Kanaria – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Hotelleja – Las palmas
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Las Palmasista on helppo lähteä käymään eri puolilla Gran Canariaa, kuten Maspalomasin autiomaata muistuttaville dyyneille.

Nähtävyyksiä Las Palmasin lähistöllä

Las Palmas on suuri kaupunki, jossa riittää näkemistä ja tekemistä pitkäksikin aikaa, mutta suurkaupungin humusta on hyvä siirtyä välillä muualle Gran Canarialle ainakin muutamaksi tunniksi. Sisämaassa on hyviä vierailukohteita viehättävistä pikkukylistä vuoristomaisemiin, ja rannikolla on kaikenlaista Maspalomasin autiomaata muistuttavista dyyneistä hiljaisiin rantoihin ja kalastajakyliin.

Las Palmasista on helppo lähteä käymään eri puolilla Gran Canariaa. Bussit kulkevat kaikkialle saarelle San Telmon linja-autoaseman kautta, mutta Santa Catalinan kautta pääsee hyvin suoraan lähinnä vain Teldeen, Playa del Inglésiin ja Maspalomasiin.

Bussimatkat ovat lyhyitä ja edullisia, niin että pisimmätkin matkat maksavat vain noin 6 euroa ja kestävät 1½ tuntia. Bussit ovat ilmastoituja, liput ostetaan aina kuljettajalta, ja busseja liikkuu yleensä 20-30 minuutin välein aamusta iltaan. Las Palmasin ja Maspalomasin välillä kulkee bussi myös yöaikaan. Bussien aikatauluja voi katsella Global-bussiyhtiön verkkosivuilla.

Lisätietoa sisämaan vierailupaikoista, joista moniin voi olla hankala päästä ilman vuokra-autoa, tai rannikon vähän vierailluista paikoista saa Las Palmasin turisti-infoista. Niitä on muun muassa Paseo Canteras -rantabulevardilla (lähellä Calle Sagastan risteystä) ja Parque San Telmo -aukiolla, aivan Calle Mayor de Triana -kävelykadun alkupään lähettyviltä.

Seuraavassa muutama hyvä vierailukohde Las Palmasista:

Satamakaupunki Agaete

Nykyään satamakaupunkina tunnettu Agaete on hyvä vähän erilainen vierailukohde reilun puolen tunnin bussimatkan päässä Las Palmasin San Telmo -bussiterminaalilta. Sieltä lähtee katamaraaneja Santa Cruz de Tenerifeen, ja sinne voi lähteä katsomaan viehättävää, aivan kuin Kreikasta tänne siirrettyä kylää, jonka sataman kalaruokaravintolat ovat erityisen hyviä.

Kaunis Iglesia de Nuestra Señora de la Concepción -kirkko vuodelta 1874 on rakennettu Välimeren tyyliin. Sen sisään kannattaa mennä katsomaan hollantilaisen Joos van Cleven 1500-luvulta peräisin olevaa kolmesiipistä alttaritaulua, jonka keskimmäinen osa on säilössä läheisessä Ermita de las Nieves -kirkossa.

Kylän lisäksi täällä kannattaa kävellä aallonmurtajalle katsomaan Dedo del Dios eli jumalan käsi -basalttimonoliittia, jonka ikävä kyllä vuoden 2005 pyörremyrsky miltei kokonaan tuhosi. Siitä, minkälainen se ennen tuhoa oli, saa hyvän kuvan lähistöllä olevan ravintolan seinällä olevista kuvista.

Jos Agaetesta mielii siirtyä Teneriffalle, mikä onkin vesiteitse nopein ja paras ratkaisu Gran Canarialta, tekee Fred Olsen tämän reilun parin tunnin mittaisen matkan kaksi kertaa päivässä suuntaansa, noin 40 eurolla.

Arucas - Gran Canarian helmi

"Gran Canarian helmeksi" kutsuttu Arucas on kuuluisa kivestään, josta suuri San Juan Bautista -kirkko on kokonaan rakennettu, ja kasvitieteellisestä puutarhastaan, jossa on yli 500 kasvilajia. Kuten Agaetenkin alkuperäiset asukkaat, arucaslaiset elivät nykyisen kylän ulkopuolella olevissa luolissa, joista osa on edelleenkin asutettuna, tosin nykyaikaisin mukavuuksin varusteltuina. Kylä tuhoutui vuonna 1478 mutta rakennettiin kokonaan uudelleen vain paria vuotta myöhemmin, ja tältä ajalta ovat peräisin kauniit kävelykadut ja upeat rakennukset.

Arucas on aina ollut suuri sokeriruo’on tuottaja, ja tästä syystä se onkin Kanarian suurimpia rommintuottajia, mistä puolesta kertoo enemmän sen rommitehdas. Kuuluisin Kanariansaarten oma rommi onkin täältä peräisin oleva Arehucas.

Arucas sijaitsee vain 12 kilometrin päässä Las Palmasista, ja sinne pääsee hyvin reilussa vartissa San Telmon terminaalista busseilla 205, 206 ja 210.

Telde

Arucaksen tavoin myös Telde on helpon matkan päässä Las Palmasista. Sinne kulkee busseja sekä San Telmon aseman että Santa Catalinan bussiterminaalista. Telde oli aikoinaan Gran Canarian pääkaupunki ja on nykyäänkin reilulla 100 000 asukkaallaan saaren toiseksi suurin kaupunki. Telde sijaitsee lyhyen matkan päässä Las Palmasista.

Telde on Gran Canarian saaren hedelmällisintä aluetta, joka on aina tuottanut banaaneja, sokeriruokoa ja tomaatteja. Nykyisin kaupunki on kuitenkin teollinen, ja teollisuutta onkin kaupungin keskustassakin melkoisesti, lukuun ottamatta kaupungin vanhoja kortteleita, jotka sijaitsevat lähellä bussien päätepysäkkiä.

Päänähtävyyksiin kuuluvat San Juan Bautista -kirkko, samoin kuin arkeologiset kaivaukset, jotka antavat tietoa guanche-kulttuurista ennen espanjalaisten valtausta. Vanhakaupunki muodostuu kolmesta eri osasta, joista San Juan on yksi ja San Francisco ja San Gregorio sen kaksi muuta osaa. Kirkot ja kävelykadut ovat viehättävän keskustan päänähtävyyksiä, ja täällä on siestan aikaan kaduilla hiljainen tunnelma.

Muulloin kuin siestan aikaan (ma-pe noin klo 13-16.30) Telde on Kanarian parhaita ostoskaupunkeja. Täältä tullaan hakemaan erityisesti olkikoreja, veitsiä, keramiikkaa ja yleensäkin käsitöitä, jotka ovat Telden parhaita ostoksia ja joita on monesta muusta saaren osasta vaikea löytää. Telden ympäristössä on myös lukuisia rantoja, joista kauneimpia on Ojos de Garza.

Teror

22 kilometrin päässä Las Palmasista etelään sijaitseva Teror on niin ikään helpon matkan päässä Las Palmasin keskustasta. Sen keskusaukio on upeiden rakennusten reunustama, ja ainoa moderni rakennus on uusi Auditorio de Teror -konserttisali, joka on tuonut kaivattua kulttuurielämää kaupunkiin. Sunnuntaiaamuinen tori on hyvä aika vierailla kaupungissa, sillä tällöin saaren maanviljelijät saapuvat myymään tuotteitaan, joiden parhaimmistoon kuuluu vuohenjuusto (queso de cabra).

Vierailukohteista keskusaukion Basilica de la Virgen del Pino -kirkko on kaunis, ja 1600-luvulta peräisin oleva Casa de los Padrinos de la Virgen -talo on hyvä parin euron hintainen pistäytymispaikka, jossa oppii 1700-luvun sisustustavoista ja elämästä Gran Canarialla. Se sijaitsee myös pääaukion Plaza Nuestra Señora del Pinon laidalla. Teror on aina ollut paikka, jossa laspalmaslaisilla on ollut kakkosasuntoja, ja tämä antaakin kaupungille oman leimansa.

Teror on kuuluisa suojelupyhimyksestään, jota juhlitaan viikon päivät syyskuun 8. päivän aikoihin. Suojeluspyhimys on sen verran tärkeä, että koko saarella on valtaosalla vapaapäivä ja suuri osa kaupoista on tällöin kiinni. Monen muun asian lisäksi Teror on tunnettu mineraalivedestään, jota saadaan kaupungin ulkopuolella olevasta lähteestä. Tätä onkin Gran Canarialla hyvä juoda, sillä tunnetusti saaren juomavesi ei vaarattomuudestaan huolimatta ole niin maukasta, että sitä viitsisi janoonsa juoda.

Teroriin pääsee hyvin pari kertaa tunnissa lähtevillä busseilla San Telmon bussiasemalta Trianan kaupunginosasta. Bussin numero 80 reitti on suora, ja bussi lähtee Santa Catalinan asemalta pari kertaa tunnissa.

Muuta mielenkiintoista Las Palmasin lähistöllä

Esimerkiksi Las Palmas 24 -sivustolla on lisätietoa Las Palmasin päiväretkikohteista.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2013/03

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti