkia joka ilta, yleensä klo 21.30 alkaen.

Vanhankaupunginaukiolla sijaitseva Piano Rouge (Rynek Główny 46) ei ole tyypillinen jazzklubi, mutta siellä on iltaisin pianomusiikkia.

Rock, pop ja muu viihdemusiikki

Krakovassa on jonkin verran baareja, joissa on keikkoja, ja kaikkein eniten kaikenlaista on vanhassakaupungissa ja Kazimierzissä, missä Plac Nowy [kartalla] on yöelämän keskus.

Tauron Arena (CC License: Attribution 3.0 Unported)
2010-luvun puolivälissä Krakovaan valmistui uusi sisäareena, Tauron Arena, jossa on tietenkin urheilua mutta sitä enemmän suuren luokan konsertteja.

Vanhassakaupungissa sijaitseva Rock Jazz Café on monipuolinen olutbaari, jossa on mitä erilaisimpia keikkoja jatsista rokkiin. Se on aivan vanhankaupungin pääpaikoilla, ja tarkan sijainnin ja ohjelmistoa näkee verkkosivuilta.

Kazimierzissa sijaitseva Alchemia on Plac Nowyn ja Esthery-kadun kulmauksessa, ja se on kenties paras paikka nähdä todellista krakovalaista yöelämää. Siellä on paitsi keikkoja myös teatteria ja muita tapahtumia. Jos klubilla ei tapahdu mitään, samalla aukiolla ja lähikaduilla kymmeniä muita menopaikkoja.

2010-luvun puolivälissä Krakovaan valmistui uusi sisäareena, Tauron Arena [kartalla], jossa on monenmoista tapahtumaa. Siellä on tietenkin urheilua mutta sitä enemmän suuren luokan konsertteja, joissa vuonna 2018 nähdään esimerkiksi Iron Maiden, Pearl Jam ja Lenny Kravitz.

Urheilu: jalkapallo

Krakovassa on kaksi suurta jalkapallojoukkuetta, Wisła Kraków ja Cracovia, ja niillä on vuodesta 1906 lähtien ollut valtava kilpailu ykkösjoukkueen paikasta. Mikäli vain mahdollista, kannattaa yrittää päästä katsomaan miltä tämä “pyhä sota”, joksi paikalliskamppailuja kutsutaan, paikan päällä näyttää.

Wisła Kraków pelaa stadionilla nimeltään “Stadion Miejski im. Henryka Reymana” [kartalla], jolle on helpoin päästä julkisilla kulkemalla raitiovaunulinjalla 20 pysäkille “Reymana”. Lipun, jonkalaisen saa alkaen alle neljällä eurolla, voi ostaa ennen ottelua stadionin lippukassalta.

Cracovia pelaa Stadion Cracoviilla [kartalla], jolle pääsee raitiovaunulinjalla 20 ja jolla noustaan ulos pysäkillä “Cracovia”. Stadionilla pitää kuitenkin käydä ennen ottelua rekisteröitymässä ja ostamassa lippunsa, ja mukana pitää olla kuvallinen henkilökortti tai passi.

Joukkueet pelaavat Puolan pääliigassa, joka on nimeltään Ekstraklasa. Liigaa pelataan heinäkuun puolivälistä joulukuun puoliväliin ja helmikuun alkupuolelta toukokuulle, ja otteluita on eniten perjantaista sunnuntaihin.

Yleiset loma-ajat ja sunnuntait

Krakova on puolalaiseen tyyliin ajoittain hankala paikka olla lomalla, sillä jotkin ajankohdat kuten pääsiäinen ovat samanaikaisesti vilkkaita matkailuaikoja mutta myös aikoja, jolloin monet paikat ovat kiinni eikä paikallisia näy. Puolassa on paljon erilaisia lomia, joista uskontoon liittyvien lomien aikaan ei Krakovasta saa aivan kaikkea irti. Sunnuntaisin siellä voi tehdä ympäri vuoden ostoksia, mutta vuonna 2018 voimaan tullut laki sulkee suurimpia liikkeitä joka toinen sunnuntai, joten sunnuntait eivät kaikin puolin ole aina hyviä ostospäiviä.

Yleisiä lomapäiviä Puolassa on melkoisesti, ja niitä voi katsella Visit Krakowista.

Suurimmat tapahtumat

Krakovassa on paljon erilaisia tapahtumia, ja eniten suuria tapahtumia on kesäkauden aikana. Vaikka tapahtumia on paljon, ei niiden joukossa silti ole montaa sellaista, joka herättäisi suurta yleistä kiinnostusta. Kaikkein parhaiten Krakovan tapahtumista saa tietoa paikan päällä turisti-infosta, jossa oleva Karnet-lehtinen listaa suurin piirtein kaikki Krakovan pienetkin tapahtumat.

Katuteatterifestivaalit (CC License: Attribution-ShareAlike 4.0 International)
Katuteatterifestivaalit pidetään vanhankaupungin kaduilla heinäkuussa.

Katuteatterifestivaalit pidetään vanhankaupungin kaduilla heinäkuussa.

Kesän pitkään kestävät jazzfestivaalit pidetään kesä- ja heinäkuussa. Festivaali pidetään myös lokakuussa, jolloin Kazimierzissa on Krakow Jazz Autumn.

Urkumusiikin festivaalit, jotka tuovat urkumusiikkia kaupungin kirkkoihin, pidetään heinä- ja elokuussa. Parhaiten tietoa konserteista saa paikan päällä turisti-infoista.

Live Festival on yksi alueen suurimpia tapahtumia. Tämä kiivaimpaan kesäloma-aikaan elokuussa pidettävät festivaali tuo monipuolisesti erilaista musiikkia kaupunkiin.

Krakova on erinomainen paikka lähteä hakemaan joulutuntumaa, ja siellä on perinteisesti suosittuja joulutoreja marraskuulta joulunaikoihin.

Krakow Festivals listaa kaikki Krakovan festivaalit.

Krakow.pl listaa Krakovan tapahtumia.

Krakow-Poland esittelee kaupungin tapahtumia.

Yöelämä

Krakova on yöelämänsä puolesta Puolan johtava kaupunki, ja siellä on hyvä kenen tahansa vaihtaa vapaalle. Yöelämää on paljon vanhassakaupungissa ja sen lähellä, mutta parhaat illanviettopaikat ovat muutaman kilometrin päässä ytimestä olevassa Kazimierzissa. Niiden, jotka mielivät nimenomaan baariin ja mahdollisesti klubikeikoille, kannattaa majoittua monipuoliseen Kazimierziin tai sen lähelle. Vanhankaupungin yöelämä on jonkin verran seesteisempää, turistivoittoisempaa ja hintavampaa kuin Kazimierzin.

Krakovasta saa pienen puolalaisen oluen alkaen reilulla eurolla, mutta pienpanimo-oluet ja ulkomaiset oluet voivat olla yllättävän kalliita, kolmenkin euron tietämissä. Puolalaiset oluet ovat vahvoja, ja vaikka muutama niistä on keskioluen vahvuista, ovat monet lähes kuuden prosentin luokkaa.

Pubi
Vanhankaupungin yöelämä on jonkin verran seesteisempää, turistivoittoisempaa ja hintavampaa kuin Kazimierzin.
Kuva: Peter Forsberg

Jos vanhassakaupungissa haluaa ryypylle, ovat sen pääaukio (Rynek Główny) ja siltä lähtevät kadut alueen parhaita baarikatuja. Vanhankaupunginaukio on hintavin ja tylsin paikka mennä istumaan iltaa, mutta sillä on kesät talvet terasseja, tunnelma on kansainvälinen ja palvelu pelaa monella eri kielellä. Siellä on baareja enemmän ravintoloita ja erilaisia klubeja, joilla voi esimerkiksi kuunnella iltaisin jatsia. Aukiolla on menoa ja meininkiä ympäri vuoden, ja sen alueella on aina hyvä ottaa ainakin yksi juoma ja syödäkin ainakin kerran. Monet baarit sekä vanhassakaupungissa että Kazimierzissa ovat avoinna niin kauan kuin niissä on yksikin asiakas, mutta paikallisten suosiossa olevat baarit voivat paikalliseen tyyliin sulkea ovensa jo klo 22–24.

Vanhakaupunki

Vanhankaupunginaukiolta lähtevät kadut ovat alueen parhaita baarikatuja, ja esimerkiksi turistien suurta suosiota nauttiva Floriańska on hyvä katu baarille ja vaikka koko illan ja yön jatkuvalle juhlimiselle. Sen varrella on monipuolisesti erilaisia baareja, ravintoloita ja klubeja, joista osa on koko yön avoinna. Hyvä olutkellari on Pod Złotą Pipą (Floriańska 30), jossa on myös ruokia mutta joka yleensä suljetaan jo puolinöin. Edullisin paikka nauttia olutta ja pikaruokia sosialistiaikoja muistelevassa ketjubaarissa on Pijalnia (Floriańska 34), josta saa pienen oluen tai shotin reilulla eurolla. Niitä on ympäri Puolan, ja ne ovat varteenotettavia pistäytymispaikkoja, joskin ne ovat usein melko vilkkaita.

Toinen hyvä baarikatu on Szewska, jolla on paljon baareja ja ravintoloita. Katu on yliopistokortteleiden vieressä, ja se on näin ollen nuorekas ja paikallisten suosiossa. Kuten Floriańskankin varrella myös sen varrella on yökerhoja, jotka ovat vilkkaita perjantaisin ja lauantaisin ja joiden pääsymaksut vaihtelevat noin euron ja viiden euron välillä. Suosittu ja pidetty on esimerkiksi numerossa oleva Klub Kulturalny, ja edullisin paikka on toinen ketjubaari, BaniaLuka, joka on numerossa 13 ja jolla on muitakin pisteitä. Sieltä saa oluen tai muun juoman alkaen noin eurolla, mutta nimestään huolimatta sieltä ei saa jugoslavialaisia ruokia kuten grillilihoja.

Vanhaakaupunkia kannattaa kesäkauden aikana kierrellä, sillä erilaisia baareja ja muita menopaikkoja löytyy muualtakin. Nyrkkisääntönä voidaan pitää sitä, että mitä keskeisemmällä paikalla baari on, sitä turistivoittoisempi ja hintavampi se myös on.

Kazimierz

Jonkin matkan päässä vanhastakaupungista sijaitseva Kazimierz oli aikoinaan juutalaiskaupunginosa, mutta nykyään se on opiskelijoiden suosiota nauttiva kaupunginosa. Se on viime vuosikymmenen aikana jonkin verran siistiytynyt, keskiluokkaistunut ja tylsistynyt, mutta ei kuitenkaan merkittävästi. Vanhankaupungin muututtua entistä turistivoittoisemmaksi on Kazimierz nykyään se todellinen elävä kaupunginosa, Krakovan todelliset kasvot, joskin sielläkin turistibuumi on tehnyt tepposiaan. Turismi on kuitenkin tuonut kaupunginosaan entistä monipuolisemman valikoiman paitsi ravintoloita myös illanviettopaikkoja.

Plac Wolnica
Plac Wolnica on Kazimierzin toinen keskusaukio, mutta sen tuntumassa ei ole samanlaista määrää baareja tai muita illanviettopaikkoja kuin Plac Nowyllä.
Kuva: Peter Forsberg

Plac Nowy [kartalla] on yöelämän keskus, ja jos Krakovassa haluaa vain lähteä summittain viettämään iltaa, kannattaa suunnata tälle aukiolle. Asiaan kuuluvat torin keskellä olevat kojut, joista saa öisinkin pikaruokia. Aukion laitamilla on mitä erilaisimpia baareja, joista osa on turistipaikkoja, toiset paikallisten opiskelijoiden suosiossa. Elävää musiikkia ja muitakin tapahtumia on säännöllisesti, ja jos haluaa saada hyvän kuvan tarjonnasta, kannattaa myös kaikki Plac Nowyn lähikadut kiertää. Jos aukiolla haluaa hifistellä, on yksi koko kaupunginosan hienoimpia drinkkipaikkoja La Scandale (Plac Nowy 9).

Plac Nowyn lisäksi Plac Wolnica [kartalla] on alueen toinen keskusaukio, mutta sen tuntumassa ei ole samanlaista määrää baareja tai muita illanviettopaikkoja. Yksi retrohenkinen ja monin tavoin erikoinenkin baari on aukion numerossa 9 oleva Szajba, jossa on hyvät cocktailit ja pienpanimo-oluet.

Kolmas merkittävä paikka on Szeroka [kartalla], ja tämä leveä katu täyttyy terasseista kesäkauden aikana. Se soveltuu parhaiten illalliselle ja drinkille, ja se on enemmänkin aikuiseen makuun kuin Plac Nowy.

My Guide Krakow listaa baareja.

Local Life kertoo kaupungin yöelämästä.

Seksuaaliset vähemmistöt: homot ja lesbot

Puola on siitä harvinainen entinen sosialistimaa, että siellä homous ei ole ikinä ollut rangaistavaa, mutta siltikään monin tavoin vapaamielinen Krakova ei ole mikään homojen ja lesbojen suosiota nauttiva paikka. Krakova on konservatiivinen kaupunki, jossa samaa sukupuolta olevien ei välttämättä kannata kävellä käsi kädessä tai olla julkisilla paikoilla liian vapaasti. Sinne voivat kuitenkin kaikki lähteä käymään, ja siellä on homoille ja lesboille suunnattuja illanviettopaikkoja.

Yksi hyvä illanviettopaikka on Lindo Café & Bar, joka on aivan vanhankaupungin pääpaikkojen vieressä.

Vanhaakaupunkia parempi paikka homoille ja lesboille on Kazimierz, jossa on useita alan ihmisille suunnattuja paikkoja. Yksi on kaupungin rajuin gay-klubi, Cocon Music Club [kartalla], joka on avoinna to–la ja joka sijaitsee lähellä Plac Wolnicaa.

Plac Wolnican numerossa 7 sijaitseva LaF on paras osoite lesboille, mutta se on avoinna vain pe ja la.

Cracow online esittelee kaupunkia homoille ja lesboille.

Teksti: Peter Forsberg
2018/03

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti