Saksa – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Hotelleja – München
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Cuvillies-teatteri (CC License: Attribution 2.0 Generic)
Cuvilliés on teatteri, jossa on näytelmiä ja musiikkia, ja joka sijaitsee keskeisellä paikalla Hofgartenin edustalla ja aivan valtionoopperan vieressä.

Tapahtumat sekä kulttuuri- ja yöelämä

Tällä sivulla kerrotaan Münchenin kulttuurielämästä, kuten minkälaisia tapahtumia siellä on vuosittain, missä suosituimmat tapahtumien pitopaikat ovat ja miten lippuja voi hankkia. Lisäksi luodaan katsaus kaupungin ilta- ja yöelämään.

Klassinen musiikki, ooppera ja baletti

Münchenissä on erittäin vireä korkeakulttuuri, ja siellä on hyvä tilaisuus nauttia ensi luokan oopperasta ja muusta klassisesta tarjonnasta ympäri vuoden.

Kaupungin pääasiallinen korkeakulttuurin esityspaikka on kauniin Max-Joseph-Platz-aukion laidalla sijaitseva Nationaltheater München, joka on Bayerische Staatsoperin eli Baijerin valtionoopperan [kartalla] kotisali. Normaalin oopperaohjelmiston lisäksi talossa esitetään balettia, ja oopperatalon orkesteri eli filharmoninen orkesteri esittää lisäksi kamarimusiikkia ja säestää solisteja. Varsinainen kausi on syyskuun alusta kesäkuun loppupuolella, mutta sinne voi mennä myös heinäkuussa, jolloin pidetään oopperafestivaalit.

Münchenin oopperatalolla on eri yhteyksissä konsertteja ja muita tapahtumia myös muualla kaupungissa. Prinzregententheater [kartalla] on paikka, johon saksankielentaitoisten on hyvä mennä seuraamaan näytelmiä, mutta täällä on myös konsertteja ja muita musiikkipitoisia tapahtumia.

Cuvilliés [kartalla] on vastaavanlainen teatteri, jossa on näytelmiä ja myös musiikkia, ja tämähän sijaitsee mahdollisimman keskeisellä paikalla, Hofgartenin edustalla ja aivan valtionoopperan vieressä.

Oopperatalon ja filharmoniaorkesterin konsertteja voi ilmaiseksi seurata verkkosivujen kautta, mistä saa hyvän kuvan musiikin ja esitysten tasosta.

Oopperatalolla on esityksiä ja oopperafestivaalien konsertteja myös muualla kaupungissa, etenkin teattereissa ja museoissa. Niistä saa tietoa verkkosivujen ohjelmistosta.

Oopperan ja oopperan orkesterin esitysten lisäksi Münchenissä on huomionarvoinen orkesteri (ja lisäksi sen pienempi "sisarorkesteri"), jonka konserteissa kannattaa mahdollisuuksien mukaan käydä. Sinfoniaorkesteri eli Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks soittaa useassa eri salissa, kuten Philharmonie im Gasteig-salissa [kartalla] ja Residenz-palatsin Herkulessaal-salissa.

Lippuja erilaisiin korkeakulttuuritapahtumiin Münchenistä on hyvä etsiä München Ticket -verkkosivuilta.

Teatteri ja elokuva

Max-Joseph-Platz-aukion laidalla sijaitsevassa oopperatalossa on myös Residenztheater [kartalla], jonka ohjelmistoon kuuluu sekä klassisia että moderneja näytelmiä. Kammerspielen [kartalla] versiot näytelmistä usein kohahduttavat, ja Deutsches Theater [kartalla] lähellä päärautatieasemaa esittää lähinnä musikaaleja ja muita viihteellisiä esityksiä.

München on suuri elokuvakaupunki, joka antoi maailmalle tuotteliaan, nuorena kuolleen ohjaajanero Rainer Werner Fassbinderin ja jossa Ingmar Bergman työskenteli 70-luvun loppupuolella ja sijoitti tänne elokuvan Marionettien elämästä. Kaupungissa on kesä-heinäkuussa korkeatasoiset elokuvafestivaalit ja lukuisia elokuvateattereita. Elokuvat ovat Saksassa monen harmiksi dubattuja, mutta Cinema [kartalla] esittää elokuvia englanniksi ja edustaa alan kehityksen huippua. Jotkin muutkin elokuvateatterit esittävät ajoittain alkukielisiä versioita ja joskus myös englanniksi tekstitettyjä elokuvia. Toytown Germany -sivustolla on tietoa kaupungin elokuvateattereista.

Rock, pop ja viihde

München on suuri, kosmopoliittinen kaupunki keskellä Eurooppaa, ja sen kevyen musiikin tarjonta on tietenkin tämän mukaista. Miltei kaikki bändit pysähtyvät kiertueillaan kaupungissa, ja siellä on kaikenlaisia live-esityksiä pitkin vuotta, niin sisällä kuin ulkonakin.

Erinomainen kompleksi kuulla ja nähdä kaikenlaista rokista diskoon mitä erilaisimmissa tiloissa on München Ost -rautatieaseman vieressä sijaitseva Kultfabrik [kartalla], jossa on yli 30 eri baaria ja klubia saman katon alla. Siellä on useita eri tiloja, kuten Theaterfabrik ja Tonhalle, joissa on jatkuvasti suuren luokan keikkoja ja muita tapahtumia.

Toinen vastaavanlainen keskus on Muffatwerk [kartalla], jossa on klubi-iltoja, konsertteja, teatteriesityksiä ja erilaisia tapahtumia, useassa eri tilassa. Täällä on olutterassi, ravintoloita ja baareja. Kompleksi sijaitsee lähellä Am Gasteig -pysäkkiä, Haidhausen-kaupunginosassa.

Tietoa kaikista keikkojen pitopaikoista saa München-verkkosivuilta, ja lippuja niin suurille kuin pienillekin keikoille voi hakea München Ticket -sivuilta.

Jazzia Unterfahrt-klubilla (CC License: Attribution 2.0 Generic)
Jazzia, bluesia ja rytmimusiikkia voi kuunnella Jazzclub Unterfahrt -klubilla.

Jazz ja Blues

Jazzia, bluesia ja rytmimusiikkia voi kuunnella Jazzclub Unterfahrt -klubilla [kartalla], joka sijaitsee Max-Weber-Platz-metroaseman vieressä.

Urheilu

München on harvoja entisiä olympialaisten pitopaikkoja, ja se on aina ollut Saksan urheilullisimpia kaupunkeja. Olympiapark-keskuksessa [kartalla] kuuluukin matkan aikana käydä katsastamassa ensimmäisten todella modernien olympialaisten pitopaikkaa, ja tänne kannattaakin lähteä kesät talvet katsomaan aluetta ja mahdollisesti uimaan sen upeassa uimahallissa.

Münchenin suosituin urheilulaji on jalkapallo. Kaupungin joukkue on Saksan menestynein ja yksi maailman tunnetuimmista ja seuratuimmista joukkueista. Bayern München on tunnetusti Keski-Euroopan ainoa huippuluokan jalkapallojoukkue. Pelattuaan 33 vuotta olympiastadionilla joukkue siirtyi 2000-luvulla pelaamaan Saksan 2006 MM-kisoihin valmistuneella Allianz-areenalla [kartalla] Fröttmaning-metroaseman vieressä. Saksan jalkapalloliigaa eli Bundesliigaa pelataan talvella, elokuusta toukokuuhun, ja taukoa pidetään vain joulukuun puolivälistä tammikuun loppupuolelle. Saksan liigalla ei ole aina ollut hyvä maine, mutta nykyisin otteluja on monta kertaa viikossa ja myös perjantaisin, maaleja tehdään enemmän kuin missään muussa Euroopan jalkapalloliigassa, stadionit ovat huippuluokkaa ja talvisin lämmitettyjä, ja tunnelmaa on ottelussa kuin ottelussa erittäin paljon.

Münchenissä pelataan jääkiekkoa, ja sitä voi lähteä seuraamaan olympiakeskukseen, missä EHC München pelaa olympia-alueella, Olympia-Eissportzentrum-jäähallissa [kartalla].

Itse urheilemaan mielivät suuntaavat Baijerissa tietenkin Alpeille, joille on kaupungista lyhyimmillään alle tunnin matka. Talvella kannattaa ostaa Bayern-Ticket-lippu, jolla pääsee Garmisch-Partenkircheniin päiväretkelle. Toinen tapa lähteä laskettelemaan on ottaa osaa Oberbayern-bussiretkille, jotka vievät lähinnä Itävallan läheisille rinteille esimerkiksi Kaltenbachiin ja joita tehdään lokakuun loppupuolelta huhtikuun alkupuolelle.

Oktoberfest (CC License: Attribution-ShareAlike 2.0 Generic)
Oktoberfestin festivaalialueelle ja sen telttoihin pitää tehdä varaus etukäteen, joskin sen tekemättä jättäneille voi löytyä tilaa pienemmistä teltoista.

Muut tapahtumat

Münchenin suosituin tapahtuma on Oktoberfest syyskuun lopulla ja lokakuun alussa, ja tämä on kallis ja vilkas ajankohta vierailla kaupungissa. Itse festivaalialueelle ja sen telttoihin pitää tehdä varaus etukäteen, joskin sen tekemättä jättäneille voi löytyä tilaa pienemmistä teltoista, jotka ovatkin ensikertalaiselle usein hyvä tapa tutustua tähän varsin rajuun festivaaliin. Festivaalien merkkitapahtumiin kuuluu oluen litrahinnan julkistaminen, ja vuonna 2015 hinnaksi tuli reilut 10 euroa. Oluen lisäksi ruoat kuten savumakkarat ja baijerilaiset perinneruoat sekä musiikki ja muut esitykset pitävät tunnelman korkealla.

Majapaikkoja kaupungista on vaikea saada montaakin kuukautta ennen Oktoberfestiä, ja kaikki majapaikat nostavat hintojaan festivaalien ajaksi. Müncheniin ei missään nimessä kannata matkustaa tähän aikaan muuten kuin ottamaan osaa festivaaleille, ja festivaalien jälkeen alkaakin sopivasti edullisempi ja rauhallisempi ajanjakso vierailla kaupungissa.

Münchenissä on lukuisia muitakin tapahtumia. Niiden kärkikastiin kuuluvat Oktoberfestin kanssa samalla alueella pidettävät kevät-, kesä- ja syysjuhlat, joilla on huvipuistolaitteita ja yleistä ilonpitoa viikkojen ajan, lähes kaikista Saksan kaupungeista tutulla tavalla.

Münchenin matkailuinfon sivuilta selviävät Münchenin tapahtumat.

Ilta- ja yöelämä

München on erinomainen paikka viettää iltaa tyypillisissä baijerilaisissa olutkellareissa, nauttia myöhäisiä illallisia tai tanssia aamuun asti. Münchenin baareissa ja ravintoloissa meininki on Suomeen verrattuna rentoa: joko ovimiehiä ei ole tai he eivät aiheuta asiakkaille ongelmia, ja puolen litran erinomainen paikallinen olut maksaa muissa kuin yökerhoissa ja erikoisklubeissa 3-4 euroa. Vaikka München on Saksan kalleimpia kaupunkeja, ovat oluen kanssa hyvin maistuvat ateriat kuten makkarat varsin kohtuuhintaisia, ja hyvätasoisen illallisen saa helposti olutkolpakko mukaan lukien 10 eurolla. Yllättäen niin turistien kuin paikallisten suosiossa olevat olutkellarit ja oluttuvat ovat edullisia paikkoja syödä ja juoda, niin että oluen saa vähän yli 3 eurolla ja aterian 5-12 eurolla.

Altstadt-vanhakaupunki ja muu ydinkeskusta

Münchenin koko ydinkeskusta on oivaa seutua baarille tai ravintolalle, ja Altstadt eli vanhakaupunki on alue, jolla on paljon illanviettopaikkoja ja jolla viettävät iltaa niin turistit kuin paikallisetkin. Erityisen hyvä illanviettoalue, joka on kyllä jo iltapäivisinkin vilkas ainakin viikonloppuisin, on Viktualienmarkt [kartalla]. Itse aukiolla on maanantaiaamusta lauantai-iltaan ravintoloita ja olutterasseja, joilla syödään ja juodaan hyvällä säällä ulkona, talvella ja sateella teltoissa.

Hofbrauhaus (CC License: Attribution 2.0 Generic)
Kaupungin kuuluisin olutkellari, Hofbräuhaus.

Paljon oluttupia, ravintoloita, joista monet käyvät myös illanviettopaikoiksi, baareja ja myös klubeja on kirkon takana, sen kauniin korkean tornin vieressä olevalla Heiliggeiststrassella [kartalla] ja Dreifaltigkeitsplatz-aukiolla [kartalla]. Näillä tienoin meno voi olla melkoista niin ulkona kuin baareissakin varhain lauantai-iltapäivisin. Tämä onkin alue, jota ehkä kannattaa vältellä lauantai-iltapäivisin ja muina vilkkaina päivinä, joihin kuuluvat etenkin kesäaika ja joulumarkkinoiden aika marras-joulukuussa, jolloin täällä on ulkonakin yllättävän paljon vipinää. Myös Isartor-porttia kohti kulkeva Tal-katu on hyvä ravintoloiltaan, ja täällä on hyvä kävellä ja katsella illanviettomahdollisuuksia jo päivisin samalla kun tutustuu toriin ja sen lähikortteleihin.

Toinen vanhankaupungin alue, jolla on paljon illanviettopaikkoja, on Platzl-aukio [kartalla] ja sen lähikorttelit. Alueella on kansainvälinen valikoima ravintoloita, joihin kuuluu parikin kaupungin parasta olutkellaria, baareja moneen lähtöön ja klubeja ja diskoja, joissa voi kuunnella musiikkia tai tanssia. Tämä on kaupungin turistivoittoisinta aluetta yöt päivät. Täällä on sellaisia paikkoja kuin Hard Rock Cafe ja pikaruokaravintoloita, mutta täällä sijaitsee myös kaupungin kuuluisin olutkellari, Hofbräuhaus [kartalla].

Marienplatzilta lähtevä Kaufingerstrasse ja sitä jatkava Neuhauserstrasse johtavat kohti Karlsplatz-aukiota, ja tämän kadun varrella sijaitseva Augustiner-oluttupa [kartalla] on erinomainen paikka maistella paikallisia ruokia ja oluita. Täällä on paljon tilaa, ja niin pienet kuin suuretkin porukat ovat tervetulleita. Täältä voi myös ostaa oluttuoppeja ja muuta tyypillistä paikalliseen ravintolaelämään kuuluvaa. Oluttupa on paikallisten suosiossa myös, ja hinnat ovat siellä yllättävän edullisia, niin että tuopin ja aterian saa 8-15 eurolla.

Schwanthalerhöhe - päärautatieaseman vieressä olevat korttelit

Karlsplatz eli Stachus on portti vanhaankaupunkiin, ja sen vieressä on suuria tavarataloja ja myös Hauptbahnhof, kaupungin vilkas päärautatieasema. Asemalla on hyvä määrä olutta myyviä kojuja ja ravintoloita, ja siellä ja sen lähistöllä on pikaruokapisteitä enemmän kuin muualla kaupungissa ja eniten toimintaa silloin, kun muut paikat ovat kiinni. Aseman edusta on rauhaton ja sitä kannattaa vältellä päivisinkin. Täällä on epämääräistä porukkaa, mutta mitään hirveän vaarallista ei siellä ole. Aseman vieressä olevan Bayerstrassen puolella on huomattava määrä erilaisia ravintoloita, baareja ja anniskelupaikkoja, joita pitävät jatkuvasti vilkkaina etenkin ne, joiden hotelli on alueen satojen majapaikkojen joukossa. Täällä on hyvin tarjolla olutta erilaisissa paikoissa, ja esimerkiksi Schillerstrasse [kartalla] ja Schwanthalerstrasse [kartalla] Deutsches Theateria vastapäätä ovat katuja, joilla on paljon baareja. Myös Westendstrassen varrella ja tienoilla on hyviä illanviettopaikkoja, kuten näyttävä Augustinerbräu-oluttupa [kartalla], joka on pitänyt majaa täällä vuodesta 1328.

Täällä on paljon myös kebabpaikkoja ja muita ruokapaikkoja, jotka ovat myös baareja ja joista oluen saa edullisemmin kuin muualta kaupungista, jopa alle 3 eurolla per puoli litraa. Kuten muuallakin Münchenissä, ei täälläkään kannata tilata "isoa olutta", jos ei sitten halua litran kokoista tuoppia. Vaikka näitä litran tuoppeja tuodaan herkästi turistille, eivät paikalliset juo niistä kuin oikeastaan Oktoberfestin aikaan, sillä ne ovat suuria ja raskaita ja olut lämpenee niissä kyllä ennen kuin sen saa kokonaan alas.

Schwanthalerhöhe, joka on saanut nimensä taiteilija Ludwig Schwanthalerin mukaan, nimetään joissain matkaoppaissa ja muissa yhteyksissä Ludwigsvorstadt-Isarvorstadt-kaupunginosaan kuuluvaksi. Tämä alue on kuitenkin tästä etelään. Siellä pidetään Oktoberfest-olutjuhlat ja muita tapahtumia, ja sielläkin on yöelämää jonkin verran, etenkin Bavariapark-puiston [kartalla] ympäristössä.

Alter Simpl (CC License: Attribution-ShareAlike 2.0 Generic)
Alter Simpl on ollut monen kirjailijan ja taiteilijan suosiossa. Se sijaitsee Türkenstrassen varrella.

Maxvorstadt ja Schwabing

Hauptbahnhof-päärautatieaseman toisella eli Arnulfstrassen puolella on uusia kortteleita, joissa on toimistorakennuksia, uusi päälinja-autoasema mutta myös vanhaa korttelistoa ja illanviettopaikkoja. Yksi kaupungin pääasiallisista olutkellareista, Augustiner Keller [kartalla], sijaitsee täällä, melko lähellä Karlsplatzia. Alueella on siellä täällä jonkin verran muitakin mielenkiintoisia illanviettopaikkoja ja Löwenbräu-panimon tehtaiden vieressä sijaitseva Löwenbräukeller [kartalla], jolla on hyvä kesäterassi ja josta saa tuoretta paikallista olutta.

Maxvorstadtin ja vanhankaupungin rajamailla sijaitseva Odeonsplatz [kartalla] on aluetta, jolla on kaupungin kalleimpia cocktailbaareja ja muita hienoja ja trendikkäitä illanviettopaikkoja, joissa on normaalia korkeammat hinnat ja jäykempi tunnelma. Näitä on sekä aukiolla että sen lähistöllä, etenkin Brienner Strassella, jolla sijaitsee legendaarinen Cafe Luitpold [kartalla], Thomas Mannin, Kandinskyn ja Ibsenin entinen kantapaikka, johon tullaan yhtä usein kahville ja kakulle kuin oluellekin. Legendaarinen on myös läheinen Schumann’s [kartalla], jossa kuuluisuudet tapaavat käydä hintavilla ja vahvoilla drinkeillä.

Maxvorstadtista sen museoiden vierestä kohti Schwabingin opiskelijoiden asuttamaa kaupunginosaa kulkeva Türkenstrasse on hyvä illanviettokatu ydinkeskustan ulkopuolella. Sen varrella sijaitsee monen kirjailijan ja taiteilijan suosiossa ollut Alter Simpl [kartalla], ja tästä pohjoiseen kulkeva näkee myös monta muuta houkuttelevaa baaria, kahvilaa ja muuta illanviettopaikkaa. Kadun varrella olevissa anniskelupaikoissa kuten muuallakin kaupungissa tupakointi on kiellettyä sisätiloissa muualla kuin niissä harvoissa paikoissa, joilla on tupakkakopit. Türkenstrassen varrella on kuitenkin hyvä katettuja ja talvella lämmitettyjä terasseja, joilla on mukava istuskella myös muulloin kuin kesäisin.

Kesäaikaan samansuuntaisesti kulkeva Leopoldstrasse on terassien täyttämä, ja tänne kannattaa muulloinkin lähteä tutustumaan sen baareihin ja muihin illanviettopaikkoihin. Yksi hyvä vaihtoehto täällä on baijerilaisia ruokia ja juomia myyvä, terassilla varustettu Wirtshaus Zur Brez’n [kartalla], joka sijaitsee lähellä Münchener Freiheit -metroasemaa. Aseman yläpuolella sijaitseva aukio on koko kaupungin kuuluisimpia illanviettopaikkoja, ja tänne on hyvä lähteä iltaisin niidenkin, joiden majapaikka ei Schwabingissa sijaitse.

Oluttuvat, olutkellarit ja olutterassit

Müncheniin suuntaavat ovat järjestään kiinnostuneita sen perinteisistä olutkellareista ja muista vastaavista baareista, joista Adolf Hitlerin puhujanura lähti liikkeelle ja joista käsin hän vuonna 1923 yritti tehdä Putschin eli vallankaappauksenkin. Kuuluisin olutkellari on Hofbräuhaus (Am Platzl 9), mutta se on etenkin viikonloppuisin ja kiireisinä turistikausina iltaisin turistirysä, jossa kaikki eivät viihdy. Tätä enemmän paikallisväriä on Augustiner Bierhallessa (Neuhauser Strasse 27), jossa on erillinen, täysin normaali tila tupakoitsijoille. Enemmän tunnelmaa kuin Hofbräuhaus-olutkellarissa on myös Altstadtissa sijaitsevassa Zum Dürnbräu -oluttuvassa (Tal 21), jonka pieni sisäpihan terassi ja tummat oluet ovat hyvä vaihtoehto kuuluisimmille oluttuville. Lähellä Hauptbahnhof-päärautatieasemaa Augustiner Keller (Arnulfstrasse 52) on varma paikka lähteä viettämään tyypillistä baijerilaista baari-iltaa tai syömään, ja sen vetonauloihin kuuluu suuri terassi. Kaupungin kuuluisimpia oluttupia on Haidhausen-kaupunginosassa sijaitseva Hofbräukeller [kartalla].

Seehaus (CC License: Attribution 2.0 Generic)
Englischer Garten -puiston olutterasseista parhaana on usein pidetty Seehaus-terassia.

Tätäkin kauempana keskustasta sijaitsee toisen paikallisen panimon eli Paulanerin oluttupa ja -kellari [kartalla], josta saa taatusti tuoretta ja paikallista olutta. Täältä saa paitsi olutta myös ruokia, ja paikalla on tietenkin suuri ja mukava kesäterassi. Paulanerin panimolla on toinenkin hyvä vastaavanlainen ravintola toisella puolella jokea [kartalla].

Olutterassit ovat Münchenissä yöelämän keskuksia kesäaikaan, huhtikuulta syyskuulle, ja niitä on peräti neljä Englischer Garten -puistossa. Niistä huomionarvoisin on kiinalaisen tornin alapuolella sijaitseva terassi, jonka vieressä on sisätiloissa huippuluokan ravintola. Puistossa on kuitenkin muitakin huomionarvoisia terasseja, jotka eivät ole yhtä suosittuja, kuten Hirschau [kartalla], usein puiston parhaana terassina pidetty Seehaus [kartalla] ja Mini-Hofbräuhaus [kartalla]. Terassit ovat yleensä periaatteessa avoinna ympäri vuoden, mutta ne saavat lisää pöytiä ja asiakkaita maaliskuun alkupuolelta alkaen. Iltaa niillä on paras viettää kesäkuusta syyskuulle, ja lokakuun aikana monet niistä siirtyvät hiljaiselle talvikaudelle, jolloin kauniina, aurinkoisina päivinä viikonloppuiltapäivisin niille usein syntyy talvisinkin elämää.

Ydinkeskustassa, Karlsplatz-aukion vieressä olevassa Alter Botanischer Garten -puistossa [kartalla], on myös hyvä terassi. Terasseja on ympäri kaupungin niin keskustassa kuin sen ulkopuolellakin. Niissä viihdytään usein jo aamupäivästä oluen ja makkaran kanssa, ja niillä viihtyvät parhaiten perheet ja muut porukat, eivätkä epäsosiaaliset ryypiskelijät juurikaan kuulu asiaan. Nämä eivät niinkään ehkä ole illanviettopaikkoja kuin hyviä juomalle ja aterialle koska tahansa kesäaikaan, mutta tunnelma tiivistyy ja aikuismaistuu iltaa kohden, ja olutterasseilla on erityisen hyvää tunnelmaa kesän lämpimimpinä iltoina.

Jos on panimoravintoloista todella kiinnostunut, voi ottaa osaa kolmen tunnin opastetulle kierrokselle, ja itsekseen voi kiertää melkoisen määrän oluttupia ja -terasseja, jos tutustuu Münchenin virallisten sivujen listaamiin paikkoihin.

Lisätietoa: Lisätietoa Münchenin yöelämästä | Tripadvisor listaa Münchenin parhaat terassit

Homot ja lesbot

München on kosmopoliittinen, vapaamielinen kaupunki, jossa ihmiset ovat niin kuin ovat. Siellä on paljon baareja ja muita paikkoja eri ryhmille, ja homot ja lesbot viihtyvät tunnetusti siellä erittäin hyvin. Kaupungin pääpaikka alan ihmisille on Glockenbachviertel, kaupunginosa, joka sijaitsee Sendlinger Tor -metroasemasta [kartalla] etelään, kävelymatkan etäisyydellä Marienplatzilta. Tietoa homoille ja lesboille jakaa SUB [kartalla], jossa infopisteen lisäksi on baari ja tilaisuuksia.

Ludwigsvorstadt-Isarvorstadtin kaupunginosassa sijaitseva Hotel Deutsche Eiche [kartalla] on paikka, jossa on paitsi huoneita myös baari ja ravintola. Gay Travel -sivusto luo syvän katsauksen kaupungin tähän puoleen.

Teksti: Peter Forsberg
Tarkistettu ja uudistettu: 2015/06

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti