Kreikka – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Zadarin valttikortteihin kuuluvat kielitaitoiset ja ystävälliset paikalliset, erinomaiset luomuruoat, vilkas ja kohtuuhintainen yöelämä ja muulloin kuin keskikesällä rauhallinen, lomailuun sopiva ilmapiiri, joka tuntuu puhdistavan niin sielun kuin ruumiinkin. Lue lisää Zadarista
koristekuva Montenegron suosituin lomapaikka on Budva. Budvan puitteet kuten lukuisat rannat, venetsialaistyylinen vanhakaupunki ja täydet lomailijoille suunnatut palvelut ovat suotuisia hyvälle rantalomalle.
Lue myös
koristekuvaViron kylpylät ovat äärimmäisen monipuolisia, ja niiden joukosta kuka tahansa voi löytää unelmiensa kylpylän. Eniten kylpylöitä on suurimmissa kaupungeissa, mutta kylpylähotelleja on myös pienillä paikkakunnilla ja kansallispuistoissa metsien keskellä. Lue lisää Viron kylpylöistä
Ilmoitus
Saapuminen (CC License: Attribution 2.0 Generic)
Iraklionista sijaitseva Kreetan kansainvälinen lentokenttä Nikos Kazantzakis on Kreikan toiseksi liikennöidyin kenttä, ja sinne lentävät myös useimmat lentoyhtiöt Suomesta.

Kreetan matkat, lennot ja saapuminen perille

Kreetalle pääsee Suomesta hyvin suoraan lentäen kesäkauden aikana, ja muina vuodenaikoina muualta Kreikasta ja etenkin Ateenasta ja Thessalonikista on paljon lentoja Kreetalle. Kreetalla on kaksi varsinaista lentoasemaa, toinen Hanian, toinen Iraklionin lähellä, ja siellä on myös kolmas lentoasema, jolle tulee lentoja lähinnä muualta Kreikasta, kesäisin joskus myös muista maista.

Kreetalle voi saapua myös muualta Kreikasta lautalla, mikä onnistuu parhaiten Ateenan Pireuksesta ympäri vuoden päivittäin yön yli kulkevilla lautoilla. Pireuksesta on kesäisin useita yhteyksiä päivässä, myös nopeita yhteyksiä. Kesäisin Kreetalle voi saapua myös Rethymnonin satamaan, jonne tulee lauttoja Santorinilta ja muualtakin. Kreetan muut satamat, jotka ovat toiminnassa ympäri vuoden, ovat lähellä Haniaa ja Iraklionin keskustassa.

Kreetalle voi matkustaa omatoimisesti, jolloin lennot ja hotelli varataan itse, tai sinne voi mennä järjestetylle matkalle, jolloin siellä yleensä ollaan viikko tai kaksi. Matkoja Kreetalle voi tehdä periaatteessa ympäri vuoden, mutta parhaiten loma onnistuu pääsiäisen ja lokakuun loppupuolen välisenä aikana, jolloin on eniten yhteyksiä ja jolloin kaikki majapaikat, ravintolat, kaupat ja nähtävyydet ovat avoinna. Muina vuodenaikoina säät voivat olla lämpimiä mutta lokakuussa alkavat myrskyt, joita on luvassa etenkin syksyn mittaan, ja merivesi pysyy viileänä aina huhtikuulle asti. Rannat eivät myöskään ole toiminnassa talvikaudella vaan vasta aikaisintaan huhtikuun puolivälissä mutta ne pysyvät avoimena useimpina vuosina aina lokakuun loppupuolelle asti. Parhaat kuukaudet matkustaa Kreetalle ovat touko-kesäkuu ja syys-lokakuu. Myös huhtikuu voi olla varsin hyvä kuukausi muuten kuin pääsiäisen aikaan, jolloin Kreeta on vilkas, kallis ja aukioloaikojen puolesta hankala paikka lomailla.

Jos haluaa vuokrata auton heti saapuessaan, on se mahdollista lentoasemilla, ja myös Iraklionissa, Haniassa ja Rethymnossa on autonvuokrauspisteitä lähellä satamia ja lentoasemilla. Haniassa auton voi parhaiten vuokrata keskustasta.

Takseilla on nykyään kiinteitä taksoja, joita on listattu melkoinen määrä taksiasemilla olevissa kylteissä. Matkat maksavat alimmillaan vähän alle 10 euroa, ja reilulla 200 eurolla pääsee saaren toiselta puolelta toiselle.

Saapuminen Kreetalle

Kreetalle saavutaan joko lentäen muualta Kreikasta tai Euroopasta tai sitten lautalla Ateenasta tai jostakin muualta, kuten Santorinilta. Lentäen paikalle saapuvat tulevat yleensä Iraklionin tai Hanian kentälle, sen mukaan kummalla puolella saarta aikoo lomansa viettää. Myös lautalla saavutaan Pireuksesta sekä Haniaan että Iraklioniin, eikä niin lentäen kuin lautallakaan saapuvilla ole odotettavissa ongelmia siirtymisessä kohti majapaikkaa. Jos haluaa siirtyä lentoasemalta tai satamasta kauas, toiselle paikkakunnalle suoraan, kannattaa taksien kanssa neuvotella hinnasta, joka Kreetalla minne tahansa on yleensä alle 200 euroa - esimerkiksi taksimatka Sitiasta Iraklioniin maksaa 170 euroa. Huomattavasti edullisempaa on matkustaa linja-autoilla, jotka lähtevät aina KTEL-nimisiltä asemilta. Linja-autoista vastaa KTEL, Kreikan virallinen bussiyhtiö.

On hyvä olla tietoinen siitä, että Kastelliin on jo pitkään kaavailtu uutta lentoasemaa, joka korvaisi hyvin ruuhkaisan ja epämiellyttävän Iraklionin lentoaseman. Vuoden 2015 piti alun perin olla avausvuosi, mutta näillä näkymin lentoasema valmistuu ja alkaa toimia vasta muutamaa vuotta aiottua myöhemmin.

Saapuminen lentäen

Lentoasemat sijaitsevat Iraklionissa, Haniassa ja Sitiassa. Yleisintä on laskeutua Suomesta lennettäessä Iraklionin tai Hanian lentoasemalle.

Iraklionin lentoasema

Kreetan suurin ja vilkkain kenttä on Nikos Kazantzakis -lentoasema [kartalla], jonne monet Suomesta Kreetaan tulevat lennot saapuvat. Täältä pääsee bussilla numero 1 Iraklionin keskustaan, ja bussiasema on pääteasema, jolta on hyvin lyhyt matka satamaan ja Iraklionin pääpaikoille. Bussista voi jäädä pois jo aiemmin sen mukaan missä majapaikka sijaitsee, ja useimmat omatoimisesti varatut majapaikat kertovat mikä on lentokenttäbussin lähin pysäkki. Iraklionin lentoaseman ja keskustan välin voi kulkea myös taksilla, ja yleinen taksa on 10 euroa suuntaansa.

Hanian lentoasema

Hanian lentoasema, jota englanniksi kutsutaan Chania Airport -nimellä, sijaitsee [kartalla] puolen tunnin bussimatkan päässä keskustasta. Matka maksaa pari euroa, ja aikataulun sekä kentältä Haniaan että päinvastoin voi nähdä verkkosivuilta. Taksimatka kentän ja keskustan välillä maksaa yleensä 15-20 euroa.

Sitian lentoasema

Muualta Kreikasta Kreetalle lentävät saattavat laskeutua Sitian lentoasemalle [kartalla], joka sijaitsee syrjäisellä paikalla saaren itäosissa, kohtalaisen lähellä Agios Nikolaoksen lomapaikkaa, joka onkin järkevin kohde tänne laskeutuville. Tänne saapuva on aivan Sitian vieressä, mutta muualle mielivien on turvauduttava taksiin, joka vie mihin tahansa Kreetan osaan ja jolla matkat maksavat muutamasta eurosta pariin sataan. Sitian lentoasemalta voi myös vuokrata auton käyttöönsä. Yksi vaihtoehto matkustaa Sitian lentoasemalta minne tahansa on kielitaitoinen Sitia Taxi.

Lautta
Jos saapuu Pireuksesta tai muualta lautalla Kreetalle, saapuu yleensä Hanian tai Iraklionin satamaan.

Saapuminen lautalla

Jos saapuu Pireuksesta tai muualta lautalla Kreetalle, saapuu yleensä Hanian tai Iraklionin satamaan. Jos haluaa oleskella saaren itäosissa, on Iraklionin satama parempi paikka saapua, ja jos länsiosissa, on Hanian satama paras paikka rantautua saarelle.

Iraklionin satama

Iraklionin satama [kartalla] sijaitsee lähellä keskustaa ja linja-autoasemaa [kartalla]. Sieltä kulkee bussi numero 20 muualle kaupunkiin, mutta kävelymatkaa on melko vähän keskustaan ja etenkin linja-autoasemalle. Taksikyyti on paras ratkaisu niille, joilla on paljon tavaraa, ja satamasta pääsee taksilla alle 10 eurolla miltei mihin tahansa Iraklionin osaan ja myös muualle saarelle. Linja-autoasemalta lähtee busseja pitkin päivää yleensä tunnin välein kohti Rethymnonia ja Haniaa ja harvemmin myös Iraklionin itäpuolella oleviin paikkoihin.

Jos saapuu Iraklioniin ja mielii jatkaa sieltä omatoimisesti muuten kuin taksilla, on hyvä olla tietoinen siitä, että sataman lähellä olevalta bussiasemalta lähtee busseja Hanian ja Rethymnonin suuntaan mutta siellä on myös KTEL B -asema [kartalla], jolta lähtee linja-autoja lähinnä saaren eteläosiin.

Hanian satama

Hanian satama sijaitsee jonkin matkan päässä Soudassa [kartalla], jonka kautta Haniaan Iraklionin ja Rethymnonin suunnasta tulevat bussit koukkaavat. Satamaan saavuttuaan sieltä pääsee bussilla helposti Haniaan, menijöitä on runsaasti eikä tarvitse kuin seurata joukkoa. Bussi numero 13 kulkee Hanian keskustaan. Matka maksaa kaksi euroa ja kestää parisenkymmentä minuuttia.

Satamaan pääsee Hanian kaupungista Pl. 1866 -aukiolta, jonka Inka-valintamyymälän edessä [kartalla] eräänlainen bussipysäkki sijaitsee. Satamaan matka maksaa kaksi euroa jos lipun ostaa kuljettajalta. Matkatavaroista ei tule lisämaksua ja matka kestää noin 20 minuuttia.

Rethymnonin satama

Rethymnonin satama [kartalla] sijaitsee aivan kaupungin sydämessä, venetsialaisen sataman vieressä. Tästä on jonkin verran matkaa linja-autoasemalle [kartalla], niin että sinne tavaroiden kanssa matkalla olevien on ehkä paras ottaa taksi. Rethymnoniin tulee lauttoja kesäisin lähinnä Santorinilta mutta myös muualta Kreikasta, ja se on Iraklionin ohella erittäin kätevä satama sijaintinsa takia.

Kreetan-matkat

Kreetalle voi matkustaa omatoimisesti, jolloin lennot ja majapaikka varataan itse, tai sitten voi osallistua järjestetylle matkalle, jolloin matkatoimisto varaa lennot ja hotellin lisämaksua vastaan. Omatoimisesti saarelle voi matkustaa ympäri vuoden, mutta pakettimatkoja sinne tehdään vain pääsiäisen ja lokakuun lopun välillä.

Monet lentoyhtiöt kuten Norwegian ja halpalentoyhtiöt lentävät Kreetalle vain kesäkauden aikana huhtikuusta alkaen, mutta Kreikan omat lentoyhtiöt, joista suurin ja paras on Air Aegean, lentävät Kreetalle ympäri vuoden. Omatoimimatkustajan on aina mahdollista lentää ensin Ateenaan ja tulla sieltä lautalla tai lentäen Kreetalle. Lauttamatkustamista Kreikassa voi vain suositella, sillä se on paikallinen instituutio, jonka kokeminen on elämys sinänsä.

Omatoimisesti tehdyt matkat

Kreetalle on hyvä matkustaa omatoimisesti, jolloin matka on joustava, se voi kestää normaalia kauemmin ja siihen on helppo yhdistää joko useita paikkoja Kreetalla tai sitten lomailua esimerkiksi Ateenassa tai muilla Kreikan saarilla. Omatoimisesti matkaan aikovan on hyvä ensin katsella vähän majapaikkoja: minkälaisia on haluttuna ajankohtana vapaana ja minkälaista hintatasoa on luvassa. Samalla on hyvä tutkia lentoja, niin että onnistuu saamaan molemmat mieleiseksi ajaksi ja mieleisellä hinnalla.

Kesäkauden aikana Kreetalle mielivän on hyvä varata lentonsa hyvissä ajoin etukäteen, ja jos haluaa yöpyä hinta-laatusuhteeltaan parhaissa majapaikoissa, niin sellainen on hyvä kesällä varata useita viikkoja etukäteen. Suurissa ja kalliissa hotelleissa on yleensä tilaa lyhyelläkin varoajalla, mutta on hyvä pitää mielessä, että monet suuret hotellit etenkin suurten kaupunkien ulkopuolella ovat vain pakettimatkalaisten käytössä.

Akti Enoseos, Hania
Eniten pakettimatkoja tehdään saaren pohjoispuolen kohteisiin ja varsinkin Hanian lähettyville, mutta myös Kreetan eteläpuolella on muutama suosittu kohde.

Kotimainen Finnair tekee Helsingistä Haniaan suoria lentoja huhtikuun loppupuolelta lokakuun loppuun. Niitä voi etukäteen tilattuna saada varsin edullisesti, edestakaisen lennon reilulla 200 eurolla. Tutkimusten mukaan lentojen hinnat ovat useimmilla lentoyhtiöillä parhaimmillaan noin neljä kuukautta ennen matkan alkamista, lukuun ottamatta erikoistarjouksia, äkkilähtöjä ja halpalentoyhtiöitä, joista valtaosalla parhaat hinnat ovat 1-2 viikkoa ennen matkan alkua.

Kreetalle voi lentää kesäkauden aikana suoraan Helsingistä Haniaan myös Norwegianin koneilla, ja yhtiö tekee myös välilaskullisia lentoja Iraklioniin, Tukholman kautta. Lento Helsingistä Haniaan kestää nelisen tuntia, ja alimmillaan lipun saa alle 100 eurolla suuntaansa. Lentoja on vähintään kerran viikossa mutta keskikesällä niitä voi olla useita joka viikko.

Pakettimatkat

Kreetan-matkat kuuluvat useimpien matkatoimistoiden valikoimaan, ja lentoja on Helsingin lisäksi myös monista muista Suomen kaupungeista. Valmismatkakohteita on Kreetalla lukuisia, eniten matkoja tehdään saaren pohjoispuolen kohteisiin ja varsinkin Hanian lähettyville, mutta myös Kreetan eteläpuolella on muutama suosittu kohde.

Monet matkatoimistot järjestävät matkoja eri puolille Kreetaa ja myös monenlaisia retkiä Kreetan nähtävyyksille ja muihin kohteisiin lisähinnasta. Matkoja on helppo löytää, mutta jos haluaa ehdottomasti tiettyyn kaupunkiin tai lomakohteeseen, niin matka kannattaa varata hyvissä ajoin etukäteen. Matkoja järjestetään kesäkaudella huhtikuusta lokakuulle. Kalleimmillaan matkat ovat huippusesongin aikaan heinäkuussa ja elokuun alussa, ja myös pääsiäinen ja lokakuun lomaviikot ovat muita kalliimpia aikoja matkustaa Kreetalle. Viikon matka Kreetalle maksaa ajankohdan mukaan noin 400-1 100 euroa, ja suhteessa kahden viikon matka tulee edullisemmaksi.

Aurinkomatkat tekee matkoja lähes kaikille Kreetan perinteisille lomapaikoille, ja viikon matkat maksavat 400-900 euroa.

Myös Lomamatkat tekee matkoja Kreetalle, esimerkiksi Rethymnoniin. Finnmatkat tekee sekin matkoja eri puolille Kreetaa, ja viikon matkan voi saada alimmillaan noin 400 eurolla.

Jos haluaa viettää lomansa muualla kuin Haniassa tai muissa kaikkein suosituimmissa Kreetan kohteissa, on hyvä tutustua useiden matkatoimistojen tarjontaan, sillä niiden tarjonta ja hinnatkin poikkeavat toisistaan melkoisesti.

Teksti: Peter Forsberg, Anniina Simula
Kuvat: Oscar Alexander /Flickr, Peter Forsberg
Tarkistettu ja uudistettu: 2015/12

Tilaa uutiskirjeemme

Lue ensimmäisten joukossa uusista oppaista, artikkeleista ja muista Pienen matkaoppaan kuulumisista.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti