Turkki – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Gran Canarian etelärannikko on 70-luvulta lähtien vetänyt puoleensa suomalaisia, ja edelleenkin edulliset hinnat ja talviöinäkin lämpiminä pysyttelevät ilmat ovat sen vetonauloja. Saaren aurinkoiselle etelärannikolle ihmisiä vetävät myös hienohiekkaiset rannat, joista Maspalomasin dyynit Playa del Inglésin vieressä ovat unohtumattomimmat.
koristekuva Suomesta Las Palmasiin ja muualle Gran Canarian saarelle siirrytään lentämällä Gran Canarian lentoasemalle. Linja-autot kulkevat melko laajassa Las Palmasissa kaikkialle, mutta turistille näille vihreille busseille on käyttöä lähinnä lentokenttämatkoilla ja kaupungin kahden pääosan välillä siirtymiseen.
ilmoitus
Lue myös
koristekuvaViron kylpylät ovat äärimmäisen monipuolisia, ja niiden joukosta kuka tahansa voi löytää unelmiensa kylpylän. Eniten kylpylöitä on suurimmissa kaupungeissa, mutta kylpylähotelleja on myös pienillä paikkakunnilla ja kansallispuistoissa metsien keskellä. Lue lisää Viron kylpylöistä
Ilmoitus
Bussiyhtiöiden toimistoja
Lähistön nähtävyyksille bussilipun voi käydä ostamassa bussiyhtiöiden toimistoilta jo vaikka edellisenä päivänä, jos haluaa varmistaa, että tilaa on.

Lasten kanssa Izmirissä sekä lähistön nähtävyydet, liikkuminen ja matkat Izmiriin

Lasten kanssa Izmirissä

Izmir on kiintoisa kaupunki, jossa ei tarvitse erikseen etsiä tekemistä lasten kanssa. Katunäkymät, sosiaaliset, joviaalit ihmiset ja yleinen ilmapiiri kutsuvat mittailemaan katuja, ja lapset otetaan aina Turkissa huomioon ja heidän olonsa yritetään aina tehdä mukavaksi.

Lasten kanssa on hyvä tehdä venematka Konak-laiturilta Alsancakiin, ja muitakin veneretkiä on tarjolla Pasaport-laiturista. Linja-autoyhtiöiden toimistoja vastapäätä olevassa suuressa puistossa on sielläkin hyvä oleskella lasten kanssa. Täällä voi kulkea polkuveneellä pienellä järvellä, ja täällä on etenkin lapsiperheille tarjolla kaikenlaista tekemistä, kuten eläintarha ja huvipuisto. Basaari on tietenkin hyvä paikka oleskella lasten kanssa, ja Konak-metroaseman ympäristössä on siinäkin hyvä pyöriä koko perheen voimalla. Siellä voi käydä shoppailemassa ja mahdollisesti vierailla sen vieressä olevissa museoissa.

Lähistön nähtävyydet ja päiväretkikohteet

Izmiriin tullaan yleensä päiväretkelle Kusadasista, mikä onkin hyvä idea shoppailun ja todellisen Turkin tunnelmaan pääsemisen kannalta. Jos yöpyy Izmirissä ja haluaa sieltä retkelle, on Çesme rantapaikka, joka on suosittu vierailukohde izmiriläisten keskuudessa. Tietysti myös vierailu Kusadasissa on yksi vaihtoehto. Sinne on reilun tunnin matka, ja sinne pääsee usein kulkevilla busseilla. Kusadasissa on lomatunnelmaa, siellä puhutaan englantia ja muita kieliä yhtä paljon kuin turkkia ja siellä voi kävellä rantapromenadilla ja istahtaa terassille.

Çesmeen ja Kusadasiin samoin kuin muihinkin paikkoihin pääsee parhaiten menemällä Basmanen rautatieaseman vieressä oleville bussiyhtiöiden toimistoille. Niistä viedään sitten servis-minibussilla linja-autoasemalle (otogar), mistä varsinaiset bussit lähtevät. Lipun voi käydä ostamassa jo edellisenä päivänä, jos haluaa päästä tietyllä bussilla ja varmistaa, että tilaa on.

Izmirin julkinen liikenne ja liikkuminen paikasta toiseen

Izmirissä on metro, joka on paras liikkumismuoto kaupungissa. Yksi hyvä vaihtoehto on kulkea metrolla Basmanen asemalta Konak-asemalle, tutustua sen vieressä oleviin nähtävyyksiin ja shoppailumahdollisuuksiin ja kävellä sieltä sitten basaarin kautta takaisin asemalle. Basaarin vieressä on myös metroasema.

Taksi
Julkista liikennettä on vähiten sunnuntaisin, ja se onkin päivä, jolloin on hyvä hypätä taksiin.

Izmirin lautat vievät kahteen eri kaupunginosaan, ja yhdessä metron kanssa ne ovat suositelluimpia matkustustapoja ruuhkaisessa Izmirissä. Liikennettä on vähiten sunnuntaisin, ja se onkin päivä, jolloin on hyvä hypätä taksiin tai kulkea dolmus-minibussilla. Muulloin kävely, metro ja lautat ovat parhaita liikkumistapoja.

Kävelymatkat eivät Izmirin keskustassa ole pitkiä. Basmanen asemalta on reilun puolen kilometrin matka basaarille, ja basaari on laaja paikka, jonka jälkeen tuleekin hyvin pian vastaan Konak-aseman tienoo. Alcansakiin on Konak-laiturilta muutaman kilometrin matka, jonka paljon kävelemään tottuneet voivat rantapromenadia pitkin tehdä reilussa puolessa tunnissa.

Matkat Izmiriin

Izmirillä on lentokenttä, jonne tulee paljon lentoja Istanbulista ja jonkin verran ulkomailta. Istanbulista voi lentää monta kertaa päivässä Izmiriin. Linja-autot kulkevat Istanbulin ja Izmirin välin noin yhdeksässä tunnissa. Rautateitse voi kulkea myös, mutta Istanbulin asemat ovat remontissa vielä jonkin aikaa, ja muutenkin suositeltavaa on kulkea lautalla Bandirmaan, josta sitten voi mennä viidessä ja puolessa tunnissa junalla Izmirin Basmane-asemalle.

Izmirissä on valtavasti hotelleja, ja aivan Basmanen vieressä on monipuolinen valikoima niitä. Yhden hengen huoneen hinnat alkavat 30–40 liirasta, kahden hengen huoneet maksavat edullisimmillaan 50–60 liiraa. Osa hotelleista on alkeellisia, mutta huoneet ovat yleensä tilavia ja ne ovat pienestä nuhjuisuudesta huolimatta siistejä.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2014/06

Tilaa uutiskirjeemme

Lue ensimmäisten joukossa uusista oppaista, artikkeleista ja muista Pienen matkaoppaan kuulumisista.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti