Kreikka – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Ilmoitus
Syksy Kreetalla
Huhtikuun alkupuolelta lokakuun loppuun kaikki palvelut ovat toiminnassa ja säät ovat parhaimmillaan.

Matkat, lennot ja matkustaminen Kreetalle

Kreetalle pääsee Suomesta hyvin suoraan lentäen Helsingistä ja välilaskulla myös Turusta ja Tampereelta. Jos haluaa seikkailla, voi Kreetalle lentää muualta Kreikasta, ja ympäri vuoden mutta parhaiten kesäkauden aikana Kreetalle voi siirtyä lautalla. Kreetalla on kaksi varsinaista lentoasemaa, joista toinen on Hanian ja toinen Iraklionin lähellä, ja koska välimatkat saarella ovat pitkiä, kannattaa majapaikka varata mahdollisimman läheltä lentoasemaa, jotta ei joudu sitten matkustamaan pitkiä matkoja hotellille.

Kreetalle voi Suomesta matkustaa omatoimisesti, jolloin lennot ja hotelli varataan itse, tai sinne voi mennä järjestetylle matkalle, jolloin siellä yleensä ollaan viikko tai kaksi. Parhaat vuodenajat matkustaa Kreetalle ovat kevät ja syksy, mutta myös kesällä sinne on tavallista matkustaa kuumalle rantalomalle. Aika huhtikuun alkupuolelta lokakuun loppuun on yhteyksiltään paras ajankohta matkustaa Kreetalle, ja silloin myös kaikki palvelut ovat toiminnassa ja säät ovat parhaimmillaan.

Matkustaminen Suomesta lentäen Kreetalle

Vaikka monet matkustavat Kreetalle pakettimatkalle, on sinne mahdollista matkustaa omatoimisesti, jolloin matkasta voi tehdä huomattavasti monipuolisemman.

Kreetalla on paljon erilaisia kaupunkeja, joissa voi viettää öitään, ja kiertely Kreetalla tai laajemmin Kreikassa on loistava tapa tutustua maan elämänmenoon ja Kreetan lukuisiin ihmeisiin. Omatoimimatkalle voi lähteä myös vain yhteen paikkaan oleskelemaan, mutta tällöin kannattaa vertailla myös matkatoimistojen hintoja, jotka joissain tapauksissa voivat olla hyvin kilpailukykyisiä.

Omatoimisesti tehdyt matkat

Kreetalle omatoimisesti matkustava voi varata majapaikan mistä haluaa, sillä matkatoimistojen tarjonta on aina suppeaa ja usein keskimääräistä hintavampaa. Koska välikäsiä ei ole, ovat hinnat kohtuullisempia itse varauksensa tekevälle, ja jos Kreetaan haluaa tutustua kunnolla, voi siellä viettää yönsä eri paikoissa. Esimerkiksi Hanian ja Iraklionin välimatka on päiväretkeksi melko pitkä, ja on täysin mahdollista yöpyä molemmissa tai niiden liepeillä ja tutustua kunnolla molempien kaupunkien ympäristöjen monipuoliseen tarjontaan.

Suomesta on paras matkustaa suorilla lennoilla Kreetalle huhtikuulta lokakuun loppuun. Muina vuodenaikoina sinne voi päästä välilaskullisilla lennoilla, mutta huhtikuun alun ja lokakuun lopun välinen aika on kaikkein paras ajankohta matkustaa Kreetalle.

Vaikka suomeksi Kreetan suurin kaupunki tunnetaan nimellä Iraklion, on se monen lentoyhtiön ja varauspalvelun sivuilla “Heraklion” tai “Heraklio”. Hania tunnetaan sekä nimellä Hania että “Chania”, joka lausutaan “khania”.

Lennot Suomesta Kreetalle

Suora lentoaika Helsinki-Vantaan lentoasemalta Kreetalle on noin neljä tuntia. Suorien lentojen lisäksi tarjolla on välilaskullisia lentoja, ja sekä suorilla että välilaskullisilla lennoilla on mahdollista lentää joko saaren itäpuolella olevaan Heraklioniin tai länsipuolella olevaan Haniaan.

Norwegian lentää Helsingistä Haniaan mutta myös Heraklioniin. Haniaan on enemmän ja pidemmän aikaa lentoja, ja Heraklioniin pääsee vain keskikesän aikana. Hinnat alkavat vähän alle sadasta eurosta suuntaansa, mutta matkalaukusta pitää maksaa lisämaksu.

Finnair lentää Helsingistä sekä Haniaan että Heraklioniin suoria lentoja kesäkauden alkupuolelta aina lokakuun loppupuolelle. Hinnat ovat melko vakaita, ja edestakaiset lennot voi saada suurin piirtein 300 eurolla.

Ryanair lentää Helsingistä nykyään moneen paikkaan, ja sen koneilla voi Helsingistä lentää Kreetan Haniaan välilaskullisella lennolla. Esimerkiksi Milanon kautta voi lentää Haniaan, mutta muistakin paikoista kuten Lontoon Stanstedista voi helposti siirtyä Haniaan mutta myös Heraklioniin.

Toinen välilaskullinen lento Suomesta Kreetalle on Air Balticin kyydissä Iraklioniin (Heraklion), jolloin välilasku on Riiassa. Lento- ja lähtöaikoihin kannattaa kiinnittää erityistä huomiota, ja matkaan voi lähteä paitsi Helsingistä myös Tampereelta ja Turusta.

Lisää lentoja Suomesta Kreetalle:

Skyscanner voi löytää lisää lentoja Suomesta joko Haniaan tai Heraklioniin.

Omio on toinen sivusto, jolta voi tutkia lentoyhteyksiä Suomesta Kreetalle ja muuallekin Kreikkaan.

Lautta Ateenassa
Kreetalle kulkee lauttoja paitsi Ateenan satamakaupungista Pireuksesta myös kesällä muista paikoista.

Matkustaminen muualta Kreikasta Kreetalle

Kreetalle voi lentää muualta Kreikasta, ja sinne kulkee lauttoja paitsi Ateenan satamakaupungista Pireuksesta myös kesällä muista paikoista. Sekä lentoja että lauttoja on eniten huhtikuulta lokakuun loppuun, ja Välimeri voi olla jo lokakuun loppupuolella sen verran myrskyinen, että laivat myöhästelevät.

Lentäen muualta Kreikasta Kreetalle

Kreetalle on helppo lentää Ateenasta ja ainakin kesällä joistain muistakin Kreikan kaupungeista. Ateenasta lentoaika Kreetalle on vähän alle tunti.

Lentoyhtiötä, jotka lentävät Kreikan sisäisiä lentoja sekä Haniaan että Iraklioniin, ovat Aegean Air ja Olympic Air.

Sekä Skyscanner että Omio ovat hyviä apuvälineitä, jos etsii lentoja muualta Kreikasta Kreetalle.

Lautalla muualta Kreikasta Kreetalle

Kreetalle kuljetaan paljon lautalla etenkin Ateenan vieressä olevasta Pireuksesta, ja sinne on ajoittain mahdollista siirtyä myös muilta saarilta. Suosituinta on kulkea lautalla Pireuksesta Haniaan tai Iraklioniin yön yli. Kaikkein yleisintä on lähteä iltayhdeksän maissa lähtevillä lautoilla, jotka ovat perillä 8–10 tuntia myöhemmin. Lauttalippujen hinnat ovat takavuosista nousseet, ja nyt pelkkä meno ilman istumapaikkaa (omaa varattua tuolia) tai hyttiä maksaa vähän alle 50 euroa.

Akti Enoseos, Hania
Kreetan eri osiin ja kaupunkeihin voi lähteä pakettimatkalle, jolloin yleensä vietetään viikko tai kaksi jossakin yhdessä tietyssä paikassa.

Anek Lines ja Minoan Lines ovat pääasialliset laivayhtiöt, ja Minoan Linesilla on lauttoja ja katamaraaneja myös muualta Kreikasta Kreetalle.

Omio on hyvä apuväline niille, jotka haluavat tutkia lisää lautta- ja katamaraaniyhteyksiä.

Pakettimatkat

Kreetan eri osiin ja kaupunkeihin voi lähteä pakettimatkalle, jolloin yleensä vietetään viikko tai kaksi jossakin yhdessä tietyssä paikassa. Kreeta on laaja saari, jossa on erilaisia osia, joten matkaa kannattaa suunnitella hyvin. Eri ajankohdat voivat olla kalliimpia kuin toiset, sillä etenkin Suomen kesälomien aikaan lähtijöitä on normaalia enemmän. Toisaalta hotellin taso vaikuttaa matkan hintaan suuresti, ja valitsemalla kesälläkin vaatimattomamman hotellin voi matkan tehdä kohtuullisella hinnalla.

Aurinkomatkat järjestää matkoja Kreetalle useaan eri paikkaan, ja viikon matkan voi saada alkaen vähän alle 400 eurolla.

Apollomatkat järjestää matkoja eri puolille Kreetaa, ja alimmillaan viikoksi sinne voi lähteä vähän alle 500 eurolla.

Tjäreborg tekee sekin matkoja Kreetalle, ja edullisimmillaan viikon matka maksaa vähän yli 300 euroa.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2022/07

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti