Espanja – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Hotelleja – Barcelona
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
CosmoCaixa (CC License: Attribution 2.0 Generic)
CosmoCaixa-tiedemuseossa on Amazonin viidakon kopio, jossa ovat tietenkin mukana alligaattorit, käärmeet ja kolibrit.

Nähtävää ja koettavaa lapsille ja nuorille

Barcelona on vilkas mutta monipuolinen kaupunki vierailla lähes minkäikäisten lasten tai nuorten kanssa tahansa. Perheet taatusti näkevät paljon Barcelonassa, ja siellä on niin paljon näkemistä ja tekemistä, ettei erityistä tekemistä juurikaan tarvitse etsiä.

Kaupungissa on kuitenkin vierailupaikkoja, jotka soveltuvat erityisen hyvin perheille, ja niitä on ympäri kaupungin. Kaupungin tiedemuseo ja akvaariomaailma hakevat vertaisiaan, ja näistä akvaariomaailma on satamassa, lähellä muita vierailupaikkoja. Tiedemuseo sijaitsee Tibidabon vieressä, ja sen lähellä on myös Barcelonan uusittu mutta pitkien perinteiden huvipuisto. Myös suklaamuseo on perheiden suosikkipaikkoja, ja sen vieressä olevassa Parc de la Ciutadellassa on kaikenlaista perheitä kiinnostavaa.

Jos Barcelonassa haluaa nähdä jotakin ainutlaatuista, ovat Antoni Gaudín suunnittelemat rakennukset kuin suoraan sadusta, ja niitä voi muun tekemisen ohella kaupungista bongailla. Barcelonaan suuntaavien on aina hyvä pitää mielessä, että keskikesä ja viikonloput ovat siellä aina vilkkaampia aikoja kuin muut vuodenajat ja arkipäivät.

CosmoCaixa-tiedemuseo

Lähellä Tibidaboa sijaitseva tiedemuseo CosmoCaixa [kartalla] on ehdoton vierailupaikka lasten ja nuorten kanssa. Sen interaktiiviset huoneet ja näyttelyt kiinnostavat kaikenikäisiä lapsia ja nuoria, ja siellä on myös erilaisia kiertäviä näyttelyitä ja esityksiä.

Tässä ehkä Euroopan kauneimmassa tiedemuseossa on Amazonin viidakon kopio, jossa ovat tietenkin mukana alligaattorit, käärmeet ja kolibrit, samoin kuin planetaario ja geologinen muuri, joka on rakennettu 90 tonnista erilaisia kiviä. Perheet voivat ottaa osaa opastetuille kierroksille, ja kierroksista voi tehdä hauskempia omin nokin aarteenmetsästys-pelillä, jonkalaisen saa maksutta lippukassalta.

Museo on avoinna klo 10–20, ja liput saa edullisimmin verkkosivuilta. Tämä on erinomainen paikka mennä lasten ja nuorten kanssa, sillä alle 16-vuotiaat pääsevät ilmaiseksi sisään. Aikuisten liput maksavat nekin yleensä vain neljä euroa, joten tämä edullinen vierailupaikka.

Museolle pääsee esimerkiksi niin, että kulkee ensin Plaça de Catalunya -asemalta junalla Avinguda del Tibidabo -asemalle. Siellä hypätään joko Tramvia Blau -raitiovaunuun tai, jos se ei kulje, sen reitin korvaavaan bussiin numero 196, johon käyvät normaalit Barcelonan matkakortit. Museolle voi myös kävellä bussin 196 päätepysäkiltä reilussa 10 minuutissa kulkemalla Avinguda del Tibidabo -katua ylöspäin ja kääntymällä ylhäällä vasemmalle. Klikkaamalla ”details and map” -välilehteä, näkee tarkat kulkuohjeet ja eri bussilinjat (60, 73, 123 ja 196), jotka tiedemuseolle kulkevat.

Parc d'Atraccions (CC License: Attribution 2.0 Generic)
Tibidabon kukkulan vetonaula perheille on Parc d’Atraccions, vuodesta 1951 lähtien toiminut huvipuisto.
Kuva: Jorge Franganillo /Flickr (CC BY 2.0)

Parc d’Atraccions

Tibidabon kukkulan vetonaula perheille on Parc d’Atraccions. Se on vuodesta 1951 lähtien toiminut huvipuisto, jossa on reilut kaksikymmentä erilaista lapsia ja nuoriakin kiinnostavaa härveliä. Vaikka huvipuistossa on jonkin verran vanhanajan tuntua, ovat monet laitteet uudenaikaisia ja osa niistä hurjia. Puisto nimittäin uusittiin täysin vuonna 2016, mutta osa laitteista kuten ilmarata on peräisin 1900-luvun alusta. Yksi suosituimpia laitteita on ensimmäinen Madridin ja Barcelonan välillä lentänyt kone, joka oli käytössä reittiliikenteessä 1920-luvulla.

Verkkosivuilla esitellään laitteet ja kuinka pitkät lapset ja nuoret voivat niihin päästä. Hurjimpiin laitteisiin pitää olla yli 120 senttiä pitkä, monissa laitteissa 100–120-senttisillä on oltava aikuinen mukanaan ja moniin alle 100-senttiset eivät pääse lainkaan. Tietenkin huvipuistossa on myös laitteita, kuten karuselli, joihin pienetkin lapset voivat mennä aikuisen kanssa. Siellä on myös nukketeatteri ja kaikenlaista muuta kuin laitteita, ja verkkosivuilta kannattaa tarkastella tarjontaa.

Puisto on avoinna maaliskuun alkupuolelta marraskuun loppupuolelle, yleensä klo 11 alkaen aina vähintään klo 18 asti (kesällä klo 21 asti). Puisto ei kuitenkaan ole avoinna joka päivä, ja kalenterista kannattaa ensin tarkastaa, onko se haluttuna päivänä avoinna. Pääsymaksut ovat melko korkeita, ja yli 120 senttiä pitkien lippu maksaa 28,50 €, alle 120-senttisten 10,30 € ja alle 90-senttiset pääsevät ilmaiseksi sisään. Liput on kannattava hankkia etukäteen verkkosivuilta, mutta niitä voi ostaa myös puistolta.

Paikalle voi päästä monin eri keinoin. Yksi tapa on tulla metrolinjalla L3 tai L5 asemalle ”Vall d'Hebron”, jolta sitten voi ottaa T2B-linjan bussin perille. Toinen tapa on nousta Plaça de Catalunya aukion ja Rambla Catalunyan kulmauksessa lähtevään bussiin (T2A), joka kulkee 20 minuutin välein ja joka maksaa 3 euroa suuntaansa. Lisääkin mahdollisuuksia on, kuten käyttää ylös Tibidabon kukkuloille vievää funikulaaria, ja niistä annetaan seikkaperäinen selvitys verkkosivuilla.

L’Aquàrium

Port Vell -satama on lapsiperheille hyvä paikka vierailla, sillä Ramblasin päässä sijaitsevalla tekosaarella on paljon tilaa, mielenkiintoiset näkymät, iso ostoskeskus ja Euroopan suurin ja hienoin akvaariomaailma [kartalla]. Siellä on 11 000 eri kasvilajia ja 450 kalaa ja merenelävää. Sen suurimmassa altaassa eli Oceanariumissa on lähes 4 miljoonaa litraa vettä ja 80-metrinen läpinäkyvä tunneli, jonka suojista voi seurata vaarallisen näköisiä haita. Akvaariossa on kaikenlaisia kaloja, kuten kaloja, joilla ei ole silmiä, hetkessä ihmisen tappavia piraijoita, alligaattoreita, pingviinejä ja paljon muuta, mikä pitää lapset ja teinitkin iloisina monen tunnin ajan.

Hyviä aikoja mennä akvaariomaailmaan ovat ruokkimisajat, joita on eniten puolenpäivän tienoilla. Haita ruokitaan ti–su klo 12–13, pingviinejä ruokitaan Planeta Aqua Roomissa päivittäin klo 11.30–16.30, pieniä kaloja kuten rauskuja päivittäin paitsi sunnuntaisin klo 14 ja kenties kaikkein paras ruokkimisaika on rauskujen ja ankeriaiden ruokkiminen Oceanariumin tunnelissa ma–pe klo 12.45.

Akvaariomaailma on avoinna eri kuukausina vähän eri tavoin. Se avataan päivittäin klo 10 ja suljetaan klo 19.30–21.30, aina viikonloppuisin myöhempään kuin viikolla. Aikuisilta eli 11-vuotiailta ja sitä vanhemmilta liput maksavat 20 €, mutta säästää voi pari euroa ostamalla liput verkosta etukäteen. 5–10-vuotiaat saavat lippunsa hintaan 13 € ja 3–4-vuotiaat pulittavat 6,50 €.

Suklaamuseo

Parc de la Ciutadellan naapurissa sijaitseva Museo de la Xocolata (Carrer del Comerç 36) [kartalla] on yhtä paljon lasten kuin aikuistenkin suosima vierailupaikka. Museossa voi paitsi herkutella myös tutustua suklaan mielenkiintoiseen historiaan ja nykyaikaan, ja museo järjestää myös kursseja ja muuta vastaavaa. Museon kokoelmien pääasiallinen anti on kertoa suklaan historiaa siitä lähtien kun se 1500-luvulla rantautui Eurooppaan ja miten Barcelonassa tätä herkkua on muovailtu.

Museo on avoinna ma–la klo 10–19 (15.6. –15.9. klo 20 asti) ja sunnuntaisin ja juhlapyhinä klo 10–15. Alle 7-vuotiaat pääsevät museoon ilmaiseksi, mutta muut joutuvat sijoittamaan kuusi euroa maksavaan pääsylippuun.

Park Güell (CC License: Attribution 2.0 Generic)
Gràcian takaosissa sijaitseva laaja puistoalue, Park Güell on erinomainen paikka mennä lasten tai nuorten kanssa.
Kuva: Lidyanne Aquino /Flickr (CC BY 2.0)

Gaudín talot ja Park Güell

Antoni Gaudí on Barcelonan kuuluisin arkkitehti, joka on tavallaan tehnyt Barcelonasta sen mitä se on. Hänen suunnittelemansa rakennukset kiinnostavat koristeellisuudessaan kaikkia lapsista vanhuksiin, ja etenkin vähän rauhallisempina turistikausina perheiden on kenties hyvä vierailla joissain arkkitehdin suunnittelemissa taloissa tai jopa keskustan ulkopuolella olevalla alueella, jolla on useita Gaudín suunnittelemia rakennuksia. Talojen näkeminen on mielenkiintoista, mutta se on aikuisilta hintavaa puuhaa. Lastenliput ovat edullisempia mutta yli 12-vuotiaat katsotaan aikuisiksi. Lippuja voi hankkia talojen verkkosivuilta, joilta selviävät myös rakennusten aukioloajat.

Casa Milan kattoterassi (CC License: Attribution 2.0 Generic)
Gaudin Casa Milà saa mielikuvituksen laukkaamaan. Talossa on pitkin vuotta erilaisia lapsille suunnattuja kierroksia ja esityksiä.

Yksi varsin keskeinen vierailupaikka on Passeig de Gràcian varrella sijaitseva La Pedrera (Passeig de Gràcia 92) [kartalla], joka toiselta nimeltään on Casa Milà ja joka valmistui vuonna 1912. Talossa on pitkin vuotta erilaisia lapsille suunnattuja kierroksia ja esityksiä, ja vaikka taloon ei haluaisikaan mennä sisään, kannattaa ainakin käydä sen ulkopuolella, sillä jo tämä saa mielikuvituksen laukkaamaan.

Toinen Gaudín suunnittelema talo samalla kadulla on Casa Batlló (Passeig de Gràcia 43). Tätä taloa hän ei alusta asti rakentanut vaan hän teki rakennukseen erilaisia korjauksia ja koristuksia. Sen vieressä sijaitseva Casa Amatller ei ole Gaudín suunnittelema, mutta se on rakennettu samassa hengessä ja sen sisään voi kurkistaa aivan ilman pääsymaksuja. Melko lähellä sijaitseva Sagrada Familia on Barcelonan suosituin vierailupaikka, ja jos sinne aikoo, kannattaa liput varata etukäteen. Sagrada Familia on sen verran suosittu vierailupaikka, että sinne on kaikkein paras viedä jo teini-ikään ehtineitä nuoria ja se onkin kiinnostavampi jo hivenen kypsempään ikään ehtineille kuin pienille lapsille.

Park Güell

Lisäksi kannattaa mennä Sagrada Familian takana sijaitsevaan puistoon, jossa on myös lasten leikkipuisto. Gràcian takaosissa sijaitseva laaja puistoalue, Park Güell [kartalla] on erinomainen paikka mennä lasten tai nuorten kanssa useaksi tunniksikin. Siellä kuitenkin kannattaa pitää pienistä lapsista hyvää huolta ja vahtia, etteivät he töhri tai muuten vahingoita puiston arvokkaita koristuksia ja rakennuksia. Siellä on myös paljon portaita ja muita paikkoja, joissa voi satuttaa itsensä, ja täällä on parempi olla aloillaan eikä juoksennella. Jos puistolle lähtee, kannattaa ensin tutustua kulkuohjeisiin. Helpoin on mennä metrolinjalla L3 asemalle Lesseps tai Vallcarca ja kävellä siltä noin vartissa puistolle.

Lisää aiheesta:

Lue myös Pienen lapsiperheen vinkkejä Barcelonaan suuntaaville perheille

TimeOut esittelee vierailupaikkoja perheille.

Latitude 41 esittelee perheille soveltuvia vierailupaikkoja.

Teksti: Peter Forsberg
2018/02

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti