Espanja – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Hotelleja – Barcelona
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
El Prat -kentän T2-terminaali
Valtaosa Barcelonaan suuntaavista lennoista laskeutuu valtavalle, aina kiireiselle lentoasemalle nimeltään El Prat, jolta paras tapa siirtyä muualle kaupunkiin on linja-auto.

Saapuminen Barcelonaan ja siirtyminen asemilta muualle kaupunkiin

Suomesta Barcelonaan lentävä laskeutuu nykyään lähes poikkeuksetta keskustan lähellä olevalle El Pratille, jolta pääsee monella eri kyydillä ja kohtuuhinnalla mihin tahansa Barcelonan osaan ja myös muualle. Jos lentää kohti Barcelonaa halpalentoyhtiön koneella muualta kuin Suomesta, voi kone laskeutua Gironan lentoasemalle, joka on reilun tunnin matkan päässä Barcelonasta.

Siirtyminen lentoasemilta muualle kaupunkiin

Valtaosa Barcelonaan suuntaavista lennoista laskeutuu valtavalle, aina kiireiselle lentoasemalle nimeltään El Prat, jolta paras tapa siirtyä muualle kaupunkiin on linja-auto. Jotkin halpalentoyhtiöt laskeutuvat Gironan lentoasemalle, mistä on helppo reilussa tunnissa junalla tai linja-autolla siirtyä Barcelonan keskustaan.

El Prat

Barcelonan lentoasema El Prat [kartalla] tunnetaan lyhenteellä BCN, ja se sijaitsee 12 kilometrin päässä kaupungin keskustasta. Sieltä on helppo siirtyä Aerobús-bussilla ydinkeskustaan, ja myös paikallisbussit ja kaukolinjan bussit kulkevat sieltä muualle. Myös junakyyti on mahdollinen, mutta se ei ole yhtä usein kulkeva tai kätevä kuin linja-autokyyti.

Kentällä on kaksi terminaalia, T1 ja T2, joista Finnair, SAS ja Vueling käyttävät T1:tä ja Norwegian ja Ryanair T2:ta. Toisin kuin monella muulla lentoasemalla El Pratissa eivät terminaalit jakaudu Schengen-terminaaliin ja muualta tulevien lentojen terminaaliin, vaan se mikä lentoyhtiö on kyseessä määrää sen käyttämän terminaalin. Terminaalien välillä ei ole yleensä tarvetta siirtyä, paitsi jos saapuu väärälle terminaalille kun lähtee Barcelonasta pois. Jos huomaa olevansa väärässä terminaalissa, kulkee niiden välillä minibusseja, joiden matka kestää noin 10 minuuttia.

Jos Barcelonasta lähtee eri lentoyhtiöllä kuin sinne saapui, kannattaa tarkkaan varmistaa, kummasta terminaalista lento lähtee. Molemmissa terminaaleissa aikaa kannattaa varata lähtöä varten, sillä lentoasema on suuri ja vilkas, ja etenkin turvatarkastukseen voi kulua joskus pitkänkin aikaa. Vuonna 2016 Barcelonan lentoasemaa käytti yli 44 miljoonaa matkustajaa, ja matkustajamäärät ovat edelleen kovassa nousussa.

El Pratiin lentävät suuret lentoyhtiöt kuten Finnair, Norwegian ja Vueling. Gironaan ei juuri enää Suomesta ole lentoja, mutta jos kesäkauden aikana lentää ensin Tampereelta Ryanairilla muualle ja jatkaa sieltä, saattaa laskeutua Gironan kentälle. Tämä on nykyisin kuitenkin harvinaista, ja kaikkein paras on katsoa lentoja, jotka laskeutuvat El Pratiin.

Barcelonan lentoasemalla on nykyään myös toinen sivusto, jolla silläkin on tietoa lentoasemalta muualle siirtymisestä ja kaikenlaisesta muusta.

Aerobus-lentokenttäbussi ja takseja
Aerobús kulkee El Pratin T1- ja T2-terminaalista Gran Via de les Corts Catalanes -katua pitkin ja Plaça d’Espanyan kautta Plaça de Catalunya -aukiolle.

Aerobús

Yksi helpoimpia ja tiheimpään tahtiin liikkuvia kyytejä El Pratista kohti keskustaa on Aerobús, joka lähtee sekä T1-terminaalista (Aerobús A1) että T2-terminaalista (Aerobús A2). Se kulkee Gran Via de les Corts Catalanes -katua pitkin ja Plaça d’Espanyan kautta Plaça de Catalunya -aukiolle. Takaisinpäin se lähtee samalta aukiolta El Corte Ingles -tavaratalon edustalta [kartalla].

Lipun voi ostaa kuskilta käteisellä, ja maksaa voi korkeintaan 20 euron setelillä. Yhdensuuntainen lippu maksaa 5,90 € ja edestakainen lippu 10,20 €. Lipun voi myös ostaa etukäteen verkkosivuilta tai automaateista, joihin käyvät maksukortit. Matkalaukku sisältyy hintaan, ja busseissa on hyllyt matkalaukkuja varten.

Aerobús A1 kulkee lentoasemalta klo 5.35–1.05, ja lentoasemalle se lähtee klo 05–00.30. Aerobús A2 kulkee lentoasemalta kaupunkiin klo 5.35–01.00, ja kaupungista lentoasemalle klo 05–00.30. A1 kulkee valtaosan ajasta viiden minuutin välein, ja A2 kulkee aina 10 minuutin välein. Bussi kulkee samoin aikatauluin 365 päivää vuodessa, mukaan lukien sunnuntait ja pyhäpäivät.

Parhaimmillaan bussi kulkee välin 35 minuutissa, mutta ruuhka-aikoina matka saattaa kestää tunninkin. Ensimmäinen metroasema, jolle bussi lentoasemalta päin tulee ja jolta menee useita eri linjoja lähes kaikkialle kaupunkiin, on Plaça d’Espanya, ja sille matka taittuu yllättävän nopeasti. Siitä eteenpäin on lähes poikkeuksetta ruuhkia, joten tällä asemalla pois jääminen voi olla monelle järkevää. Metrolla pääsee jatkamaan lähes minne tahansa, eikä Plaça d’Espanyan asema ole yhtä vilkas kuin Plaça de Catalunyan asema. Perille asti kannattaa ehdottomasti kulkea, jos majapaikka on alle kilometrin matkan päässä päätepysäkiltä.

Huomionarvoinen seikka on se, että monina iltoina ja etenkin pyhiä edeltävinä iltoina ja perjantai-iltaisin Plaça de Catalunyan tienoo on ruuhkainen ja matkalaukun kanssa etenkin kohti vanhaakaupunkia suunnistaminen voi olla painajaismainen kokemus. Lyhytkin matka voi taittua paremmin metrolla, mutta ikävä kyllä monilla metroasemilla on talvisinkin kuuma, käytävät ovat pitkiä ja niillä on lähes poikkeuksetta portaita ja erilaisia tasanteita. Taksi voi olla pariskunnille ja korkeintaan neljän hengen porukoille lyhyelläkin matkalla hyvä bussin päätepysäkiltä majapaikalle. Neljän hengen ja sitä suuremmille ryhmille yksityiskuljetus on todennäköisesti paras tapa matkustaa lentoasemalta majapaikalle.

Metro

L9-linja kulkee molemmilla terminaaleilla olevilta asemilta muualle kaupunkiin, mutta harvalle metroyhteys on kovin hyödyllinen. Lentoasemalta mihin tahansa Barcelonan alueelle lippu maksaa 4,60 euroa, eikä tähän matkaan voi käyttää T-10-lippua. Näin ollen metro ei ole paljonkaan halvempi kuin Aerobús, ja jos mielii säästää, kannattaa käyttää normaalia bussilinjaa 46.

Metrolla lentoasemalta matkustamaan mielivän kannattaa joko etukäteen katsella metrokarttaa tai sitten tietenkin paikan päällä voi tutkia metroasemalla karttaa.

Normaalit linja-automatkat keskustaan

Molempien terminaalien edustalta kulkee paikallisbusseja mitä erilaisimpiin paikkoihin, ja niillä kulkeminen on yhtä edullista kuin metrolla tai paikallisjunalla kulkeminen. Niihin myös käyvät T-10-liput, jonkalaisella matkustaminen on edelleen pilkkahintaista.

Barcelonan keskustaan haluavalle kätevin linja on 46, joka kulkee Plaça d’Espanya -aukiolle. Siltä voi usealla eri metrolinjalla matkustaa minnepäin kaupunkia tahansa, ja sama lippu käy jatkomatkalle perille asti. Bussi kulkee molempien terminaalien kautta.

Normaaleihin linja-autolinjoihin kuuluvat myös yöbussit N16 ja N17, jotka kulkevat Plaça de Catalunya -aukiolle. Jos lentoasemalle haluaa yöllä tai yöllä sieltä pois, ovat nämä linjat kaikkein edullisin tapa siirtyä.

Paikallisjuna

T2-terminaalin takana oleva paikallisjuna-asema eli ”Aeroport Cercanías” on paikka, josta pääsee R2-linjalla Barcelonan keskustaan Passeig de Grácia -asemalle lähelle Plaça de Catalunyaa. R2-linja kulkee myös kaupungin ulkopuolelle, kuten Granollersiin ja Sant Celoniin, ja niihin meneville junayhteys on todella hyödyllinen. Tämä yhteys on erityisen hyvä niille, jotka saapuvat T2-terminaaliin, mutta ensi kertaa Barcelonassa olevalle ei voi suositella junamatkaa keskustaan, vaan nimenomaan Aerobús on kaikkein helpoin ja kätevin tapa päästä keskustaan.

R2-juna lentokentältä
T2-terminaalin takana oleva paikallisjuna-asema eli ”Aeroport Cercanías” on paikka, josta pääsee R2-linjalla Barcelonan keskustaan Passeig de Grácia -asemalle.

Keskustaan kulkeva R2 kulkee 20–40 minuutin välein ja pysähtyy ensin Sants-päärautatieasemalla (matka-aika 18 minuuttia) ja sitten Passeig de Gràcia -asemalla [kartalla] (matka-aika 24 minuuttia). Kummaltakin asemalta on metroyhteyksiä minne tahansa Barcelonaan. Paikallisjunien verkkosivulta voi katsoa junien aikatauluja. Barcelonaan kulkeviin juniin käyvät normaalit liput ja myös T-10-liput, ja niitä voi ostaa automaatista.

Taksi ja muut yksityiskyydit

Taksi on yksi tapa siirtyä lentoasemalta keskustaan, mutta matkalle tulee hintaa vähintään 20 euroa ja usein jopa 40 euroa (normaali taksa keskustaan 25–30 €). Minimiveloitukset määräävät halvimmat hinnat, eikä alle kahdellakymmenellä eurolla voi päästä mihinkään. Kaiken kaikkiaan taksilla siirtyminen tulee kuitenkin edullisemmaksi omin nokin kuin suomalaiselta matkanjärjestäjältä lisämaksusta otettuna, sillä tällöin tulee usein jopa 50 euroa lisämaksua.

Paras taksin tilausta ajatellen Barcelonassa on sovellus. Taksien taksoista voi katsoa amb-sivuilta. Lentoasemalta taksilla lähtevä tai sinne saapuva joutuu maksamaan reilun kolmen euron lisämaksun, ja normaalista matkalaukusta mutta ei käsimatkatavaraksi luokiteltavasti laukusta joutuu maksamaan euron ylimääräistä.

Hyvä vaihtoehto taksille on MyDriver. Sen avulla voi ryhmäkin siirtyä yksityiskyydillä muualle kaupunkiin, ja vain vähän englantia osaava pystyy tilaamaan auton.

Toinen mahdollisuus on Bohigas, jonka kyydit tosin ovat hintavia esimerkiksi vain kahdelle hengelle mutta melko hyviä neljälle tai sitä useammalle matkustajalle.

Muita mahdollisuuksia yksityiskuljetuksille lentoasemalta on, ja taksin tai minibussin voi tilata esimerkiksi seuraavien yhtiöiden kautta: Book Taxi Barcelona, Taxi Barcelona Transfer ja Barcelona Transfers.

El Pratista muualle kuin Barcelonaan

El Pratin molemmista terminaaleista voi siirtyä myös muualle Espanjaan ja aina Valenciaan asti.

Barcelonan lentoasemalta voi myös suunnata suoraan ulkomaille. Euroopan suurimmaksi bussiyhtiöksi nopeasti noussut saksalainen Flixbus kulkee El Pratista lähinnä Ranskaan ja Sveitsiin, mutta samoihin paikkoihin pääsee myös Barcelonan keskustan Nord-bussiasemalta.

Ryanairin lentokoneita Gironan lentoasemalla (CC License: Attribution 2.0 Generic)
Jotkin halpalentoyhtiöt ja etenkin Ryanair käyttävät Gironan lentoasemaa, jolta on reilun tunnin junamatka Barcelonaan.
Kuva: Allplane /Flickr (CC BY 2.0)

Gironan lentoasema

Jotkin halpalentoyhtiöt ja etenkin Ryanair käyttävät Gironan lentoasemaa [kartalla], joka sijaitsee Gironan kaupungissa lähellä Ranskan rajaa, reilun tunnin junamatkan matkan päässä Barcelonan keskustasta. Huomionarvoinen seikka on kuitenkin se, että Ryanair lentää nykyään monesta paikasta myös El Pratiin, ja busseja Gironan asemalta Barcelonaan tulee entistä harvemmin. Eri mahdollisuuksia siirtymiselle eri tavoin Gironan lentoasemalta muualle mukaan lukien Ranskaan voi katsoa lentoaseman verkkosivuilta.

Sagales-yhtiön bussi kulkee Gironan ja Barcelonan keskustassa sijaitsevan Estació del Nord -bussiaseman [kartalla] väliä Ryanairin lentojen aikaan. L1-metrolinja kulkee hyvin sieltä kaupungin eri osiin (metroasema: Arc de Triomf).

Lentokentältä voi myös siirtyä bussilla Gironan rautatieasemalle, josta kulkee ainakin kerran tunnissa junia Barcelonan rautatieasemille kuten Passeig de Gràcia -asemalle Plaça de Catalunya -aukion lähelle. Yleensä tämä tapa tulee muutaman euron edullisemmaksi kuin suora lentokenttäbussi.

Aikatauluja ja hintoja voi tarkastella Renfen sivuilla.

Rautateitse Barcelonaan

Jos saapuu rautateitse muualta Espanjasta tai Euroopasta Barcelonaan tai jos haluaa siirtyä Barcelonasta muualle Espanjaan tai Eurooppaan junalla, on se tietenkin mahdollista. Espanjan rautateiden hintoja ja aikatauluja voi katsella Renfen sivuilta.

Junavaunun sisätiloja
Barcelonassa on useita eri rautatieasemia, joista Sants on päärautatieasema. Jos Barcelonaan saapuu kaukojunalla muualta Espanjasta, on Sants todennäköisin matkan päätepiste.

Barcelonassa on useita eri rautatieasemia, joista Sants [kartalla] on päärautatieasema. Sieltä pääsee hyvin muualle Espanjaan, ja sieltä lähtevät nopeat AVE-junat Madridiin ja myös junat kohti Valenciaa ja Alicantea. Jos Barcelonaan saapuu kaukojunalla muualta Espanjasta, on Sants todennäköisin matkan päätepiste mutta se voi ennen sitä pysähtyä muillakin Barcelonan asemilla. Asemat, joilla juna pysähtyy, näytetään selkeästi ja jatkuvasti jokaisessa vaunussa olevassa taulussa. Asemalta pääsee pois ja sinne pääsee Barcelonan metron linjoilla L3 ja L5.

Sants on myös paikka, josta lähtee paikallisjunia moneen eri paikkaan, kuten Sitgesiin ja Tarragonaan. Siirtymisestä paikallisjunalla Kataloniaan ja muuallekin voi katsoa rodalies-sivulta.

Toinen merkittävä rautatieasema on Estació de França [kartalla], joka on aivan ytimessä, lähellä eläintarhaa ja Barcelonetaa. Jos sinne saapuu junalla, moneen keskustan osaan on helppo kävellä, ja lähin metroasema on ”Barceloneta”, jonne tulee metrolinja L4.

Barcelonaan on pitkään rakennettu uutta rautatieasemaa, nimeltään Estació de La Sagrera, mutta sen rakennustyöt ovat olleet muutaman vuoden jäissä korruptioskandaalin takia. Asema saattaa kuitenkin tulevaisuudessa nousta Barcelonan toiseksi merkittävimmäksi rautatieasemaksi.

Linja-autolla Barcelonaan

Barcelonan päälinja-autoasema on Estació del NordEstacio del Nord [kartalla], joka on melko suuri mutta vähän vastenmielinen paikka. Siellä on matkalaukkujen tavarasäilytys, ja lokeroita varten on hyvä olla mukana euron ja kahden euron kolikoita. Asemalla on palveluita, ja sinne voi saapua bussilla muualta Espanjasta etenkin Alsan kyydissä. Aseman vieressä on Arc de Triompf -metroasema, jolle kulkee metrolinja L1. Asemalta on kohtalaisen lyhyt kävelymatka joihinkin keskustan osiin mutta aseman ympäristössä on eräitä kaupungin vilkkaimpia katuja, eikä siellä etenkään kaupunkia tuntemattoman ole helppo liikkua.

Sants-rautatieaseman yhteydessä on linja-autoasema, jonne saapuu jonkin verran linjoja. Sieltä pääsee muualle kaupunkiin metrolinjoilla L3 ja L5.

Teksti: Peter Forsberg
Kuvat: Peter Forsberg, Allplane /Flickr
2018/02

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti