Espanja – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Hotelleja – Malaga
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Picasson kotitalo Malagassa
Picasson kotitalo Plaza de la Merced -aukion tuntumassa vetää puoleensa kuuluisan taiteilijan vaiheista kiinnostuneita.
Kuva: Peter Forsberg

Museoita ja taidegallerioita

Málagassa ei ole montaa varsinaista nähtävyyttä, mutta siellä on paljon erinomaisia museoita, joissa etenkin taide on paremmin esillä kuin monessakaan Euroopan kaupungissa. Kaupungin kuuluisin poika Pablo Picasso syntyi täällä vuonna 1881 Plaza de la Merced -aukion laidalla, ja hänen elämälleen ja taiteelleen on kaupungin museoista ja vierailupaikoista omistettu kaksi ja hänen taulujaan voi nähdä monessakin museossa. Málagan museot esittelevät onnistuneesti myös autoja, muotia, viiniä, musiikki-instrumentteja ja meren elämää.

Joitain Plaza de la Mercedin ympäristössä olevia museoita voi olla vaikea nopeasti löytää, mutta siellä vaeltelu on mukavaa eikä aika mene hukkaan, vaikka siellä vähän aikaa museota etsiikin. Museoiden löytämistä hankaloittavat erilaiset remontit ja korjaustyöt, jotka ovat sekoittaneet joen ja Plaza de la Mercedin välistä aluetta melkoisesti.

Jos museoissa mielii vierailla paljonkin, kannattaa hankkia Malaga-kortti. Sillä pääsee sisään moneen museoon ja muuhunkin nähtävyyteen ilman pääsymaksua, ja lisäksi sillä voi matkustaa ilmaiseksi joukkoliikennevälineillä.

Centre Pompidou Málaga

Viime vuosina matkustajasataman ja Malaguetan rannan välissä oleva alue on uudistettu, ja nykyään tämä rantapromenadi on suosittu paikka lähteä ostoksille, terassille, museoon tai muuten vain oleskelemaan. Málagan uusin museo, Centre Pompidou [kartalla] avattiin tänne maaliskuussa 2015, ja sen 6000 neliön alalla on noin 80 taideteosta. Museossa on kokoelmien lisäksi näyttelyitä pari kolme vuodessa, ja korkeatasoiset näyttelyt kestävät 3–6 kuukautta. Museo on omistautunut 1900-luvun mestariteoksille, ja sieltä löytyy Frida Kahloa, Picassoa, Francis Baconia ja monia muita myös vähemmän tunnettuja nimiä. Málagan museo seuraa Pariisin isoveljen esikuvaa eli se keskittyy pelkästään taiteeseen, jota on luotu vuodesta 1905 eteenpäin. Keskuksessa on jonkin verran muitakin tapahtumia, tanssista elokuviin, ja siellä on helppoa loman aikana käväistä samalla kun muutenkin pyörii alueella.

Museo on avoinna kaikkina muina päivinä kuin tiistaina ja joulupäivää ja uudenvuodenpäivää lukuun ottamatta kaikkina juhlapyhinäkin klo 9.30–20.00. Aikuisten lippu sekä kokoelmiin että vaihtuviin näyttelyihin maksaa 9 euroa, ja saatavilla on myös lippuja pelkästään kokoelmiin tai näyttelyihin 4 ja 7 eurolla. Museoon on vapaa pääsy alle 18-vuotiailta, ja sinne pääsee ilmaiseksi joka sunnuntai ja myös juhlapyhinä klo 16 lähtien.

Picasson taidetta (CC License: Attribution 2.0 Generic)
Museo Picasso on omistautunut Pablo Picasson teosten esittelylle, ja niitä on nähtävillä niin kokoelmissa kuin muutaman kerran vuodessa vaihtuvissa näyttelyissäkin.

Museo Picasso Málaga

Tuomiokirkon lähellä, Calle San Augustin -kadun varrella sijaitseva Picasso-museo [kartalla] kuuluu kaupungin suosituimpien ja merkittävien vierailupaikkojen joukkoon. Se sijaitsee hyvällä alueella, jolla ja jonka lähellä on valtavasti kaikenlaista nähtävää, ja koko alue ja myös tämä museo voivat olla hyvin tukossa kesäiltapäivisin ja viikonloppuisin ympäri vuoden. Museossa kuten muuallakin tällä alueella on hyvä vierailla vähemmän vilkkaina aikoina, ja ympäri vuoden viikolla aamupäivät ovat suhteellisen rauhallisia ajankohtia tutustua museoon.

Kuten nimestä voi päätellä, on taidegalleria omistautunut Pablo Picasson teosten esittelylle, ja niitä on nähtävillä niin kokoelmissa kuin muutaman kerran vuodessa vaihtuvissa näyttelyissäkin. Museon kokoelmat jakautuvat pysyviin kokoelmiin, joiden selkärangan muodostaa reilut 200 Picasson pojanpojan kautta tänne tullutta teosta, ja väliaikaisiin, joihin kuuluvat lähinnä muista museoista tulleet lainat. Näiden lisäksi taidegalleriassa on korkeatasoisia näyttelyitä, jotka saattavat esitellä tiettyjä Picasson kausia tai vaikkapa hänestä otettuja valokuvia. Museon pysyvissä kokoelmissa on esimerkkejä kaikista Picasson kausista, ja siellä on sellaisia mestariteoksia kuin Dora Maarin muotokuva.

Lisäbonuksena museoon pääsymaksun maksaville on luvassa arkeologisia löytöjä, jotka paljastuivat Palacio de Buenavista -palatsin korjaustöissä museota perustettaessa. Näiden joukkoon kuuluvat hyvin säilynyt pala vanhaa foinikialaisten muuria ja Rooman valtakunnan aikainen elintarviketehdas. Vaikka museoon ei haluaisi vaikkapa korkean pääsymaksun takia sisään, kannattaa ainakin käydä sen huippuluokan kirjakaupassa ja kahvilassa, jonka terassille on mukava hetkeksi istahtaa.

Picasso-museo on avoinna eri vuodenaikoina eri tavoin, ja esimerkiksi hyviin vierailuaikoihin maaliskuulta kesäkuulle ja syys- ja lokakuussa se on avoinna päivittäin klo 10.00–19.00. Keskikesällä se on avoinna klo 20 asti, talvella klo 18 asti. Museon kokoelmiin on 8 euron hintaiset liput, ja jos haluaa nähdä sekä kokoelmat että näyttelyt, maksavat aikuisten liput 10 euroa. Sunnuntaisin kahden viimeisen tunnin aikana pääsee ilmaiseksi sisään, ja myös 14–16-vuotiaat pääsevät ilmaiseksi sisään ja alle 13-vuotiaat yhdessä lipun maksavan aikuisen kanssa pääsevät sisään ilman pääsymaksua.

Museo del Vidrio y Cristal de Málaga – Lasi- ja kristallimuseo

Yksi paljon kiitosta saanut Málagan museo on Lasi- ja kristallimuseo (Calle Gaona 20) [kartalla], jonka kokoelmat ovat kasvaneet yli 3000 lasiesineen kokoisiksi. Niistä on kerrallaan esillä tuhatkunta erilaisten näyttelyiden yhteydessä, ja näin siellä voi käydä säännöllisin väliajoin. Niistä on pidetty sen verran, että TripAdvisorin käyttäjät ovat arvioineet museon Málagan parhaaksi vierailupaikaksi.

Näyttelyt esittelevät yleensä lasitavaraa huonekalujen ja muun rekvisiitan yhteydessä, ja näin museossa oppii hyvin eri aikakausien sisustustyyleistä ja muotoilusta. Museo on avoinna ti–su klo 11.00–19.00, ja sinne on aikuisilta 6 euron pääsymaksu. Tässä helposti särkyvää ja arvokasta tavaraa sisältävässä museossa kierretään vain oppaan kanssa, ja sinne menevän on mykistettävä kännykkänsä ja pidättäydyttävä syömästä tai juomasta mitään vierailun aikana. Museossa ei myöskään saa istua muualla kuin eteisessä, siellä ei saa olla äänekäs eikä siellä valokuvia ottaessa saa käyttää salamavaloa.

Museo Carmen Thyssen Málaga

Vuonna 2011 avattu Museo Carmen Thyssen [kartalla] sijaitsee mukavissa kortteleissa aivan Plaza de la Constitución -aukion vieressä. Sen antiin kuuluu melkoinen kokoelma taidemaalauksia eri aikakausilta, ja verkkosivuilta on hyvä katsastaa tarjontaa. Valtaosa taideteoksista on espanjalaisten tekemiä, mutta siellä on korkeatasoisia, säännöllisin väliajoin vaihtuvia näyttelyitä, jotka tuovat museoon myös muunmaalaista taidetta.

Museon kirjakauppa on ensiluokkainen vierailupaikka, ja siellä on erityisen hyvin taidekirjoja lapsille. Museo on monien muiden Málagan museoiden tavoin suljettu maanantaisin ja avoinna ti–su klo 10.00–20.00. Yhteislippu kokoelmiin ja näyttelyihin maksaa 9 euroa, ja pelkästään kokoelmia katsomaan tai näyttelyyn pääsee vähän edullisemmin.

Centro de Arte Contemporaneo de Malaga (CC License: Attribution-ShareAlike 2.0 Generic)
Málagan CAC eli nykytaiteen museo on ilmainen, vuonna 2003 avattu vierailupaikka lähellä Centro Alameda -paikallisjuna-asemaa.

Centro de Arte Contemporaneo de Málaga – Nykytaiteen museo

Málagan CAC eli nykytaiteen museo on ilmainen, vuonna 2003 avattu vierailupaikka lähellä Centro Alameda -paikallisjuna-asemaa. Museo on 1930-luvulta peräisin olevassa funkkistalossa, joka aikoinaan toimi kauppahallina, ja sen kahvila ja terassi ovat hyviä paikkoja ottaa kahvit tai samppanjat illan hämärtyessä. Museon pääasiallinen anti on 1900- ja 2000-lukujen nykytaidetta, ja kuten muidenkin kaupungin taidegallerioiden, myös CAC:n kirjakauppa on vierailemisen arvoinen.

Museo on suljettu maanantaisin, ja sen aukioloajat ovat suuren osan vuodesta ti–su klo 10.00–20.00, mutta juhannuksesta syyskuun ensimmäisen viikon loppuun siellä pidetään siestaa iltapäivisin klo 14.00–17.00.

Museo Interactivo de la Música de Málaga

Mimma eli Málagan interaktiivinen musiikkimuseo (Calle Beatas 15) [kartalla] on myös lähellä Plaza de la Mercedia sijaitseva nähtävyys ja erinomainen vierailupaikka etenkin lapsiperheille ja musiikista erityisesti kiinnostuneille. Museon kokoelmiin kuuluu yli 400 musiikki-instrumenttia, eri kulttuureista ja aikakausilta. Museo on nimensä mukaisesti interaktiivinen, ja siellä kehotetaan soittamaan ja muutenkin kokeilemaan soittimia ja esityksiä. Museossa on kaikenlaisia tapahtumia, kuten flamenco-esityksiä, ja niistä saa tietoa verkkosivuilta.

Museo on avoinna talvella ja kesällä eri tavalla, ja juhannuksesta syyskuun ensimmäiseen viikkoon se on avoinna ma klo 10.30–16 ja ti–su klo 10.30–19.30. Loppuvuoden aukioloajat ovat suurin piirtein samat, mutta museo suljetaan silloin jo klo 19 ja avataan maanantaisin jo klo 10. Museoon on 6 euron pääsymaksu, ja vain alle 6-vuotiaat lapset pääsevät ilmaiseksi sisään lipun ostavan aikuisen kanssa.

Auto- ja muotimuseo (CC License: Attribution-NoDerivs 2.0 Generic)
Málagan monista mielenkiintoisista museoista suosituksi ja yhdeksi pidetyimmistä on noussut autoja ja muotia esittelevä museo.

Museo Automovilistico – Auto- ja muotimuseo

Málagan monista mielenkiintoisista museoista suosituksi ja yhdeksi pidetyimmistä on noussut autoja ja muotia esittelevä museo (engl. Automobile and Fashion Museum). Siellä on eniten vanhoja ns. vintage-autoja, sieltä voi vuokrata käyttöönsä vanhan auton ja sen tiloissa on myös vähäpäästöisiä autoja esittelevä museo. Muodin osalta siellä on näyttelyitä, jotka esittelevät mitä ihmeellisimpiä hepeniä, ja erilaiset näyttelyt tarjoavat kaikille muodinystäville jotakin. Siellä on lisäksi nähtävillä erikoista taidetta, ja museossa on joka sunnuntai ja joskus myös lauantaisin erikoisohjelmaa.

Museoon on aikuisilta 7,50 euron liput, ja niitä voi hankkia verkkosivujenkin kautta. Museo on avoinna ti–su klo 10.00–19. Paikalle pääsee esimerkiksi busseilla 3, 15, 16 ja 19, ja viereinen pysäkki on ”Tabacalera ”.

Lyhyesti muita museoita:

  • Colección del Museo Ruso [kartalla] Auto- ja muotimuseon vieressä olevat ns. Venäläisen museon kokoelmat ovat nousseet yhdeksi Málagan arvostetuimmista taidemuseoista.Museo tarjoaa ainutlaatuisen tilaisuuden nähdä perinteistä, esittävää ja kaikin tavoin käsitettävää ja taidokkaasti tehtyä taidetta. Museo on maanantaisin kiinni, yleensä avoinna klo 9.30–20 mutta juhannuksesta syyskuulle klo 11.00–22.
  • Museo del Vino [kartalla] Vanhassakaupungissa sijaitseva viinimuseo, joka esittelee paikallisia viinejä ja jonne päästäkseen pitää tehdä varaus verkkosivuilla.
  • Museo Alborania: Aula del Mar [kartalla] Málagan merenkulkumuseo esittelee eksoottista merenelämää ja merenkulun historiaa.Museo on hyvällä paikalla sijaitseva vierailupaikka, jossa viihtyvät erityisen hyvin lapsiperheet.
  • Palacio Episcopal (Plaza de Obispo 5) [kartalla] Tuomiokirkon naapurissa sijaitseva barokkityyliä edustava palatsi on kaupungin hienoimpia, ja sen huoneet ja parvekkeet esittelevät, miten ylhäiset Málagassa ennen elelivät ja viettivät aikaansa.
  • Casa Natal de Picasso (Plaza de la Merced 13 ja 15) [kartalla] Picasson kotitalo on mukava vierailupaikka, jonka pääantia ovat Picasson naisaiheiset teokset ja hänestä otetut valokuvat. Museolla on kaksi erillistä ja vierekkeistä osaa, joista numerossa 13 on vaihtuvia näyttelyitä ja numerossa 15 varsinainen kotitalo. Yhteislippu on 4 euroa, ja museo on avoinna klo 9.30–20.

Lisätietoa

Andalucia.comilla on lisätietoa Málagan museoista, ja The Guardian kertoi maaliskuussa 2015 Málagan suuresta panostuksesta taiteeseen

Teksti: Peter Forsberg
Kuvat: Peter Forsberg, Edgardo W. Olivera /Flickr, Martin Haisch /Flickr, Jorbasa Fotografie /Flickr
Tarkistettu ja uudistettu: 2016/06

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti