Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Hotelleja – Oslo
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Ravintolan terassi Christiania Torv -aukiolla
Paikalliset toimistotyöntekijät käyvät Rådhusgatan-kadun varrella sijaitsevalla Christiania Torv -aukiolla hyödyntämäsä lounastarjouksia.

Ruoka ja ravintolat

Tällä sivulla kerrotaan, miltä seuduilta ja kaduilta Oslosta voi kätevimmin löytää hyviä ravintoloita ja minkälaisia ruokia kaupungissa on tarjolla. Lisäksi luodaan katsaus ravintoloiden hintatasoon ja ruokailuaikoihin.

Oslon parhaat ravintolaseudut

Oslossa on paljon ravintoloita niin ydinkeskustassa kuin sen ulkopuolellakin, eikä siellä tule vaikeuksia löytää hyviä pohjoismaisia kalaruokia tai eksoottisia ruokia. Suurin ongelma monelle kaupungissa vierailevalle on aterioimisen hinta, joka ydinkeskustassa on lounastarjouksia myöten melkoinen

Hintataso on huomattavasti edullisempi ydinkeskustan ulkopuolella, etenkin aasialaisissa ravintoloissa ja kebab-paikoissa. Monet Osloon pienellä matkakassalla suuntaavat kokkaavatkin siellä ollessaan valtaosan ruoistaan itse. Hintatason vastineeksi Oslossa on kuitenkin luvassa korkeatasoisia ruokia, jotka on aina kun mahdollista valmistettu paikallisista aineksista. Palvelu on miltei poikkeuksetta ystävällistä ja usein ensiluokkaistakin, ja puitteet ovat tarkkaan mietittyjä ja viimeisen päälle toteutettuja.

Valtava määrä kaikenlaisia mutta yleensä kalliita ja hyvin korkeatasoisia ravintoloita tulee vastaan Oslon keskustan pääkaduilla, kuten Karl Johans gaten ja Stortingsgatan varrella ja niiden sivukaduilla. Karl Johan ei ole aivan yhtä hyvä ravintolakatu kuin pääkadun voisi luulla olevan, mutta etenkin Egertorget-aukion tuntumassa on useitakin herkullisia vaihtoehtoja: intialainen ravintola Jaipur, jossa lounastarjous maksaa 100 kruunua, paikallinen Max Hamburger -pikaruokaketjun piste, voileipiä ja muita kevyitä ruokia tarjoava kahvila ja toinenkin intialainen ravintola. Grand Hotelin alakerran Grand Cafe, jossa näytelmäkirjailija Henrik Ibsen tapasi käydä päivittäin, tarjoaa ruhtinaalliset puitteet hyvälle aterialle.

Viereisen Stortingsgatan tarjonta on sekin varsin korkeatasoista, ja täällä voi nauttia hulppeista ja historiallisesti merkittävistä ravintoloista, joiden kermaan kuuluvat etenkin numerossa 20 Brasserie 45 ja numerossa 24 Theatercafeen, joka on ollut Oslon kuuluisin ja pidetyin ravintola jo reilun vuosisadan ajan.

Kvadraturen - vanhakaupunki

Jos Kansallisteatterin vaiheilta siirtyy kohti Oslonvuonoa, tulee vastaan miellyttävä Oslon niin sanottu vanhakaupunki, Kvadraturen, jossa on kaupungin vanhimpia taloja ja erittäin miellyttäviä kortteleita. Täällä kesäaikaan sekä Bankplassen -aukio että Christiania Torv -aukio Rådhusgatan-kadun varrella ovat erinomaisia alfresco-ateriointipaikkoja niille, joita ei pikkurahan puute vaivaa. Paikalliset toimistotyöntekijät käyvät täällä lounastarjouksilla. Illalliseksi on hyvä tulla Celsius-ravintolaan (Rådhusgata 19), joka sijaitsee kaupungin vanhimman rakennuksen yhteydessä, tai läheiseen Gamle Raadhus -ravintolaan (Nedre Slottsgate 1). Läheisellä Bankplassen-aukiolla hyvä terassi lounaille on Grosch (Bankplassen 3), joka tarjoaa paikallisista aineksista tehtyjä ruokia. Niin lounaalle kuin illalliseksikin erinomainen vaihtoehto on Henrik Ibsenin, Edvard Griegin ja Edvard Munchin entinen kantapaikka, Engebret Cafe (Bankplassen 1).

Oslovuonon rannat

Kvadraturenista on lyhyt matka Oslovuonon rannoille, mistä lautat lähtevät kesäisin lahtea kiertämään, ja vaikka aivan satamassa ei ole ravintoloita, on niitä melkoisesti uudehkon Aker Brygge -kaupunginosan alueella. Alue on turistien ja paikallisten mieleen kesäaikaan. Siellä on valtava määrä terasseja, joilla on mukava kesällä nauttia etenkin kalaruoista ja oluesta, mutta ikävä kyllä hinnat ovat täällä kaupungin korkeimpia. Täällä hyviä katuja löytää ruokapaikka ovat rantapromenadi Stranden, Holmens gate ja Bryggetorget-aukio.

Oslo S -rautatieaseman tienoot

Ydinkeskustassa Oslo S -päärautatieasema on tietenkin oivaa maastoa pikaruoille ja voileiville, ja täällä voi syödä hivenen edullisemmin kuin muualla ydinkeskustassa. Kebab-paikat ovat yleisiä, ja kansainvälisiä pikaruokapaikkoja riittää niitäkin, mutta kunnon ateriaa etsivä siirtyy tästä vähän poispäin, kohti Grünerløkkan tai Grønlandin kaupunginosaa. Nämä ovat kumpikin trendikkäitä paikkoja, joista Grünerløkka on viime vuosina keskiluokkaistunut ja kallistunut melkoisesti mutta joista Grønland on osittain edelleen edullinen ja kokonaan täysin eksoottinen kaupunginosa, joka on tullut tutuksi kenelle tahansa Jo Nesbøn Harry Hole -romaaneja lukeneelle.

Grønland

Grønland on edullisin paikka syödä lähellä Oslon keskustaa. Hyvä paikka löytää edullinen lounas- tai illallispaikka on Grønland-katu ja sitä jatkava Grønlandsleiret. Dattera til Hagen (Grønland 10) on monipuolinen paikka kevyille lounaille, illalla tapaksille ja myös tiskijukille ja railakkaalle menolle, jota täällä on luvassa yömyöhään, ja etenkin kesäisin sisäpihan terassit ovat hyviä niin päivällä kuin illallakin. Punjab Tandoori (Grønland 24) tarjoaa Oslon kenties edullisimmat lämpimät lounaat, ja täällä kasvissyöjät saavat mahansa päivällä täyteen 60, lihansyöjät 70 kruunulla.

Kun Grønlandsleiret-katua jatkaa eteenpäin, tulee vastaan koko joukko kebab-paikkoja, joissa on edulliset hinnat, samoin kuin muitakin varsin värikkäitä vaihtoehtoja. Valita voi norjalaisista pubiruoista afrikkalaisiin herkkuihin, joita tarjoaa poliisiasemaa vastapäätä Cafe Saba (Hollendergata 10). Grønlandissa hyvä paikka aasialaisille, pikaruoille tai pubiruoille on myös Smalgangen, joka on mielenkiintoinen, Grønlands torg -aukiolta lähtevä kävelykatu.

Grünerløkka

Grønlandin vieressä sijaitseva Grünerløkka on monipuolinen ja trendikäs paikka, jossa on paljon hyviä terasseja ja nuorekasta menoa. Kaupunginosaan johtava Storgatan on katu, jolla on monipuolinen valikoima ravintoloita, ja siltä lähtevä Brugata-kävelykatu on sekin katu, jonka varrella on syöttölöitä ja juottoloita varsin kiitettävä määrä. Näillä seuduin myös Youngstorget-aukio on paikka, jossa on monenmoista ruokapaikkaa. Sen halki kulkeva Torggatan on sekin monipuolinen ravintolakatu - etenkin Hausmanns gate -kadun ja Youngstorget-aukion välillä on paljon aasialaisia ja muita kohtuuhintaisia ruokapaikkoja.

Lisää hyviä ruokapaikkoja on syvemmällä Grünerløkkassa, etenkin Thorvald Meyers gate -kadun varrelta. Tämä mielenkiintoinen katu tarjoaa monia eri paikkoja, joista merkittävimpiä ovat Fru Hagen (numerossa 40), joka on alueen suosituimpia ravintoloita, sekä Sult eli Knut Hamsunin romaanin Nälkä mukaan nimetty ravintola numerossa 26. Sen vieressä oleva Torst eli Jano on baari, johon puolestaan on hyvä siirtyä, kun nälkä on loitonnut.

Muualla Grünerløkkassa on hyvin ravintoloita Markveien-kadun varrella. Varsinainen pääpaikka baareille, kahviloille ja ravintoloille on Olaf Ryes plass sekä myös sen ohi kulkeva Grüners gate. Olaf Ryes Plass -aukiolla on mukava terassi, jolla voi syödä kaikenlaisia ruokia ja ryystää olutta kesäiltojen kunniaksi. Aukion laidalla on muun muassa aasialainen ravintola, josta saa lounaan 60-70 kruunulla.

Ydinkeskustan ulkopuolella

Ydinkeskustan ulkopuolella on joissain paikoissa paljonkin ravintoloita. Yksi tällainen seutu on Majorstuen-metroaseman tienoo. Täällä kaupungin pääshoppailukatu Bogstadveien on katu, jolla on paljon ravintoloita.

Toinen tienoo ydinkeskustan ulkopuolella, jossa turistit käyvät ja jossa on ruokapaikkoja, on Holmenkollen. Harva lähtee tänne pelkästään syömään, mutta sen korkeatasoiset ravintolat ovat suosittuja ja suositeltavia ympäri vuoden. Kuuluisin ravintola täällä on mäen päällä sijaitseva Frognerseteren restaurant (Holmenkollveien 200, Frognerseteren-metroaseman vieressä), jossa voi nauttia kaupungin parhaista näkymistä ja jossa on todellista tunnelmaa kesät talvet. Toinen vaihtoehto lähellä Holmenkollenin metroasemaa on Holmenkollen restaurant (Holmenkollveien 119), jonka terassille kesäaikaan on mukava pysähtyä hetkeksi samalla kun vierailee Holmenkollenin hyppyriä katsomassa.

Lisätietoa Oslon ravintoloista ja yöelämästä on virallisilla Visit Oslo -sivuilla.

Ravintoloiden tyypilliset ruoat

Oslo on kansainvälinen kaupunki, jossa voi hyvin syödä paikallisia korkeatasoisia ruokia, eksoottisia ruokia Aasiasta tai Afrikasta tai fuusioruokia, jotka mielellään yhdistelevät etenkin paikallisia ja Välimeren ruokia. Kaikenlaisia ruokia on tarjolla ympäri kaupunkia. Eniten eksoottisia vaihtoehtoja tulee vastaan Grønland-kaupunginosassa, kun taas ydinkeskusta ja Holmenkollen ovat paikkoja, joissa tulee vastaan norjalaisia tai fuusioruokia tarjoavia ravintoloita. Ravintoloiltaan monipuolisin paikka kaupungissa on Grünerløkka, johon on hyvä lähteä ravintolaa etsimään niiden, jotka eivät oikein tiedä, mitä haluaisivat syödä.

Edullisimpia ruokia Oslossa ovat makkarat, joista hodarit ovat varsin suosittuja ja maksavat reilut 2 euroa, samoin kuin muut pikaruoat, joihin kuuluu yleensä koko joukko vähemmän terveellisiä vaihtoehtoja. Kebabit ovat kaikkialla kohtuullisen hintaisia, ja kebab-paikoista saa joskus myös muita ruokia, kuten pizzoja ja falafeleja. Intialaiset ravintolat ovat usein edullisimpia, joskin kalliitakin intialaisia ruokia tarjoavia ravintoloita on ydinkeskustassa melkoisesti. Intialaiset ravintolat ovat kuitenkin aina korkeatasoisia, ja halvoissakin intialaisissa ravintoloissa on hyvätasoiset ruoat ja moitteeton palvelu. Pizzat eivät ole mitenkään erityisen edullisia, mutta niitä on saatavissa joka kaupunginosasta ja ne ovat hyviä, jos ei 10-15 euron hinta haittaa.

Norjalaisista ruoista kalaruoat ja merenelävät ovat kaikkein parhaita ruokia Oslossa. Lohi, turska, silakka ja katkarapu ovat kaikkein yleisimpiä mereneläviä, ja niitä on luvassa kesät talvet. Liharuoista lammas, naudanliha, hirvi ja poro ovat kaikkein parhaita ja hyvin tarjolla. Nykyisin suosittuja ja yleisiä ovat fuusioruoat, joissa paikallisia aineksia tai ruokia yhdistellään muualta tuleviin ruokiin ja aineksiin.

Kasvisruoka

Kasvissyöjät tulevat Oslon ravintoloissa kohtalaisesti toimeen. Intialaisilla ravintoloilla on aina herkullisia lihattomia annoksia tarjolla, ja näitä on sekä hienoissa että edullisissa intialaisissa ravintoloissa. Kebab-paikoilla on usein falafelia ja joskus erilaisia "kasvis-kebabeja", jotka tosin eivät kaikkien kasvissyöjien mieleen ole. Norjalaisilla ja muilla eurooppalaisilla ravintoloilla ei ole varsinaisia kasvisruokia ainakaan suuria valikoimia, mutta niissä on yleensä salaatteja ja joitain muitakin lihattomia ruokia.

Oslossa on melkoisesti myös pelkästään kasvisruokia tarjoavia ravintoloita, joista varsin mukava on Vega Fair Food (Akersgata 74). Tässä itsepalveluravintolassa on mukava syödä buffetpöydästä päivittäin vaihtuvia ruokia, mukavissa sisätiloissa tai sisäpihalla.

Vegaaneille ja kasvissyöjille sopivia ravintoloita Oslossa on listattu Happy Cow -sivustolla.

Hintataso, tippikulttuuri ja ruokailuajat

Oslon ravintoloiden hintataso on korkeampi kuin kenties minkään muun Euroopan kaupungin, ja siellä ravintolassa syövä alkaa nopeasti mieltää Suomen edulliseksi ruokailumaaksi. Kaikkein halvimmat lounaat ovat kaupungissa kenties ainoita edullisia aterioita, sillä niitä on luvassa on luvassa 60-100 kruunulla eli noin 9 eurosta ylöspäin. Illalliset ja viikonloppuisin syötävät ateriat ovat tätä kalliimpia.

Normaali annos halvassa intialaisessa ravintolassa Grønlandissa maksaa lounasajan ulkopuolella 10 eurosta ylöspäin, joskin halvimmat illalliset ovat yksinkertaisempia kuin lounaat, joihin usein sisältyy salaattia ja leipää. Karl Johans gaten varrella ja muualla ydinkeskustassa lounaan saa 100 kruunusta ylöspäin. Ydinkeskustan hienoissa ravintoloissa ateriat maksavat illallisella vähintään 20-25 euroa pääaterialta. Alkoholijuomat ovat erityisen kovissa hinnoissa, niin että hyvätasoisessa ravintolassa pieni olut tai viinilasi maksaa lähes kymmenen euroa. Edullisimmissa kebab-paikoissa puolestaan taskukebabin saa 35 kruunulla, kokonaisen aterian 9-12 eurolla. Vesi on aina ilmaista, mutta jos hienossa ravintolassa tilaa vain veden, voidaan pöytään tuoda hintava pullovesi. Kuten Suomessakin, hanavesi on erittäin hyvää ja sitä on ilmaiseksi tarjolla yleensä kaikissa ruokapaikoissa.

Norjassa ei ole tapana jätellä juomarahoja, eikä niitä kukaan odota asiakkaan jättävänkään.

Ruokaluajat muistuttavat pitkälti Suomen ruokailuaikoja. Lounasta aletaan tarjota pian kymmenen jälkeen, viimeistään klo 11.00, ja lounasaika päättyy 14-15.00. Illalliselle ei ole mitään tarkkaa aikaa, mutta se syödään pohjoismaiseen tyyliin muissa kuin poikkeustapauksissa varhain, klo 18-20.00. Monet hienoimmat ravintolat pitävät ovensa lounaalla kiinni ja avaavat vasta alkuillasta illalliselle. Valtaosa ravintoloista sulkee keittiönsä varhain, niin että syömistä ei kannata jättää klo 21.00 jälkeen, ja monet keittiöt ovat kiinni klo 22.00 mennessä. Tätä myöhempään voi hyvin löytää ainakin pikaruokapaikkoja päärautatieaseman ympäristöstä.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2012/10

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti