Espanja – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Hotelleja – Barcelona
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Vaatekauppa
Mitä erilaisimmat vaatteet klassisista trendikkäisiin ovat Barcelonasta helposti löydettävissä, ja myös nahkatuotteet kuten kengät, laukut ja asusteet ovat hyviä hankintoja.

Ostoksilla Barcelonassa

Barcelona on erinomainen paikka tehdä mitä erilaisimpia ostoksia. Siellä on valtava määrä erilaisia ostospaikkoja, ja niiden kiertely kuuluu olennaisena osana Barcelonassa vietettävään lomaan. Vanhojen osien putiikit, niiden vieressä olevan Catalunya-aukion tavaratalot ja ostoskeskukset, Eixamplen pariisilaistyyliset korttelit, mitä erilaisimmat markkinat ja tietenkin legendaariset kauppahallit ovat kaikki Barcelonan normaaleja ostospaikkoja.

Hinnat ovat kotimaahan nähden kohtuullisia, ja tarjonnan skaala on laaja, niin että Barcelonasta saa kaikenlaista pilkkahinnalla tai sitten aivan luksusluokan tavaraa. Kaupat ovat hyvin avoinna, ja silloin kun kaupat ovat normaalia huonommin avoinna, on eri puolilla keskustaa toreja ja markkinoita, kirpputoreista tuliaiskojuihin. Barcelonassa on helppo vertailla ostosten hintoja, sillä käytössä on euro, ja kortilla on siellä nykyään yhtä helppo maksaa kuin muuallakin.

Parhaat ostosseudut

Barcelona on huippuluokan ostoskaupunki, jossa on toinen toistaan houkuttelevampia ja monipuolisempia ostosalueita. Vanhoissa osissa on paljon pieniä putiikkeja, niiden tuntumassa on kauppahalleja ja niissä on myös toreja ja markkinoita. Keskustan uusissa osissa, jotka ovat Catalunya-aukion tienoilla, on suuria liikkeitä mutta myös luksusluokan putiikkeja, joissa on maailmanluokan tarjonta.

Barcelonassa on kannattavaa kierrellä eri tienoita ahkerasti, ja samalla kun katselee kauppoja voi myös etsiä ruokapaikkaa, tutustua nähtävyyksiin ja tehdä muutenkin kaupunkia tutuksi. Barcelonan ostoskadut ovat äärimmäisen vilkkaita perjantai-iltapäivästä lauantai-iltaan, ja paljon ihmisiä on liikkeellä aina ennen lomapäiviä. Etenkin joulukuu on poikkeuksellisen hektinen ostoskuukausi, mutta kesällä kauppoja kierrellään talvea vähemmän.

Placeta de Montcadan
La Riberasta voi ostaa kaikenlaista, mitä muualta ei saa. Sinne kannattaa suunnata kun Barri Gótic on täysin tutkittu.

Vanhat osat

Barri Gòtic eli goottilaistyylinen vanha korttelisto [kartalla] on kujineen miellyttävä paikka tehdä ostoksia, ja se on yllättävän monipuolinen paikka katsella kauppoja. Siellä on kaikille jotakin, ja jos mielii saada läpileikkauksen siitä mitä Barcelonassa on ja mitä sieltä kannattaa ostaa, on tämä luultavasti paras alue sille. Siellä viihtyvät kaikki, mutta se on vilkas alue, jolla etenkin lauantai-iltapäivät ja lomapäiviä edeltävät iltapäivät ja illat ovat hektisiä.

Vaatekauppa Barri Goticissa
Jos mielii saada läpileikkauksen siitä mitä Barcelonassa on ja mitä sieltä kannattaa ostaa, on Barri Gòtic luultavasti paras alue sille.

Parasta maastoa kaupoille keskustan vanhoissa osissa ja nimenomaan Barri Gòticissa on alue, joka on Plaça de Catalunyan ja Carrer de Ferranin välinen korttelisto. Eniten suuria liikkeitä on Catalunya-aukion tuntumassa ja etenkin aukiolta aina tuomiokirkolle asti johtava Avinguda del Portal del Angel [kartalla] on katu, jolla on suuria ketjuliikkeitä ja samantyylisiä ostospaikkoja kuin keskustan uusissa osissa.

Tämän alueen ulkopuolella muodikas katu Barri Gòticissa on ehdottomasti Carrer d'Avinyó [kartalla], joka on Orwell-aukion naapurissa. Tämä korttelisto, joka on tunnettu eläväisistä kaduista, hyvistä ruokapaikoista ja vireästä yöelämästä, on hyvä ainakin pienimuotoiselle kauppojen kiertelylle.

Sant Pere, Santa Caterina ja La Ribera ovat vastaavanlaisia ostospaikkoja, joista voi ostaa kaikenlaista, mitä muualta ei saa. Barri Gòticiin nähden niissä on kuitenkin huomattavasti vähemmän kauppoja, eikä himoshoppailijan kannata lähteä tutkimaan niitä ennen kuin Barri Gótic on täysin tutkittu. Hyviä tienoita näissä osissa katsella keskitetysti kauppoja ovat Placeta de Montcadan tienoo [kartalla] ja erityisen hyvä katu pienille muodikkaille putiikeille on Carrer del Rec [kartalla]. Myös sen lähellä oleva alue, jolla Picasso-museokin sijaitsee ja joka on Carrer de la Princesan [kartalla] varrella ja lähitienoilla, on maastoa, jolla kauppoja kannattaa katsella.

El Raval

Ramblasin toisella puolella oleva El Raval [kartalla] on hyvää aluetta löytää vaatteita, etenkin retroa ja muuta nuorekasta, ja sieltä saa myös edullisia, eksoottisia elintarvikkeita. Tarjolla on tosin tuttuakin mutta usein huomattavasti Barri Gòticin turistikatuja ja muita turistien suosimia alueita edullisemmin.

El Raval on hyvä shoppailupaikka nuorille ja pienellä budjetilla liikkeellä oleville, mutta sen kadut eivät välttämättä houkuttele varttuneempaa ja vakavaraisempaa väkeä. Alue on viime vuosina vähän keskiluokkaistunut, mutta se on edelleen maahanmuuttajien, opiskelijoiden ja muiden kuin keskiluokan ja paremman väen leikkikenttää. Siellä on paljon katuja, joilla on kauppoja, ja pelkästään Ramblasin poikkikadulla nimeltään Carrer Nou de la Rambla [kartalla] on useita elintarvikeliikkeitä, viinien erikoisliike ja muitakin liikkeitä.

El Ravalissa on hyvin tarjolla elintarvikkeita eksoottisista paikallisiin, mutta siellä on myös vaatteita ja muotiakin. Jos haluaa katsella käytettyjä vaatteita, on Carrer del a Riera Baixa [kartalla] ja lähikadut tähän parasta aluetta. Kadulla on myös levyliike Wah Wah numerossa 14, ja se kuten moni muukin liike El Ravalissa pitää iltapäivätauon klo 14–17.

Plaça de Catalunyan tienoo

Plaça de Catalunya [kartalla] on tunnettu kahdesta suuresta ostospaikasta. Niistä kautta Espanjan yleinen on El Corte Inglés, joka on varsin kohtuuhintainen tavaratalo, jonka alakerran ruokaosasto on tasokas. Sitä vastapäätä sijaitseva El Triangle on alueen suurin ostoskeskus. Siellä on monipuolinen elektroniikkaliike FNAC, Camper, Clarks ja muita tunnettuja liikkeitä.

Aukion Eixamplen puoleisessa päässä on liikkeitä, jotka saattavat kiinnostaa joitakin. Siellä on Applen liike, FC Barcelonan tuotteita myyvä liike ja muitakin liikkeitä, joten aukiota kannattaa ostosmielessä vähän kierrellä.

Eixample

Plaça de Catalunyan vieressä oleva Passeig de Gràcia [kartalla] kuuluu kaupunginosaan nimeltä Eixample. Se on tyylikäs, monin osin Pariisia muistuttava kaupunginosa, ja sinne on kannattavinta suunnata niiden, jotka mielivät tehdä normaalia hintavampia ja tasokkaampia ostoksia. Jos haluaa katsella merkkivaatteita, koruja, kultaa, rannekelloja tai Louis Vuitton -käsilaukkuja, on tämä kannattavin tienoo suunnata.

Korkeatasoiset muotiliikkeet kuten Chanel, Jimmy Choo ja Gucci pitävät majaa tämän kauniin mutta hektisen bulevardin varrella, ja ne ovat muutaman korttelin päässä Catalunya-aukiosta, pääasiallisesti Carrer de Mallorcan jälkeen ja aina Diagonal-metroasemalle asti. Jos kadun varrella mielii nimenomaan tehdä luksusluokan ostoksia tai ainakin katsella niitä, kannattaa ehkä mennä metrolla Diagonalille ja kävellä sieltä kohti Catalunya-aukiota.

Passeig de Gràcian varrella on nykyään kuitenkin arkisempiakin liikkeitä, kuten Bershka, H&M, Mango ja Zara, ja ne ovat lähinnä kadun Catalunya-aukion lähellä olevissa kortteleissa. Kadun varrella on paljon kahviloita, ravintoloita ja baarejakin, mutta ne ovat melko vilkkaita ja etenkin lauantaisin tänne suuntaa melkoinen määrä ihmisiä.

Toinen erinomainen ostoskatu on samansuuntaisesti kulkeva Rambla de Catalunya [kartalla], bulevardi jonka varrella on melko mukavaa ja leppoisaakin tunnelmaa. Siinä missä Passeig de Gràcia on ainakin vilkkaina aikoina luonteeltaan vähän stressaantunut katu, on tämä vieressä kulkeva katu rento paikka, jonka varrella on paljon kahviloita ja ravintoloita. Kadun varrella on monipuolinen määrä liikkeitä, jotka ovat luonteeltaan kansainvälisiä ja joiden joukossa on useita kenkäkauppoja, kosmetiikka-alan liikkeitä kuten Sephora ja Jo Malone ja muutama vauvojen ja lasten vaatteisiin erikoistunut liike.

Molemmat bulevardit johtavat valtakadulle nimeltään Diagonal. Se on muodikas katu, ja sinne kannattaa suunnata, jos mielessä ovat viimeisimmät trendit. Se on parhaimmillaan jos bulevardeilta kääntyy vasempaan, ja periaatteessa trendikkäisiin vaatteisiin ja asusteisiin mieltynyt voi kävellä sitä aina Maria Cristina -metroasemalle asti.

Santa Caterinan kauppahalli
Barcelonan kauppahallit ovat legendaarisia, ja ne sopivat parhaiten elintarvikkeiden osteluun.

Elintarvikeostoksilla: Kauppahallit ja valintamyymälät

Barcelonassa ruokia ja juomia saa parhaiten kauppahalleista, valintamyymälöistä ja pienistä liikkeistä, joita on kaikkialla. Monet kauppahallit ovat nykyään turistipaikkoja, joissa normaalien elintarvikeostosten tekeminen on rasittavaa. Pienet liikkeet ovat kalliimpia ja huonommin varusteltuja kuin valintamyymälät, mutta niitä ei tarvitse erikseen etsiskellä ja niitä on etenkin keskustassa tuhkatiheään.

Kauppahallit

Barcelonan kauppahallit ovat legendaarisia, ja ne sopivat parhaiten elintarvikkeiden osteluun. Harmillisesti ydinkeskustan kauppahallit ovat saaneet liiankin hyvän maineen, ja osa niistä on tullut suoranaisiksi turistirysiksi. Ikävä kyllä turistit saapuvat Barcelonaan nykyään sankoin joukoin ympäri vuoden, joten kauppahalleissa on etenkin viikonloppuisin turhan kansainvälinen ja turistivoittoinen tunnelma.

La Boqueria
La Boqueriassa Ramblasin puolen ensimmäisiltä myyjiltä ei kannata ostaa mitään, sillä hinnat laskevat sitä enemmän mitä kauemmas Ramblasista siirtyy.

La Boqueria [kartalla] sijaitsee Ramblasin varrella, ja se on hyvä vierailupaikka kenelle tahansa. Kannattaa tosin pitää mielessä, että Ramblasin puolen ensimmäisiltä myyjiltä ei kannata ostaa mitään, sillä hinnat laskevat sitä enemmän mitä kauemmas Ramblasista siirtyy. Kauppahalli on viime aikoina tullut hyvin turistivoittoiseksi, eikä siellä enää ole samaa tunnelmaa kuin vuosikymmen sitten. Siellä on erityisen paljon kojuja, jotka yrittävät kaupata jotakin turisteille, mutta sen kahvilat ja ravintolat ovat edelleen paikallistenkin suosiossa. Parhaita aikoja suunnata tänne ovat aivan tavallisten arkipäivien aamupäivät, mutta etenkin lauantait ovat hyvin vilkkaita. Kauppahalli on avoinna muina päivisin kuin sunnuntaisin klo 8–20.30 mutta osa liikkeistä kuten kalaliikkeet ovat pääosin paikalla vain aamupäivisin. Jos täällä haluaa tehdä oikein ostoksia, kannattaa paikalle tulla jo aamupäivällä.

Toinen hyvä keskustan kauppahalli on toisella puolella vanhoja osia sijaitseva Santa Caterina [kartalla]. Toisin kuin La Boqueriassa siellä kaikki kojut pitävät siestan noin klo 13–16. Kauppahalli on keskeisestä sijainnistaan huolimatta enemmän paikallisten kuin turistien suosiossa, mutta sielläkin lauantai-iltapäivät ovat turhan turistivoittoisia. Kauppahalli, jonka ympäristössä on paljon hyviä ravintoloita ja suklaamuseo, on avoinna vähän erikoisesti. Se avataan ma–la klo 7.30 mutta joinain päivinä se suljetaan jo klo 15.30, toisina (ti, to ja pe) se on avoinna klo 20.30 asti. Sen yhteydessä on myös ma–la klo 9–21 avoinna oleva valintamyymälä.

Hyvä mutta hivenen syrjäinen kauppahalli on Barcelonetan kauppahalli [kartalla], joka tosin tuntuu olevan enemmän kiinni kuin auki. Jos sinne lähtee summamutikassa, on se luultavasti kiinni, ja iltapäivisin se pitää usean tunnin tauon. Verkkosivuilta voi katalaaniksi nähdä sekavat aukioloajat, mutta jos se on kiinni, on lähistöllä paljon mielenkiintoisia pieniä elintarvikeliikkeitä, joihin kuuluu kahvikauppa ja hedelmäkauppoja. Niitä on etenkin kaduilla nimeltään Carrer de la Maquinista ja Carrer d’Escuder, jonka varrella on Carrefour Express -valintamyymälä.

Keskustan ulkopuolella olevista kauppahalleista Mercat de Sant Antoni [kartalla] on hyvä eikä turhan kaukana oleva vierailupaikka. La Boquerian tavoin se soveltuu aamiaiselle, ja siellä on aina huomattavasti enemmän paikallisia kuin turisteja. Sen miinuspuoli on kuitenkin se, että se vaikka se avautuu jo aamuseitsemältä pitää se 14.30–17 siestan. Vaikka kauppahalli on vähän syrjäisellä paikalla, on se melko lähellä metroasemaa nimeltään ”Poble Sec”.

Eixamplessa sijaitseva Mercat de la Concepció [kartalla] on hyvä paikka tehdä ostoksia niille, jotka oikeasti haluavat katsella ja ostella paikallisia ja muitakin elintarvikkeita. Se on lähellä Passeig de Gràciaa ja Girona-metroasemaa, ja se on eri vuodenaikoina vähän eri tavoin avoinna. Verkkosivujen alalaidassa on aukioloajat, ja aina se on avoinna vähintään ma–la klo 8–15. Sen yhteydessä on myös valintamyymälä, joka on avoinna ma–la klo 9–21.

TimeOut listaa muitakin Barcelonan kauppahalleja

Valintamyymälät

Kauppahallien lisäksi Barcelonassa on valtava määrä mitä erilaisimpia elintarvikeliikkeitä, joita on kaikkialla kaupungissa. Osa niistä on avoinna myöhään, toiset 24 tuntia vuorokaudessa, eikä ainakaan keskustan alueella tule koskaan tilannetta, että kauppa ei olisi lähellä. Barcelonassa on kuitenkin ylihintaisia elintarvikeliikkeitä, joita on turistien suosimilla alueilla. Esimerkiksi Ramblasin varrella on useita Spar-nimisiä kauppoja, joissa on turistihinnat. Yleisesti ottaen alkoholin hinta ei hirveästi heittele liikkeestä toiseen mutta peruselintarvikkeet voivat pienessä liikkeessä maksaa paljon enemmän kuin valintamyymälässä.

Elintarvikeliike El Ravalilla
El Raval on todellinen valintamyymälöiden ja muiden ruokakauppojen luvattu maa. Siellä on eniten yksityisiä liikkeitä, joissa on kohtuulliset hinnat.

Suuri Carrefour-kauppaketju on levittäytynyt Barcelonaan, ja yksi kätevä, kohtuuhintainen Carrefour Market [kartalla] löytyy Ramblasin yläpäästä, läheltä Plaça de Catalunyaa. Se on kuitenkin vilkas paikka tehdä ostoksia, ja erityisen vilkas se on viikonloppuisin. Se on avoinna ma–la klo 8.30–21.

Ramblasin varrella ja lähellä on monenmoista liikettä, ja niihin kuuluu klo 24 asti avoinna oleva liike osoitteessa La Rambla 36. Sitä vastapäätä on hyvätasoinen viinaliike, ja sen vierestä lähtevä katu, joka kulkee aina Orwell-aukiolle asti, eli Carrer dels Escudellers on katu, jolla on monta myöhään avoinna olevaa pientä mutta normaalihintaista elintarvikeliikettä. Orwell-aukion lähellä oleva oikea valintamyymälä on ma–la klo 9–21 avoinna oleva Dia (Carrer de la Comtessa de Sobradiel 3), joka on korttelin päässä aukiolta.

Ramblasin toisella puolella oleva kaupunginosa eli El Raval on todellinen valintamyymälöiden ja muiden ruokakauppojen luvattu maa. Siellä on eniten yksityisiä liikkeitä, joissa on kohtuulliset hinnat, ja niitä on useita esimerkiksi Carrer Nou de la Ramblalla, Carrer de l’Hospitalilla ja muilla Ramblasin sivukaduilla, jotka lähtevät kohti Rambla del Ravalia.

Keskustassa on paljon elintarvikeliikkeitä siellä missä on muitakin liikkeitä. Jos majapaikka on Eixamplessa, voi ostoksia tehdä kaupunginosan kauppahallissa ja sen yhteydessä olevassa valintamyymälässä. Kaupunginosassa on paljon pieniä liikkeitä, joista monet ovat erikoisliikkeitä ja myyvät etenkin luomuelintarvikkeita. Siellä on myös normaaleja valintamyymälöitä, joihin kuuluu Lidl (Carrer de Casanova 77–79).

Barceloneta on yksi pääkallopaikkoja elintarvikeostoksille, ja sen rantakatu eli Passeig de Joan de Borbó on katu, jolla on monta pienehköä valintamyymälää. Osa niistä kuten koko kadun tarjonnasta on vain turisteille suunnattua, mutta sen varrelta saa nopeasti kaikenlaista ja sen varrella on myös 24 tuntia avoinna oleva valintamyymälä.

Barcelonassa on sunnuntaisin ja illalla klo 21–22 jälkeen huonosti ostospaikkoja avoinna. Pienet liikkeet, joita on kaikkialla, etenkin Barri Gòticissa ja El Ravalissa, ovat parhaiten avoinna myöhään illalla ja sunnuntaisin. OpenCor-liikkeet, jotka ovat yleisiä Espanjassa, ovat perinteisesti avoinna ainakin aamuyhteen, mutta niitä ei Barcelonan keskustassa ole. Yksi kohtalaisen lähellä oleva on Eixamplen kauppahallin lähellä oleva OpenCor [kartalla], joka on avoinna klo 7–01, myös sunnuntaisin.

Barcelonassa hanavettä voi hyvin juoda, mutta etenkään taloissa, joissa on vanhat putket, se ei välttämättä maistu kovin hyvältä. Kaupungissa on vettä hyvin kaupan, mutta joissain pienissä liikkeissä vedestä rokotetaan aivan liikaa.

Yelp listaa Barcelonan keskustan ja sen lähistön suuria valintamyymälöitä

Leipomo Eixamplessa
Elintarvikkeet ovat erinomaisia ostoksia Barcelonassa, ja monet tuotteet ovat täällä huomattavasti edullisempia kuin kotimaassa.

Mitä ostaa Barcelonasta?

Mitä erilaisimmat vaatteet klassisista trendikkäisiin ovat Barcelonasta helposti löydettävissä, ja myös nahkatuotteet kuten kengät, laukut ja asusteet ovat hyviä hankintoja. Erilaisia koruja, koristeita ja kaikenlaista muuta pientä jännää kotiin tuotavaa löytyy paljon paitsi vanhankaupungin kaduilta myös joiltain markkinoilta, joita esiintyy etenkin Santa Caterina -kauppahallin ympäristössä, Santa Maria del Pi -tuomiokirkkoa ympäröivillä aukiolla ja Plaça del Rei -aukiolla, jolla usein pidetään antiikkimarkkinoita ja ennen joulua erinomaiset, suuret joulumarkkinat.

Elintarvikkeet ovat erinomaisia ostoksia Barcelonassa, ja monet tuotteet ovat täällä huomattavasti edullisempia kuin kotimaassa. Erilaisia ruokia ja herkkuja on valtava määrä tarjolla yleensä kohtuuhintaan, ja vain mielikuvitus on täällä rajana sille, mitä kotiin vie. Parhaita paikkoja tehdä elintarvikeostoksia ovat kauppahallit, mutta myös pienet liikkeet voivat olla hyviä. El Ravalissa on Ramblasin sivukadun, Carrer Nou de la Ramblan varrella useita elintarvikeliikkeitä, joista saa kaikenlaista eksoottista.

Alkoholi on melkoisesti edullisempaa ja huomattavasti paremmin ja näkyvämmin tarjolla kuin kotimaassa. Tupakan hinta on Espanjassa noussut kohisten viimeisen vuosikymmenen aikana, ja askin hinta on monen merkin kohdalla tuplaantunut. Sieltä kuitenkin saa askin tupakkaa Suomen kauppoja edullisemmin, ja lisäksi toisin kuin Suomessa ja Venäjällä siellä näkee kaikki tarjolla olevat tupakat. Tupakkaa ei kuitenkaan kaupata kaikkialla vaan tietyissä paikoissa, joihin kuuluvat lukuisat automaatit. Kaikkein parhaita paikkoja katsella ja ostella tupakkaa ovat Tabacs-liikkeet, joita näkyy siellä täällä, myös Ramblasilla.

Kiireisinä aikoina Barcelonassa on paljon katukauppiaita, jotka myyvät lähinnä krääsää; ostokset kannattaa tehdä virallisissa kaupoissa ja putiikeissa, jotka myyvät hyvää tavaraa ja joiden toimintaan ei kytkeydy veronkiertoa tai muuta hämäräperäistä. Kojut, joita on satamassa, Ramblasin sataman puoleisessa päässä, El Ravalin Ramblasilla, kauppahallien ulkopuolella ja monessa paikassa Barri Gòticin alueella, ovat hyviä paikkoja tehdä ostoksia. Hyviä ostoksia niistä sekä liikkeistä, joita on erityisen hyvin Barri Gòticissa, ovat kaikenlaiset paikalliset tuotteet, kuten muotoilu. TimeOut esittelee hyviä liikkeitä, joista saa paikallista designia.

Placa del Pi
Plaça del Pin luomuelintarvikemarkkinat on takuuvarma paikka katsella korkeatasoisiakin tuotteita.

Torit ja kirpputorit

Barcelonassa on kauppahallien lisäksi melkoinen määrä mitä erilaisimpia markkinoita. Siitä huolimatta, että siellä espanjalaiseen tyyliin kaupataan elintarvikkeita kauppahalleissa eikä toreilla, siellä on kaupan kaikenlaista elintarvikkeista koruihin toreilla, joita on ympäri keskustan ja muuallakin.

Barri Gòticissa on luomuelintarvikemarkkinoita ja muitakin markkinoita, joilta voi saada kaikenlaista varsinkin viikonloppuisin. Yksi takuuvarma paikka katsella korkeatasoisiakin tuotteita, joihin kuuluu paikallisia juustoja, viinejä ja muita elintarvikkeita, on Plaça del Pi [kartalla]. Sehän on yhdellä kaikkein parhaista ostosalueista, ja sen kautta tulee mitä todennäköisimmin joka tapauksessa käveltyä.

Antiikkia Port Vell -alueella
Port Vellissä on viikonloppuisin ja juhlapyhinä klo 10–20 Port Antic -antiikkitori ja kirpputori.

Hyvä suosittu kirpputori pidetään tuomiokirkon ulkopuolella olevalla aukiolla (Plaça de la Seu) [kartalla], ja sen kirpputorilla joka torstai on varsin korkeatasoista tavaraa. Tämä on hyvä paikka lähteä tutkimaan paitsi melko normaalia kirpputoritarjontaa myös antiikkia, keräilytavaraa ja vanhoja julisteita.

Kojuja on ympäri kaupungin, ja erilaisia markkinoita tulee vastaan muuallakin kuin Barri Gòticissa. Ramblasin varrella on usein muitakin kojuja kuin virallisia, ja El Ravalin Ramblasilla [kartalla] on silläkin kojuja, joista saa koruja ja kaikenlaista muuta erikoista.

Myös Port Vell -satamassa, eniten Plaça de Pau Vila -aukion [kartalla] tuntumassa, on viikonloppuisin kojuja, joista saa kaikenlaista, mitä kaupoista ei helposti löydy.

Port Vellissä on viikonloppuisin ja juhlapyhinä klo 10–20 Port Antic -antiikkitori ja kirpputori [kartalla] sen toisella puolella, Ramblasin päässä. Siellä on kaikenlaista antiikkia ja vanhaa tavaraa, kuten vinyylilevyjä, leluja, vaatteita ja kaikenlaisia keräilyesineitä, kuten kolikoita.

Barcelonan suurin kirpputori on Glòries-metroaseman vieressä oleva Mercat Fira de Bellcaire Els Encants [kartalla]. Siellä on noin 500 kaupustelijaa, ja paikka on avoinna ma, ke, pe ja la klo 9–20.

Wikipedia listaa kaikki Barcelonan torit ja kauppahallit

Joulumarkkinat

Barcelonassa on lukuisia joulumarkkinoita, joilla on keskieurooppalaisista joulumarkkinoista täysin poikkeavaa tunnelmaa. Katolilaisten joulunodotus on muutenkin erilaista kuin Pohjois-Euroopassa, ja Barcelonan joulumarkkinoille suuntaavalle on luvassa ainakin osin eksoottinen kokemus. Lämpötilat ovat Barcelonassa marras- ja joulukuussa reilusti plussan puolella, eikä ole tavatonta, että joulukuussa on lähes 20 astetta lämmintä. Miinuspuoli joulumarkkinoissa on se, että ne ovat viikonloppuisin, lähinnä perjantai-illasta sunnuntai-iltapäivään, todella vilkkaita. Barcelonaan tullaan niin läheltä kuin kaukaakin mieluusti viikonlopuksi ostoksille, ja joulun alla tämä trendi kiihtyy ja joulumarkkinat ovat yksiä suosituimpia kohteita niin espanjalaisille kuin ulkomaalaisillekin.

Fira de Santa Llucian joulutori
Fira de Santa Llúcian joulutori pidetään marraskuun toiseksi viimeiseltä viikonlopulta aatonaattoon tai ainakin joulukuun toiseksi viimeiselle viikonlopulle.

Suurin, keskeisin joulumarkkinapaikka on tuomiokirkon vieressä oleva Av. de la Catedral ja Plaça de la Seu [kartalla] on paikka, jolla on joulumarkkinat, noin klo 10–22. Tämä ”Fira de Santa Llúcia” on erityisen vilkas paitsi viikonloppuisin myös 13.12. joka on Llúcian päivä. Perinteisesti tämä joulutori pidetään marraskuun toiseksi viimeiseltä viikonlopulta aatonaattoon tai ainakin joulukuun toiseksi viimeiselle viikonlopulle.

Vasta pari kolme päivää ennen joulua Plaça de Catalunyan joulutori avataan. Tällä tammikuun alkuun asti kestävällä joulutorilla on erityisen paljon kaikenlaista lapsille, ja tämä on aamusta iltaan hyvä vierailupaikka niille, jotka tulevat joulun ja loppiaisen välisenä aikana Barcelonaan.

La Sagrada Familia [kartalla] on Barcelonan suosituin nähtävyys, ja sen ympäristössä pidetään joulumarkkinat, jotka yleensä ovat marraskuun viimeiseltä viikonlopulta päivään pariin ennen jouluaattoa. Joulutori on avoinna klo 10–22 ja lauantaisin klo 18–20 joulupukki tulee tänne asti käymään.

Barcelonassa on muutamat muutkin joulumarkkinat, joista osa on avoinna lähes loppiaiseen asti. Niistä voi lukea City Life Barcelonasta.

Outlet- ja tehtaanmyymälät

Barcelonassa ja sen ulkopuolella on outlet- ja tehtaanmyymälöitä, joista voi saada tuotteita suoraan tehtailta tai etenkin vaatteista ja asusteista voi saada parhaimmillaan 70 % alennuksen.

Kaupungin rajojen sisällä sijaitsee Heron City [kartalla], jonka lähelle pääsee metrolinjoilla L1 (asema: Fabra i Puig), L4 (Llucamajor) ja L5 (Virrei Amat). Keskus on avoinna ma–la klo 9.30–21.

La Roca Village [kartalla] sijaitsee Barcelonan ja Gironan välimaastossa, puolen tunnin matkan päässä kummastakin. Sinne voi olla hankala päästä muuten kuin autolla, mutta joitain kuljetuksia on, ja verkkosivut antavat lisätietoa siitä, miten sinne pääsee. Paras tapa siirtyä sinne on lähteä Shopping Express -bussilla osoitteesta Passeig de Gràcia 6, ja bussi lähtee tunneittain klo 9–12 ja 13–14. Edestakainen matka maksaa 20 €, ja varauksen voi tehdä verkkosivuilla.

Barcelona Yellow -sivusto esittelee lisää outlet-myymälöitä Barcelonan ympäristössä.

Tavaratalot ja ostoskeskukset

Barcelonan tavaratalot ja ostoskeskukset ovat keskustassa lähinnä Plaça de Catalunyan ympäristössä. Muualla ei ole kovin paljon suuria ostoskeskuksia, mutta pieniä ja keskisuuria kauppakeskuksia tulee vanhassakaupungissakin jonkin verran vastaan. Barcelonassa ostoksia tehdään lähinnä toreilla, kauppahalleissa ja yksittäisissä liikkeissä, eikä siellä ole paljon tavarataloja tai ostoskeskuksia.

Yksi hyvä, sunnuntaisinkin avoinna oleva ostoskeskus on Maremagnum [kartalla] Ramblasin toisessa päässä, Port Vell -satamassa. Se on päivittäin avoinna klo 10–21, ja sen valikoimiin kuuluu paljon muotia ja kaikenlaista normaalia korkeatasoisempaa. Alue on kuitenkin melko vilkas etenkin lauantaisin.

Tavaratalot ovat ostoskeskusten tavoin hyviä ostospaikkoja etenkin iltapäivisin, sillä ne eivät yleensä pidä pienten liikkeiden tavoin taukoa noin klo 14–17.00.

El Corte Ingles -tavaratalo
Loppiaisen jälkeen alkavat alennusmyynnit, jolloin esimerkiksi El Corte Inglés myy erittäin hyvää tavaraa kohtuuhintaan.

Alennusmyynnit

Alennusmyyntiajat ovat parhaita aikoja tehdä hinta-laatusuhteeltaan erinomaisia ostoksia Barcelonassa, ja huonoin aika tulla ostoksille lienee elokuu, jolloin monet liikkeet sulkevat ovensa ja jolloin on kuumaa ja turisteja on normaalia enemmän. Keskikesän alennusmyynnit ovat varsin hektisiä, sillä ne sijoittuvat kiireisimpään turistiaikaan, eli heinäkuun alusta elokuun loppuun.

Jos haluaa nimenomaan tehdä matkalla ostoksia ja samalla säästää, kannattaa paikalle tulla talvikaudella, jolloin loppiaisen jälkeen alkavat alennusmyynnit, jolloin esimerkiksi El Corte Inglés myy erittäin hyvää tavaraa kohtuuhintaan. Talven alennusmyynnit alkavat perinteisesti loppiaisen jälkeen eli tammikuun toisella viikolla ja jatkuvat aina helmikuun loppuun. Tosin niin kesällä kuin talvellakin paras ja suosituin tavara menee alennusmyyntien ensimmäisinä päivinä.

Valuutta, pankkiautomaatit ja maksukortit

Barcelonassa kuten muuallakin Espanjassa on käytössä euro, ja niitä on hyvä ottaa matkaan tarpeen mukaan. Barcelona on turvallinen kaupunki, mutta metrossa, kauppahalleissa, toreilla ja muissa paikoissa, joissa on paljon ihmisiä, arvoesineet ja etenkin lompakko kannattaa pitää niin, että niistä on koko ajan tietoinen eikä esimerkiksi säilytä rahamassia kassissa tai takin ulkotaskussa.

Pankkiautomaatteja löytää keskustasta lähes joka nurkasta, ja esimerkiksi Ramblasin varrella on paljon automaatteja. Electron- tai debit-ominaisuudella euroja Barcelonassa nostava maksaa tästä useimpien pankkien korteilla alle euron per nosto. Luottokorttia käyttävä maksaa nostoistaan melkoisesti, ja suomalaisten pankkien tyyliin kuuluu lisätä kuhunkin nostoon vähintään viisi euroa ensimmäiseen nostettuun sataan euroon, jonkin verran vähemmän seuraaviin satasiin.

Maksukortit käyvät yleisesti muualla kuin toreilla, markkinoilla ja kauppahalleissa. Visa ja Mastercard ovat yleisimpiä, mutta etenkin suuret liikkeet ottavat vastaan myös muita kansainvälisiä maksukortteja.

Puoti Barri Goticin alueella
Pienten yksittäisten liikkeiden kohdalla aukioloajat ovat yleensä klo 10.00–13/14.00 ja klo 16/17.00–21/22.00.

Hintataso

Barcelonan hintataso miellyttää suurelta osalta suomalaista, ja miltei kaikki on edullisempaa kuin Suomessa. Vertailujen mukaan kaupungin hintataso on monien ostosten suhteen 20–25 % alempi kuin Suomen pääkaupungin, mutta heittelyä esiintyy.

Aukioloajat

Aukioloajat muiden kuin La Boqueria -kauppahallin, tavaratalojen, ostoskeskusten ja valintamyymälöiden eli pienten yksittäisten liikkeiden kohdalla ovat yleensä klo 10.00–13/14.00 ja klo 16/17.00–21/22.00. Isot liikkeet esimerkiksi Eixamplessa avataan yleensä klo 10 ja suljetaan klo 20–21 eikä siestaa pidetä. Yleisesti ottaen Eixample ja Catalunya-aukion tienoo on hyvää maastoa katsella liikkeitä iltapäivisin, ja vanhoissa osissa on kaikkein paras katsella ostoksia aamusta siestan alkamiseen. Illat ovat aina vilkkaampia kuin aamut, ja silloin ostosten tekeminen voi ainakin ajoittain saada hektisiä piirteitä.

Barri Gòticin liikkeet pitävät usein pidemmän tauon mutta saattavat sitten olla jopa iltakymmeneen avoinna. Lauantaisin ei yleensä tulla tauolta takaisin ollenkaan, ja sunnuntaisin muut kuin markkinat ja Maremagnum-ostoskeskus ovat kaupungissa yleensä kiinni. Kaupungissa on vuodessa kahdeksan sunnuntaita, jolloin kaupat voivat olla normaalisti avoinna, ja kaupat ovat avoinna sunnuntaisin joulukuussa.

Suite Life kertoo minkälaisia kauppoja sunnuntaisin on avoinna.

Lisää aiheesta:

Barcelona.com kertoo lisää ostosten tekemistä.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2018/02

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lukijoiden kommentteja

Kiitos tarkennuksista matkailevalle turistille joka selaimien sumussa vaeltaa. /Tapio

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti