Espanja – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Hotelleja – Malaga
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Lastenrattaat parkissa ravintolan ulkopuolella
Suuren osan vuodesta Málaga ja Costa del Sol tarjoavat koko perheen lomakohteen, jossa on hyviä ruokia, runsaasti tekemistä lapsille ja miellyttävä kävellä niin rannoilla kuin vanhassakaupungissakin.

Lapsiperheen kanssa Málagassa

Málaga on valtaosan vuodesta hyvä vierailupaikka lasten ja teinien kanssa, ja parhaat vierailuajat ovat alku- ja loppukesästä. Heikoimpia aikoja matkustaa kaupunkiin ovat keskikesä ja muut kaikkein kiivaimmat matkustusajat kuten pääsiäisviikko, jolloin kaupunki ei tungosten takia ole miellyttävimmillään. Talvikausikaan ei ole hyvä aika vierailla Málagassa tai muualla Costa del Solilla koko perheen kanssa, ja etenkin tammikuulta maaliskuulle on usein tuulista ja öisin kylmääkin.

Suuren osan vuodesta Málaga ja Costa del Sol kuitenkin onnistuvat tarjoamaan jossain määrin eksoottisen ja yleensä kohtuuhintaisen koko perheen lomakohteen, jossa on hyviä ruokia, runsaasti tekemistä lapsille ja miellyttävä kävellä niin rannoilla kuin vanhassakaupungissakin. Varsinaiset perheiden vierailupaikat ovat joitain poikkeuksia lukuun ottamatta Torremolinoksen ja Fuengirolan suunnalla, ja sinne pääsee helposti ja edullisesti paikallisjunalla, eikä taksikyyteihin ole näillä matkoilla tarpeen turvautua.

Parhaat matkustusajat

Lasten kanssa Málagaan voi periaatteessa matkustaa lähes ympäri vuoden, mutta on ajankohtia, jotka ovat huonompia matkustusaikoja kuin toiset. Tällaisiin kuuluvat keskitalvi viimeistään joulukuun puolivälistä helmikuun loppuun tai jopa maaliskuun puoliväliin. Kevät alkaa periaatteessa helmi-maaliskuussa, mutta yöt ovat viileitä pitkälle huhtikuulle ja kylmiä viimoja voi esiintyä vielä maaliskuun lopullakin. Kylmin aika on helmikuun kaksi ensimmäistä viikkoa, joten hiihtoloman viettäminen Málagassa on riski, aivan kuten se on muuallakin Costa del Solin alueella.

Kevään alettua pääsiäinen on turhan kiivas vierailuaika, ja tällöin paikalle sattuvien on hyvä yöpyä muualla kuin Málagassa, esimerkiksi Torremolinoksessa tai Fuengirolassa. Pääsiäisen jälkeen on hyviä matkustusaikoja luvassa aina juhannukseen asti, mutta sen jälkeen lämpötilat ovat hyvin korkealla öisinkin ja matkustajia ilmaantuu joka viikko lisää. Heinäkuun puolivälistä elokuun puoliväliin on kaikkein vilkkainta, ja tällöin myös Torremolinos ja Fuengirola ovat periaatteessa paikkoja, joissa ei kannata lomailla. Elokuun loppupuoli ja syyskuun alku ovat nekin vilkkaita, mutta syyskuun puolivälin jälkeen tilanne rauhoittuu ja yöt alkavat pikkuhiljaa viiletä kuun loppua kohden. Lokakuu on vielä ranta-aikaa, ja kuun puoliväliin ajoittuvat syyslomaviikot tekevät koko Costa del Solista vilkkaan. Lokakuun loppupuolella tänne voi tulla vielä onneaan kokeilemaan, marraskuussa voi vielä uidakin, mutta joulukuun 12. päivän aikoihin alkaa varsinainen talvikausi, joka kestää reilut kaksi kuukautta.

Málagassa kuten muissakin Espanjan suurissa kaupungeissa on lomia ja tungoksia ennen joulua, ja huono vierailuaika on esimerkiksi 5.12. aikoihin, jolloin on pyhäpäiviä parikin. Jos ne sattuvat viikonlopun kohdalle, pidetään ne maanantaina ja tiistaina, joten niiltä ei voi välttyä. Pyhäpäivät sulkevat useimmat kaupat, mutta tuovat tästä huolimatta valtavia tungoksia kaupungin keskustaan. Muutenkin joulukuun viikonloput voivat olla painajaismaisia aikoja vierailla Málagassa, sillä etenkin lauantaisin sinne vyöryy kymmeniä tuhansia ihmisiä ympäristöstä, shoppailemaan ja muuten vain hengailemaan.

Ruokailu

Ruoat ovat Andalusiassa hyviä ja lasten mieleen, eikä ateriointi yleensä ole perheille ongelma. Aterioiden hinnat ovat ravintoloissa kohtuullisia, lapset on otettu yleensä huomioon ja monissa ravintoloissa on joko paljon pieniä tapaksia tai lastenannoksiakin. Ruokakaupassa elintarvikkeet ja kaikki herkut suklaista pähkinöihin ovat edullisia, usein vain puolet siitä mitä Suomessa. Espanjalaiset ruoat, kuten tapakset, pihvit ja grillikalat, maistuvat lapsille hyvin, ja Málagassa on myös jonkin verran kebab-paikkoja ja kansainvälisiä pikaruokaketjuja.

Makeat palat ovat Málagassa erityisen hyviä. Jäätelöä syödään jatkuvasti, ja suklaat ja muut bonbonit ovat Espanjassa vähintäänkin yhtä hyviä kuin muualla. Churros-kylttien pitäisi vetää puoleensa perheitä aamusta iltaan, sillä tällaisissa paikoissa tarjotaan churroja, makeita paloja, jotka on mukava huuhtoa alas kaakaolla. Legendaarinen ja alkuillasta tukossa oleva paikka nauttia churroja on Casa Aranda [kartalla], jonka terassit ovat kiireisiä ympäri vuoden ja myös talvi-iltaisin. Tämä kauppahallin lähellä oleva kahvila on hyvä paikka aamulla ja illalla, mutta päivisin se pitää siestan klo 13–17.

Ostokset

Shoppailu on Màlagan vanhassakaupungissa miellyttävää puuhaa. Kauppoja on valtavasti, ja vanhankaupungin kadut ovat hyvässä kunnossa ja kaikin puolin turvallisia lapsiperheille. Pääasiallisen kävely- ja shoppailukadun (Marqués de Larios) [kartalla] varrella on usein ihmispatsaita ja muita viihdyttäjiä, ja näissä Málagan vanhoissa osissa kadut ovat jatkuvasti värikkäitä. On hyvä myös tutkia kävelykadun viereiset kadut, etenkin Calle Nueva, jolla on paljon liikkeitä. Atazaranas-kauppahallin ympäristö [kartalla] on hyvä elintarvikeostoksille ma–la iltapäivään asti ja siitä on lyhyt matka kuivuneen Guadalmenida-joen yli kaupungin uudelle puolelle, jossa kannattaa olla erittäin tarkkana liikenteen kanssa ja jossa liikennevalot voivat odotuttaa käsittämättömän pitkiä aikoja. Täällä on suuria ostoskeskuksia, elektroniikkaliikkeitä ja monipuolinen El Corte Inglés [kartalla], joka on erinomainen vierailupaikka ma–la klo 10.00–22.00, myös alakerran ruokakaupan ja yläkerran gourmet-keskuksen takia. Hyvä katu täälläpäin on Cuarteles [kartalla], jonka varrella on erinomaisia ravintoloita, kauppoja ja numerossa 47 myös hyvä ruokakauppa, joka on avoinna ma–la klo 8–22.

Linja-autoasemalla
Sinne minne ei kävellen pääse voi hyvin mennä kohtuuhintaisella taksilla tai kulkea bussilla tai muilla joukkoliikennevälineillä.

Liikkuminen paikasta toiseen

Málagan ympäristössä lasten kanssa liikkuminen on yksinkertaista, sillä sinne minne ei kävellen pääse voi hyvin mennä kohtuuhintaisella taksilla tai kulkea bussilla tai muilla joukkoliikennevälineillä. Bussi numero 11 kuljettaa Pedregalejon ja El Palon rannoille, jotka ovat lapsiperheille kesäkaudella hyviä. Málaga–Fuengirola-paikallisjuna C1 kuljettaa edullisesti huippuluokan junilla mitä erilaisimmille rannoille ja shoppailupaikoille Costa del Sol -aurinkorannikon alueella.

Hienostokaupunki Marbellaan voi mennä linja-autolla, ja matka sinne kestää noin puolitoista tuntia. Marokkoon ei kannata Málagasta lähteä päiväretkelle, sillä pelkästään matka Espanjan puolella oleviin satamiin kestää useita tunteja suuntaansa. Tangeriin mielivän on hyvä joko yöpyä esimerkiksi Algeciraksen sataman vieressä tai sitten suosiolla viettää siellä ainakin yksi yö. On hyvä myös pitää mielessä, että nopeammat katamaraani-alukset jäävät herkästi satamaan kovien tuulien takia, ja näitä esiintyy eniten marraskuun loppupuolelta huhtikuun alkupuolelle.

Parhaat alueet perheille

Perheiden ei paljon tarvitse vaivata päätään Málagan parhailla alueilla. Jos haluaa nähdä nähtävyyksiä ja museoita, tarvitsee vain kierrellä vanhaakaupunkia ja muuta vanhaa keskustaa, etenkin Plaza de la Mercedin ja linnakkeen liepeillä. Jos haluaa nähdä merellistä vilskettä, tehdä ostoksia ja kenties nousta maailmanpyörään, kannattaa mennä matkustajasatamaan alueelle nimeltä Muelle 2, jolla sijaitsee merenkulkumuseo ja jolla voi katsella laivoja. Sen vieressä oleva Muelle Uno on terasseja ja kauppoja täynnä oleva uusi rantapromenadi, jolla on hyvä käydä kävelemässä, ja sen yhteydessä on purjeveneitä ja muuta kiinnostavaa.

Rantapromenadin vieressä sijaitsee Malaguetan kaupunginosa, jossa on härkätaisteluareena, ja tämä on tunnettu alue yöelämänsä ja rantansa takia. Tänne ei kannata majoittua eikä täällä kannata hengailla kesällä iltaisin tai öisin, sillä täällä on paljon baareja ja juhlia. Rannalla on kuitenkin erinomaisia terassiravintoloita, joissa voi syödä grillikalaa ja nauttia hiekkarannan tunnelmasta. Malaguetan rannalla on lasten leikkipuistoja ja kaikenlaista kiinnostavaa, ja rantaa pitkin voi kävellä ainakin jonkin matkaa kohti El Paloa.

Jos haluaa nähdä Málagan todelliset rannat ja paikallistenkin suosimaa rantaelämää, kannattaa lähteä kohti El Paloa, sillä siellä on kesäisinkin väljempää rannalla ja siellä on keskustaa edullisempia ja parempia ravintoloita. Sinne voi myös mennä tai sieltä voi palata bussilla numero 11, johon lippuja saa kuskilta. Jos mielii vielä tehdä ostoksia, on vanhakaupunki siihen muulloin kuin sunnuntaisin tai iltapäivisin hyvä paikka, mutta myös iltapäivisin voi muulloin kuin sunnuntaisin siirtyä kuivuneen joen yli keskustan uudelle puolelle, missä rautatieasemakin sijaitsee, sillä täällä on suuria liikkeitä, tavarataloja ja ostoskeskuksia, joissa on hyvä olla myös kuumilla tai huonoilla säillä.

Apteekki

24 tuntia vuorokaudessa avoinna oleva päivystävä apteekki löytyy aivan ydinkeskustasta, osoitteesta Alameda Principal 4.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
Tarkistettu ja uudistettu: 2016/06

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti