Espanja – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Hotelleja – Madrid
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Leikkipuisto Madrid Rio -alueella
Puistoissa kuten muuallakin kaupungissa on leikkipaikkoja, joilla lapset voivat käydä telmimässä.

Perheen kanssa Madridissa

Madrid on suureksi kaupungiksi varsin hyvä matkakohde perheille, ja siellä minkälainen perhe tahansa voi viihtyä niin lyhyen kuin vähän pidemmänkin aikaa. Madrid on tietenkin suuri vilkas metropoli, mutta sen keskusta on laaja eikä tekemisestä ja nähtävästä tule pulaa.

Kaupunki tarjoaa ympäri vuoden kaikkea mahdollista, ja sinne voi lähteä jalkapallo-otteluun, taidemuseoihin, tutustumaan paikallisiin ruokiin ja kulttuuriin tai tutkimaan Madridin kauppoja, kauppahalleja ja toreja. Madrid voi olla hyvä kohde myös pienten lasten kanssa, mutta parhaimmillaan se on jo ainakin kouluikään ehtineiden kanssa ja muulloin kuin keskikesällä tai keskitalvella.

Monet nähtävyydet ovat hyviä vierailupaikkoja perheille, ja monissa museoissa on erityistä ohjelmaa tai jopa omia näyttelytiloja tietyn ikäisille lapsille ja nuorille. Madrid on myös varsin kohtuuhintainen kaupunki etenkin julkisen liikenteen, pääsylippujen ja ruokien osalta, mutta siellä ollessa on hyvä pitää mielessä, että viikonloput ja etenkin lauantai ovat hyvin vilkkaita ajankohtia vierailla keskustan aukioilla, kaupoissa ja museoissa.

Parhaat matkustusajat

Perheille voi olla hivenen ongelmallista onnistua matkustamaan Madridiin hyvään aikaan. Parhaat kuukaudet matkustaa sinne ovat keväällä ja syksyllä, jolloin ei ole paljon mahdollisuutta matkustaa, ja huonoimmat keskikesällä ja talvella.

Huhti-toukokuu ja syys-lokakuu ovat parhaita kuukausia niin säiden kuin tungoksenkin puolesta, ja vain pääsiäisviikko ja lokakuun koulujen lomaviikot ovat silloin vilkkaita aikoja. Jalkapalloa pelataan täyttä häkää, kulttuurielämä on vireimmillään ja säiden puolesta puistoissa on mukava oleskella.

Talvikaudella marraskuu voi olla vielä erittäin hyvä kuukausi, ja tällöin etenkin alkukuusta on vähintäänkin leutoa ja usein myös lämmintäkin. Joulukuu on aina arvoitus mutta vilkas vierailuaika etenkin viikonloppuisin. Loppiaisen jälkeen tilanne rauhoittuu mutta ilmat ovat yleensä varsin ikäviä maaliskuulle asti. Kevät alkaa tavalla tai toisella maaliskuussa, jolloin voi olla hyvinkin lämpimiä päiviä, ja huhtikuusta lokakuun loppuun Madridissa on aurinkoista ja lämmintä päivä toisensa jälkeen. Kesällä kesäkuu on kohtalainen matkustuskuukausi, mutta kuumaa keskikesää on hyvä vältellä vilkkauden ja lomien takia.

Ruokailu

Lapsille ja nuorille on Madridissa loistavia ruokia, joista espanjalaisen keittiön antimet ovat yleisimpiä mutta joiden joukossa tarjotaan ydinkeskustassa muutakin, etenkin pitsaa, hampurilaisia ja aasialaisia ruokia.

Puerto del Sol -aukion ympäristössä on paljon ruokapaikkoja, jotka ovat avoinna aamusta iltaan, ja niiden joukossa on kaikkea mahdollista.

Toisen keskusaukion eli Plaza Mayorin tunnelma on melko lyömätön, ja siellä on mukava ainakin kerran istahtaa terassille.

Valtaosassa ravintoloista on pöytiintarjoilu, pienetkin lapset otetaan mielellään ravintolaan ja heidän olonsa yritetään tehdä mahdollisimman mukavaksi. Ruoat ovat kohtuuhintaisia, ja vaikka tarjoilijoiden kielitaito ei aina ole paras mahdollinen, ymmärtävät he salamannopeasti mitä kukin haluaa.

Lue lisää ruokailusta Pienestä Matkaoppaasta.

Ostokset

Madridissa on hyvä tehdä ostoksia Puerto del Sol -aukion tuntumassa, sillä lähes kaikki siltä lähtevät kadut ovat hyviä ostoskatuja.

Ostoksia voi tehdä niin pienissä liikkeissä, joita on sitä enemmän, mitä kauemmaksi pääaukiosta siirtyy, kuin suurissa tavarataloissa kuten El Corte Inglésissä, jonkalainen on aivan Sol-aukion vieressä.

Liikkeet on sijoiteltu yleensä niin, että samalla alueella on samantyylisiä liikkeitä, ja niinpä esimerkiksi ydinkeskustasta kohti Malasañaa kulkeva Calle Fuencarral [kartalla] on erityisen hyvä katu nuorisomuodille, meikeille ja vastaaville tuotteille.

Lue lisää ostoksista Pienestä Matkaoppaasta.

Kävelijöitä kävelykadulla
Madridin ydinkeskustassa on hyvä kävellä Puerto del Sol -aukion ympäristössä, ja etenkin suurten aukioitten välit on hyvä kulkea kävellen.

Liikkuminen paikasta toiseen

Madridin ydinkeskustassa on hyvä kävellä Puerto del Sol -aukion ympäristössä, ja etenkin suurten aukioitten välit on hyvä kulkea kävellen. Keskustan kadut ovat mielenkiintoisia, ja niihin on paras tutustua hiljakseen kävellen, jolloin silmiin osuu houkuttelevia kauppoja, kauniita rakennuksia, unohtumattomia katunäkymiä ja houkuttelevia kahviloita ja ravintoloita. Keskustassa voi siirtyä metrolla lyhyitäkin matkoja paikasta toiseen, mutta silloin ei kaupunkikuva tule yhtä tutuksi kuin kävellen. Metrossa saa ravata käytäviä ja rappusia pitkin kyllästymiseen asti lyhyenkin matkan aikana, eikä metro ole hyvä paikka mennä lastenrattaiden tai suurten kantamusten kanssa. Madridissa joukkoliikenteen lippuihin perheen pienimmät eivät saa pitkään alennuksia, sillä vain alle 11-vuotiaat saavat lippunsa puolella hinnalla. Lippujen hinnat ovat kuitenkin kohtuullisia aikuisillekin, ja siellä koko perhe voi matkustaa edullisesti julkisilla liikennevälineillä.

Metro on hyvä liikkumismuoto, jos lähtee esimerkiksi Atlético Madridin tai Real Madridin stadioneille tai suurille puistoalueille, joilla on huvipuistoja ja muuta perheitä kiinnostavaa. Myös bussit liikkuvat varsin hyvin ydinkeskustan ulkopuolelle, ja niillä pääsee myös päiväretkille. Päiväretkelle on kuitenkin paras yleensä siirtyä paikallisjunilla, joita lähtee monelta eri rautatieasemalta. Niille on kaikille hyvät metroyhteydet, ja yleensä se sijaitsevat keskustan laitaosissa.

Taksi on Madridissa melko edullinen, mutta sellaista ei kannata käyttää arkisin aamu- tai iltapäivällä. Ruuhkat voivat hidastaa matkantekoa myös lentoaseman ja keskustan välillä, ja lentokenttämatka hoituu hyvin metrollakin.

Lue lisää liikkumisesta Pienestä Matkaoppaasta.

Parhaat alueet perheille

Madridin keskustassa on kävelyetäisyyden päässä toisistaan huomattava määrä kaikenlaista tekemistä, ja Puerta del Sol -aukiolta on helppo kävellä mielenkiintoisiin paikkoihin, joskin nämä matkat onnistuvat hyvin myös metrolla. Sol-aukiolta lähtee useita leveitä kävelykatuja, joista yksi johtaa kohti Plaza de Orientea ja kuninkaanlinnaa. Tämä on hyvä suunta niille, jotka haluavat nähdä tyylikkäitä katunäkymiä, upeita palatseja ja kaupungin päänähtävyyksiä. Kävely onnistuu Sol-aukiolta helposti myös Plaza Mayor -aukiolle, joka on koko kaupungin upeimpia aukioita, jolla on terasseja ja joulukuussa joulutori.

Retiro-puistoalue
Ydinkeskustan ulkopuolella on paljon vierailupaikkoja, joista Retiro-puistoalue on ympäri vuoden hyvän alue oleskella perheen kanssa.

Ydinkeskustan ulkopuolella on paljon vierailupaikkoja, joista Retiro-puistoalue ja sen vieressä olevat kolme suurta taidemuseota tarjoavat ympäri vuoden hyvän alueen oleskella perheen kanssa. Täällä on väkeä kesällä ja viikonloppuisin enemmän kuin muulloin, mutta alue on suuri, ja puisto on kesäisin erittäin hyvä kaupunkipuisto.

Real Madridin kotistadion [kartalla] kiinnostaa kaikkia jalkapallon ystäviä, ja on hyvä nähdä ainakin ulkoapäin. Sen vieressä oleva rauhallinen Chamberi-kaupunginosa [kartalla] on hyvä alue jaloitella ruuhkaisina matkustusaikoina, jolloin jonot Real Madridin kotistadionilla voivat ajoittain kasvaa todella pitkiksi.

Madrid on varsin turvallinen kaupunki etenkin valoisaan aikaan, mutta siellä on alueita, joita lasten kanssa on hyvä vältellä. Esimerkiksi Puerto del Sol -aukiolta kohti Gran Víaa kulkeva Calle de la Montera on Gran Vían kulmauksen tienoilla aluetta, jolla maksulliset naiset odottelevat asiakkaita. Muuten alue ei kuitenkaan ole ainakaan valoisaan aikaan mitenkään vaarallinen.

Majapaikan valitseminen

Monet sivustot mainostavat perheille soveltuvia hotelleja, mutta ne ovat lähes poikkeuksetta kalliita ketjuhotelleja, joissa voisi hyvin viihtyä koko loman ajan. Madridissa ei kuitenkaan ole välttämätöntä sijoittaa suureen hyvin varusteltuun hotelliin, vaan siellä on paljon kodikkaita huoneistoja ja pieniä perhehotelleja (hostal), jotka ovat mukavia ja kohtuuhintaisia. Madrid on mielenkiintoinen kaupunki, jossa on paljon tutkittavaa, ja siitä kannattaa loman aikana aamusta iltaan ottaa kaikki irti.

Hotelli tai huoneisto voi olla missäpäin keskustaa tahansa, ja kaikkein paras on aina varmistaa, että metroasema on lähellä. Jos haluaa lentokenttämatkoista mahdollisimman helppoja, kannattaa valita majapaikka metrolinjan 6, 8 tai 10 varrelta, sillä niillä pääsee suoraan Nuevas Ministerios -asemalle, jolta on yhteys lentoasemalle. Jos Madridissa haluaa nähdä mahdollisimman paljon lyhyessä ajassa, kannattaa majapaikka katsoa Sol-aukion tuntumasta, sillä siltä voi muutamassa minuutissa kävellä kaikille ydinkeskustan nähtävyyksille.

Hotellien ja huoneistojen lisäksi hostelit voivat olla etenkin nuorekkaille perheille hyviä. Niissä tapaa muualta tulevia matkustajia, niissä on rentoa tunnelmaa ja niissä on usein perheille soveltuvia huoneita, joissa voi nukkua kolme tai neljä ihmistä ja joskus useampiakin. Hostelit voivat olla siistimpiä ja tilavampia kuin halvat perhehotellit, joissa voi olla puutteita.

Kaikki Booking.comin majapaikat Madridissa.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2018/06

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti