Kanaria – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Ilmoitus
Lapsiperhe Playa Dorada -rannalla, Playa Blanca
Playa Blanca on erityisen hyvä rantapaikka perheille, mutta myös Puerto del Carmenin monien eri osien joukossa on lapsiperheille mieluisia paikkoja.

Lapsiperheen kanssa Lanzarotella

Lanzarote on erinomainen lomakohde lapsiperheille, sillä siellä on ihanteelliset ilmat ja puhdasta eikä kovin vilkasta. Ilmasto on saarella niin hyvä, että siellä on kesät talvet samantyyliset ilmat: kesällä ei ole kovia helteitä eikä keskitalvellakaan alle 12 asteen yölämpötiloja tiedossa. Saari on auringonpalvojan paratiisi, jolla on kymmeniä upeita hiekkarantoja, ja siellä on helppo harrastaa kaikenlaista uimisesta pyöräilyyn ja muihin lajeihin.

Parhaat alueet lapsiperheille

Perheet viihtyvät hyvin rantapaikoissa viikon tai kaksi, ja monet rantalomapaikat ovat pääkaupunki Arrecifen etelä- ja pohjoispuolella. Poikkeuksen muodostaa Playa Blanca, mistä on reilun tunnin matka pääkaupunkiin mutta mistä sitten pääsee puolessa tunnissa vierailemaan Fuerteventuralla.

Kaikilla rantalomapaikoilla, joihin kuuluvat myös Costa Teguise ja Puerto del Carmen, on hyvät rannat ja mukavat rantapromenadit. Niillä on myös hyvät shoppailukadut, joiden varrella on myös hyvin ravintoloita. Playa Blanca on erityisen hyvä rantapaikka perheille, mutta myös Puerto del Carmenin monien eri osien joukossa on lapsiperheille mieluisia paikkoja ja Costa Teguisekin on vesipuistoineen erityisen hyvä matkakohde perheille.

Costa Teguisessa ja muillakin lomapaikoilla on hyvät palvelut, ihanteelliset ilmat ja kohtuulliset hinnat, mutta nähtävyyksiä niissä ei juuri ole. Niitä varten on hyvä lähteä sisämaahan tai Arrecifeen, pääkaupunkiin, jonne on useilta rantapaikoilta hyvin lyhyt matka. Arrecife on reilun 50 000 asukkaan kaupunki, jossa ei ole lainkaan vilkasta eikä edes paljon turisteja muulloin kuin lauantaisin. Siellä on mukava kävellä rantakatua pitkin ja tutustua sen nähtävyyksiin, käydä kaupoissa ja syödä hyvin. Sisämaassa on mukavia kyliä ja kaupunkeja, joissa on rauhallista tunnelmaa, ja hyviä vierailupaikkoja siellä ovat esimerkiksi Yaiza, Teguise ja San Bartolomé.

Liikkuminen

Arrecifessä ja rantalomakohteissa on hyvä liikkua kävellen paikasta toiseen. Arrecifessä on kaupunkijuna, joka vie pitkin rantakatua. Sen kyydistä näkee nähtävyyksiä, ja se on hyvä kyyti perheille. Kaupunkia kiertävä bussi kulkee harvakseltaan, yleensä kerran tunnissa, ja kulkee pitkin rantabulevardia. Taksilla voi tietenkin hurauttaa Arrecifen linja-autoasemalta nopeasti minnepäin kaupunkia tahansa, eikä matka bussipysäkiltä pääkävelykadulle maksa kuin viitisen euroa korkeintaan. Taksilla perheet ja porukat (2-4 henkeä) voivat siirtyä myös paikkakunnalta toiselle, ja taksitolppien yhteydessä on tietoa siitä, minkä verran matkat maksavat ja kuinka monta kilometriä matkaa minnekin tulee.

Linja-autot liikkuvat paikkakunnalta toiselle hyvin nekin, huomattavasti paremmin viikolla kuin viikonloppuna. Liput ostetaan kuljettajalta, ja edullisia matkoja varten on hyvä olla pientä rahaa mukana. Parhaiten linja-autot liikkuvat pääkaupungin ja rantapaikkojen välillä, ja varsin hyvin ne menevät myös Yaizaan ja Teguiseen.

Arrecifessä voi vuokrata auton, pyörän, skootterin tai muun menopelin. Liikennettä siellä on vähän niin keskustoissa kuin muuallakin saarella, joten erilaisilla menopeleillä on siellä helppo liikkua. Myös patikointi on suosittua, ja saarella on hyvä kävellä niin lyhyitä kuin pitkiäkin matkoja jalkapelillä.

Ruokailu

Lanzarotella on hyvät ruoat, ja bravuureihin kuuluvat merenelävät, mutta siellä on tarjolla myös muualta maailmasta tulevia ruokia, jotka maistuvat lapsille erittäin hyvin.

Rantapaikoilla on paljon pikaruokapisteitä, pitsa- ja kebabpaikkoja, italialaisia ravintoloita, joista saa lapsille maistuvia pastoja pitsoja, aasialaisia ruokia, kuten intialaisia ja kiinalaisia, ja tietenkin espanjalaisia ruokia, joista tyypillisimpiä ovat paikalliset ruoat. Kalaruoat, salaatit, joissa yleensä on mukana tonnikalaa tai muuta kalaa, ja erilaiset muhennokset, kuten kalamuhennos ja lammasmuhennos, ovat varsin yleisiä sen ravintoloissa. Tortilla eli espanjalainen munakas on hyvä aamiainen ja mikä muu tahansa ateria. Sekä sitä että muita on saatavina kaikkialta bodadillo-sämpylöiden välissä, mikä on erityisen hyvä aamiainen tai välipala.

Rantapaikoilla on hyvin ravintoloita rantapromenadien varrella, ja Arrecifessä ravintoloita on hyvin paitsi rantakadulla myös Charco de San Ginés -laguunin ympäristössä. Arrecifessä on hyvä syödä lounaaksi "menu del dia" eli kolmen lajin lounasateria, johon 7-10 eurolla kuuluu mukaan kaksi pääruokaa, jälkiruoka ja ruokajuoma ja joka miltei aina muodostuu tyypillisistä paikallisista ruoista ja juomista.

Shoppailu

Lanzarotella on hyviä shoppailupaikkoja, kuten sen rantalomakohteet ja Arrecife, ja hintataso siellä on melkoisesti alhaisempi kuin kotimaassa. Rantapaikoilla rantakadut ovat parhaita paikkoja tehdä ostoksia, ja Playa Blancassa myös Calle Limones -kävelykatu ja Marina Rubicon -satama ovat hyviä ostospaikkoja.

Calle Limones, Playa Blanca
Rantapaikoilla rantakadut ovat parhaita paikkoja tehdä ostoksia, ja Playa Blancassa myös Calle Limones -kävelykatu (kuvassa).

Kaikkialla saarella on markkinoita, joita on parhaiten Arrecifessä mutta myös muualla. Playa Blancan Marina Rubiconissa on markkinat, ja Teguisen sunnuntaimarkkinat ovat sen verran suositut ja kliseenomaiset, että kaikki eivät siellä sunnuntaisin viihdy. Arrecifen ma-la klo 8-14 avoinna oleva Le Recova -markkinapaikka on ehdoton vierailupaikka lähellä Calle León y Castillo -kävelykatua, joka on kaupungin pääostoskatu. Sen vieressä olevalla Plaza de Las Palmas -aukiolla on lauantaisin markkinat, joilta saa paikallisia elintarvikkeita.

Arrecifessä Calle León y Castillo -kadun varrella on suuri HiperDino-ruokakauppa, joka on avoinna ma-la, mutta rantapaikoilla on paremmat ruokakaupat, jotka ovat aina myös sunnuntaisin avoinna. Saarella on melkoisesti ostoskeskuksia, parhaiten rantalomapaikkojen yhteydessä. Ne ovat joka päivä avoinna, ja niiden yhteydessä on aina suuri ruokakauppa.

Parhaat matkustusajat

Lanzarote on hyvä ympärivuotinen lomakohde, jonne valtaosa suomalaisista matkustaa marraskuun ja maaliskuun välisenä aikana. Lanzaroten ilmasto on kuitenkin sellainen, että sinne voi lähteä nauttimaan takuuvarmasta auringosta ja lämmöstä milloin tahansa, eikä mitään huonoa aikaa matkustaa saarelle olekaan.

Aika, jota on hyvä vältellä, on heinä-elokuu, sillä tällöin lomailevat espanjalaiset nostavat hintoja ja tukkivat paikkoja. Edullisimpia aikoja matkustaa Lanzarotelle ovat syys-marraskuu ja huhti-kesäkuu, jolloin sinne tehdään vähän pakettimatkoja mutta jolloin esimerkiksi Ryanair lentää sinne Britanniasta ja Keski-Euroopasta päivittäin. Paras aika lentää Suomesta Kanarialle on marraskuun alusta maaliskuun loppuun, jolloin esimerkiksi Norwegian lentää Helsingistä Kanarialle usean kerran viikossa.

Kalleimpia aikoja matkustaa Lanzarotelle ovat koulujen loma-ajat. Joululoma aina loppiaiseen, helmikuun hiihtolomaviikot ja pääsiäinen ovat tyypillisesti kalliita ja kiireisiä matkustusaikoja. Lokakuun lomaviikot eivät välttämättä ole vielä kovin kiireisiä, ja tämä voi olla hyvä aika matkustaa nauttimaan takuuvarmasta lämmöstä ja auringosta.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2014/04

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti