Mallorca – Lisää kiinnostavia paikkoja
Palma de Mallorca
Palma de Mallorca
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Hotelleja – Palma de Mallorca
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Can Pastila
Can Pastilla on ensimmäinen Platja de Palman paikkakunta. Ranta-alue, joka espanjaksi tunnetaan nimellä Playa de Palma jatkuu usean kilometrin matkan.

Palma de Mallorcan lähistöllä olevat rantalomakohteet

Valtaosa Mallorcalle suuntaavista lomailijoista ei itse asiassa vietä öitään Palmassa, vaan useimmiten kohteena ovat saaren pienet rantalomapaikat. Niitä on myös Palman ympäristössä, sekä kaupungin itä- että länsipuolella.

Platja de Palma on Palman itäpuolella oleva rantalomapaikka, jolla on monta eri osaa. Palman länsipuolella olevat rantalomapaikat alkavat Cala Majorista, jossa on jonkin verran elämää talvellakin, mutta sen jälkeen tulevat lomapaikat eli Palmanova, Magaluf ja Santa Ponça ovat saaren vilkkaimpia paikkoja kesällä mutta eräitä kaikkein hiljaisimpia marraskuulta maaliskuulle.

Jos näille rantalomapaikoille matkustaa lomalle, voi niistä melko vaivattomasti käydä Palmassa, mutta matkaa tulee sen verran ja liikennettä on sitäkin sen verran, että niiltä ei kovin montaa kertaa viikon aikana viitsi Palmaan lähteä.

Mallorcan paikannimistä

Vaikka suomalaiset matkatoimistot ja hotellivarausjärjestelmät järjestään käyttävät espanjankielisiä nimiä, käytetään paikan päällä vain virallisia, katalaaninkielisiä nimiä. Playa de Palma on virallisesti Platja de Palma ja Palma Nova on Palmanova, ja nämä katalaaninkieliset nimet on hyvä sisäistää, sillä vain niitä paikan päällä käytetään eikä espanjankielisiä nimiä ole enää vuosikymmeniin Mallorcalla nähty.

Platja de Palma (Playa de Palma)

Noin kuuden kilometrin päässä Palma de Mallorcan ydinkeskustasta sijaitseva Can Pastilla [kartalla] (C’an Pastilla) on ensimmäinen Platja de Palman paikkakunta. Ranta-alue, joka espanjaksi tunnetaan nimellä Playa de Palma mutta joka virallisesti ja paikan päällä tunnetaan yksinomaan Platja de Palmana, jatkuu usean kilometrin matkan, ja alue päättyy Arenaliin [kartalla], joka espanjaksi on El Arenal ja katalaaniksi ja virallisesti S’Arenal. Tämä on Palman lähistön suuri lomapaikka, joka kuhisee turisteista etenkin toukokuun puolivälistä syyskuun puoliväliin ja jossa lomatunnelma on kiihkeimmillään ja kuumimmillaan heinä- ja elokuussa.

Rantajuna
Playa de Palman rantakatua kulkee kaupunkijuna, jolla voi kulkea Can Pastillasta ranta-alueen toisessa päässä olevaan Arenaliin.

Varsinainen turistikausi, joka nykyisin alkaa jo helmikuun hiihtolomaviikoilla, pääsee vauhtiin huhtikuussa ja päättyy vasta marraskuun alussa. Alku- ja loppukaudesta majapaikkojen hinnat ovat alhaisimmillaan ja palveluita on kesää vähemmän. Platja de Palma on melko kätevä majapaikalle ja rantalomalle, sillä se on lähellä lentoasemaa ja etenkin Can Pastilla sen verran lähellä Palmaa, että Mallorcan pääkaupungin keskustaan on halutessaan mahdollista tutustua loman aikana varsin hyvin.

Can Pastilla on myös hyvä kohde perheille, sillä siellä on kaikenlaisia lapsiperheille soveltuvia ajanvietemahdollisuuksia. Koko Platja de Palman viitisen kilometriä pitkä ranta on erinomainen pienillekin lapsille, ja valtaosa hotelleista kuten myös kaupoista, ravintoloista ja muista palveluista on rantakadun varrella.

Rantakatua kulkee kaupunkijuna, jolla pääsee koko ranta-alueen päästä päähän. Arenal ei ole yhtä hyvä lomakohde perheille, sillä se on etenkin saksalaisten juhlijoiden suosiossa, ja siellä esimerkiksi valtavalla Bierkönig [kartalla] -nimisellä terassilla raikaavat saksalaiset juomalaulut aamusta iltaan. Etenkin tätä terassien valtaamaa ”kinkkukatua” kannattaa lapsiperheiden vältellä, kuten myös niiden, jotka haluavat nukkua öisin.

Platja de Palman kaikkiin osiin pääsee kätevästi linja-autolla, ja jo lentoasemalta linja 21 (lippu 5 €) vie aina Arenaliin asti. Linjat 15 ja 25 vievät keskustasta Passeig del Bornilta tiuhaan tahtiin, 1,5 eurolla suuntaansa aina Arenaliin asti. Myös linja 23 on alueella oleville kätevä, sillä se vie ytimestä eri reittiä kuin 15 tai 25 Arenaliin asti.

Mitä paremmin Palman nähtävyyksiin ja muuhun tarjontaan haluaa tutustua, sitä lähemmäs Palmaa kannattaa majoittua. Hotelleja on koko laajalla alueella, ja niitä on eniten Arenalissa. Varaukset kannattaa huhtikuun alun ja lokakuun lopun välisenä aikana tehdä hyvissä ajoin etukäteen.

Booking.comin hotellit Platja de Palmassa

Cala Major

Badia de Palman eli Palman edustalla olevan lahden länsipuolella keskustaa lähin rantalomapaikka on Cala Major. Se on melko hyvä lomakohde omatoimimatkailijoille, sillä sinne tehdään vähemmän pakettimatkoja kuin siitä eteenpäin oleville lomapaikoille. Se on myös paikka, jossa on elämää marraskuulta maaliskuulle, jolloin Palmanova, Magaluf ja Santa Ponça ovat kuin aavekaupunkeja.

Cala Major [kartalla] on neljän kilometrin päässä Palman keskustasta, ja se on varsin lyhyen matkan päässä läntisen Palman pitkästä rantakadusta (Passeig Marítim), jonka tuntumassa on paljon kauppoja, ravintoloita ja yöelämää. Se on myös aivan Porto Pi -ostoskeskuksen ja matkustajasataman vieressä, ja se on monin tavoin kätevä paikka.

Cala Major on tyypillinen rantalomakohde, mutta siellä on nähtävyyksiä kuten Joan Mirón entinen ateljee ja kotitalo, ja siellä Marivent-palatsissa Espanjan kuninkaalliset ovat usein etenkin kesällä. Cala Majorista on lyhyt mutta kovan liikenteen takia hektinen bussi- tai taksimatka Palmaan, ja sieltä voi myös pyöräillä Palman keskustaan, mikä on rantakadun pyöräteilläpyörätie mukavaa ja turvallista. Busseista 3 ja 20 kulkevat Palman keskustan ja Cala Majorin väliä ja öisin linja 46 kulkee samoja reittejä.

Cala Majorissa on hotelleja siellä täällä, mutta jos haluaa päivittäin rannalle, kannattaa katsoa hotelli, joka ei ole liian kaukana sisämaassa. Cala Majorissa on paljon hotelleja, joissa on uima-allas, ja monet hotellit siellä ovat avoinna myös talvikauden aikana. Booking.comin kautta on helppo katsella kaikenlaisia hotelleja Cala Majorissa.

Portals Nous ja Ses Illetes

Suomalaiset matkatoimistot tekevät matkoja Portals Nousiin [kartalla], jonka vieressä on toinen suosittu rantalomakohde, Ses Illetes [kartalla]. Ne ovat molemmat kalliita, luksusluokan rantalomakohteita, joissa majapaikat ovat monia muita paikkoja hintavampia ja jotka soveltuvat hyvin luksusluokan lomaa hamuaville. Ne ovat kauniita, kaikin puolin ensiluokkaisia rantalomakohteita, joista on kohtalaisen lyhyt matka Palman keskustaan.

Portal Nousin Puerto Portals -satama on kaikkein äveriäimpien veneilijöiden suosima paikka ankkuroida huvijahtinsa, ja sen vierestä alkava ranta on pitkä ja leveä. Julkisilla on mahdollista siirtyä Palman keskustaan molemmista paikoista, ja Ses Illetesistä linja 3 kulkee Palman keskustaan ja Portals Nousiin pääsee linjoilla 103, 104, 106 ja 111. Matka maksaa 1,50 € ja kestää 30–50 minuuttia.

Portals Nousissa ja Ses Illetesissä on luksusluokan hotelleja, eikä siellä juuri ole edullisia vaihtoehtoja. Booking.comin kautta on helppo tehdä itse varaus sekä Portals Nousista että Ses Illetesistä. Näissä ykkösluokan rantalomakohteissa ei ole valtavaa määrää hotelleja, joten varaus on kannattavaa tehdä kuukausia ellei puoli vuotta etukäteen.

Palmanova (Palma Nova)

Palmanova [kartalla], joka espanjaksi ja ennen kuin Mallorcan kaikki viralliset nimet muutettiin katalaaninkielisiksi on Palma Nova, on yksi suosituimpia Palman lähistön rantalomakohteita. Suomalaisia siellä on käynyt paljon jo 70-luvulta lähtien, ja siinä missä itäinen Palma on aina ollut saksalaisten leikkikenttä on Palmanova ja sen lähellä oleva Magaluf aluetta, jolla britit mielellään lomailevat. Palmanova on kuitenkin rauhallisempi ja perheille sopivampi rantalomapaikka kuin Magaluf, ja siellä on kolme rantaa ja paljon ajanvietemahdollisuuksia.

Rantojen lisäksi turistien huomion vetävät Palmanovan ja Magalufin välimaastossa olevat poukamat, joista etenkin Cala Vinyes ja Cala de Cap Falcó ovat kauniita. Palmanovassa voi sukeltaa, ja vedet täälläpäin ovat kirkkaita ja pinnan alla on värikästä ja eksoottistakin. Palmanovasta pääsee noin 50 minuutissa Palman keskustaan linjoilla 104, 106 ja 107, ja lippu, joka ostetaan kuskilta, maksaa reilut 3 euroa.

Palmanova on pakettimatkakohde, jossa omatoimimatkailijoille on vähän mahdollisuuksia, mutta pakettimatkalaiset viihtyvät Palmanovassa vain toukokuulta lokakuulle. Siellä on valtava tungos heinä- ja elokuussa, ja myös kesäkuun loppupuoli ja syyskuun alkupuoli ovat melko hektisiä. Marraskuulta huhtikuulle Palmanova on täysin kuollut aavekaupunki, eikä siellä talvella ole juuri mitään avoinna.

Jos Palmanovaan mielii omatoimilomalle, voi Booking.comista nähdä hotellit, jotka eivät ole vain pakettimatkalaisille.

Magaluf

Magaluf [kartalla] on perinteisesti ollut yksi Euroopan raisuimpia rantalomapaikkoja, jossa britit ovat aiheuttaneet hämmennystä ja järjestyshäiriöitä jo vuosikymmenien ajan. Se on ollut tosi-tv-sarjojen kuvauspaikka, ja siellä voi keskikesällä nähdä yötä päivää kaikenlaista sellaista mikä ei sovi herkkähermoisille. Vaikka viime vuosien uudet lait ja muut toimenpiteet ovat jonkin verran rauhoittaneet Magalufia, on se edelleen paikka, jossa valtaosin käy nuoria, bailuhenkisiä brittejä ja josta perheiden kannattaa pysyä loitolla. Siellä on sellaisia legendaarisia, ympäri vuorokauden avoinna olevia pubeja kuten Benny Hill, ja klubihenkisille Sol House Mallorca tarjoaa paitsi jatkuvia pääsymaksuttomia bileitä kaikille kynnelle kykeneville myös 656 huoneen kokoisen hotellin.

Magaluf on bailuhenkisyydestään huolimatta varsin monipuolinen paikka, ja siellä voi tehdä kaikenlaista. Vesipuisto on kesäisin hyvä paikka perheillekin, ja sinne pääsee suoraan Palmasta, Cala Majorin ja Palmanovan kautta bussilla. Magalufista lähtee ja menee myös Palmanovaan Cruseros Costa de Calvià, joka tarjoaa erilaisia risteilyjä ja veneretkiä. Sen kyydissä voi tehdä parin tunnin risteilyn, jonka aikana näkee delfiinejä, sillä voi mennä Palmaan tai sen kyydissä voi viettää koko päivän erilaisiin paikkoihin tutustuen.

Magalufista pääsee bussilla noin tunnissa ja reilulla kolmella eurolla Palman keskustaan, ja linjat 104, 106 ja 107 kulkevat myös Palmanovan ja Cala Majorin kautta.

Santa Ponça (Santa Ponsa)

Magalufia ja myös Palmanovaa rauhallisempi lomapaikka on Santa Ponça [kartalla], mutta keskikesällä se on brittien suuressa suosiossa eikä tällöin suositeltava lomapaikka. Siellä on jonkin verran elämää talvellakin, ja siellä on paljon ulkomaalaisia, jotka viettävät sieltä ostamissaan asunnoissa eläkepäiviään. Paikan pääasiallinen vetonaula on sen kaunis rantaSanta Poncan ranta, joka on leveä ja hienohiekkainen. Sillä voi harrastaa kaikenlaista, kuten sukellusta, polkuveneilyä tai vesiskootterilla ajelua. Santa Ponça on hyvä kohde golfaajille, sillä sen golf-kenttä on avoinna ympäri vuoden ja sen yhteydessä on hotelli. Santa Ponça on tunnettu myös hyvistä tenniskentistään, ja sen tenniskerho on hyvä paikka pelata.

Santa Ponça on lomapaikka, jonne voi tietyin varauksin lähteä talvikaudellakin, mutta parhaimmillaan se on huhtikuulta juhannuksen tienoille ja syyskuun alkupuolelta lokakuun loppuun. Marraskuun alun jälkeen rantailmoja ei juuri enää ole, mutta kovin kylmää siellä ei ole oikeastaan koskaan. Se on kuitenkin marraskuulta huhtikuulle aika hiljainen paikka, ja aivan liian hektinen paikka lepolomalle se on heinä- ja elokuussa.

Santa Ponçassa on paljon erilaisia majapaikkoja, mutta siellä kannattaa kiinnittää huomiota sijaintiin. Rantalomaa mielivän on hyvä majoittua lähelle rantaa, ja muutenkin on hyvä varmistaa, ettei majapaikka ole kaukana lähellä rantaa olevista pääpaikoista. Booking.comin varaus on aivan yhtä helppo tehdä kuin varata matka sinne matkatoimiston kautta.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2017/12

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti