Saksa – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Hotelleja – Frankfurt
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Alte Oper
Vanha oopperatalo eli Alte Oper on klassisen musiikin konserttien pitopaikka. Se sijaitsee alueella, joka on keskustan viehättävimpiä.
Kuva: Peter Forsberg

Tapahtumat, kulttuuri- ja yöelämä

Frankfurt on erittäin monipuolinen kulttuuri- ja tapahtumakaupunki, josta löytyy kaikkea mahdollista. Siellä on helppo lähes koska tahansa mennä oopperaan tai klassisen musiikin konserttiin, ja keskikesällä, normaalien kulttuuririentojen ollessa tauolla, on Frankfurtissa lukuisia tapahtumia ulkosalla. Frankfurt on kaupunki, jossa voi mennä huippuluokan jalkapallo-otteluun, siellä on kesät talvet suuren luokan tapahtumia laidasta laitaan ja sen yöelämäkin onnistuu tarjoamaan kaikille jotakin mielenkiintoista.

Klassinen musiikki, baletti ja ooppera

Frankfurt on kaupunki, jossa on paljon kulttuurielämää, konserteista oopperaan ja tanssiin. Kulttuuririennot sijaitsevat pääosin aivan ytimessä, niin että ydinkeskustan alueelle majoittuva voi kävellä iltaisin balettiin, konserttiin tai oopperaan.

Pääasiallinen oopperatalo on Oper Frankfurt (Willy-Brandt-Platz) [kartalla] Eurotowerin eli entisen Euroopan keskuspankin vieressä. Siellä on lähinnä oopperaa ja balettia, mutta myös jonkin verran muita esityksiä. Modernia tyyliä edustava oopperatalo on ympäri vuoden melko aktiivinen, joskin heinä- ja elokuussa on vain pari esitystä. Varsinainen kausi alkaa syyskuun alussa ja päättyy heinäkuun alussa, ja liput oopperanäytöksiin kannattaa hankkia hyvissä ajoin etukäteen.

Pääasiallinen klassisen musiikin konserttien pitopaikkoja on vanha oopperatalo eli Alte Oper (Opernplatz) [kartalla], joka sijaitsee toisella puolella ydinkeskustaa. Vanha oopperatalo on alueella, joka on keskustan viehättävimpiä ja jolla on paljon ravintoloita ja kaikenlaista muutakin. Konsertteja on siellä elokuun lopulta heinäkuun alkuun, ja samojen orkesterien konsertteja on myös muualla, kuten Palmengarten-puistossa, joka on Bockenheimer Depot -konserttisalin vieressä.

Kolmas paikka, jossa on klassisen musiikin konsertteja, balettiesityksiä ja muita vastaavia esityksiä, on Bockenheimer Depot (Gräfstrasse 1) [kartalla], jonka balettiesitykset ja konsertit näkee oopperatalon sivuilta. Se on jonkin verran keskustan ulkopuolella, ja jos sinne päättää lähteä, kannattaa lippu varata jo ennen matkaa Paikalle voi mennä taksilla tai metrolinjoilla U4, U6 ja U7.

Kultur.frankfurt esittelee kaupungin konserttipaikkoja

Rock, pop, ja jazz

Frankfurt on hyvä paikka seurata jazzia ja bluesia, ja hyvää meininkiä on luvassa Jazzkeller-klubissa (Kleine Bockenheimer Strasse 18a) [kartalla] lähellä Opernplatz-aukiota. Myös Mosaic Jazzbar (Freiligrathstrasse 57) [kartalla] (metro U4: Bornheim Mitte) on oiva, mutta keskustan ulkopuolella sijaitseva baari kuulla jatsia. Palmengartenin lavalla on kesäiltaisin jatsia ja muutakin musiikkia.

Rokkia, poppia ja muuta menevää musaa Frankfurtissa on tarjolla niin baareissa kuin stadioneillakin ympäri vuoden. Elävää musiikkia ei ole kovin paljon aivan keskustassa, vaan moni musiikkiklubi sijaitsee vähän syrjemmällä. Kaikki paikat ovat kuitenkin lähellä metroasemia, ja etenkin U4-linja on musiikinystäville avuksi.

Jazzkeller (CC License: Attribution 2.0 Generic)
Frankfurt on hyvä paikka seurata jazzia ja bluesia, ja hyvää meininkiä on luvassa Jazzkeller-klubissa.

Kaikenlaista musiikkia ja muutakin ohjelmaa kuten tanssiesityksiä on luvassa monipuolisessa Mousonturm-kulttuurikeskuksessa (Waldschmidtstrasse 4) [kartalla], joka sijaitsee lähellä Merianplatz-metroasemaa (metrolinja: U4).

Kunnon rokkia on luvassa myös Die Halle -hallissa (Wächtersbacher Strasse 7) (metro U7 Gwinnerstrasse), joka on rokinystävien suosikkipaikka ja jossa on myös jameja.

Heviä, punkkia ja muuta rajua menoa on luvassa Final Destination -klubissa (Holzgraben 9),[kartalla] Hauptwache-metroaseman lähellä.

Speak Easy (Grosse Rittergasse 42) [kartalla] sijaitsee toisella puolella jokea Sachsenhausenissa. Se on raskaan musiikin ja hevin pääkallopaikkoja Frankfurtissa, ja sattuvasti sen lähin ratikkapysäkki on nimeltään Frankensteiner Platz (raitiovaunulinjat 14 ja 18).

Hyvin lähellä Speak Easya sijaitseva Elfer Music Club (Klappergasse 5) [kartalla] on monipuolinen konsertti- ja biletyspaikka. Klappergasse lähikatuineen on yksi Frankfurtin eläväisimpiä ja nuorekkaimpia illanviettopaikkoja, ja sinne kannattaa ainakin kesällä ja hyvillä ilmoilla iltaisin lähteä.

Suuria konsertteja on talvikaudella messukeskuksen yhteydessä olevassa Festhallessa [kartalla], ja kesä-elokuussa jalkapallostadion eli tätä nykyä Commerzbank-Arena [kartalla] on paikka, jonne kaikkein suurimmat tähdet saapuvat esiintymään.

Kultur.Frankfurt esittelee musiikkibaareja ja musiikkiklubeja.

Teatteri

Saksankielistä teatteria on tarjolla Schauspiel Frankfurt -teatterissa (Neue Mainzer Strasse 17) [kartalla], joka on Willy-Brandt-Platz-aukiolla, oopperatalon vieressä. Toisella puolella katua on viihteellinen, lähinnä komediaa esittävä Die Komödie, jossa kausi on syyskuun alusta kesäkuun loppuun.

Englanninkielistä teatteria voi seurata English Theatre Frankfurt -teatterissa (Gallusanlage 7) [kartalla]. Tämäkin kulttuuripyhättö sijaitsee aivan Willy-Brandt-Platzin ja Eurotowerin vieressä.

Elokuvat ja elokuvafestivaalit

Saksassa dubataan lähes kaikki teattereissa ja televisiossa esitettävät elokuvat, ja näin saksan kieltä hyvin hallitsevat voivat kartuttaa kielitaitojaan elokuvan kuin elokuvan parissa. Toisaalta dubatut elokuvat ovat monen mielestä ärsyttäviä, ja onneksi myös englanninkielisiä ja muita alkukielisiä elokuvia on jonkin verran tarjolla.

Frankfurtissa on lukuisia elokuva-arkistoja, ja niistä elokuvamuseon esitykset ovat ainakin korkeatasoisia. Kaikki elokuva-arkistot näkee Frankfurt Kultur -sivuilta.

Yksi paikka katsella sekä dubattuja että tekstitettyjä elokuvia on CineStar Metropolis (Eschenheimer Anlage 40) [kartalla]. Englanniksi tai muulla kielellä esitettävät elokuvat näkee selkeästi, mutta valtaosa esitettävistä elokuvista on saksankielisiä tai saksaksi dubattuja.

Frankfurt on kaupunki, josta löytyy kaikkea mahdollista, ja siellä on myös melkoinen määrä erilaisia elokuvateattereita, elokuvafestivaaleja ja muuta elokuvaan liittyvää.

Frankfurtissa pidetään käsittämätön määrä elokuvafestivaaleja, ja niiden joukossa on esimerkiksi festivaali, joka keskittyy venezuelalaisiin elokuviin, ja siellä on myös turkkilaisia, intialaisia ja kuubalaisia elokuvia esittelevät festivaalit. Siellä pidetään myös indie-elokuvan festivaalit, fantasiafilmifestivaalit, epäonnistuneiden elokuvien festivaalit ja toimintaelokuvafestivaalit.

Kaupungin kaikista elokuvafestivaaleista kertoo Kultur Frankfurt

Urheilu: jalkapallo

Frankfurtissa on hyvä lähteä katsomaan paikallisen jalkapallojoukkueen otteluita Commerzbank-Arena-stadionille [kartalla], joka sijaitsee Stadion-aseman lähellä, ja sinne pääsee S-junilla 7–9. Stadionilla pelaa Frankfurt Eintracht -joukkue, joka ei kuulu Saksan tunnetuimpiin mutta joka tietenkin pelaa huippujoukkueita vastaan. Joukkue pelaa Saksan Bundesliigassa, joka alkaa jo elokuun puolivälissä ja päättyy toukokuun lopussa, mutta välillä on parin kuukauden talvitauko.

Commerzbank-Arena (CC License: Attribution-ShareAlike 2.0 Generic)
Frankfurtissa on hyvä lähteä katsomaan paikallisen Frankfurt Eintracht -jalkapallojoukkueen otteluita Commerzbank-Arena-stadionille.

Tapahtumia

Frankfurtissa on paljon tapahtumia, niin messuja kuin karnevaalejakin. Osa tapahtumista on sellaisia, että ne vievät majapaikkoja ja nostavat hintoja. Erilaisia tapahtumia on ympäri vuoden, ja kesällä on aina paljon ulkona pidettäviä festivaaleja ja kaupunkijuhlia, joihin osallistuvat kaikenlaiset ihmiset. Etenkin elokuu on kuukausi, jolloin Frankfurtissa tapahtuu aivan valtavasti, ja silloin on jatsia, ruokatapahtumia, erilaisia kulttuuritapahtumia ja taidenäyttelyitä

Suuri kesätapahtuma on Frankfurt Festival, joka perinteisesti pidetään heinäkuun loppupuolella ja jonka aikana Frankfurtissa on aivan armottomat bailut, joihin osallistuvat lähes kaikki kynnelle kykenevät.

Suurimpien messujen, kuten vuotuisten Buchmesse-kirjamessujen, aikaan lokakuussa ei kannata matkustaa muiden kuin messuille osallistuvien ja majapaikkansa hyvissä ajoin varanneiden. Muista messuista IAA-automessut, jotka pidetään joka toinen vuosi ja seuraavan kerran syyskuussa 2017, ovat suuren luokan tapahtuma.

Huhti-toukokuun suuret kevätjuhlat, jonkalaisia on ympäri Saksan, kestävät kolme viikkoa, ovat nimeltään Spring Dippemess, ja ne pidetään Ratswegin festivaalialueella [kartalla], jäähallin vieressä. Jäähallissa puolestaan voi luistella aina syyskuulta maaliskuulle. Alueelle, jolla on muitakin tapahtumia, voi kulkea helposti ratikkalinjalla 12 (pysäkki: Eissporthalle/Festplatz).

Opernplatzfest kesä-heinäkuun vaihteen tienoilla pidetään vanhan oopperatalon edustalla olevalla aukiolla. Siellä voi nautiskella hyviä ruokia ja olutta, ja musiikkiesitysten joukossa on muuta kuin oopperaa, eli jatsia, poppia ja muuta letkeää kuunneltavaa. Tämä on tunnelmaltaan mukava juhla, sillä se ajoittuu aikaan, jolloin koululaiset jäävät lomille ja jolloin monet muutkin lomailevat.

Joulumarkkinat ovat yleisiä ja upeita tapahtumia Saksassa marraskuun loppupuolelta jouluaattoon. Myös Frankfurtissa voi nauttia suurista, maailmanluokan joulumarkkinoista, ja niiden aika on paras ajankohta talvikaudella vierailla Frankfurtissa.

Kaikki Frankfurtin tapahtumat:

Frankfurt Tourismus -sivuston tapahtumakalenteri

Ilta- ja yöelämä

Frankfurt on yöelämänsä osalta monipuolinen kaupunki. Ydinkeskustassa on baareja, jotka tietysti ovat vähän tylsiä ja kalliitakin, mutta niitä on siellä melko monipuolinen valikoima. Tunnelmallisia oluttupia ja muita perinteisiä saksalaisia illanviettopaikkoja on eniten ydinkeskustan yhteydessä olevassa vanhassakaupungissa, ja Römerbergin ja Paulsplatzin tienoot ovat varteenotettavia muutamalle huurteiselle. Eurotowerin ja päärautatieaseman välissä olevat korttelit ovat rauhattomia mutta eivät vaarallisia, ja siellä on baareja avoinna ympäri vuorokauden ja lähes kaikissa baareissa saa polttaa. Joen toisella puolella Sachsenhausenissa on eniten nuorison ja nuorenmielisten suosikkipaikkoja, etenkin Frankensteiner Platz -ratikkapysäkin tuntumassa.

Saksalainen bitburger-olut (CC License: Attribution 2.0 Generic)
Oluen hinta on Frankfurtissa noussut melkoisesti, ja siellä joutuu usein maksamaan 4–5 euroa puolesta litrasta. Edullisimpia hintoja on muualla kuin aivan ytimessä.

Oluen hinta on Frankfurtissa noussut melkoisesti, ja siellä joutuu usein maksamaan 4–5 euroa puolesta litrasta. Kaikkein edullisimpia hintoja on muualla kuin aivan ytimessä, ja Bahnhofsviertelistä rautatieaseman edustalta sekä Sachsenhausenista voi saada oluen parilla kolmella eurolla. Sen sijaan että suoraan tilaa ison tuopin, kannattaa katsella mitä kanta-asiakkaat juovat tai kysellä hintoja, joita ei yleensä ole kovin selkeästi esillä.

Hyvää joskin usein seesteistä yöelämää on tarjolla Fressgass-kadulla [kartalla], joka on vanhan oopperatalon vieressä. Sillä on talvisinkin terasseja, sen varrella ja lähistöllä on tuhottomasti kaikenlaisia anniskelupaikkoja ja se on myös paikka, jossa voi mennä nakkikioskille. Sen varrella on kuitenkin nykyisin enemmän ravintoloita kuin varsinaisia baareja, mutta sillä on kaikenlaista ja lähinnä tyylikästä ja vähän normaalia kalliimpaa.

Jos mielii vanhaankaupunkiin lasilliselle viiniä, on Weinschirn (Römerberg 8) kauniiden julkisivujen takana hyvä viiniravintola, jossa on myös tasokkaita ruokia. Paulaner-panimolla on melko lähellä, tuomiokirkon vieressä ravintola (Domplatz 6), josta saa saksalaista olutta ja paikallisia herkkuja.

Erilaisia kuppiloita oluttuvista baareihin, joissa voi seurata urheilua, on ympäri keskustan, Hauptbahnhof-aseman omista pubeista Kaiserstrassen ja Münchener Strassen ympäristöjen mitä erilaisimpiin anniskelupaikkoihin. Yksi hyvä perinteinen baari, jossa on kaikenlaisia pelejäkin, on Moseleck, joka on Münchener Strassen ja Moselstrassen kulmauksessa ja lähes aina auki.

Näiden katujen kanssa samansuuntaisesti kulkeva Taunusstrasse on lähikatuineen aluetta, jolla on rappioalkoholisteja, huumeenkäyttäjiä ja maksullisia naisia, ja heitä on aivan uusien hienojen sijoituspankkien alakerrassa. Taunusstrasse, Niddastrasse ja Elbestrasse ovat pahimpia katuja, ja niillä on kadulla olevien ongelmien lisäksi bordelleja, seksikauppoja ja kaikenlaista muuta sellaista mitä useimmat mieluiten välttelevät. Alue ei sovellu herkkähermoisille tai perheille oikeastaan millään tavalla, eikä läheskään kaikkien kannata katsella näissä kortteleissa olevia kohtuuhintaisia, aivan normaaleja hotelleja.

Sachsenhausen on alue joen toisella puolella, Mainjoen takana, ja siellä Frankensteiner Platz -ratikkapysäkin lähellä on melkoinen määrä erilaisia baareja, musiikkiklubeja ja omenaviinibaareja. Grosse Ritterstrasse, Kleine Ritterstrasse ja Klappergasse [kartalla] ovat hyviä katuja baarille tai klubille, ja näissä kortteleissa on myös elävää musiikkia. Siellä on paljon nuorekasta tunnelmaa, hyviä konsertteja ja kaikenlaista muutakin aamuun asti.

Gay Pride -kulkue (CC License: Attribution 2.0 Generic)
Frankfurtissa pidetään heinäkuun puolivälissä Gay Pride, ja siellä on myös muita alan ihmisille suunnattuja tapahtumia.

Lähellä tätä aluetta on Sachsenhausenin omenaviiniä (Apfelwein) myyviä ravintoloita, joista saa myös tyypillisiä paikallisia ruokia. Wallstrasse ja Kleine Brückenstrasse ovat molemmat katuja, joilla on paljon omenaviinitavernoita, kuten Fichtekränzl (Wallstrasse 5) [kartalla]. Viinituville on tyypillistä se, että joka päivä ne avataan vasta klo 17–18 ja ne pysyttelevät avoinna klo 00–01 asti.

Like a Local esittelee Frankfurtin baareja ja klubeja

Seksuaaliset vähemmistöt: homot ja lesbot

Frankfurtissa asuu yli 50 000 homoa ja lesboa, ja se on vapaamielinen kaupunki, jossa ei tuijoteta tai syrjitä ketään.

Frankfurtissa pidetään heinäkuun puolivälissä Gay Pride, ja siellä on myös muita alan ihmisille suunnattuja tapahtumia.

Homot ja lesbot ovat tervetulleita pelkästään heteroille suunnattuihin baareihin ja muihin paikkoihin. Siellä on myös melkoinen määrä homoille ja/tai lesboille suunnattuja baareja, ja niitä on erityisen hyvin aivan ytimen vieressä olevan Alte Gassen [kartalla] ja samansuuntaisesti kulkevan Elefantengassen varrella. Myös Sachsenhausenissa Klappergassella on pari homobaaria, ja niitä on sekä saunalla varustettuja että normaaleja klubeja ja baareja.

Gaybars esittelee Frankfurtin baareja

Anglo.info antaa tietoa kaikenlaisesta LGBT-toimintaan liittyvästä

Teksti: Peter Forsberg
Kuvat: Peter Forsberg, opethpainter /Flickr, Cedric Ramirez /Flickr, Jeremy Keith /Flickr, Khairul Abdullah /Flickr
2017/07

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti