Mallorca – Lisää kiinnostavia paikkoja
Palma de Mallorca
Palma de Mallorca
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Hotelleja – Palma de Mallorca
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Lapsi pyöräilemässä
Palma de Mallorcaan kannattaa kouluikäisten lasten kanssa mieluiten matkustaa kesäkuussa, jolloin juhannukseen asti on vielä suhteellisen rauhallista.

Palma de Mallorca lomakohteena perheille

Palma de Mallorca on kohtalaisen hyvä lomakohde ja erinomainen päiväretkikohde perheille, joilla on pieniä tai jo teini-ikään ehtineitä lapsia tai nuoria mukana. Sinne voi hyvin matkustaa pitkin vuotta, mutta talvikausi (marraskuulta maaliskuulle) ja keskikesä (heinä-elokuu) eivät ole parhaita mahdollisia aikoja vierailla siellä. Rantakelit ovat parhaimmillaan toukokuulta lokakuulle, siellä on hyvät ruoat, ostoksia on mukava Palmassa tehdä ja paikasta toiseen liikutaan pääasiallisesti kävellen.

Vanhakaupunki, merenranta ja jotkin muut osat ovat hyvää maastoa perheille, mutta ydinkeskusta ja vanhakaupunki ovat alueet, joissa on eniten nähtävää ja tekemistä. Jos Palmaan mielii tutustua kunnolla, kannattaa majapaikka varata joko Palmasta tai aivan sen vierestä, kuten Can Pastillasta tai Cala Majorista.

Parhaat matkustusajat

Varsinainen matkustuskausi Mallorcalle on huhtikuun alusta lokakuun loppuun, mutta Palman kaupunki on paikka, jonne syystä tai toisesta matkustellaan myös muina vuodenaikoina. Jos Mallorcalle saapuu marraskuun alkupuolen ja huhtikuun loppupuolen välisenä aikana, on parempi majoittua Palmaan kuin sen lähellä oleviin rantapaikkoihin, kauempana saarella olevista rantalomapaikoista puhumattakaan.

Aika, jolloin Palman ympäristössä olevat rantalomapaikat ja muuallakin saarella olevat lomapaikat ovat parhaimmillaan, on toukokuun puolivälistä syyskuun puoliväliin. Syksyllä vedet pysyttelevät lämpiminä, ja näin moniin rantalomapaikkoihin voi matkustaa myös lokakuussa. Eniten kaikenlaista alku- ja loppukaudesta on nimenomaan Palman vieressä olevissa rantapaikoissa, joista Platja de Palman alueella oleva Can Pastilla on hyvä, ja myös Cala Majorissa on kaikenlaista talvellakin.

Säiden ja uimavesien puolesta syksy on kevättä varmempi ajankohta, ja merivesi pysyy lämpimänä aina marraskuulle. Se ei kuitenkaan ole kovin lämmintä vielä edes toukokuun alussa, ja vasta toukokuun loppupuolella uimavedet ovat takuuvarmasti lämpimiä. Ilmat ovat lämpimiä usein jo maaliskuulta eteenpäin, mutta yöt voivat olla viileitä vielä toukokuussakin. Lämpimät päivät ja illat, joina ulkona voi olla vähissä vaatteissa, jatkuvat yleensä marraskuun alkuun, joskus marraskuun loppupuolelle. Palmassa voi olla päivisin lämmintä talvellakin mutta yöt ovat aina talvisin melko viileitä.

Palma de Mallorcaan kannattaa kouluikäisten lasten kanssa mieluiten matkustaa kesäkuussa, jolloin juhannukseen asti on vielä suhteellisen rauhallista. Mallorca on kuitenkin paikka, jonne vuosittain suuntaa 25 miljoonaa ihmistä, joten kesäkuukin on kiivaimpia matkustuskuukausia. Loma-ajat kuten pääsiäisviikko, heinä- ja elokuu ja lokakuun syyslomaviikot, joita on ympäri Euroopan lähes koko kuukauden, ovat vilkkaita ajankohtia olla Palmassa tai muualla Mallorcalla.

Alle kouluikäisten lasten kanssa huhti-toukokuu, kesäkuun alku, syyskuu ja marraskuu ovat ainakin kuukausia, jolloin tilaa on enemmän ja hinnat alempia kuin varsinaisina loma-aikoina. Marraskuun alussa näkee paljon suomalaisia perheitä ympäri saaren, mutta se on epävarma ajankohta matkustaa ainakin perinteiselle rantalomalle.

Matkusti Palmaan tai muualle Mallorcalle milloin tahansa kannattaa kaikki varaukset tehdä hyvissä ajoin etukäteen. Kaksi tai kolme kuukautta ei ole paljon mitään majapaikkoja varatessa, ja jos vain mahdollista, kannattaa majapaikka hoitaa puolikin vuotta etukäteen. Lentolippuja on suhteellisen helppo saada lyhyelläkin varoajalla, ja keskikesällä äkkilähdötkin ovat mahdollisia.

Karkkikauppa
Erilaisia herkkuja suklaasta leivoksiin on tarjolla kaikkialla.

Ruokailu

Mallorcalla on monipuoliset ruoat, joista paikalliset ovat erittäin hyviä. Espanjalaiset ruoat ja etenkin sellaiset herkut kuin merenelävillä höystetty paella, grillikalat, mustekalat ja muut merenelävät ja tortilla eli espanjalainen munakas ovat kaikkien mieleen.

Muualta tulevista ruoista erityisen hyviä ovat italialaiset, sillä Mallorcalla asuu paljon italialaisia ja monet pitävät ravintolaa. Pitsat, jotka on tehty puulämmitteisessä uunissa, ovat yleisiä ja erinomaisia. Aasialaiset ruoat ovat yleisimpiä muista maanosista tulevista ruoista, ja täällä voi syödä sushia, vietnamilaisia ruokia, intialaisia ruokia ja jonkin verran myös muualta Aasiasta peräisin olevia ruokia. Hampurilaiset, muut pikaruoat ja jäätelö ovat tarjolla siellä täällä, ja erilaisia herkkuja suklaasta leivoksiin on tarjolla kaikkialla.

Ruoat eivät ole Palmassa tai muuallakaan Mallorcalla ongelma, ja siellä voi syödä kotimaata edullisemmin, joskin aina on tärkeää tutustua hintoihin ennen tilaamista eikä ikinä ole järkevää antaa sisäänheittäjien ohjailla liikkeitään.

Palmassa parhaat alueet ravintolalle ovat etenkin Platja de Palma, vanhakaupunki lähiympäristöineen, Santa Catalina, jossa kannattaa suunnata kauppahallille, ja venelaiturien edustalla olevan rantakadun (Passeig Marítim tai Paseo Marítimo ) varrella ja siitä ylämäkeen.

Ostokset

Ostoksia voi Palmassa parhaiten tehdä vanhassakaupungissa ja sen lähikortteleissa, ja siellä kävelykadut ovat parhaita ostosten katselemiselle.

Erityisen hyvää maastoa on Plaça Major, alueen pääaukio, jonka ympäristöä kannattaa koluta tarkkaan. Siellä on ostospaikkojen lisäksi kaikkea muutakin, kuten ravintoloita ja nähtävyyksiä, ja aukiolta voi kävellä moneen eri suuntaan. Yksi parhaita suuntia on mennä pitkin Carrer de Sant Miquelia kohti Plaça d'Espanyaa, ja tämä kävelykatu on sivukatuineen monelle täysin riittävä paikka tehdä valtaosa ostoksista. Sen sivukaduista Carrer dels Oms, joka myös on kävelykatu, on kannattava katu kävellä päästä päähän.

Plaça Majorin toisella puolella on myös hyviä kauppakatuja, ja esimerkiksi Carrer de Colom lähikatuineen on tyylikästä ja osin kallistakin aluetta tehdä ostoksia. Sen vieressä kulkeva Carrer de Jaume II on myös hyvä ostoskatu, ja ostoksista kiinnostunut kiertelee tällä alueella paljon. Plaça Majorin alapuolella on kohtalaisen hyvä ostoskeskus, jossa on valintamyymälä, ja keskuksesta saa mitä erilaisimpia tuotteita.

Muualla ydinkeskustassa Passeig del Born on tyylikäs ostoskatu, ja sen vilkkain sivukatu eli Av. de Jaume III on kaupungin pääostoskatu. Sen varrella on kansainvälisten ketjujen liikkeitä ja kaikenlaista sellaista mikä vetää useimpien huomion, ja sen holvikaarien alla on mukava katsella ostoksia kaikenlaisilla säillä. Kadun varrella on Espanjan tunnetuin tavaratalo, El Corte Inglés, ja niin se kuin monet muutkin kadun liikkeet ovat nykyään sunnuntaisinkin avoinna.

Liikkuminen paikasta toiseen

Palmassa on mukava kävellä, mutta välimatkat ovat pitkiä ja siellä on hyvä olla jalassa kunnolliset kengät tai sandaalit. Keskipäivän aurinko on kuuma, eikä siellä kannata kesäisin auringossa vaellella puolenpäivän ja alkuillan välisenä aikana. Kävely on mukavaa vanhassakaupungissa, mutta se on osin mäkinen paikka, jossa kaikki eivät viihdy. Mäkiä voi kuitenkin kiertää, ja kannattaa etsiä reittejä, joilla tarpeetonta ylös ja alas menemistä voi välttää.

Jos haluaa siirtyä Palman osasta toiseen tai sieltä muualle saarelle, linja-auto on hyvä kulkuneuvo. Ne liikkuvat tiuhaan tahtiin jokaisena viikonpäivänä, ja liput ovat varsin kohtuuhintaisia. Bussit kulkevat Plaça d’Espanyan kautta, ja siellä on myös maanalainen bussi- ja rautatieasema, jolta pääsee Palman ympäristön rantapaikoille ja muualle saarelle.

Alle 5-vuotiaat lapset voivat matkustaa aikuisen kanssa ilmaiseksi, mutta sitä vanhemmat joutuvat ostamaan aikuisten lipun. Lippu Palmassa maksaa 1,50 euroa, ja kaupungista toiseen siirtyminen maksaa yleensä 2–5 €. Bussiliput ostetaan aina kuskilta, eikä niitä välttämättä tarvitse hankkia etukäteen. Perheet voivat sijoittaa 10 euroa maksavaan 10 matkan sarjalippuun, jonka kanssa on kätevä kaikenlaisten ryhmien matkustella.

Paikasta toiseen siirtymisestä voi lukea liikkumista käsittelevässä osassa.

Parhaat alueet lapsiperheille

Palmassa vanhakaupunki ja sen lähiympäristö, eli alue tuomiokirkon ja Plaça d’Espanyan välissä ja toiseen suuntaan Passeig de Mallorcan ja Avinguda Gabriel Alomarin välissä, on suurimman tutustumisen arvoinen. Tämä on laaja alue, johon tutustumiseen menee aikaa, mutta jos siellä pyörii Plaça Majorin tuntumassa, pääsee kaupungin sykkeeseen nopeasti kiinni. Parhaat ostospaikat ja myös monet hyvät ravintolat ovat Plaça Majorin ympäristössä, ja siitä voi lähteä kävelykatuja pitkin lähes mihin suuntaan tahansa.

Pere Antoni -ranta
Lähellä Avinguda Gabriel Alomarin merenpuoleista päätä on Palman keskustan ainoa ranta, Pere Antoni.

Plaça d’Espanya on vilkas liikenteen solmukohta mutta siellä on kannattavaa ainakin käydä turisti-infossa, joka on jokaisena päivänä avoinna aamusta iltaan. Vanhassakaupungissa on hyviä tienoita myös Passeig del Bornin tuntumassa, ja siitä kannattaa kävellä kohti merenrantaa.

Tuomiokirkon edustalla oleva Parc de la Mar on laaja puistoalue, ja sen takaa alkavat leveät ja vilkkaat valtakadut, joita suurilta osin kannattaa vältellä. Jos merenrantaan haluaa tutustua, pitää ne kuitenkin ylittää, ja lähellä Avinguda Gabriel Alomarin merenpuoleista päätä on Palman keskustan ainoa ranta, Pere Antoni [kartalla]. Siitä on pitkä matka lähes minne tahansa mutta jos lähtee kohti länttä, voi pysytellä rantakadun vieressä olevalla promenadilla ja suunnata kohti läntistä Palmaa. Siellä on Muelle de Golongrinas -laiturilla [kartalla] aluksia, jotka kesällä vievät ihmisiä risteilyille ja erilaisille meriretkille. Rantapromenadin vieressä kulkeva katu on kuitenkin leveä ja vilkas, ja sen ylittäminen on hankalaa. Myös etäisyydet ovat pitkiä, joten tänne ei välttämättä kannata turhaan lähteä harhailemaan.

Palmaan muualta saapuvien kannattaa lähteä Plaça d’Espanyalta kohti Plaça Majoria, jolloin heti näkee pääkävelykadun, voi katsastaa sen vieressä olevan kauppahallinkauppahalli [kartalla] ja kävellä kohti merenrantaa, missä tuomiokirkon tuntumassa on eniten vaikutuksen tekevää nähtävää.

Hotellit ja muut majapaikat

Palma on melko kallis kaupunki majapaikalle, ja edullisempaa on yöpyä muualla. Paljon edullisempaa on Arenalissa (El Arenal tai S’Arenal), mutta sieltä on pitkä matka Palman keskustaan. Arenalista alkaa Platja de Palma (Playa de Palma), joka on lentoaseman lähellä ja jolla on eri osuuksia. Sillä Can Pastilla on lähimpänä Palmaa, ja sinne majoittuva voi saada varsin hyvän tuntuman Palman kaupunkiin.

Toisella suunnalla vanhastakaupungista katsoen oleva Länsi-Palma on edullisempi majapaikoiltaan kuin ydin, mutta se on mäkistä tienoota, joka myös on juhlijoiden ja klubeissa käyvien jatkuvassa suosiossa.

Jos majoittuu Cala Majoriin, joka on länsisuunnalla lähin Palman rantalomapaikoista, voi sieltä tutustua Palmaan paremmin kuin jos yöpyy Palmanovassa. Magaluf on vihoviimeinen paikka hotellille, eikä sinne kannata perheiden edes mennä keskikesän armottomien bailuviikkojen aikaan.

Jos mielii Palman keskustaan eli vanhaankaupunkiin tai sen lähelle, kannattaa varaus tehdä kuukausia etukäteen. Siellä yöpyvän on myös hyvä varautua normaalia korkeampiin hintoihin ja huoneisiin, jotka ovat yleensä pienempiä kuin keskustan ulkopuolella. Parvekkeet eivät ole valtavan yleisiä mutta jos haluaa yöpyä tyylillä, on se mahdollista ytimessäkin. Passeig Marítimin (Paseo Marítimo) eli Länsi-Palman rantakadun varrella ja tuntumassa on paljon hienoja suuria hotelleja, joissa on uima-altaat ja muut herkut. Siellä suuressa hotellissa yöpyvä maksaa huoneestaan melkoisesti mutta matka keskustaan on lyhyt ja alueella on paljon kaikenlaista ravintoloista muihin palveluihin.

Booking.comista voi etsiä hotellin tai muun majapaikan, joka on joko Palmassa tai sen lähellä. Sijaintiin ja kulkuyhteyksiin kannattaa kiinnittää huomiota, ja kesäkuulta syyskuulle ilmastointi on joillekin välttämätön. Osa hotelleista mainostaa itseään perheille sopivina, mutta useimmissa varausjärjestelmissä perhehotellit ovat suuria ja kalliita ketjuhotelleja, joissa ei ole sen kummempaa tunnelmaa.

Lisää asiaa Palmaan suuntaaville perheille

ABC-Mallorca antaa vinkkejä perheille.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2017/12

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti