Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta

Mikä liikuttaa matkailijaa elokuussa 2014

Matkailutärppejä, -kilpailuja ja muita elokuisen matkailumaailman kohokohtia käydään läpi tällä sivulla.
Seuraava katsaus julkaistaan syyskuussa. Seuraa Facebook-sivujamme.

Aiheita tällä kertaa muun muassa...

Times Square, New York (CC License: Attribution-ShareAlike 2.0 Generic)
Viking Amorella (CC License: Attribution 2.0 Generic)
Lontoo (CC License: Attribution 2.0 Generic)
Finnairin lentokone (CC License: Attribution 2.0 Generic)
Helsinki-Vantaan lentokenttä (CC License: Attribution-ShareAlike 2.0 Generic)
Istanbul, Turkki (CC License: Attribution-NoDerivs 2.0 Generic)

Ilmaiseksi eksoottisia matkoja Brasiliaan, Karibialle ja Ahvenanmaalle!

Times Square, New York (CC License: Attribution-ShareAlike 2.0 Generic)

Uusia reittejä Lissaboniin ja jenkkeihin!

Ukraine International Airlines vie nyt suomalaisia edullisesti nauttimaan Portugalin pääkaupungin Lissabonin lämmöstä, kulttuurista ja historiasta. Kesällä Portugaliin pääsee kolmesti viikossa, syksyllä lennot harvenevat 1-2 kertaan viikossa. Edullisimmillaan Lissaboniin ja takaisin pääsee jo alle 200 eurolla, joskin lentoaikataulu on mukavuutta vaativille hieman hankala; mennessä perille pääsee yhdessä illassa, mutta paluulento Kiovan vaihtoineen kestää myöhäisillasta seuraavaan keskipäivään saakka.

Jenkkireissuista tykkääville löytyy myös hyviä uutisia. Halpalentoyhtiö Norwegianilla pääsee nyt myös Britannian kautta Yhdysvaltoihin. Jo aiemmin Norwegianin siivin on voitu lentää jenkkilään mm. Tukholman, Oslon ja Kööpenhaminan kautta. Uudet reitit New Yorkiin, Los Angelesiin ja Fort Lauderdaleen on otettu hyvin vastaan niin Britannian kuin Yhdysvaltojenkin puolella; Norwegianin mukaan kyseisille reiteille onkin jo korkea aika saada niin sanottu laadukas halpalentoyhtiö, sillä Atlantin ylittävät lennot ovat tähän saakka olleet vain muutamien suurimpien lentoyhtiöiden hallinnassa, ja tämä on näkynyt myös lentojen hinnoissa.

Viking Amorella (CC License: Attribution 2.0 Generic)

Uusi rikkidirektiivi laivaliikenteessä

Iltasanomat kertoo laivalippujen hintojen nousevan ensi vuonna, kun uusi rikkidirektiivi astuu voimaan. Niin Viking Line, Silja Line kuin Eckerö Linekin aikovat nostaa laivalippujensa hintoja, sillä direktiivi kasvattaa laivavarustamoiden polttoainekuluja huomattavasti. Se, kuinka paljon liput kallistuvat, on vielä auki. Lippujen hintoihin vaikuttanee polttoainekulujen lisäksi myös myynnin mahdollinen kasvu, tai vaihtoehtoisesti myynnin väheneminen, mikäli lippujen hinnat uhkaavat nousta liian korkeiksi.

Rikkidirektiivi aiheuttaa Itämerellä myös muita muutoksia, sillä Tallink-konsernin omistama Silja Europa vuokrataan Australiaan majoituslaivaksi vähintään 14 kuukaudeksi. Operointikustannuksiltaan korkean Silja Europan koetaan olevan kannattamaton rikkidirektiivin luomassa uudessa kilpailu- ja kustannusympäristössä, joten sen tilalle Helsinki-Tallinna-reitille siirtyy elokuun alussa konsernin uusin tulokas, Baltic Queen -laiva.

Lontoo (CC License: Attribution 2.0 Generic)

Parhaat vs. edullisimmat kaupunkilomat

Nordic Travel Trends -tutkimus on selvittänyt suomalaisten, ruotsalaisten, norjalaisten ja tanskalaisten matkailumieltymyksiä. Tutkimuksen mukaan pohjoismaalaiset rakastavat kaupunkilomailua, eivätkä vähiten juurikin omalla mantereellaan eli Euroopassa.

Kaikkien Pohjoismaiden Top 5 -kaupunkilistalle mahtuivat Lontoo, Pariisi ja Rooma, sekä Yhdysvalloissa sijaitseva New York. Viidennestä sijasta kilpailivat keskenään Saksan Berliini ja Espanjan Barcelona. Muita tutkimuksessa hyvin pärjänneitä kaupunkikohteita olivat muun muassa Tšekin Praha ja Japanin Tokio. Pohjoismaalaisista kaupungeista Top 20 -listalle selvisivät vain Tukholma ja Kööpenhamina sijoilla 10 ja 12.

Jos kaupunkilomailu kiinnostaa, kannattaa tsekata myös Iltalehden raportti maailman halvimmista shoppailukohteista. Vertailun ykköseksi kipusi muutenkin edullisesta hintatasostaan tunnetun Thaimaan pääkaupunki Bangkok, mutta jo kakkossijalta löytyy eurooppalaiskohde, pohjoismaalaisten rakastama Barcelona, johon suunnataan varsinkin vaateostoksille. Euroopasta löytyy muitakin edullisia shoppailukohteita: laadukkaiden kenkien ja käsilaukkujen italialaisparatiisi Firenze, Sveitsi, jonka shoppailuhintatason väitetään olevan jopa puolet Suomen hintatasoa alhaisempi, basaareistaan tunnettu Turkin Istanbul sekä Tšekin kaikin puolin edullinen Praha.

Finnairin lentokone (CC License: Attribution 2.0 Generic)

Lentoyhtiöt laitettiin taas paremmuusjärjestykseen

SkyTrax World Airline Awards 2014 laittoi taas maailman lentoyhtiöt paremmuusjärjestykseen useassa eri kategoriassa. Airline of the Year 2014 eli vuoden parhaan lentoyhtiön tittelin sai Hong Kongin oma lentoyhtiö Cathay Pacific Airways.

Top 10 -listalle nousi eurooppalaisista lentoyhtiöistä vain Turkish Airlines ja Lufthansa. Muissa kategorioissa meillä sentään riitti juhlimista, sillä Finnair nimettiin Pohjois-Euroopan parhaaksi lentoyhtiöksi jo viidettä vuotta peräkkäin. Norjalainen Norwegian sen sijaan nimettiin Euroopan parhaaksi halpalentoyhtiöksi.

Tulokset perustuvat puolueettomaan kyselyyn, jossa 18 miljoonaa matkustajaa 160 eri maasta arvioi yli 200 lentoyhtiön asiakaspalvelua muun muassa lähtöselvityksen, istuinten, puhtauden ja palvelun tason mukaan. World Airline Awardsia pidetään yhtenä maailman arvostetuimmista lentoyhtiöiden asiakastyytyväisyyttä mittaavista tutkimuksista.

Helsinki-Vantaan lentokenttä (CC License: Attribution-ShareAlike 2.0 Generic)

Lisää liikennettä ja parempia palveluita lentoasemilla

Finavia kertoo lentoliikenteen matkustajamäärien olevan nousussa. Suomen lentoasemien matkustajamäärät olivat tämän vuoden huhti-kesäkuussa lähes neljä prosenttiyksikköä korkeammat kuin viime vuoden samana ajanjaksona.

Varsinkin kansainvälisten matkustajien määrä Helsinki-Vantaan lentoasemalla kasvoi suuresti, yli viisi prosenttiyksikköä. Kansainvälisten vaihtomatkustajien määrä sen sijaan kasvoi vertailujaksona lähes kymmenen prosenttiyksikköä. Kotimaanlentojenkin matkustajamäärä kasvoi, tosin vain reilun prosenttiyksikön.

Matkustajamäärien kasvu on hyvä merkki Finavialle, joka aikoo kehittää Helsinki-Vantaan lentoasemaa 900 miljoonalla eurolla seuraavien kuuden vuoden aikana. Hankkeen tavoitteena on kasvattaa Helsinki-Vantaan matkustajamäärää 20 miljoonaan matkustajaan seuraavan vuosikymmenen kuluessa. Yksi Helsinki-Vantaan lentoaseman uudistuksista on ensi vuoden aikana käyttöön tuleva itsepalveluvaluutanvaihto. GhangeGroupin valuutanvaihtoautomaatit tuovat palveluun joustavuutta, sillä jatkossa valuuttaa voi vaihtaa vaikkapa keskellä yötä.

Istanbul, Turkki (CC License: Attribution-NoDerivs 2.0 Generic)

Ahdistaako lähestyvä syksy? Vietä talvi etelässä!

Matkatoimisto Detur tarjoaa suomalaisille upean vaihtoehdon talven viettoon kylmyyden ja loskan keskellä: 6–14 viikon talvimatkat Turkkiin ja Tunisiaan! Tutut oppaat ovat mukana myös näillä pitkäkestoisilla talvilomilla, mutta muuten lomatunnelma on leppoisampi ja aidompi kuin kesän pikaisilla rantalomilla.

Talvikaudella turistikohteista näkee muutakin kuin turistit ja heitä varten luodut palvelut; pitkämatkalaiset pääsevät elämään paikallista arkea niin oppaiden kuin paikallisten asukkaidenkin keskuudessa. Koska reissussa ollaan vähintäänkin kuukausi, matkatavaraakin saa koneeseen raahata hieman enemmän, 30 kiloa matkustajaa kohden.

Vaikka matka on pitkä, hinnat eivät ole suoraan verrannollisia viikon tai kahden rantalomaan; talvella reissuun pääsee jo hieman reilulla tuhannella eurolla jopa kolmeksi kuukaudeksi. Turkin matkat suuntautuvat Alanyaan ja Antalyan kaupunkiin, Tunisiassa loma vietetään Soussessa. Huomaathan, että Turkkiin matkustettaessa pidemmäksi aikaa tarvitaan aina maksullinen pidennetty oleskelulupa.

Teksti: Nelli Kelonen
2014/08

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti