Turkki – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Puerto de la Cruz on parhaimmillaan lokakuun alusta maaliskuun loppuun. Suomesta Teneriffalle lentävä laskeutuu lähes poikkeuksetta sen eteläiselle lentoasemalle, josta on noin puolentoista tunnin matka Puerto de la Cruziin.
koristekuva Hivenen syrjässä sijaitseva Puerto de Mogán on Gran Canarian etelärannikon helmiä, sillä se on tunnetusti autenttisempi ja vähemmän räikeä turistipaikka kuin muut etelärannikon lomapaikat
Lue myös
koristekuvaViron kylpylät ovat äärimmäisen monipuolisia, ja niiden joukosta kuka tahansa voi löytää unelmiensa kylpylän. Eniten kylpylöitä on suurimmissa kaupungeissa, mutta kylpylähotelleja on myös pienillä paikkakunnilla ja kansallispuistoissa metsien keskellä. Lue lisää Viron kylpylöistä
Ilmoitus
Ravintola Izmirissä
Izmirissä on erinomaiset, edulliset ruoat, eikä siellä tarvitse montaa askelta ottaa, ennen kuin tasokas ravintola tulee vastaan.

Ostokset, ruokailu ja yöelämä Izmirissä

Ruoat ja ravintolat

Izmirissä on erinomaiset, edulliset ruoat, eikä siellä tarvitse montaa askelta ottaa, ennen kuin tasokas ravintola tulee vastaan. Tarjolla on lähinnä yksinomaan turkkilaisia ruokia, mutta ne ovat monipuolisia ja niiden joukossa on jotain mieleistä jokaiselle.

Kebabit ovat tietenkin yleisiä, ja yleisimpiä niistä ovat adana ja urfa, jotka ovat pitkulaisia, hivenen tulisia lihoja, jotka tarjoillaan vihannesten ja riisin kanssa. Myös köfte eli lihapulla-ateria, joka tarjoillaan vihannesten ja riisin kanssa, on suosittu ateria. Se, kuten adana ja urfakin, grillataan, ja sen saamiseen menee paikan mukaan 10–30 minuuttia.

Iskender ja muut Suomessakin hyvin tarjolla olevat kebabit ovat samantyylisiä kuin kotimaassakin, ja ne saa eteensä parissa minuutissa. Keitot ovat erinomaisia, ja yhdessä salaatin kanssa ne muodostavat monipuolisen aterian. Hyvä keitto on mercimek çorbasi, jota on muutamaa erilaista ja joka tehdään linsseistä. Punainen linssikeitto on yleensä parasta, ja sitä syödään Turkissa aamusta iltaan.

Ilmainen leipä kuuluu aina asiaan. Ruokajuomaksi on harvoin tarjolla alkoholia mutta aina ayran-juomaa eli piimän tyylistä arabialaista jogurttijuomaa, joka on maistamisen arvoista. Vesi ja muut ruokajuomat ovat edullisia, mutta länsimaiset ruokajuomat kuten kansainväliset limsamerkit ovat kalliita ja turkkilaiset vastaavat juomat edullisempia. Sama pätee länsimaisiin kahveihin, jotka ovat usein huonoja ja ylihintaisia. Turkissa on hyvä juoda runsaasti teetä (cay, lausutaan tshay), joka maksaa reilusta 15 sentistä ylöspäin. Turkkilainen kahvi on vahvaa ja harvan mieleen mutta edullisempaa kuin muut kahvit.

Alkoholia saa joistain ravintoloista, ja hyvä, kielitaitoinen ravintola, jolla on anniskeluoikeudet, on Topkapi Restaurant, joka sijaitsee vastapäätä Basmanen rautatieasemaa. Tämä on hyvää seutua oleskella, sillä tänne saapuvat servis-minibussit linja-autoasemalta. Tämä on myös ensimmäinen paikka, jonka päiväretkeläiset ja muutkin kaupunkiin saapuvat näkevät.

Basaari on sekin hyvä ruokailupaikka, ja siellä on tarjolla erityisen hyvin kebabeja, mutta harvalla paikalla on siellä anniskeluoikeudet.

Muualla kaupungissa on ravintoloita siellä täällä, sillä turkkilaiset syövät mieluusti useimmat ateriansa ulkona. Hinnat ovat edullisia, niin että täyttävän aterian saa helposti 4–5 eurolla ja keitto maksaa 1–2 euroa. Oluen hinta on 2–3 euroa, ja sekä kaupassa että baareissa alkoholin hinta on huomattavasti muuta hintatasoa korkeampi, mikä johtuu konservatiivisen hallituksen viime vuosien veronkorotuksista.

Ostoksilla basaarissa
Suuri basaari, joka sijaitsee lähellä Basmane-rautatieasemaa, on paras paikka tehdä ostoksia.

Ostokset

Izmirissä on erittäin hyvä tehdä ostoksia, eivätkä kaupustelijat häiritse siellä lainkaan samalla tavalla kuin rannikon lomapaikoissa.

Suuri basaari, joka sijaitsee lähellä Basmane-rautatieasemaa, on paras paikka tehdä ostoksia. Matkalla Basmanen asemalta kohti merta on etenkin oikealla puolella paljon elektroniikkaa myynnissä, ja elektroniikkatuotteet ovat täällä yleensä turvallisia ja edullisia ostoksia. Itse basaari sijaitsee vasemmalla Basmanen asemalta tullessa, ja tämä valtava kauppapaikka on mitä tunnelmallisin ja parhain paikka tehdä ostoksia, syödä, käydä teellä ja muutenkin oleskella.

Kaikilla basaarin ympärillä olevilla kaduilla on hyviä liikkeitä myös. Kaupungin modernit ostospaikat ovat Konak-metroaseman vieressä, missä on tavarataloja, ostoskeskuksia ja muita nykyaikaisia liikkeitä. Izmirissä kaupat ovat hyvin auki aamusta iltaan, mitään siestoja ei pidetä, mutta sunnuntaisin vain osa kaupoista avaa ovensa.

Yöelämä

Baareja on jonkin verran Basmanen rautatieaseman vieressä, ja lisää niitä on Konak-metroaseman lähistöllä. Yöelämän vilkkaimpia paikkoja on Alsancak, joka tosin sijaitsee vähän syrjässä ja jonne kannattaa lähteä vain niiden, jotka viettävät Izmirissä useita iltoja.

Izmir on yksi Turkin harvoista kaupungeista, joissa on hyvää alkoholitarjoilua kaikkialla kaupungissa. Olutta ja muita viinaksia myydään monessa paikassa, ja yleisimpiä juomia ovat turkkilainen Efes-olut ja raki, anispohjainen viina, joka yleensä sekoitetaan veteen.

Juttu jatkuu seuraavalla sivulla >> Sivu 3: Perheet, lähistön nähtävyydet, liikkuminen ja matkat


Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2014/06

Tilaa uutiskirjeemme

Lue ensimmäisten joukossa uusista oppaista, artikkeleista ja muista Pienen matkaoppaan kuulumisista.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti