Espanja – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Hotelleja – Sevilla
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Pikkukauppa, Plaza de la Encarnacion
Sevillassa kannattaa tehdä juoma- ja elintarvikeostoksia, ja tyypilliset paikalliset tuotteet ovat paitsi erinomaisia myös kohtuullisen hintaisia.

Ostoksilla Sevillassa

Sevilla on erinomainen kaupunki tehdä ostoksia, ja monet lähtevätkin sinne pääasiallisesti shoppailemaan. Liikkeitä on ydinkeskustassa melkoinen määrä, ostoksia voi tehdä tunnelmallisilla kujilla, tavarataloissa, ostoskeskuksissa ja kirpputoreilla ja liikkeet ovat varsin hyvin avoinna muulloin kuin sunnuntaisin.

Siesta-aika on hiljainen iltapäivän hetki, jolloin ostoksia voi tehdä ostoskeskuksissa ja tavarataloissa, mutta ostokset on paras suorittaa viikolla aamupäivällä tai alkuillasta. Eniten ihmisiä on liikkeellä joka päivä alkuillasta, ja etenkin perjantai- ja lauantai-iltapäivät ovat hyvin vilkkaita aikoja kierrellä kauppoja. Sevillan hintataso on Suomeen nähden kohtuullinen, ja kaupunki on kaikin tavoin mielenkiintoinen paikka tehdä ostoksia.

Parhaat ostosseudut

Sevillan paras shoppailualue on kävelykatujen hallitsema tienoo Plaza Nueva- ja Plaza Duque de la Victoria -aukioiden välimaastossa [kartalla]. Täältä voi hankkia kaikenlaista mutta erityisen hyvin vaatteita, asusteita, kenkiä, koruja, kemikaalituotteita, makeisia ja optikkotuotteita. Kaikki kadut ovat melko hyviä, mutta pääväyliä ovat Tetuan ja sitä jatkava Velazquez sekä Sierpes.

Kävelykatujen vieressä Plaza Duque de la Victoria -aukion laidalla sijaitsevan El Corte Inglés -tavaratalon eri osastot ovat erinomaisia paikkoja tehdä ostoksia. Toisin kuin kävelykatujen alueella, täällä voi shoppailla myös siesta-aikaan. Lisää kaikenlaisia putiikkeja on matkalla kohti Plaza de la Encarnación -aukiota [kartalla], jonka Metropol Parasol -rakennelman yhteydessä on ostoskeskus kauppahalleineen ja jonka laitamilla ja lähistöllä on kaikenlaisia liikkeitä, osa myös sunnuntaisin avoinna.

Turisteille suunnattuja liikkeitä, jotka myyvät matkamuistoja ja usein myös täyttä krääsää, on paljon La Giraldan ja Real Alcázarin liepeillä. Myös Santa Cruz -juutalaiskorttelisto on valitettavasti miltei pelkästään turisteille suunnattuja kauppoja täynnä. Niistä saa kyllä kaikenlaisia tuliaisia ja matkamuistoja, mutta kenties edullisempia ja enemmän paikallisväriä edustavia liikkeitä on La Macarena -kaupunginosassa. Siellä etenkin Feria-katu ja sen sivukadut ovat hyviä kaikenlaisia putiikeille, joista monet ovat nuorison suosiossa.

Joen toisella puolella Trianassa on paljon hyviä liikkeitä, joista monet ovat yksityisiä ja joista jotkin ovat lähinnä turistien suosiossa. Koristellut tiilet ja keramiikka ovat Trianassa kovassa huudossa, ja etenkin Ceramica Santa Ana (Calle San Jorge 31) [kartalla] on paikka, jossa kannattaa käydä katselemassa näitä tyypillisiä andalusialaisia tuliaistuotteita. Tämä liike sijaitsee aivan lähellä kauppahallia ja joenrantaa, ja sinne voi hyvin kävellä keskustasta.

Elintarvikeostoksilla: Kauppahallit, torit ja valintamyymälät

Sevillassa kannattaa tehdä juoma- ja elintarvikeostoksia, ja tyypilliset paikalliset tuotteet ovat paitsi erinomaisia myös kohtuullisen hintaisia. Juustot, makkarat, kinkut, viinit, sherry, mausteet ja oliiviöljyt ovat kaikki hyviä hankintoja, mutta kaikenlaista muutakin tulee vastaan. Kauppahallit ja erilaiset erikoisliikkeet ovat valintamyymälöiden ohella parhaita paikkoja tehdä elintarvikeostoksia.

Valintamyymälät ovat hyvin avoinna ma–la, mutta vain osa on avoinna sunnuntaisin ja pyhäpäivinä. Huomionarvoista on se, että monet kauppahallit sulkevat ovensa jo klo 13 lähtien, ja etenkin mereneläviä myyvät liikkeet menevät aikaisin kiinni. Osassa kauppahalleista on illalla kaupankäyntiä, kuten esimerkiksi Metropol Parasolin yhteydessä olevassa kauppahallissa.

Espanjalaiseen tyyliin Sevillassa ei ole toreja ulkosalla, vaan elintarvikekauppaa käydään kauppahallien suojissa. Sevillassa on useita kauppahalleja, joista monen yhteydessä on myös hyviä ravintoloita ja muita ruokapaikkoja.

Kenties hienoin kauppahalli on Mercado de Triana [kartalla], joka sijaitsee Puente de Isabel II -sillan Trianan puoleisessa päässä. Keskeisin kauppahalli on Plaza de la Encarnación -aukion paikallisten ”sieneksi” kutsumassa Metropol Parasol -kompleksissa, mutta se on niistä myös tylsin ja tavanomaisin. Varsin miellyttävä on myös La Macarena -kaupunginosan kauppahalli, joka sijaitsee vilkkaalla Feria-kadulla, osoitteessa Feria 98A [kartalla] Huomionarvoinen on sen kanttiini, josta saa hinta-laatusuhteeltaan erinomaisia grillikala-annoksia. Härkätaisteluareenan yhteydessä El Arenal -kaupunginosassa sijaitseva kauppahalli (Calle Pastor y Landero) [kartalla] on sekin mukava tuttavuus. Myös sinne on hyvä suunnata ma–la lounasaikaan aterialle, ja siellä on perinteisesti muutama avonainen ruokapaikka myös pyhäpäivinä. Neljäs keskustan kauppahalli on linja-autoasemaa ja joenrantaa vastapäätä, entiseen lentokonehalliin rakennettu Plaza de Armas (Plaza Legion 8) [kartalla]. Myös sen yhteydessä on ravintoloita ja myös ostoskeskus, mutta tänne on jonkin verran pääpaikoilta kävelymatkaa, eikä tänne kannata kaukaa erikseen lähteä.

Mercado de Triana -kauppahalli
Sevillan kenties hienoin kauppahalli on Mercado de Triana, joka sijaitsee Puente de Isabel II -sillan Trianan puoleisessa päässä.

Varsinaisia valintamyymälöitä Sevillassa on keskustassa jonkin verran. El Corte Inglés -tavarataloissa on alakerrassa elintarvikeliikkeet, ja myös Plaza de Armas -ostoskeskuksen pohjakerroksessa on suuri valintamyymälä. Pieniä elintarvikeliikkeitä, joista monet ovat avoinna sunnuntaisin, tulee vastaan kaikkialla kaupungissa, ja niistä saa parhaiten juomia ja joitain elintarvikkeita. Kaksi tällaista löytyy Plaza de la Encarnación -aukiolta, toinen aivan Metropol Parasolin pääsisäänkäyntiä vastapäätä.

Sunnuntaisin elintarvikkeiden hankkiminen voi olla hankalaa, mutta tällöin OpenCor-myymälät ovat pelastuksena. Nämä liikkeet ovat avoinna joka päivä klo 8–02.00, ja niitä on niin ydinkeskustassa kuin muuallakin. Keskeinen löytyy osoitteesta Calle Sauceda 5 [kartalla], ja yksi hyvä OpenCor löytyy Trianasta, Parque de los Principes -metroaseman vierestä, osoitteesta Avenida de la República Argentina 27.

Kirpputorit

Sevillassa on kirpputoreja, joita on eniten sunnuntaisin mutta jonkin verran myös muina päivinä.

Tavallinen kirpputori, jossa paikalliset myyvät omia arkisia tavaroitaan, on Plaza del Museo -aukion [kartalla] sunnuntaisin aamusta klo 16 asti pidettävä kirpputori. Tämä on keskeinen aukio, jolle on lyhyt matka ydinkeskustan pääpaikoilta.

Leveällä Alameda de Hércules -kadulla [kartalla] pidetään sunnuntaisin klo 7.30–15 suuri kirpputori, jonka yhteydessä on myös elintarvike- ja antiikkikauppaa.

Sevillassa on jonkin verran muitakin kirpputoreja, postimerkkikauppaa ja kaikenlaista käytetyn tavaran myyntiä, ja niistä Flea market insiders kertoo lisää.

Tehtaanmyymälät ja outlet-myymälät

Sevillassa on outlet-myymälöitä, joista voi ostaa muotia ja kaikenlaista muutakin jopa 70 %:n alennuksella.

Lentoaseman vieressä sijaitseva Sevilla The Style Outlets [kartalla] on keskus, jossa sijaitsee myös Niken, Puman ja muiden merkkien tehtaanmyymälöitä. Keskus on avoinna ma–su klo 10–21.30/22.00. Sivuilla kerrotaan ilmaisen bussin aikataulu, ja bussiin on hyvä nousta Prado de San Sebastián -asemalta.

El Corte Ingles
El Corte Inglés -tavaratalosta voi hankkia vaikka näyttävän flamencohameen kotiinviemisiksi.

Ostoskeskukset ja tavaratalot

Sevillassa on ostoskeskuksia, joissa on saman katon alla monenlaisia kauppoja, ja niiden yhteydessä on usein myös valintamyymälä. Niihin kuuluu Plaza de Armas -aukion ostoskeskus [kartalla], jossa on hyvä vierailla lähinnä niiden, jotka muutenkin sattuvat olemaan lähistöllä. Suuri ostoskeskus ydinkeskustan ulkopuolella on Nervión Plaza [kartalla], joka sijaitsee FC Sevillan käyttämän stadionin yhteydessä, kaupunginosan metroaseman vieressä. Nerviónissa on muitakin ostospaikkoja, ja niitä on eniten ostoskeskuksen ja El Corte Inglés -tavaratalon [kartalla] välimaastossa.

Sevillan parhaat tavaratalot ovat El Corte Inglés -nimisiä, ja niitä on paitsi Nerviónissa myös ydinkeskustassa. Keskeisin on Metropol Parasolin lähellä Plaza Duquen laidalla [kartalla], ja toinen keskustan tavaratalo on Calle San Pablon varrella [kartalla].

TripAdvisorin käyttäjät esittelevät mielestään hyviä liikkeitä Sevillassa.

Mitä ostaa Sevillasta?

Suosittuja ostoksia Sevillassa ovat tyypilliset andalusialaiset tuotteet ja koristeet, joista Trianassa valmistetut keramiikkatuotteet, flamencohameet ja -musiikki, viinit ja muut alkoholijuomat, elintarvikkeet ja paikallinen mutta myös kansainvälinen taide ovat kaikki tyypillisiä hankintoja. Keramiikkaa ja koristeltuja tiiliä näkee siellä täällä Santa Cruzissa ja La Macarenan kaupunginosassa. Paras paikka niille on kuitenkin Triana, missä etenkin Ceramica Santa Ana (Calle San Jorge 31) Trianan kauppahallin vieressä on erinomainen paikka löytää keramiikkaa. Sen lähettyvillä on muitakin vastaavia liikkeitä, ja muutenkin Trianan putiikeissa on paljon juuri tyypillisiä andalusialaisia tuotteita.

Flamencohameet ovat helposti saatavissa vaikkapa El Corte Inglés -tavarataloista (Plaza del Duque de la Victoria 8 ja Calle San Pablo 1), joissa on myös hyvä valikoima kaikkea muuta. Flamencomusiikkia voi katsella tavaratalon musiikkiosastolla, ja erityisen hyvä musiikkiliike on La Giraldan naapurissa oleva FNAC (Avenida de la Constitución 8). Siellä kannattaa katsella perinteisen flamencon lisäksi ”Nueva Flamenco” -musiikkia, joka on rytmikästä ja nykyajassa kiinni. FNAC-kauppa on hyvä paikka löytää myös espanjalaisia, englanniksi tekstitettyjä elokuvia, joiden joukossa on paljon tasokkaita elokuvia.

Taidegalleriat ovat Sevillassa usein korkeatasoisia, ja niistä löytyy paikallisen taiteen lisäksi suuriakin nimiä. Maalausten lisäksi niissä myydään usein piirroksia, pieniä veistoksia ja muuta taidetta, jota on helppo kuljettaa kotiin. Hyviä esimerkkejä korkeatasoisista taidegallerioista ovat La Caja China (Calle General Castanos 30) [kartalla] ja Rafael Ortiz (Calle Marmoles 12) [kartalla].

Hintataso ja aukioloajat

Sevillaa pidetään Espanjassa hivenen normaalia kalliimpana kaupunkina, mutta suomalaisen kukkaroa se kohtelee varsin hellästi. Monet tuotteet ovat alkoholin ja elintarvikkeiden johdolla rutkasti edullisempia kuin kotimaassa. Vaatteet ovat nekin usein melkoisesti edullisempia ja kengät ja nahkatuotteet ovat myös melko kohtuullisen hintaisia. Vertailujen mukaan Sevillan hintataso on 35–50 % Helsinkiä edullisempi.

Makkaran hinta
Sevillaa pidetään Espanjassa hivenen normaalia kalliimpana kaupunkina, mutta suomalaisen kukkaroa se kohtelee varsin hellästi.

Tavaratalot, sellaiset suuret liikkeet kuin El Corte Inglés, FNAC ja monet elintarvikeliikkeet ovat yleensä avoinna ma–la klo 10–20.00. Pienemmät liikkeet pitävät siestan, joka kestää tunnista kolmeen noin klo 14–17.00. Sunnuntaisin miltei kaikki liikkeet ovat suljettuja paitsi tiettyinä pyhäpäivinä, jotka on merkitty liikkeiden oviin ja jolloin esimerkiksi joulukuussa on yleensä kolme sunnuntaita, jolloin kaupat ovat avoinna.

Eniten sunnuntaisin avoinna olevia liikkeitä on Plaza de la Encarnaciónin laitamilla ja lähistöllä. Kirpputorit tarjoavat sunnuntaisin eri puolilla kaupunkia mahdollisuuden tehdä ostoksia sunnuntaisinkin, ja myös Pradon joulutori on sunnuntaisin avoinna. Huomionarvoinen seikka Sevillaan ennen joulua suuntaaville on se, että 5.12. tienoilla on useita vapaapäiviä peräjälkeen ja tällöin liikkeet ovat kiinni.

Valuutta, pankkiautomaatit ja maksukortit

Espanjassa on käytössä euro, ja euroja on hyvä ottaa matkaan mukaan jo kotimaasta. Sevilla on turvallinen kaupunki, mutta täynnä olevissa joukkoliikennevälineissä, tungoksessa kuten joulutorilla ja vilkkailla ostoskaduilla ja ylipäätään vilkkaan alkuillan aikana taskuvarkaita on liikkeellä. Monet heistä ovat peräisin muualta kuin Espanjasta, ja tilaisuuden tarjouduttua he voivat äkkiä napata huolettomalta turistilta jotakin. Näin ollen suuria summia rahaa ei kannata pitää yhdessä paikassa, eikä muutenkaan ole järkevää pitää kaikkia kortteja ja käteistä yhdessä paikassa.

Pankkiautomaatteja Sevillan keskustassa on sen verran paljon, ettei niiden etsimiseen tarvitse kuluttaa aikaa. Niitä on lukuisia esimerkiksi Plaza de la Encarnaciónin ohi kulkevalla Calle Imagen -kadulla.

Maksukortit käyvät Sevillassa melko hyvin, mutta eivät yhtä hyvin kuin kotimaassa ja harvoin kioskeissa tai pienten ostosten yhteydessä. Kortit käyvät koko ajan paremmin, mutta edelleenkin isot liikkeet ja suuret valintamyymälät ovat niitä, joissa kortilla on kannattavaa maksaa. Espanjassa on hyvä pitää mielessä, että maksukorttia käyttävältä kysytään usein henkilöllisyystodistus, joten tällainen on hyvä olla koko ajan matkassa. Visa ja Mastercard ovat yleisimpiä kortteja, mutta myös DC ja AMEX käyvät etenkin suurissa ja hienoissa liikkeissä.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
Tarkistettu ja uudistettu: 2016/03

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti