Kanaria – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Ilmoitus
el Pueblo Marinero, Costa Teguise
Vain reilun kymmenen kilometrin päässä Arrecifestä eikä kovin paljon kauempana Arrecifen vieressä olevilta rantapaikoilta sijaitseva Teguise on turistien keskuudessa sisämaan kaupungeista suosituimpia vierailupaikkoja.

Nähtävyyksiä Lanzaroten lähistöllä

Lanzarotella on paljon kaikenlaista nähtävää ja koettavaa niin rannikolla kuin sisämaassakin, ja siellä on hyvä tehdä retkiä. Välimatkat saarella ovat lyhyitä, ja lisäksi sen pohjoiskärjestä pääsee nopeasti Graciosan saarelle, eteläkärjestä Fuerteventuralle.

Bussilla pääsee hyvin kaupungista toiseen ja liikkumaan etenkin pääkaupungin, rantalomapaikkojen ja näiden välillä olevien sisämaan kaupunkien välillä, ja esimerkiksi Yaizaan ja Teguiseen pääsee hyvin bussilla. Linja-autot liikkuvat paremmin viikolla kuin viikonloppuisin, ja niillä pääsee myös joillekin rannikon muille paikoille kuin turistien kansoittamiin lomakohteisiin.

Taksi on pariskunnille ja alle 5 hengen porukoille hyvä tapa siirtyä kaupungista toiseen, ja jokaisen taksitolpan yhteydessä on esitelty kiinteitä hintoja. Lanzarotella on myös hyvä pyöräillä, patikoida, ajaa skootterilla tai mennä paikasta toiseen vuokra-autolla. Turisti-infot, joita on jokaisessa lomapaikassa keskeisellä paikalla, antavat siellä tietoa menopelien vuokraamisesta ja paikasta toiseen kulkemisesta.

Teguise

Vain reilun kymmenen kilometrin päässä Arrecifestä eikä kovin paljon kauempana Arrecifen vieressä olevilta rantapaikoilta sijaitseva Teguise on reilun 15 000 asukkaan kaupunki sisämaassa. Se on turistien keskuudessa sisämaan kaupungeista suosituimpia vierailupaikkoja, ja jos haluaa vältellä vierailua siellä kaikkein vilkkaimpina aikoina, on sunnuntain toripäivä aika, jolloin sinne ei kannata mennä.

Teguise oli Lanzaroten pääkaupunki vuoteen 1852. Sen menneisyys on verinen ja täynnä merirosvojen hyökkäyksiä, jopa siinä määrin, että yksi sen kaduista on nimetty Calle de la Sangre -nimellä (Verikatu). Teguise on nykyisin muulloin kuin sunnuntaisin leppoisa paikka, jonka autottomilla kujilla on mukava kävellä ja katsella kauniita rakennuksia. Niihin kuuluvat esimerkiksi Convento del Miraflores -luostari ja Palacio de Herrera y Rojas -palatsi.

Kaupungin vetonauloihin kuuluu Museo de la Piratería (Castillo de Santa Barbara), joka on merirosvoudesta kertova, perheiden suosiossa oleva museo. Toinen suosittu vierailupaikka on Palacio Spínola (Plaza de la Constitución), jonka suojissa on timplekitaraa esittelevä museo. Sunnuntait ovat vilkkaita päiviä vierailla Teguisessa, mutta sitäkin kiireisempi päivä on 16. heinäkuuta, jolloin juhlitaan kaupungin suojeluspyhimystä, Carmenia. Tämä ei ole mikään harras juhla, vaan kaduilla on kulkueita, musiikkia, tanssia ja yleistä ilonpitoa.

Teguiseen on helppo päästä busseilla, joista esimerkiksi 7 ja 9 kulkevat Teguisen kautta matkalla Orzolaan ja Haríaan. Sunnuntaisin sinne tulee busseja myös rantapaikoilta, kuten Costa Teguisesta, Puerto del Carmenista ja Playa Blancalta.

Yaiza

Jos haluaa nähdä esimerkin hienosta lanzarotelaisesta sisämaan pikkukaupungista tai kylästä, on Yaiza siihen varsin hyvä vaihtoehto. Se on nimittäin lähellä Playa Blancaa ja sinne pääsee hyvin Playa Blancan ja Arrecifen välillä kulkevalla bussilla numero 90, joka liikkuu viikolla päivällä tunnin välein, viikonloppuna harvemmin. Bussi kulkee myös Ugan kautta, ja tässä Yaizaakin pienemmässä kylässä voi tehdä paikallisia viini- ja juusto-ostoksia Finca de Uga -liikkeessä. Ugasta on kolmen kilometrin kävelymatka Yaizaan, ja mikäli kävelee tämän välin, oppii paljon Lanzaroten maaperästä ja maisemista.

Yaizassa ei sinänsä ole paljon nähtävää, mutta siellä on totuttu turisteihin ja siellä on mukavaa rauhallista tunnelmaa. Yaiza on usein valittu Lanzaroten ja koko Kanariansaarten siisteimmäksi paikaksi, eikä siellä tule vastaan roskia tai epäjärjestystä. Mielenkiintoisia ovat sen puutarhat ja pellot, joilla kasvaa kaikenlaista kaktuksista viiniköynnöksiin, jotka laitetaan matalien zocos-laavamuurien suojaan, jotta tuuli ei tuhoa niitä ja jotta kaste kastelisi kasveja.

Kaupungissa on kaunis Nuestra Señora de los Remedios -kirkko, muutama hyvä ravintola, kahvila ja baari, samoin kuin niin sanottu aloe vera -museo, jossa voi tutustua aloe veran historiaan ja kasvatukseen ja tehdä myös ostoksia. Melko lähellä Yaizaa sijaitsee vielä Lanzarote A Caballo -keskus, joka kamelikyyteineen on lapsiperheiden suosikkipaikkoja saarella.

Haría

Saaren pohjoisosassa sijaitseva Haría on Kanariansaarten kauneimpia kyliä, ja se sijaitse palmujen täyttämässä laaksossa saaren sisäosissa. Palmut ovat peräisin 1600-1700-luvulta, jolloin lapsen saaneet vanhemmat istuttivat palmun jokaista tyttölasta, kaksi palmua jokaista poikalasta kohden. Tämän noin 5 000 asukkaan kaupungin pääkatu on Calle León y Castillo, jolla pidetään erinomaiset markkinat lauantaiaamuisin.

Harían ympäristössä on kaikenlaista nähtävää, kuten Cueva de los Verdes eli vihreä luola, ja kaupungissa on Museo Sacro eli raamattuaiheisen taiteen museo. Haríassa kannattaa käydä syömässä: erityisen hyvänä pidetään El Cortijo de Haría -ravintolaa (Calle el Palmeral 6), joka on avoinna vain lounaalle. Ravintola sijaitsee tyypillisessä kanarialaisessa talossa, ja sen ruoat valmistetaan paikallisten makuhermoja miellyttämään. Erityisen hyvin täältä saa liharuokia, kuten grillattua sianlihaa, ja ravintola valmistaa omia viinojaan ja hillojaan, joita voi ostaa kotiin vietäväksi.

Bussi numero 7 kulkee Arrecifen ja Harían väliä, Teguisen ja Tahichen kautta.

Isla Graciosa

Graciosa on Lanzaroten pohjoispuolella olevan suojellun saariryhmän suurin saari ja ainoa, jolle pääsee ilman erityislupaa. Graciosan saari on ehdoton paikka rentoutua, ja jos haluaa taatusti eroon kiireestä ja stressistä, on tämä siihen mitä oivallisin paikka. Lainelautailijat viihtyvät täällä hyvin, ja tätä pidetäänkin yhtenä maailman parhaista surfauspaikoista.

Saarella on noin 600 asukasta, jotka asuvat lähinnä Caleta del Sebon kylässä, jonne tulee laivakyytejä Orzolasta. Tästä kauniista pienestä kylästä voi puolessa tunnissa kävellä Playa Francesa -rannalle tai sen vieressä olevalle Playa Lambra -rannalle, jotka molemmat ovat pitkiä hienohiekkaisia paratiisirantoja. Saarella on jonkin verran ravintoloita, joista Pensión Enriquetan (Calle Mar de Barlovento 6) ravintola tarjoaa hyviä menu del dia -lounaita ja myös illallisia.

Graciosan saarelle pääsee helposti Orzolasta, mistä Biosfera Express tekee reittimatkoja saarelle. Matka kestää parikymmentä minuuttia, lauttoja lähtee pitkin päivää ja matkat maksavat reilut 10 euroa aikuisilta. Graciosassa on mahdollista vuokrata pyörä, jolla on sitten helppo tutustua saaren kaikkiin osiin.

Lisätietoa

Lanzarote.com-sivusto antaa lisäideoita päiväretkiä ajatellen.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2014/04

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti