Saksa – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Maltalle voi lentää parhaiten välilaskullisella lennolla kesäkauden aikana, mutta lennot voivat olla pitkiä ja hintavia. Perillä lentoasema sijaitsee 10 kilometrin päässä Maltan pääkaupungista Vallettasta, mutta monet suuntaavat lomalle muualle saarelle kuin pääkaupunkiin.
koristekuva Parhaiten Ateenaan on Suomesta suoria lentoja kesällä, ja perillä Ateenaan lentoasema on reilun puolen tunnin metromatkan päässä ydinkeskustasta. Muualta Kreikasta Ateenaan on helppo matkustaa lentäen, lautalla, bussilla tai junalla, mutta kaikkein suosituinta sinne on matkustaa lautalla Kreikan saaristosta.
Lue myös
koristekuvaViron kylpylät ovat äärimmäisen monipuolisia, ja niiden joukosta kuka tahansa voi löytää unelmiensa kylpylän. Eniten kylpylöitä on suurimmissa kaupungeissa, mutta kylpylähotelleja on myös pienillä paikkakunnilla ja kansallispuistoissa metsien keskellä. Lue lisää Viron kylpylöistä
Hotelleja – München
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
S-Bahn lentoasemalle (CC License: Attribution 2.0 Generic)
Metro on hyvä tapa siirtyä Münchenin kansainväliseltä lentokentältätä keskustaan. Metrot S1 ja S8 kulkevat välin 40-60 minuutissa.

Matkat, lennot ja saapuminen Müncheniin

Tällä sivulla kerrottaan aluksi, miten matka hoituu perillä Münchenissä lentokentiltä ja bussiasemilta eteenpäin kaupunkiin ja hotellille. Lopuksi kerrotaan, millä tavoin Suomesta pääsee parhaiten Münchenin matkalle, minkälaisia matkavaihtoehtoja on tarjolla ja mitkä ovat parhaita matkustusajankohtia kaupunkiin.

Siirtyminen Münchenin lentokentältä keskustaan

Münchenin kansainvälinen lentokenttä [kartalla] siirrettiin nykyiselle paikalleen vuonna 1992, ja sieltä on helppo päästä junalla ydinkeskustaan. Kentällä on kaksi terminaalia, joista Lufthansa ja sen Star Alliance -partnerit käyttävät kakkosterminaalia; jos kaupunkiin saapuu esimerkiksi Lufthansan tai SAS:n koneella, saapuu tähän terminaaliin, ja ykkösterminaaliin saapuvat esimerkiksi Air Berlinin ja Finnairin koneet.

Saapui sitten kumpaan terminaaliin tahansa, kulkevat metrot S1 ja S8 kentältä keskustaan 40-60 minuutissa. Yksittäinen lippu Münchenin kattavaan joukkoliikenneverkostoon kentältä keskustaan maksoi vuoden 2015 kesällä noin 11 euroa suuntaansa, ja mikäli aikoo tehdä ainakin toisen matkan vielä saman päivän aikana, kannattaa ostaa Tageskarte-päivälippu (Single Tageskarte Gesamtnetz), joka maksaa 12 euroa. Jos matkassa on yksi tai useampi henkilö, voi ostaa seuraavaan aamuun klo 06 asti voimassa olevan lipun (Partner Tageskarte Gesamtnetz), joka maksaa reilut 22 euroa.

S1-juna kulkee kentältä Hauptbahnhof-, Marienplatz- ja Ostbahnhof-metroasemille 45-53 minuutissa, ja S8-juna vie samoille asemille lyhyemmässä ajassa, 33-41 minuutissa. Junia lähtee 5-20 minuutin välein (yleensä 10 minuutin välein), ja liput ostetaan ennen junaan nousemista ja ne leimataan laiturilla olevalla laitteella. Münchenin keskustan rautatieasemilta on hyvät yhteydet metrolla tai raitiovaunulla minnepäin kaupunkia tahansa, ja jos on varannut hotellihuoneen kaupungin kompaktista ydinkeskustasta, voi hotellille luultavasti hyvin kävelläkin.

Kentältä pääsee taksilla keskustaan 30-40 minuutissa, ja taksikyyti maksaa vähintään 65 euroa. Lisätietoa taksiyhtiöistä ja taksien tolpista lentokentillä on saatavissa lentokentän verkkosivuilta. Taksikyydin voi myös tilata etukäteen, mikä ei tule oikeastaan yhtään sen kalliimmaksi, on varmempaa ja hinnankin saa tietää heti. Tilauksen voi tehdä City Airport Taxis -sivuilla.

Siirtyminen Memmingenin kentältä keskustaan

Münchenin lähistöllä sijaitsee myös Memmingenin Allgäu-kenttä [kartalla], jonne etenkin edullisimmat lentoyhtiöt lentävät. Jotkin halpalentoyhtiöt, kuten Ryanair ja Wizzair, käyttävät Memmingenin kentästä nimitystä "Munich West", mutta kenttä on 110 kilometrin päässä Münchenin keskustasta. Kentältä on kuitenkin melko helppo tulla Münchenin keskustaan bussilla, joka maksaa 15-20 euroa tai vähemmän, jos lipun tilaa etukäteen verkkosivujen kautta. On myös perhelippu ja lastenlippuja, ja kaikki liput voi tilata etukäteen verkkosivujen kautta. Münchenissä bussi saapuu Hackerbrücke-linja-autoasemalle [kartalla], joka on kaupungin uusi linja-autojen pääterminaali ja kaikeksi onneksi Hauptbahnhof-päärautatieaseman vieressä. Sieltä on helppo siirtyä metrolla, raitiovaunuilla 16 tai 17, taksilla tai kävellen majapaikalle.

Saapuminen Müncheniin linja-autolla

Müncheniin voi ja kannattaa tulla niin muista maista kuin Saksastakin linja-autolla, sillä niiden kyydit ovat usein edullisempia ja joustavampia kuin rautateitse tehdyt. Linja-autolippuja voi varailla lyhyellä varoajalla, jopa ostaa juuri ennen matkan alkamista, mutta rautateitse matkustavan on etsittävä tarjouksia, ja juuri ennen matkaa ostetut liput maksavat usein maltaita. Rautatiet ovat hyvä tapa matkustaa ryhmille, jotka voivat saada alennuksia helpoiten, mutta yksin liikkuvat ja pariskunnat selviävät usein edullisemmin bussikyydillä.

Linja-autoasema [kartalla] sijaitsee nykyään päärautatieaseman eikä enää Allianz-areenan vieressä. Tästä on kävelymatka hotellien suosimalle alueelle toiselle puolelle rautatieasemaa eli Bayerstrassen tienoille, ja asemalta on myös lyhyt matka Karlsplatz-aukiolle, jonka vierestä vanhakaupunki alkaa.

Matkustaminen ja matkat Suomesta Müncheniin

Müncheniin voi tehdä matkan omatoimisesti, jolloin lennot ja majapaikka varataan itse, mikä käy helposti internetin avustuksella, tai sinne voi mennä lennot ja hotellin sisältävälle pakettimatkalle. Omatoimimatka on usein edullisempi ja joustavampi kuin pakettimatka, sillä tällöin voi samalla esimerkiksi tutustua toiseen kaupunkiin samalla seudulla tai viettää paikan päällä vähän pidemmän aikaa. Pakettimatkat ovat usein lyhyitä, lennot voivat olla koska tahansa ja ne tulevat usein melko kalliiksi.

Omatoimisesti tehdyt matkat

Lyhyellä varoitusajalla tilaava voi saada edestakaisen lennon Helsingin ja Münchenin välillä alle 300 eurolla vilkkaimpinakin matkustusaikoina, ja monet yhtiöt lentävät kaupunkien väliä ilman välilaskua. Air Berlin, Finnair, Lufthansa ja SAS lentävät kaikki suoraan, päivittäin ja noin kahdessa ja puolessa tunnissa Helsinki-Vantaan lentokentältä Münchenin kansainväliselle lentokentälle. Myös Norwegian lentää Helsingistä Müncheniin, mutta nämä ovat yleensä välilaskullisia lentoja ja voivat olla myös kalliita, etenkin kesällä ja muina kalliina matkustusaikoina, kuten pääsiäisenä ja joulun ja loppiaisen välisenä aikana.

Lentokenttä (CC License: Attribution 2.0 Generic)
Monet lentoyhtiöt lentävät ilman välilaskuja Helsingistä Münchenin kansainväliselle lentokentälle. Lento kestää noin kaksi ja puoli tuntia.

Memmingenin lentokentälle lentävät kenties jonain päivänä Wizzair Turusta tai Ryanair Tampereelta, ja sinne pääsee Ryanairilla tätä nykyä esimerkiksi Lontoosta ja Dublinista. Ryanairilla pääsee kuitenkin Frankfurtin Hahnin kentälle, joka ikävä kyllä on melkoisen matkan päässä Frankfurtista. Loman Müncheniin voi kuitenkin yhdistää oleskeluun Frankfurtissa, ja kaupunkien välillä voi kulkea paitsi junalla myös Flixbusilla, joka kulkee kaupunkien väliä tiiviiseen tahtiin edullisesti, myös pari kertaa yön yli.

Omatoimisesti hotellinsa ja lentonsa tilaava saa itse päättää kaiken matkaansa liittyvän ja pääsee internetissä varauksensa tekevänä matkaan usein edullisempaan hintaan kuin järjestetylle matkalle osallistuva.

Järjestetyt matkat

Monet edelleenkin luottavat suuriin matkatoimistoihin, joista useat tekevät yleensä kolmen vuorokauden viikonloppumatkoja kaupunkiin. Pienemmät paikalliset matkatoimistot voivat räätälöidä vastaavanlaisia matkoja Baijerin pääkaupunkiin, mutta melko vähäisetkin tietokonetaidot riittävät siihen, että voi itse tehdä samat varaukset ja säästää matkakuluissa neljänneksen tai sitäkin enemmän.

Müncheniin tekee kolmen vuorokauden matkoja (2 täyttä vuorokautta perillä) muun muassa Tjäreborg, ja matkat maksavat kohtuulliset alle 250 euroa henkeä kohti joulun alla, jos matkan varaa vain pari viikkoa ennen sen alkamista. Sama matka voi kuitenkin kesällä maksaa yli tuplasti tämän, ja vilkkaatkin ajat talvikaudella ovat yleensä huomattavasti vähemmän vilkkaita ja kalliita matkustusaikoja kuin kesäaika. Omatoimiseen matkustamiseen verrattuna kannattaa huomata, että matkatoimiston lennot ovat harvoin suoria, ja ne saattavat kestää vaihtoineen ja odotteluineen helposti kuusikin tuntia suuntaansa.

München matkakohteena

München on arvostettu mutta ei mikään huippusuosittu matkakohde, joka on kaupunkilomalaisten ja omatoimimatkailijoiden suosiossa. Monet Müncheniin matkustavat eivät yövykään itse kaupungissa vaan suuntaavat talvella laskettelemaan ja kesällä patikoimaan Alpeille, mikä kesäaikaan on telttamajoitusten ja mökkien takia varsin kohtuuhintainen tapa tutustua Baijerin osavaltioon ja käydä päiväretkellä Münchenissä. Münchenissä on helppo käydä muualtakin päiväretkellä, ja esimerkiksi monet Salzburgiin Itävallan puolelle lomalle matkustavat tekevät retken vain kahden tunnin päässä sijaitsevaan Müncheniin. Pidemmällä lomalla olevat pääsevät nauttimaan Münchenin keskeisestä sijainnista ja voivat todeta, että se on melko lyhyen matkan päässä sellaisista paikoista kuin Praha, Wien ja Bratislava, ja tietenkin Saksassa on Baijerissa ja muilla lähitienoilla runsaasti merkittäviä vierailupaikkoja.

Vilkkaimmat matkustusajat

München on Alppien takia suosittu kohde ympäri vuoden, ja myös joulukuun joulumarkkinat tuovat kaupunkiin runsaasti turisteja. Kiireisimmät matkustusajat ovat silti aika joulukuun alusta aina hiihtoloman loppuun (joskin tammi-helmikuussa ennen hiihtolomaa Münchenissä on viikolla melko rauhallista), pääsiäinen, keskikesä juhannuksesta syyskuun alkuun ja syys-lokakuun vaihde Oktoberfest-juhlien aikaan. Oikeastaan vain syksyn olutfestivaalit tuovat valtavat määrät ihmisiä paikalle, joskin myös erikoistapahtumat, kuten messut, urheilutapahtumat ja erilaiset festivaalit ajoittain tuovat normaalia enemmän vierailijoita kaupunkiin.

Suomalaiset matkatoimistot ottavat lisähintaa kesällä matkansa tekeviltä, ja kalleinta on matkustaa Müncheniin kotimaisen matkatoimiston järjestämälle matkalle kesä-elokuussa. Myös lokakuun koulujen lomaviikot ovat kalliita ajankohtia, samoin joulunaika, mutta esimerkiksi joulumarkkinoille joulukuun alkupuolella on melko edullista matkata kaupunkiin järjestetylle matkallekin.

Teksti: Peter Forsberg
Tarkistettu ja uudistettu: 2015/06

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Tilaa uutiskirjeemme

Lue ensimmäisten joukossa uusista oppaista, artikkeleista ja muista Pienen matkaoppaan kuulumisista.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti