Booking.com
Kansallisstadion, Stadion Narodowy
Suuren luokan musiikkitapahtumia järjestetään kesäkaudella Kansallisstadionilla, joka sijaitsee Pragan kaupunginosassa, kohtalaisen lähellä Stadion Narodowy -metroasemaa.
Kuva: Peter Forsberg

Tapahtumat sekä kulttuuri- ja yöelämä

Tällä sivulla kerrotaan Varsovan kulttuurielämästä, erilaisista keikoista ja konsertista, elokuvista, urheilusta ja huomionarvoisimmista tapahtumista. Lisäksi luodaan katsaus kaupungin yöelämään.

Klassinen musiikki, baletti ja ooppera

Varsova on Frédéric Chopinin kotikaupunki, ja siellä on paljon kaikenlaisia konsertteja. Kulttuurielämä on vireää ympäri vuoden, ja konserttien lisäksi siihen kuuluu paljon myös baletti- ja oopperaesityksiä.

Filharmonia Narodowa (Jasna 5) [kartalla] on Varsovan ydinkeskustassa sijaitseva filharmoniaorkesterin kotisali. Siellä voi kuulla sinfoniaa, kamarimusiikin konsertteja ja klassisen musiikin ympärillä pyöriviä esityksiä lapsille. Konsertteja voi mennä kuuntelemaan syyskuun alkupuolelta kesäkuulle, ja aikataulut ovat selkeästi verkkosivuilla, joilta voi myös varata lippuja.

Varsovan upea oopperatalo eli Teatr Wielki (plac Teatralny 1) [kartalla] on Puolan kansallisooppera. Se sijaitsee lähellä vanhaakaupunkia ja Ratusz Arsenał -metroasemaa, ja siellä on balettia ja oopperaa talvikaudella, eli syyskuulta kesäkuulle.

Chopinin kotikaupungissa on tietenkin paljon kaikenlaista säveltäjään liittyvää, ja siellä on helppoa paitsi tutustua hänen vaiheisiinsa myös kuulla hänen musiikkiaan. Aivan ydinkeskustan parhailla paikoilla sijaitseva Chopin Salon (Smolna 14) [kartalla] on paikka, jonne voi mennä kuuntelemaan konsertteja joka ilta klo 19.30. Liput maksavat reilut 10 euroa, ja niitä voi tiedustella sähköpostitse ([email protected]). Kesäkaudella, toukokuun puolivälistä syyskuun loppuun, on Chopin-konsertteja Łazienkipuiston Chopin-patsaalla [kartalla], sunnuntaisin klo 12 ja 16. Lisää Chopinia voi kuulla elokuun jälkimmäisellä puoliskolla pidettävillä festivaaleilla.

Teatteriesitykset ja musikaalit

Kansallisoopperan vieressä oleva Kansallisteatteri eli Teatr Narodowy (plac Teatralny 3) [kartalla] on keskeisellä paikalla sijaitseva kulttuuripyhättö, jossa on esitetty korkeatasoista teatteria jo neljännesvuosituhannen ajan. Siellä voi nähdä lukuisia elokuvistakin tuttuja näyttelijöitä, liput moniin näytöksiin maksavat vain reilut 10 euroa ja siellä on kolme eri näyttämöä. Joissain elokuvissa on englanninkieliset tekstit, ja tästä kannattaa kysellä paikan päällä teatterista tai sitten voi tarkoin tutkia verkkosivuja.

Musikaaleja voi kielitaidotonkin seurata Teatr Muzyczny Romassa (Nowogrodzka 49) [kartalla]. Se sijaitsee hyvin lähellä päärautatieasemaa, ja siellä on eniten ohjelmaa lokakuun alusta kesän alkuun.

Jazz ja blues

Bluesia ja jatsia Varsovassa on kuultavissa usein. Niitä voi kuulla myös kesäisin, ja niin lippujen kuin juomienkin hinnat ovat kukkaroa miellyttäviä.

Keskeinen, päärautatieaseman vieressä sijaitseva Akwarium Jazzarium (Złota 59) on klubi, jolla on jatsia laidasta laitaan useita kertoja viikossa. Toinen keskeinen jazzklubi kaupungissa on Klub Tygmont (Mazowiecka 6/8) [kartalla] lähellä Ogród Saski -puistoaluetta. Lisää alan klubeja esittelee Varsovan turistisivusto.

Jatsia on tietenkin kaikkein paras kuunnella festivaaleilla, joita Varsovassa on muutama vuodessa. Paras jazz-tapahtuma on heinäkuussa pidettävä Warsaw Summer Jazz Days. Jazzfests-sivusto esittelee kaikki Puolan jazzfestivaalit, joita Varsovassa on toinenkin kesällä ja yksi myös joulukuussa.

Rock, ja pop

Varsovan baareissa ei ole paljon live-musiikkia, eikä siellä noin vain tule vastaan korkeatasoisia rock- tai pop-konsertteja. Yksi vaihtoehto kuitenkin on Rockonbar (Mazowiecka 14) [kartalla], mutta se on avoinna vain pe ja la klo 21 lähtien. Hyvin lähellä sitä eli myös ydinkeskustassa sijaitseva Club Rock (Zgoda 9) [kartalla] on paikka, jossa muulloin kuin maanantaisin on konsertteja tai ainakin soitetaan rokkia.

Suuren luokan musiikkitapahtumia järjestetään kesäkaudella Kansallisstadionilla [kartalla], joka sijaitsee Pragan kaupunginosassa, kohtalaisen lähellä Stadion Narodowy -metroasemaa. Niistä ja muista suuren luokan konserteista kertoo Concert With Me -sivusto, jolta voi myös ostaa lippuja.

Urheilu

Varsova ei ole suuri urheilukaupunki, mutta siellä on mahdollista seurata tasokkaita jalkapallo-otteluita. Näitä on joka vuosi Puolan omassa liigassa ja joskus Varsovassa nähdään myös Euroopan liigan otteluita, etenkin kesäkauden karsintoja.

Legia Warszawa - Wisla Krakow (CC License: Attribution 2.0 Generic)
Puolan ykkössarja on Ekstraklasa, jossa jokainen joukkue pelaa kaudessa 37 ottelua, heinäkuun lopulta touko- tai kesäkuulle. Legia Warszawa on sekä kaupungin että koko maan ykkösjoukkue.

Puolan ykkössarja on Ekstraklasa, jossa jokainen joukkue pelaa kaudessa 37 ottelua, heinäkuun lopulta touko- tai kesäkuulle, mutta talvitauko keskeyttää sarjan pariksi kuukaudeksi. Legia Warszawa on sekä kaupungin että koko maan ykkösjoukkue. Se pelaa Józef Piłsudski -stadionilla [kartalla], joka sijaitsee melko lähellä keskustaa. Stadionin yhteydessä on museo ja siellä tehdään myös opastettuja kierroksia.

Elokuvat

Puola on yksi maailman suuria elokuvamaita, ja sieltä on tullut lukuisia maailmankuuluja, vakavasti otettavia ohjaajia. Suomalaisille Puola on kaikin tavoin tuttu elokuvamaa, ja Varsova on erinomainen paikka katsella elokuvia. Puolassa teatterissa esitettävät elokuvat esitetään miltei poikkeuksetta tekstien kanssa alkukielisinä, mutta lastenelokuvat on yleensä dubattu puolaksi.

Varsovan kansainvälisesti arvostetuin elokuvateatteri on Kino Kultura (Krakowskie Przedmieście 21) [kartalla], ja pääosin siellä esitetään korkeatasoista eurooppalaista ja aasialaista elokuvaa. Se sijaitsee keskeisellä paikalla hyvin lähellä yliopistoa ja vanhaakaupunkia.

Kulttuuri- ja tiedepalatsin uumenissa oleva Kinoteka (plac Defilad) on Varsovan mukavimpia elokuvateattereita. Kino Lunassa (Marszałkowska 28) [kartalla] on ajoittain englanniksi tekstitettyjä elokuvia, kuten myös englanninkielisiä luentoja ja tapahtumia. Kino Luna sijaitsee aivan Politechnika -metroaseman naapurissa, ja siellä esitetään paljon ns. indie- ja art house -elokuvia.

Mainstream-henkisiä Hollywood- ja muita viihde-elokuvia voi lähteä katsomaan Złote Tarasy -ostoskeskuksen Multikino-elokuvateatteriin (Złota 59) [kartalla].

Lokakuussa pidetään vuotuiset Varsovan elokuvafestivaalit.

Varsovan tapahtumat

Varsovassa on paljon erilaisia tapahtumia, joista monet ovat kulttuuritapahtumia.

Merkittävimpiin kuuluvat kesä- ja heinäkuussa pidettävät Mozart-festivaalit, joiden aikana kuulee nimenomaan Mozartin oopperaa, monissa eri paikoissa, kuten Kuninkaanlinnassa.

Syyskuun lopulla pidetään Varsovan syysfestivaalit, ja niiden aikana kuullaan klassista musiikkia ja erityisen paljon puolalaisten säveltäjien musiikkia.

Kolmas merkittävä kulttuuritapahtuma on kevään Beethoven-festivaali. Se ajoittuu ainakin osin pääsiäisviikolle, joka ei välttämättä muuten ole parhaita vierailuaikoja, ja näin se pidetään eri vuosina vähän eri aikoina, maalis- tai huhtikuussa.

Warszawa.pl-sivustolla on Varsovan tapahtumakalenteri.

Ilta- ja yöelämä

Varsovassa on huokeiden hintojen ja suuren opiskelijaväestön elävöittämä yöelämä, josta on hyvä nauttia eri puolilla keskustaa ja Pragan kaupunginosassa. Varsovassa kaikki muuttuu nopeasti, monet paikat tulevat ja menevät ja sieltä löytyy joka kerta jotakin uutta, eikä vanhaan tietoon voi välttämättä luottaa.

Varsovan yöelämää (CC License: Attribution 2.0 Generic)
Varsovassa on huokeiden hintojen ja suuren opiskelijaväestön elävöittämä yöelämä, josta on hyvä nauttia eri puolilla keskustaa ja Pragan kaupunginosassa.

Vanhakaupunki on Varsovan seesteisin illanviettopaikka, mutta sen alueella on hyvä viettää iltaa joskaan varsinaista yöelämää siellä ei juuri ole. Sen pääaukiolla (rynek Starego Miasta) [kartalla] on mukava kesäisin istua iltaa, ja talvisin sen ravintoloiden ja kahviloiden hienot sisätilat ovat mieleenpainuvia paikkoja nauttia illoista.

Vanhaankaupunkiin johtava Krakowskie Przedmieście on hyvä katu sekin ja soveltuu niin nuorille kuin vähän varttuneemmillekin. Läheinen yliopisto tuo moniin paikkoihin täällä eloa, ja erilaisia baareja ja muita bailupaikkoja on yliopiston ympäristössä. Sen varrella ei ole varsinaisia baareja tai yökerhoja, mutta sillä on paljon kaikenlaista ravintoloista kahviloihin.

Samaa katua jatkava Nowy Świat on ehdottomasti paras katu löytää ravintola, kahvila tai baari. Valikoima on monipuolinen, ja sen varrella on nykyisin eri hintaisia ja -tyylisiä paikkoja, jotka sopivat kaikille. Kadun koko matkalla on vaikka mitä, ja erityisen hyvät apajat ympäri vuorokauden mennä edulliselle oluelle on lähellä Foksal-kadun kulmausta, kadun alkupäässä. Täällä esimerkiksi numerossa 19A on Pijalnia, sosialistiaikoja muisteleva, ympäri vuorokauden avoinna oleva baari, jossa on euron olut ja muutkin edulliset ruoat ja juomat. Sitä vastapäätä ja sen vieressä on pari samanlaista, kesäterassilla varustettua paikkaa, mutta todellinen yöelämän keskus löytyy Pijalniaa vastapäätä, numeron 26 sisäpihalta. Täällä on iltapäivästä lähtien melkoinen määrä erilaisia, pääosin nuorekkaita baareja ja yökerhoja, joista ison tuopin vahvaa (yleensä vähintään 5,5 %) olutta tarjotaan alle 2 eurolla per puoli litraa. Kesäisin baareilla on terassit, ja täältä löytyy myös erilaisia ruokapaikkoja vietnamilaisesta hampurilaisravintoloihin, sekä 24 tuntia avoinna oleva pieni kauppa. Paikka heräilee varsinaisesti henkiin iltapäivisin neljän aikoihin, ja monet paikat ovat täällä avoinna klo 02–04 asti. Sisäpihalla kannattaa kävellä ympäriinsä, ja kannattavaa on myös tutustua lähimaaston tarjontaan. Sisäpiha on nuorekas paikka, joka soveltuu parhaiten opiskelijoille ja ikinuorille, mutta sen ympäristössä on kaikenlaista mikä kiinnostaa myös varttuneempaa väkeä. Tällaisia paikkoja on juuri esimerkiksi Smolna -kadulla, jolta löytyy yökerho ja irkkupubi.

Nowy Światin lähellä oleva Mazowiecka on hyvä katu illanviettoon ja yöelämään, ja sen varrella on monen muun huvittelupaikan lisäksi baareja ja yökerhoja. Hyviä paikkoja istua iltaa ja syödäkin ovat ainakin Paparazzi numerossa 12, samassa osoitteessa oleva yökerhomainen, trendikäs Enklawa, jatsia livenä usein soittava Tygmont numerossa 6/8 ja vain pe–la avoinna oleva, elävää musiikkia soittava Rockon numerossa 14. Samasta numerosta löytyy myös glamourhenkinen yökerho Bank Club, ja kadun varrelta löytyy muitakin illanviettopaikkoja, joista osa on vain viikonloppuisin avoinna.

Ydinkeskustan lisäksi Pragan kaupunginosassa, joka sijaitsee joen toisella puolella, on baareja, klubeja ja kaikenlaista toimintaa öiseen aikaan. Pragaan pääsee muutamassa minuutissa metrolla, ja siellä mitä tahansa ajatellen paras asema jäädä pois on Dworzec Wileński. Metroaseman ympäristössä ei ole paljon yöelämää, mutta erilaisia menopaikkoja löytyy pienen kävelymatkan päästä. Eläväisimpiä paikkoja viettää iltaa ja nähdä kaikenlaista on Fabryka Trzciny (Otwocka 14) [kartalla], joka on entisessä marmeladitehtaassa ja jossa on kaikenlaista keikoista taidenäyttelyihin. Toinen vähän samantyylinen yöelämän keskus on W Oparach Absurdu (Ząbkowska 6) [kartalla], joka sijaitsee lähellä metroasemaa ja joka on viikonloppuisin avoinna klo 04 asti.

Warsaw Life -sivustolla on tarkempaa tietoa Varsovan illanviettopaikoista.

Seksuaaliset vähemmistöt – homot ja lesbot

Varsova ei ole hirvittävän vapaamielinen kaupunki, ja se on monen entisen sosialistisen maan kaupungin tavoin paikka, jossa ei samaa sukupuolta olevien välttämättä edes kannata kävellä käsi kädessä. Asioita mutkistaa vielä se, että Varsova on katolisen maan pääkaupunki, ja se on tämänkin takia monin tavoin konservatiivinen paikka. Varsova ei ole vielä edennyt sille asteelle, että siellä olisi lesbobaareja, mutta siellä on kattava valikoima baareja ja yökerhoja alan miehille.

Kaikesta huolimatta Varsovassa on kahviloita, baareja ja muita paikkoja, joissa lähinnä homot voivat olla rauhassa ja joista saa tietoa ja löytää seuraakin. Yksi keskeinen paikka alan ihmisille on Toro (Marszałkowska 72) [kartalla], josta löytyy sekä pubi että disko. Toinen keskeinen mutta vähän piilossa sisäpihalla oleva FanTOM (Bracka 20b) [kartalla] on todellinen gayclub, jossa on sauna ja johon pääsevät vain miehet.

Tietoa baareista ja yökerhoista, jotka soveltuvat lähinnä homoille, saa Local Life -sivuilta. Travel Gay Europe esittelee lähinnä homoille soveltuvia baareja.

Teksti: Peter Forsberg
Kuvat: Peter Forsberg, Maciej Baranowski /Flickr, netczuk /Flickr
Tarkistettu ja uudistettu: 2016/07

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti