Espanja – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Hotelleja – Sevilla
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
El Corte Inglez
Siestaa ja kuumuutta voi paeta El Corte Inglés -tavarataloihin, joissa on kaikenlaista ja jotka ovat hyvin avoinna muulloin kuin pyhäpäivinä.

Lapsiperheen kanssa Sevillassa

Sevilla on hyvä vierailupaikka perheille, joilla on mukanaan lapsia tai nuoria. Sevilla on suuri, värikäs, mielenkiintoinen ja eksoottinen kaupunkikohde, joka on siisti ja turvallinen vierailupaikka ympäri vuoden. Siellä on pitkät, tukahduttavan kuumat kesät ja talviyöt ovat niin kylmiä, että sekä keskikesä että keskitalvi ovat muita hankalampia aikoja matkustaa Andalusian sisäosiin.

Sevillaan matkustavan onkin hyvä ottaa selvää parhaista matkustusajoista ja kiireisimmistä matkustusajankohdista, ja sinne suuntaavan on hyvä tutustua kaupungin tarjontaan ainakin jonkin verran etukäteen. Perheitä ilahduttavat Sevillan hyvät ruoat, erinomaiset ostosmahdollisuudet, upeat palatsit ja unohtumattomat katu- ja jokinäkymät, mistä kaikesta siellä voi nauttia ympäri vuoden.

Parhaat matkustusajat

Sevilla on hyvä matkakohde syyskuulta kesäkuulle, jolloin säät siellä ovat parhaimmillaan. Keskikesä juhannuksen tienoilta aina pitkälle syyskuuhun on kuuma ajankohta vierailla Sevillassa edes päiväretkellä. Kaikkein parhaat matkustusajat ovat kevät huhti-toukokuussa ja syksy loka-marraskuussa, jolloin on päivisin usein 20–25 astetta. Näinä aikoina kuitenkin maaliskuun lomaviikot, pääsiäinen, sitä seuraavat juhlaviikot ja lokakuun syyslomien viikot tuovat sinne normaalia enemmän vierailijoita.

Keskitalvi joulukuun alkupuolelta maaliskuun puolivälin paikkeille on kohtalaisen hyvä ajankohta lomailla Sevillassa, mutta auringon laskettua lämpötila laskee koko talvikauden ajan, pahimmillaan lähelle nollaa ja pakkasen puolellekin. Näin ollen keskitalvella on hyvä varmistaa, että majapaikassa on lämmitys, aivan kuten kesällä on paras varata hotelli, joka on ilmastoitu. Talvikaudella vilkkain ja kallein ajankohta vierailla Andalusiassa on joulun aika aina talvipäivänseisauksen tienoilta loppiaiseen, ja myös Suomen hiihtolomien aika tuo jonkin verran enemmän vierailijoita sinne.

Viikonloput ovat ympäri vuoden vilkkaampia kuin viikot, ja tämä on hyvä ottaa huomioon etenkin niiden, jotka menevät Sevillaan päiväretkelle. Vain päiväksi Sevillaan matkustavien on hyvä myös pitää mielessä, että siesta-aika iltapäivisin sulkee valtaosan liikkeistä ja että kesällä siestan aikaan on tukahduttavan kuumaa.

Ruokailu

Ruokailu on Sevillassa lapsiperheille miellyttävää puuhaa, sillä monet paikalliset ruoat kuten grillatut merenelävät ja tapakset ovat automaattisesti lasten suosikkeja. Tapakset tarjoavat tilaisuuden maistella useita eri ruokia, ja niiden joukossa on kaikenlaisia paikallisia aineksia ja ruokia. Espanjalaiset ja etenkin andalusialaiset ruoat ovat pääosassa, mutta entistä enemmän Sevillassa on myös muualta tulevia ruokia. Italialaiset ovat kaikkein suosituimpia, pitsat ja pastat ovat yleensä maukkaita ja kohtuuhintaisia, ja myös aasialaisia ruokia sushin johdolla tulee paljon vastaan.

Lasten ja nuorten mieliksi kaikenlaiset makeat palat kuuluvat olennaisena osana sevillalaisten ruokavalioon. Suklaat, leivonnaiset ja jäätelöt ovat kaikki suosittuja, ja niitä huuhdotaan jatkuvasti alas kahvilla tai kaakaolla. Sevillassa Churros (suomeksi churro) on suosittu makea pala niin aamiaiseksi kuin alkuillastakin. Ne ovat suosittuja kaikkialla Espanjassa, niitä syödään yleensä pari kolme kerrallaan ja ne on tapana huuhtoa alas kaakaolla.

Perheille ei tule vaikeuksia löytää ravintolaa Sevillasta, mutta siellä on muutama kokeilun arvoinen ruokailupaikka. Trianan kauppahalli [kartalla] on muiden kauppahallien tavoin hyvä lounaspaikka ma–la noin klo 12 alkaen, ja se sijaitsee kävelymatkan päässä vanhasta ydinkeskustasta. Sitäkin lähempänä keskustaa sijaitsee El Arenal -kaupunginosan kauppahalli [kartalla], joka tosin ei ole puitteiltaan aivan yhtä miellyttävä kuin Trianan halli. Kolmas paikka, joka on parempi illalliselle kuin lounaalle, on Plaza de la Encarnación, jonka sienimäisen Metropol Parasolin yhteydessä, ja ympäristössä on valtava, monipuolinen valikoima kahviloita ja ravintoloita. Niistä saa espanjalaisten ruokien ja tapasten lisäksi intialaisia ruokia, kebabia ja erityisen hyvin pitsoja ja pastoja. Lisää ruokapaikkoja löytyy myös Calle Imagenin toiselta puolelta, missä sijaitsee paikallisten suurta suosiota nauttiva ravintola [kartalla], ja Churros siellä on alkuillasta hyvin suosittua.

Rattaiden kanssa Plaza del Museolla
Sevillan kadut ovat melko hyvässä kunnossa, mutta suuressa etelän kaupungissa tulee kaikenlaista vastaan kaduilla ja puistoissa.

Hyvä paikka lähteä maistelemaan herkkuja aivan Metropol Parasolin naapurissa on La Campana -kahvila-konditoria (Sierpes 1–3) [kartalla], mutta tämä on etenkin alkuillasta terassejaan myöten äärimmäisen suosittu paikka. Myös Confiteria Filella (Avenida de la Constitución 2) [kartalla] La Giraldan ja tuomiokirkon naapurissa on oiva paikka tutustua Sevillan herkuttelun maailmaan.

Liikkuminen paikasta toiseen

Kävely on ydinkeskustassa paras tapa siirtyä paikasta toiseen, mutta Sevillassa on hyvä ja kohtuuhintainen joukkoliikenneverkosto ja edulliset taksit. Käveltyä Sevillassa tulee paljon, etäisyydet ovat huomattavasti pidempiä kuin kotikaupungissa ja mukaan kannattaa ottaa hyväksi todetut kengät tai tukevat sandaalit. Sevillan kadut ovat melko hyvässä kunnossa, mutta suuressa etelän kaupungissa tulee kaikenlaista vastaan kaduilla ja puistoissa. Myös liikenne on etenkin joenrannan läheisyydessä ja monilla silloilla vilkasta, ja perheiden on hyvä hakeutua vanhaan ydinkeskustaan ja puistoihin liikennettä pakoon. Liikenne ei ole mitenkään kaoottista ja sääntöjä noudatetaan, mutta autoja on etenkin viikolla aamu- ja iltapäivisin paljon liikkeellä keskustan alueella.

Sevillan joukkoliikenneverkostoon kuuluvat bussit, T1-raitivaunulinja ja yksilinjainen metro. Näistä bussi ja raitiovaunu ovat saman yhtiön alaisuudessa ja niihin käyvät samat liput. Metro on eri yhtiön omistuksessa, ja siihen pitää ostaa omat liput.

On hyvä etukäteen miettiä, kuinka paljon etenkin busseja ja raitiovaunuja loman aikana tarvitsee. Yksi matka maksaa kaikilta 1,40 euroa, yhden vuorokauden lippu 5 euroa ja 3 vuorokauden lippu 10 euroa. Jos haluaa päästä AE-linja-autolla keskustan ja lentoaseman välin ja myös matkustaa seuraavan vuorokauden aikana julkisilla, kannattaa hankkia 6 euroa maksava päivälippu. Jos haluaa mennä vain kentän ja keskustan välin, maksaa tämä normaalia enemmän, 4 euroa suuntaansa. Kolmen vuorokauden lipun kanssa matkustava voi samalla lipulla mennä myös lentoasemalle, kuten myös Santa Justan rautatieasemalle, jolle matkat niin ikään ovat normaalia kalliimpia.

Taksi on perheille hyvä tapa siirtyä välttämättömiä matkoja, ehkä lentokenttämatkaa lukuun ottamatta. Lentoasemalta tuleva bussi on hyvä perheillekin muissa kuin erikoistapauksissa, mutta taksi on kätevä jos haluaa esimerkiksi lähteä käymään Isla de la Cartujalla. Taksilla matkustaminen on kohtuuhintaisia, niin että 5–7 eurolla tekee normaalin matkan Sevillan keskustan alueella. Takseja on melkoinen määrä kaupungin kaduilla ympäri vuorokauden.

Plaza de Armas -ostoskeskus
Lapsiperheiden suosikki on myös Plaza de Armas -ostoskeskus, jonka yhteydessä on myös kauppahalli.

Ostokset

Shoppailu on Sevillassa mielenkiintoista ja värikästä puuhaa, ja lapset viihtyvät kaupungin ostoskaduilla ja kauppahalleissa erinomaisesti. Siestaa ja kuumuutta voi paeta El Corte Inglés -tavarataloihin (Calle San Pablo 1 ja Plaza del Duque de la Victoria 8), joissa on monipuolinen valikoima ja jotka ovat hyvin avoinna muulloin kuin pyhäpäivinä. Lapsiperheiden suosikki on myös Plaza de Armas -ostoskeskus (Plaza Legion 8) [kartalla], jonka yhteydessä on myös kauppahalli. Joen toisella puolella Trianassa ovat Calle San Jacinto -kävelykatu [kartalla] ja monet muutkin kadut paikkoja, joissa ison porukan on hyvä tehdä ostoksia. Täälläpäin vieraillessa on paikallaan myös poiketa sillanpielessä sijaitsevaan Trianan kauppahalliin.

Ydinkeskusta on kävelykaduiltaan ja putiikeiltaan hyvä paikka tehdä ostoksia muulloin kuin sunnuntaisin, jolloin harvat liikkeet ovat avoinna. Moni perhe voi kuluttaa tuntikausia Avenida de la Constitución -aukion ja sen päättävän Plaza Nuevan [kartalla] takana olevien kävelykatujen muodostamalla shoppailualueella, jonka pääkatuja ovat Sierpes ja Tetuan.

Mielenkiintoisia kauppoja on erikoisen, tietenkin lapsia kiinnostavan, Metropol Parasol -rakennelman (Plaza de la Encarnación) yhteydessä. Itse sienimäisessä rakennuksessa on kaikenlaisia kauppoja, ja myös sen ympäristössä on kaikenlaista. Aukion laitamilla on myös pari aasialaista putiikkia, joista saa ruokia, juomia ja sekalaisen valikoiman tavaraa myös sunnuntaisin ja myöhään illalla. Monia nuoria ja aikuisiakin saattaa myös kiinnostaa aukion vieressä oleva, käytettyjä videopelejä, elokuvia ja musiikkia myyvä liike [kartalla], joka on avoinna sunnuntaisinkin.

Parhaat alueet perheille

Perheiden kuten muidenkin on ensimmäiseksi hyvä tutustua La Giralda -tornin ympäristössä oleviin nähtävyyksiin, ja sen ympäristössä on hyvä liikkua mahdollisimman paljon. Sen lähellä olevista aukioista ja kaduista Plaza Nueva hyvine ostoskatuineen ja kohti Pradoa ja muita puistoalueita vievä Avenida de la Constitución ovat kaikkein oleellisimpia. Puistoalueista on ympäri vuoden hyvä tutustua tarkkaan Parque de María Luisa -puistoon. Sen joenrannalla on talvisin maailmanpyörä ja ympäri vuoden avoinna oleva akvaariomaailma. Joenranta on muutenkin etenkin Kultaisen tornin maastossa ympäri vuoden hyvä oleskelupaikka, mutta illan pimetessä lähellä Plaza Armasta olevat joenrannan puistoalueet muuttuvat rauhattomiksi. Rannalta kannattaa ehdottomasti kävellä myös toiselle puolelle Trianaan, missä on hyvä kauppahalli, mukavia ostoskatuja ja toisenlaista tunnelmaa kuin ydinkeskustassa.

Plaza de la Encarnacion
Plaza de la Encarnación on perheille ehdoton kiintopiste: täällä on hyvä syödä, tehdä ostoksia ja viettää aikaa vilkkailla kaduilla, jotka ovat todella hektisiä auringonlaskun aikaan.

Ydinkeskustassa lähellä La Giraldaa sijaitsevista aukioista huomionarvoinen perheille on myös Plaza de la Encarnación, jonne pääsee Plaza Nuevalta esimerkiksi Calle Sierpestä eli kaupungin parasta ostoskatua pitkin. Aukio on perheille ehdoton kiintopiste: täällä on hyvä syödä, tehdä ostoksia ja viettää aikaa vilkkailla kaduilla, jotka ovat todella hektisiä auringonlaskun aikaan. Metropol Parasolin ympäristössä on hyvä kävellä sen verran, että kadut tulevat tutuiksi.

Lähellä Metropol Parasolia sijaitsee La Macarena -kaupunginosa, jonka pääpaikat ovat Alameda de Hércules -kadun [kartalla] ympäristössä. Macarena on hyvä vierailupaikka sitten kun oleellisimmat asiat on ytimessä nähty, mutta ennen sitä kannattaa vierailla Santa Cruz -kaupunginosassa, joka on aivan La Giraldan naapurissa. Tämä entinen juutalaiskaupunginosa on turistien suosikkivierailupaikkoja, mutta sen kujilta löytyy yleensä myös hyvää hiljaista tunnelmaa. Santa Cruzissa vierailevan on syytä vierailla ainakin Plaza de Doña Elvira -aukiolla [kartalla], joka on sen kauneimpia.

Muualla kaupungissa riittää hyviä vierailupaikkoja niille, jotka viihtyvät siellä pidempään kuin päivän pari. Joen toiselle puolelle menevien on ainakin kesäkaudella hyvä tutustua Isla de la Cartuja -saareen, jolla sijaitsee perheitä kiinnostava teemapuistomainen huvi- ja vesipuisto, Isla Mágica. Siellä on jonkin verran muutakin nähtävää, etenkin entisen luostarin ympäristössä, ja tämä on erityisen hyvä vierailupaikka kuumina kesäpäivinä.

Majoittuminen

Hotellit ja muut majapaikat ovat kiireisimmillään ja kalleimmillaan pääsiäisen ja sitä seuraavien juhlaviikkojen aikaan. Muina aikoina kalleimmat ajat ovat toukokuu, syys-lokakuu ja aika joulukuulta loppiaiseen. Kesäkautena on hyvä varmistaa, että hotellissa on ilmastointi, ja joulu-helmikuussa matkansa tekevien on hyvä selvittää, että majapaikassa on viileitä öitä varten lämmitys. Hotellien lisäksi perheiden on hyvä katsella huoneistoja ja muita vähän suurempia majoitusmahdollisuuksia, joita Sevillassa on hyvä määrä.

Hotels.com:lla on mahdollisuus etsiä Sevillasta perheille erityisen sopivia hotelleja. Niistä hinta-laatusuhteeltaan parhaita ovat aivan ytimessä sijaitseva Palacio Alcázar, samalla seudulla sijaitseva huoneistohotelli Apartamentos Suites Santa Cruz ja samalla tienoolla sijaitseva Hotel Amadeus.

Katso myös

Katso myös Sevillan-oppaan sivu Nähtävää ja koettavaa lapsille.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
Tarkistettu ja uudistettu: 2016/03

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti