Kanaria – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Hotelleja – Fuerteventura
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Isla de Lobos (CC License: Attribution 2.0 Generic)
Isla de Lobos on reilun neljän neliökilometrin suuruinen saari, joka näkyy hyvin Corralejoon. Sinne pääsee noin 15 euron hintaan edestakaisin Isla de Lobos -veneillä.

Nähtävyyksiä Fuerteventuran lähistöllä

Fuerteventuralla matkailijoiden päähuomio keskittyy rannikon lomapaikkoihin, joissa riittääkin melkoisesti nähtävää ja tekemistä. Nämä ovat kuitenkin pääkaupunkia lukuun ottamatta melko samantyylisiä rantapaikkoja, ja jos saarella haluaa päästä enemmän kiinni sen arkiseen puoleen ja vierailla vaikka museoissa, suositellaan matkaa saaren sisäosiin.

Fuerteventuralla on kohtalaisen helppo mennä pieniinkin paikkoihin linja-autoilla, joita lähtee eri puolille saarta parhaiten Puerto del Rosariosta mutta myös muilta paikkakunnilta. Saarella on helppo kulkea busseilla, joilla liikkuminen on edullista ja turvallista. Busseja sisämaahan lähtee parhaiten Puerto del Rosariosta, mutta myös Corralejosta ja muilta rantapaikoilta kuten Morro Jablesta pääsee lyhyessä ajassa saaren sisäosiin. Saaren eteläosissakin on jonkin verran vierailukohteita sisämaassa, etenkin Betancurian ja Antiguan ympäristössä.

Matkat ovat melko lyhyitä, niin että pääkaupungista on vain reilun parinkymmenen kilometrin matka La Olivaan ja Antiguaan, joten niihin on myös mahdollista mennä pyörällä, vuokra-autolla tai jopa patikoiden.

Yksi varteenotettava retki toiselle saarelle Corralejosta on muillekin kuin lainelautailijoille ja sukeltajille soveltuva Isla de Lobos -saari. Sinne on lyhyt laivamatka, saari on etenkin perheiden mieleen mutta muidenkin kannattaa käydä siellä, mikäli aikaa vain riittää.

Seuraavassa esitellään muutama hyvä vierailukohde Fuerteventuralla. Matkoja muille saarille kuten Lanzarotelle esitellään Muuta ajanvietettä -sivulla, ja sisämaassa sijaitsevia Betancuria ja Pájaraa käsitellään Tärkeimmät nähtävyydet -sivulla.

La Oliva

Kenties paras vierailukohde sisämaassa on yksi saaren entisistä pääkaupungeista, La Oliva, joka tarjoaa peräti kolme museota ja enemmän nähtävää kuin mikään muu kaupunki saarella. Se tosin ei ole kovin suuri kaupunki, asukkaita on alle 10 000, mutta siinä on edelleen jälkiä menneiden aikojen loistosta. Nuestra Señora de la Candelaria -kirkko on kaupungin maamerkki ja sijaitsee sen keskipisteessä, ja sitä onkin hyvä käyttää apuna La Olivassa suunnistaessa.

Kirkon lähettyvillä sijaitsee Casa Cilla Museo del Grano -viljamuseo, jossa oppii Fuerteventuran maanviljelystä, ja muutenkin näillä tienoilla kannattaa kävellä ja ihastella katumaisemia.

Kauempana keskustasta sijaitsee saaren ainoa korkeatasoinen taidegalleria, Centro de Arte Canario, ja tänne on hyvä tulla antamaan lepolomalle kulttuuripitoista ulottuvuutta. Sen lähellä sijaitseva Casa de los Coroneles eli Everstien talo on La Olivan suurin turistimagneetti yhdessä taidemuseon kanssa. Tänne voi hyvin kävellä ja vielä sen jälkeen tutustua keskustan puistoon, kaupungintaloon ja ravintoloihin, joista Panadería el Rubio (Calle las Portadas 19) [kartalla] on keskustassa yksi vaihtoehto. La Olivan ravintolat eivät tosin kuulu saaren parhaimpiin, ja monet suuntaavatkin muutaman tunnin jälkeen läheiseen Corralejoon syömään, sillä siellä on tunnetusti saaren monipuolisin ravintolavalikoima.

Isla de Lobos

Pieni Isla de Lobos eli Susisaari viittaa sen vesissä ennen viihtyneisiin lobos marinos -"merisusiin", jotka suomeksi tunnetaan patagonianmerileijonina ja jotka ovat yli kaksimetrisiksi kasvavia hylkeitä. Ne kuitenkin katosivat jo 1400-luvulla, kun nälkäinen haaksirikkoutuneen laivan miehistö söi ne henkensä pitimiksi. Toivo kuitenkin elää, että näitä hylkeitä vielä nähdään saaren vesissä, sillä niitä on viime aikoina alettu taas kasvattaa, ja tämä normaalisti vain Amerikkojen eteläosissa viihtyvä otus saattaa vielä jonakin päivänä olla tuttu näky Fuerteventuran vesissä.

Tämä reilun neljän neliökilometrin suuruinen saari näkyy hyvin Corralejoon. Sinne pääsee noin 15 euron hintaan edestakaisin Isla de Lobos -veneillä, jotka lähtevät sinne noin klo 10-16.30, mutta sinne menee muitakin laivoja. Lippuja myydään sataman edessä olevilla lippukojuilla.

Saarelle mennään usein surfaamaan tai sukeltamaan, mutta jos sinne menee risteilylle tai reittilaivalla, siellä voi kävellä jonkin verran, mutta täällä saa olla tarkkana: kävellä saa vain poluilla eikä meteliä saa pitää. Saaren eläimistö ja kasvisto on ainutlaatuista koko maapallon mittapuulla, ja sen vesissä saattaa nähdä haita, jotka tosin eivät ole vaarallisia. El Puertito -sataman ravintolassa voi nauttia aterian.

El Cotillo

Saaren pohjoisosissa sijaitsee myös viehättävä, tuulinen kalastajakylä El Cotillo, jossa on jonkin verran nähtävää ja jonne pääsee bussilla Corralejosta ja Puerto del Rosariosta muutaman kerran päivässä. Tämä on ollut hiljaista seutua viime aikoihin asti, mutta nyt Los Lagos -alueelle on kohonnut hotelleja, jotka tuovat tänne lomalaisia pitemmäksikin aikaa kuin muutamaksi tunniksi. Kaupunki oli ennen Maxoratan eli guanchien pohjoisen valtakunnan pääkaupunki, mutta espanjalaiset valtasivat sen keskiajalla ja jättivät sen sitten oman onnensa nojaan. Sen jälkeen täällä ovat käyneet tiheimmin lähinnä merirosvot menneinä aikoina ja auringonpalvojat, joihin kuuluu paljon paikallisiakin.

El Cotillo surfaajia (CC License: Attribution 2.0 Generic)
Fuerteventuran pohjoisosissa sijaitsee viehättävä, tuulinen kalastajakylä El Cotillo, jonka Bubbles-hiekkarantaa pidetään yhtenä saaren parhaista lainelautailupaikoista.

Kaupunki on rauhallinen, ja sen Bubbles-hiekkarantaa pidetään yhtenä saaren parhaista lainelautailupaikoista. Sen antiin kuuluu myös Faro de Tostón -majakassa oleva kalamuseo, jonka lähellä sijaitseva Fortaleza del Tostón on toinen kylän nähtävyys. Tämän martellotornin eli puolustuslinnoituksen sisällä on pieni tykkinäyttely, ja siellä on myös nähtävänä audiovisuaalinen esitys. Kuten majakastakin, sen huipulta on melko näkymät. Torniin ei ole pääsymaksua, ja se on avoinna ma-pe klo 9-12 ja 13-16, la klo 9-13 ja su klo 9-15. Vanhassa satamassa on lisäksi eräitä saaren parhaita ravintoloita. Esimerkiksi Aguayre (Calle la Caleta 5) tarjoaa kohtuuhintaisia fuusioruokia, joissa on etenkin meksikolaista ja italialaista makua. La Marisma (Calle Santo Tomas) on hyvä kalaruokaravintola, ja tapakselle mieliville Mare Alta (Calle 3 Abril 1979 ) on hyvä vaihtoehto, ja etenkin sen kauniilla sisäpihalla on mukava syödä. La Lagos -rannan vieressä sijaitseva Azzurro tarjoaa puolestaan korkeatasoista pastaa ja merenelävää.

El Cotillo on erinomainen paikka laine- ja purjelautailijoille, ja sen aallot saattavat olla erittäin rajuja. Clean Ocean Project (Calle del Muelle de Pescadores 11) myy surfausvaatteita ja -välineitä, ja Cycle & Surf Shop (Calle 3 Abril 1979 ) vuokraa kaikenlaista märkäpuvuista surfauslautoihin. Täältä voi myös vuokrata polkupyörän.

El Cotillo on myös hyvä sukelluspaikka. Tästä kiinnostuneille Dive Inn (Calle Felix de Vera Guerra) vie asiakkaita pyynnöstä alueen parhaille sukelluspaikoille, vuokraa välineitä ja antaa opetusta. Täällä voi vuokrata myös snorklausvälineitä ja saada opetusta lähellä pintaa tapahtuvaa sukeltamista varten.

Antigua ja ympäristö

Sisämaassa sijaitseva Antigua on saaren vanhimpia kyliä, ja se on ympäristöineen varteenotettava vierailukohde aivan saaren keskiosissa, lyhyen matkan päässä Puerto del Rosariosta, Caleta de Fustesta ja Costa Calmasta. Parhaiten Antiguaan pääsee bussilla numero 1, joka kulkee Morro Jablen ja Puerto del Rosarion välillä, ja sinne voi tulla esimerkiksi Caleta de Fustesta tai Las Playitaksesta pyörällä alle tunnissa.

Antigua on noin kolmen tuhannen asukkaan kaupunki, ja sen kohokohtiin kuuluu Nuestra Señora de Antigua -kirkko (tai Cruz de los Caldos), joka on saaren vanhimpia kirkkoja vuodelta 1785 ja johon voi tutustua päivittäin yleensä aamupäivisin, joskus myös iltapäivisin. Kirkon vieressä oleva aukio on kaunis, ja sen ympäristössä on mukava kävellä ja käydä kahvillakin. Antiguan päänähtävyys on upea Molino de Antigua -tuulimylly, johon on parin euron pääsymaksu aikuisilta ja joka on avoinna ti-pe ja su klo 9.30-17.30. Tuulimyllyn yhteydessä on kaktuspuutarha, ravintola ja baari, ja sen kaupassa myydään käsitöitä. Tuulimyllylle on noin kilometrin matka kirkolta.

Antiguan ympäristöön tutustuminen vaatii joko omaa autoa, pyörää tai sitten rutkasti energiaa, jotta voi kävellä paikasta toiseen. Yksi hyvä vierailupaikka on sen pohjoispuolella sijaitseva La Ampuyenta, jonka Ermita de San Pedro de Alcántara -kirkko on näkemisen arvoinen. Sisälle sinne pääsee yleensä vain sunnuntaisin klo 17 alkavan kirkonmenon yhteydessä.

Antiguan eteläpuolella, 9 kilometrin päässä sijaitseva Tiscamanita on sekin pieni kylä, johon tullaan perinteisesti tutustumaan Fuerteventuran tuulimyllyjen historiaan ja toimintaan. Täällä on edelleen käytössä oleva tuulimylly, ja täällä on myös ma-la klo 10-18 avoinna oleva keskus, joka antaa kaiken mahdollisen tuulimyllyyn liittyvän tiedon. Täällä ollessa voi myös maistaa Kanariansaarille tyypillistä, täällä valmistettua ja tuoretta gofioleipää.

Lisätietoa

Fuerteventuran matkailusivut esittelevät lisää vierailupaikkoja saarella.

Teksti: Peter Forsberg
2014/04

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti