Espanja – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Hotelleja – Barcelona
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Lapsia Placa de Sant Felip Ner -aukiolla
Talvikausi eli tammikuun toiselta viikolta maaliskuun puoliväliin voi olla erittäin hyvä aika vierailla Barcelonassa. Silloin turistivirrat vähenevät, ja nähtävyyksiin voi tutustua ilman valtavia turistimassoja.

Perheen kanssa Barcelonassa

Suuresta koostaan huolimatta Barcelona on ainakin joinakin vuodenaikoina ja tietyiltä osin erittäin hyvä kohde perheille, joilla on matkassa mukana minkä ikäisiä lapsia tahansa. Etenkin pienten lasten kanssa matka kannattaa tehdä muulloin kuin vilkkaina aikoina, joita tosin nykyään on valtaosan vuodesta.

Kaiken ikäisten lasten ja nuorten kanssa matkaa kannattaa suunnitella ainakin jonkin verran etukäteen ja valita muutama kohde, jotka ovat perheille hyviä ja joihin haluaa tutustua.

Parhaat matkustusajat

Säiden puolesta Barcelona on parhaimmillaan huhtikuun loppupuolelta juhannukseen ja syyskuun loppupuolelta marraskuun alkuun, jolloin päivän korkein lämpötila on 19–23 astetta. Barcelonan kosteusprosentti on korkea, ja näin helle tuntuu siellä normaalia kuumemmalta.

Etenkin kuumaa ja hektistä elokuuta kannattaa vältellä, sillä tällöin on valtavien ruuhkien lisäksi myös osa kaupoista, ravintoloista ja hotelleista lomalla. Vilkasta on myös ennen joulua viikonloppuisin, joulusta loppiaiseen ja pääsiäisenä, samoin kuin aikoina, jolloin on suuren luokan tapahtumia. Yksi ajankohta, joka aina on turhan vilkas vierailuaika, on syyskuun loppu, jolloin neljä päivää kestävä fiesta tukkii paikat.

Talvikausi eli tammikuun toiselta viikolta maaliskuun puoliväliin voi olla erittäin hyvä aika vierailla Barcelonassa, ja talvella tietenkin urheilu- ja kulttuurielämäkin ovat parhaimmillaan. Talvikaudella hotellit ja lennot ovat yleensä melkoisesti edullisempia kuin kesäkaudella. Jos haluaa matkustaa Barcelonaan Suomen hiihtolomaviikoilla, kannattaa lento varata hyvissä ajoin etukäteen ja varautua normaalia kalliimpiin lentoihin.

Katso Pienestä matkaoppaasta Barcelonan säästä ja parhaista matkustusajoista.

Ruokailu

Barcelonassa on erinomaiset ruoat, ja tarjolla on valtava määrä niin paikallisia kuin muualtakin tulevia ruokia. Siellä on aina hyvä nostattaa ruokahalua kauppahalleja ja herkkukauppoja kierrellen. Hyviä ruokapaikkoja on kaikkialla, ja perheiden on hyvä syödä paitsi keskustassa myös rannalla Barcelonetassa ja Port Olímpic -satamassa olevilla terasseilla, joilla etenkin merenelävät ovat hyvin tarjolla. Kauppahalleissa on ruokapaikkoja, jotka tosin eivät ole hyviä lasten tai nuortenkaan kanssa, mutta kannattaa pitää mielessä, että kauppahallien ympäristössä on normaalia enemmän ruokapaikkoja. Lähellä La Boqueriaa, Ramblasin toisella puolella, oleva Plaça ReialPlaca Reial [kartalla] on hyvä paikka syödä normaalia juhlallisempi ja ikimuistoisempi ateria, mutta sitä kannattaa kaikkein vilkkaimpina aikoina vältellä.

Monessa paikassa tarjottava menu del dia eli kolmen lajin houkutteleva, usein kohtuuhintainen lounas on yksi ravintolamaailman vetonauloja mutta se on perheen pienimmille liian iso jysäys. Niitä voi jakaa useamman lapsen tai nuorenkin kanssa, kunhan vain neuvottelee mukavien, yleensä kielitaitoisten tarjoilijoiden kanssa.

Kahviloita kaupungissa on valtavasti, ja lähes kaikilla paikoilla on terassit, monilla talvisinkin. Jälkiruoat ja makeiset kuuluvat olennaisena osana ruokailuun, ja täällä kuuluukin syödä jäätelöä, karkkia ja muuta makeaa mahan täydeltä.

Katso lisää ravintoloista ja ruoista Pienestä matkaoppaasta.

Ostokset

Barcelonan keskusta on maanantaista lauantaihin kaupoiltaan Euroopan parhaita paikkoja, ja siellä on mukava kävellä vanhankaupungin kujilla pikkuputiikkeja katsellen tai sitten tehdä ostoksia Plaça de Catalunyan [kartalla] El Corte Inglés -tavaratalossa tai sunnuntaisinkin avoinna olevassa Maremagnum-ostoskeskuksessa [kartalla], joka sijaitsee Port Vell -satamassa. Ostoskeskuksia ja tavarataloja on hyvin juuri Plaça de Catalunyan ympäristössä, mutta Barcelonassa ostiskelu on mukavimmillaan vanhojen osien (Ciutat Vella) koukeroisilla kaduilla, joilta löytyy kaikenlaisia yllätyksiä.

Jos haluaa nähdä vaikka teinien kanssa luksusluokan ostospaikkoja on Plaça de Catalunyan takana oleva bulevardi nimeltään Passeig de Gràcia paras oleskelupaikka. Samansuuntaisesti sen vieressä kulkeva Rambla de Catalunya on myös hyvä katu viettää aikaa, ja sillä on monipuolinen valikoima erilaisia kauppoja.

Kaupat ovat Barcelonassa hyvin avoinna, mutta etenkin Barri Gòticissa ja muualla vanhassa keskustassa siirrytään joukolla siestalle, eivätkä ainakaan pienet kaupat ole keskustassa avoinna noin klo 13 ja 16 välisenä aikana. Sunnuntaisin ostoksia voi tehdä parhaiten ennen joulua, ja muutama muukin sunnuntai on sellainen, että kaupat ovat auki. Maremagnum on joka sunnuntai avoinna, mutta yleisesti ottaen sunnuntaisin kannattaa tehdä jotakin muuta kuin kierrellä kauppoja.

Katso lisää Barcelonan ostosmahdollisuuksista Pienestä matkaoppaasta.

Liikkuminen paikasta toiseen

Barcelonan keskustassa eli ainakin Barri Gòticissa, Ramblasilla ja Eixamplen Passeig de Gràcia -bulevardilla on hyvä kävellä, joskin tungosta on etenkin lauantaisin, jolloin iltapäivät voivat perjantai-illan johdolla ja lomapäiviä edeltävinä iltoina olla todella hektisiä. Tältä alueelta, johon kuuluvat myös La Ribera, El Raval ja muutamat muut ydinkeskustan vanhat osat, on hyvä kävellä kohti Barcelonetaa ja sen rantoja. Rantaviiva on pitkä, ja se johtaa vaivattomasti monen kilometrin päähän. Rantaa pitkin voi kävellä hiekalla tai Passeig Marítim -promenadilla, ja sen varrella on kaikenlaisia terasseja, aurinkotuoleja ja kuntosaleja, joille voi pysähtyä. Kävellä voi aina El Poblenouun tai senkin taakse niin sanotuille Barcelona Forum- ja Diagonal Mar -alueille. Rantakausi on maaliskuun puolivälistä ja marraskuun puoliväliin, ja muulloin rannalla on vähän palveluita. Kiireisin aika viettää aikaa rannalla on toukokuun puolivälistä syyskuun loppuun.

Diagonal Mar -alueella on luonnontieteellinen museo Blau [kartalla], uusia rakennuksia ja alueita mutta myös vanhoja ja erikoisia rakennelmia rannalla. Täällä on etenkin vilkkaina aikoina hyvä viettää aikaa. Diagonal Marissa on suuri ostoskeskus, siellä on erikoinen satama-alue ja Bosc Urbà -kiipeilypaikka [kartalla], jossa voi kokeilla kiipeilytaitojaan ilmaan viritetyillä esteradoilla. Sieltä pääsee Diagonal-valtakatua pitkin T4-linjan raitiovaunulla kohti keskustaa, jolloin saa hyvät näkymät Sagrada Familia -kirkolle. Lähellä oleva Poblenou on sekin hyvä alue vierailla, ja sen pääkatu Rambla de Poblenou [kartalla] on hyvä paikka silloin kun ytimessä on liikaa ihmisiä tutustua.

Kaikilta alueilta pääsee nopeasti ja vaivattomasti takaisin keskustaan metrolla, joka on kävelyn ohella kaupungin paras liikkumismuoto. Metroon kannattaa hankkia ainakin T-10-lippusarja, mutta myös päiväliput ja turistiliput ovat joillekuille hyviä hankintoja. Metro on siisti ja turvallinen, ja sillä voi siirtyä lyhyitäkin matkoja keskustassa. Metron lisäksi joissain yhteyksissä tarpeellisia ovat raitiovaunut, jotka liikkuvat keskustan ulkopuolella, ja linja-autot.

Barcelonan joukkoliikenteessä alle 6-vuotiaat matkustavat lipun ostaneen aikuisen kanssa ilmaiseksi ja 6–14-vuotiaat saavat alennuksia. 15-vuotias on Barcelonan liikennevälineissä aikuinen, ja hänellä pitää olla aikuisten lippu.

Ranta Barcelonetan edustalla
Barcelonetan rannat ja kukkulan päällä oleva Montjuïcin puisto ovat hyviä vierailupaikkoja perheille.

Lentoasemalta pääsee parhaiten bussilla Plaça de Catalunya -aukiolle. Lippuja voi ostaa paikan päällä automaateista, joita on lentoasemalla, mutta lentokenttäbussiin eivät käy normaalit liput.

Lue lisää liikkumisesta Barcelonassa Pienestä matkaoppaasta.

Parhaat alueet perheille

Monet Barcelonan nähtävyydet ja alueet ovat suuria ja niissä voi perhe vaellella puolikin päivää. Jos Barcelonassa suunnittelee etukäteen vähän mihin haluaa mennä, pakkoa siirtyä jatkuvasti paikasta toiseen ei ole tai matkat eivät ole kovin pitkiä. Barcelonan kadut ja puistot ovat hyvässä kunnossa, eikä siellä tule suuria ongelmia rattaiden kanssa. Metrolla liikkuminen paikasta toiseen on nopeaa, edullista ja turvallista, mutta metroasemilla on lähes ympäri vuoden kuuma, erilaisia portaita ja tasoja on paljon ja metro on ajoittain täysin tukossa.

Joitakin Barcelonan osia kuten Ramblasia ja Barri Gòticin pikkukujia on hyvä vilkkaina päivinä ja vuodenaikoina vältellä, sillä väkeä on usein valtavasti. Etenkin keskiaikaisten osien kapeilla kujilla ei suuren porukan kanssa silloin ole mukava olla liikkeellä. Illat ovat Barcelonassa ainakin kaikkein vilkkaimpien festivaalien ja juhlapyhien ulkopuolella melko sopivia perheillekin, ja monissa ravintoloissa on totuttu perheisiin.

Monet nähtävyydet ja vierailupaikat kuten Barcelonetan rannat [kartalla] ja kukkulan päällä oleva Montjuïcin puisto [kartalla] ovat hyviä vierailupaikkoja perheille. Montjuïcissa on olympiastadion ja siellä on paljon tilaa ja erikoisia näkyjä. Port Olímpicin suuri jahtisatama [kartalla] ja suurikokoiset rakennukset tekevät lasten viihtymisestä siellä helppoa. Fantastinen Parc Güell -puisto [kartalla] on lasten mieleen, ja kaupungissa on myös muita puistoja, etenkin Parc de la Ciutadella [kartalla], jotka sopivat perheille kuin nakutettu. Yksi ykköskohteita on tietenkin Camp Nou, eli yksi maailman suurimmista stadioneista, jolla FC Barcelona pelaa.

Lisää aiheesta:

Pienessä matkaoppaassa esitellään perheille parhaiten soveltuvia vierailupaikkoja.

Barcelona with Family kertoo blogeissa kaikenlaista perheitä kiinnostavaa

Runnerbean Tours antaa vinkkejä kaupunkiin suuntaaville perheille.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2018/02

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti