Kreikka – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Ilmoitus
Kreetalle saapuvia matkustajia Iraklionin lentoasemalla
Kreetan suurin ja vilkkain lentoasema on Nikos Kazantzakis (HER). Se sijaitsee 20 minuutin matkan päässä Iraklionin keskustasta.

Saapuminen Kreetalle ja siirtyminen lentoasemilta ja satamista muualle saarelle

Suomesta Kreetalle matkustava saapuu sinne yleensä lentäen Hanian lentoasemalle, mutta myös Iraklionin (Heraklion) lentoasemalle saapuu Suomesta jonkin verran lentoja. Kreetalle voi lentää myös välilaskullisella lennolla, jolloin on helpompi valita majapaikan lähin lentoasema. Saarella on myös kolmas lentoasema sen itäpuolella, jolle etenkin muualta Kreikasta saapuvat lennot voivat laskeutua.

Kreetalle saavutaan paljon lautalla ja myös nopeammilla aluksilla Pireuksesta ja joskus myös muualta Kreikasta. Satamia on kolme, ja niistä kaksi on lähellä Haniaa ja kolmas Iraklionin kaupungin keskustassa.

Siirtyminen Kreetan lentoasemilta muualle saarelle

Lentoasemat sijaitsevat Iraklionissa, Haniassa ja Sitiassa. Yleisintä on laskeutua Suomesta lennettäessä Hanian lentoasemalle, mutta myös Iraklionin (Heraklion) lentoasemalle saapuu Suomesta ja muualtakin koneita.

Iraklionin lentoasema

Kreetan suurin ja vilkkain lentoasema on Nikos Kazantzakis [kartalla] (HER). Se sijaitsee 20 minuutin matkan päässä Iraklionin keskustasta, ja lentoasemalta voi niin halutessaan siirtyä muualle saarelle kulkemalla ensin bussiasemalle ja siirtymällä sieltä toisella bussilla muualle saarelle. Linja-autolla lentoasemalta matkustaminen on kuitenkin hankalaa, sillä lentoasemalla ei ole bussiasemaa ja sieltä joutuu menemään tienposkeen bussia odottelemaan. Bussimatkaa varten on hyvä olla mukana pientä rahaa, ja lipun voi ostaa kuskilla käteisellä.

Linja-autot kuljettavat edullisesti ja nopeasti Iraklionin ytimeen. Bussit kulkevat aamukuuden ja iltayhdentoista välisenä aikana 10 minuutin välein. Iraklioniin kulkevat siniset bussit ja vihreät bussit kulkevat Iraklionista Kreetan muille paikkakunnille. Iraklion KTEL-bussiasema [kartalla], jolle bussit kulkevat ja jolta voi lähteä kohti muita paikkakuntia, sijaitsee keskellä kaupunkia.

Bussilla matkustaminen on sen verran hankalaa, että monet turvautuvat taksiin. Noin viiden kilometrin matka keskustaan kestää parikymmentä minuuttia ja maksaa kiinteät 16 euroa. Jos haluaa matkustaa muualle kuin keskustaan tai muualle saarelle, tulee jokaisesta kilometristä reilu euro lisää. Kaikkein paras on lentoaseman verkkosivuilta tilata taksi etukäteen, ja myös reittiin on hyvä itsekseen vähän tutustua etukäteen, jotta kuski ei vie kalliimpaa maisemareittiä pitkin.

Lentoasemalla ovat suurten autovuokraamoiden pisteet, ja lentoaseman sivuilta voi varata etukäteen auton käyttöönsä.

Hanian lentoasema

Hanian lentoasema (CHQ) eli Chania Airport [kartalla] on lentoasema, jolta Suomesta Kreetalle lentävä yleensä itsensä löytää. Sieltä on puolen tunnin matka joko bussilla tai taksilla Hanian ytimeen ja sieltä voi helposti siirtyä muualle Kreetalle, etenkin Hanian puoleiselle saaren länsipuolelle. Monet majapaikat ja matkatoimistot tarjoavat kyytejä lentoasemalta muualle saarelle, mutta yleensä ne tulevat kalliimmiksi kuin taksimatkat.

Hanian lentoasema
Hanian lentoasemalta on puolen tunnin matka joko bussilla tai taksilla Hanian ytimeen.

Linja-auto kulkee lentoasemalta noin puolessa tunnissa Hanian keskustan KTEL-bussiasemalle [kartalla]. Lippu ostetaan kuskilta käteisellä, ja yksi lippu maksaa 2,5 euroa. Lentoasemalta voi suoraan siirtyä myös joihinkin muihin paikkoihin, jotka on listattu hintoineen lentoaseman sivulla.

Taksi vie Hanian ytimeen alle puolessa tunnissa, mutta bussin tavoin taksit voivat juuttua kaupungin käsittämättömiin ruuhkiin. Lentoasemalta voi siirtyä paitsi Haniaan 25 eurolla myös muualle saarelle, kuten Rethymnoniin 80 minuutissa ja noin sadalla eurolla. Taksi kannattaa varata verkkosivuilta etukäteen, sillä kesäkauden aikana on usein paljon matkustajia.

Hanian lentoasemalta voi vuokrata auton. Vuokra-autojen hintoihin ja muuhun tärkeään voi tutustua lentoaseman sivuilta, ja sellaisen voi varata etukäteen.

Sitian lentoasema

Muualta Kreikasta Kreetalle lentävät saattavat laskeutua Sitian lentoasemalle [kartalla] (JSH), joka sijaitsee alle 5 kilometrin päässä Sitian kaupungista. Kaupunki on saaren itäosissa ja kohtalaisen lähellä Agios Nikolaoksen kaupunkia, joka onkin järkevin kohde tänne laskeutuville.

Taksi on paras kyyti lentoasemalta minne sitten haluaakin mennä. Taksin voi tilata etukäteen Sitia Taxista.

Toinen mahdollisuus on vuokrata auto, ja sellaisen voi varata etukäteen verkkosivuilta.

Siirtyminen Kreetan satamista muualle saarelle

Jos saapuu Pireuksesta tai muualta lautalla Kreetalle, saapuu yleensä Hanian tai Iraklionin satamaan. Jos haluaa oleskella saaren itäosissa, on Iraklionin satama parempi paikka saapua, ja jos länsiosissa, on Hanian satama paras paikka rantautua saarelle. Saarella on myös kolmas satama, reilun tunnin matkan päässä Haniasta olevassa Rethymnonissa sijaitseva satama, jonne saapuu jonkin verran aluksia.

Bussi
Jos haluaa heti Iraklionista muihin kaupunkeihin, kulkevat bussit linja-autoasemalta saaren moneen osaan.

Iraklionin satama

Iraklionin satama [kartalla] eli Heraklion Port sijaitsee lähellä keskustaa ja linja-autoasemaa. Sataman tuntumassa olevalta bussiasemalta voi siirtyä moneen eri paikkaan, ja myös takseja niin satamassa kuin linja-autoasemankin tuntumassa on tarjolla. Verkkosivuilla on kartta, jossa näytetään eri asemat ja muut paikat, niin että siirtyminen on helppoa.

Satamasta voi kävellä linja-autoasemalle, ja sieltä voi siirtyä kaupungin busseilla noin 12 kilometrin säteelle kaupungin keskustasta.

Jos haluaa heti Iraklionista muihin kaupunkeihin, kulkevat bussit asemalta saaren moneen osaan.

Jos mielii taksilla jonnekin, Heraklion Taxi vie sekä muualle kaupunkiin että muualle saarelle. Verkkosivuilla on kiinteät hinnat, ja taksin voi tilata etukäteen.

Hanian satama

Hanian lähin satama sijaitsee reilun 6 kilometrin matkan päässä Soudassa [kartalla], jonka kautta Haniaan Iraklionin ja Rethymnonin suunnasta tulevat bussit koukkaavat. Satamaan saavuttuaan sieltä pääsee bussilla helposti Haniaan, menijöitä on runsaasti eikä tarvitse kuin seurata joukkoa. Automaatista voi ostaa lipun alle kahdella eurolla, ja lipun saa myös kuskilta parilla eurolla. Busseja lähtee aamukuuden jälkeen yleensä 20 minuutin välein. Hanian bussiasemalta pääsee bussilla hyvin eri puolille etenkin läntistä Kreetaa.

Satamaan pääsee Hanian kaupungista Pl. 1866 -aukiolta, jonka Inka-valintamyymälän edessä [kartalla] eräänlainen bussipysäkki sijaitsee. Satamaan matka maksaa kaksi euroa jos lipun ostaa kuljettajalta. Matkatavaroista ei tule lisämaksua ja matka kestää noin 20 minuuttia.

Jos satamasta mielii taksilla Haniaan tai jonnekin muualle Kreetalle, voi sellaisen tilata etukäteen.

Rethymnonin satama

Rethymnonin satama [kartalla] sijaitsee aivan kaupungin sydämessä, venetsialaisen sataman vieressä. Tästä on jonkin verran matkaa linja-autoasemalle [kartalla], niin että sinne tavaroiden kanssa matkalla olevien on ehkä paras ottaa taksi. Jos Rethymnonista haluaa heti siirtyä jonnekin lähistölle tai Rethmynonin kaupunkiin taksilla, voi sellaisen varata etukäteen verkkosivuilta.

Rethymnoniin tulee lauttoja kesäisin lähinnä Santorinilta mutta myös muualta Kreikasta, mutta sinne saapuminen on normaalille suomalaiselle matkustajalle melko harvinaista.

Teksti: Peter Forsberg
Kuvat: Peter Forsberg, Oliver Foerstner
2022/07

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti