Booking.com
Ruutli-katu
Rüütlin varrella on kauniita taloja, ja tutkimalla Rüütlia ja sen sivukatuja pääsee hyvin selville Pärnun merkittävimmistä nähtävyyksistä, ravintoloista ja muista vierailupaikoista.

Pärnun kaupunginosia ja alueita

Pärnu on 40 000 pysyvällä asukkaallaan Viron neljänneksi suurin kaupunki, ja se on etenkin suomalaisille ja virolaisille tullut tutuksi pitkän rantansa ja kylpylöidensä takia. Ensimmäinen kylpylä perustettiin sinne jo vuonna 1837 mutta varsinainen lomapaikka se on ollut vasta 1900-luvun alkupuolelta lähtien. Nykyään Pärnu on entistä eläväisempi kaupunki ympäri vuoden, siitä huolimatta, että valtaosa sinne suuntaavista turisteista käy siellä vain keskikesällä. Kaupunkilaisten vaurastuminen näkyy katukuvassa, ja lisääntyneen vaurauden ansiosta kaupungin kaupat, ravintolat ja baarit ovat entistä parempia ja entistä paremmin avoinna myös muulloin kuin kesällä.

Pärnu on turistin näkökulmasta jakautunut kahteen eri osaan: keskustaan ja rannan hallitsemaan varsin laajaan alueeseen. Keskustassa on pieni, Rüütli-kadun tuntumassa oleva vanhakaupunki, rakennuksia eri aikakausilta ja myös uusi keskustan osa, joka turistille on kaupungin paras ostospaikka. Pärnu ei ole suuri kaupunki, mutta siellä on melko pitkät välimatkat, niin etteivät läheskään kaikki pysty siellä valtavasti yhden päivän aikana näkemään tai tekemään. Pärnu onkin parhaimmillaan kiireettömällä, useamman päivän kestävällä matkalla, ja se on myös lomapaikka, jonne monet mielellään palaavat yhä uudestaan.

Pärnuun voi tutustua itsekseen joko kävellen tai sitten vuokraamalla esimerkiksi Rüütlin numerosta 19 itselleen pyörän käyttöön. Näiden vaihtoehtojen lisäksi Pärnun kaupunki järjestää ilmaisia kävelykierroksia suomeksi, englanniksi, venäjäksi ja viroksi, toukokuun puolivälistä syyskuun puoliväliin. Suomenkielinen kierros on perjantaisin klo 15, englanninkielinen lauantaisin klo 15 ja venäjänkielinen maanantaisin klo 15. Kierrokset kestävät tunnin, ja niille osallistutaan menemällä Kaupungintalolle (Raekoja, Uus 4) hyvissä ajoin. Tässä korttelin päässä Rüütlistä sijaitsevassa kaupungintalossa kannattaa vierailla muussakin tapauksessa, sillä sen suojissa sijaitsevasta turisti-infosta saa kartan ja tietoa mistä tahansa kaupunkiin ja sen ympäristöön liittyvästä.

Pärnun olennaisimmat alueet turistin näkökulmasta

Pärnu on helppo kaupunki sinne ensi kertaakin matkustavalle, sillä kaikki olennainen kaupungissa on kahdella alueella, ydinkeskustassa ja rannalla. Muualla kaupungissa on vain vähän nähtävää, ja keskustan tai rannan ulkopuolelle kannattaakin lähteä vain omalla autolla, linja-autolla tai polkupyörällä. Muualla kaupungissa eniten kaikenlaista on Papiniidun kaupunginosassa, jossa myös rautatieasema sijaitsee, ja tänne voi kulkea oman auton ja pyörän lisäksi linja-autoilla tai kävelemällä Pärnujoen vartta pitkin kulkevaa Jaansonin polkua pitkin.

Keskusta

Pärnun keskusta on jakaantunut entistä enemmän kahteen eri osaan, joista uudempi on viime vuosina jatkuvasti kohonnut ja kohoaa lähivuosinakin Pikk- ja Lai-katujen välimaastoon, linja-autoasemaa vastapäätä. Tämä on paikka, jonne lähdetään ostoksille, konserttiin tai museoon, ja siitä on viime vuosina tullut kiinteä osa ydinkeskustaa.

Vanhakaupunki

Pärnun pieni vanhakaupunki on keskittynyt Rüütli tänavin eli Ritarikadun ympäristöön, ja tämä onkin paitsi kaupungin kaunein alue myös alue, jolla on rannan lisäksi eniten näkemistä ja tekemistä. Rüütli on kaikkina vuodenaikoina kaupungin elämän keskus, ja ympäri vuoden Rüütli on keskustan eläväisin paikka. Sen varrella on hyviä kauppoja, jotka myyvät kaikenlaista, etenkin laadukasta vaatetta ja tavaraa, ja sen varrella on hyvä valikoima kahviloita, ravintoloita ja anniskelupaikkoja, jotka ovat avoinna aamusta yömyöhään. Kesällä katukuvaan kuuluvat kojut, joista saa hyvin paikallisia tuotteita, käsitöitä ja kaikenlaista sellaista mitä aivan tavalliset pärnulaiset kaupustelevat.

Rüütlin varrella on kauniita taloja, ja tutkimalla Rüütlia ja sen sivukatuja pääsee hyvin selville Pärnun merkittävimmistä nähtävyyksistä, ravintoloista ja muista vierailupaikoista. Nähtävyyksiin kuuluu Punane torn eli Punainen torni (Hommiku 11), joka on kaupungin vanhin rakennus, ja kirkkoja, joista ortodoksikirkot ovat niin sisältä kuin ulkoakin muita kauniimpia. Sivukaduilla on kirkkoja Vee-kadulla numerossa 8 ja Nikolai-kadun numerossa 22.

Rüütlin varrella on useita ruokapaikkoja, mutta se ei ole ravintoloiltaan Pärnun kaikkein varmin katu. Paras valikoima ravintoloita löytyy Rüütlin loppupäästä, missä Hommiku-kadun kulmauksessa on useita baareja ja ravintoloita, Hommiku-kadulla matkalla kohti Kuninga-katua ja Kuninga-kadulla. Rüütlin sivukaduista Pühavaimu on erityisen hyvä kahviloiltaan, ja se on myös katu, jota pitkin pääsee kohti rantaa johtavaa Supeluse-katua.

Rüütli-katu alkaa vedellä täyttyneeltä vallihaudalta (Vallikäär), joka on Vallipark-puiston ympäröimä. Itse puistoon Rüütlilta pääsee vain 1600-luvulta peräisin olevan Tallinnan portin (Tallinna Värav) kautta, ja muurien vieressä Rüütli- ja Kuninga-katujen alkupäässä on muutama hyvä ravintola, MiniZoo-eläintarha ja yleensä varsin rauhallista tunnelmaa. Rüütli kulkee tästä ohi Jakobsoni park -puiston, jossa on mukava kesäpäivinä istuskella jäätelön kanssa, ja sen jälkeen vastaan tulee Munga-kadun kulmauksessa Lastepark-puisto. Puiston keskellä on kioskimainen baari ja ravintola, jonka terassilla voi syödä ja juoda kohtuuhinnalla ja kunnolla, ja puistossa on kesäkeskiviikkoisin klo 18 ilmaisia musiikkiesityksiä. Puistikkoa reunustava Munga ja sen toiselta puolelta ohi kulkeva Uus ovat hyviä terasseiltaan. Niiden baareista, kahviloista ja ravintoloista löytyy aina jotakin syötävää ja juotavaa, ja Mungaa seuraavalla Rüütlin poikkikadulla eli Nikolailla on lisää hyviä kahviloita ja ravintoloita.

Koidulan puistoalue
Koidulan puistoalue on ehdottomasti keskustan suurin ja mukavin puisto, ja sen ympäristössä on mukava ainakin vähän jaloitella.

Rüütli kulkee muutaman sadan metrin matkan läpi vanhankaupungin kohti Rüütli plats -aukiota, jonka maamerkki on Hotell Pärnu ja jonka tuntumassa Rüütli on monella tavalla parhaimmillaan. Aukion tienoilta voi hypätä taksiin, siirtyä linja-autoasemalle tai lähteä kohti Koidulan puistoa, joka on suuri mukava puisto. Sen takana sijaitsee kaupungin tori, Vana turg [kartalla], joka on vain maanantaisin kiinni. Sen ympäristössä on ruokakauppoja, ja sen kahvilat ja ravintolat kuuluvat kaupungin parhaisiin, etenkin kalaruoiltaan.

Koidulan puistoalue on ehdottomasti keskustan suurin ja mukavin puisto, ja sen ympäristössä on mukava ainakin vähän jaloitella. Kahvilat ovat Koidulan puistoa lähellä olevien johdolla varsin hyviä paikkoja paitsi iltapäiväkahville myös drinkille illan pimetessä, sillä esimerkiksi Cafe Grandissa Hospidali- ja Kuninga-katujen kulmauksessa on usein pianomusiikkia iltaisin. Tältä alueelta löytyy myös yksi keskustan kauneimmista kirkoista, Kristuksen kirkastumisen kirkko (Aia 5), joka on Kuninga- ja Aia-katujen risteyksessä.

Satama-alue ja Vallipark

Pärnun joensuussa oleva kaupungin satama [kartalla] on olennainen paikka niille, jotka tulevat tänne veneellä ja niille, jotka majoittuvat sen ympäristön hotelleihin, joihin kuuluvat Viiking ja myös läheinen, suomalaisten suosiossa oleva Tervis. Satamassa on muutama ruokapaikka Lootsi-kadun varrella, ja myös hotelleissa on ravintoloita. Melko lähellä tätä aluetta, jo aivan rannan suuren puistoalueen tuntumassa, on Muuli-kadun [kartalla] ja myös Ringin varrella ja vaiheilla monia hotelleja mutta ei juuri mainitsemisen arvoisia ravintoloita tai kunnollisia kauppoja.

Tästä on melko lyhyt kävelymatka vanhaankaupunkiin, ja matkalla kannattaa tutustua Vallipark -puistoon [kartalla], joka on muodostunut Vallikäärin eli vallihaudan ympärille. Puistosta on vanhankaupungin puolelta hyvät näkymät koko alueelle, täällä on paljon kaikenlaisia veneitä ja huvipursisatamille tyypillistä, rauhallista kesäistä tunnelmaa. Puiston alueelta pääsee nopeimmin vanhaankaupunkiin Tallinnan portin kautta, ja kohti rantaa nopein reitti on Ringiltä Mere puiesteetä pitkin suoraan Kuursaalille, hiekkarannan viereen.

Keskustan uudempi puoli

Rüütli platsilta pääsee nopeasti linja-autoasemalle [kartalla], jolta kulkee busseja moneen Viron kaupunkiin, Venäjälle, Latviaan ja muualle Eurooppaan. Siellä on aina takseja, muutama bussilinja kulkee sen kautta ja siellä on myös tavarasäilytys.

Linja-autoasemaa ja sen vieressä olevaa postitoimistoa vastapäätä, Pikk tänavin eli pitkän kadun toiselle puolelle, on ilmaantunut ydinkeskustan uudempi puoli. Ostospaikat, joiden joukossa on kolme ostoskeskusta ja useampia pienempiä liikkeitä kuten apteekki ja SuperAlko, ovat keskittyneet Martensin aukion [kartalla] ympäristöön, joka kesäisin onkin yksi eläväisimpiä paikkoja koko kaupungissa. Ostoskeskusten keskelle ilmaantuu kaikenlaista härveliä ja muuta kesän aikana, ja etenkin perheet viihtyvät täällä muutenkin kuin vain shoppailemassa. Pärnu Keskus -ostoskeskuksen takana on kaupungin paras paikka konserteille ja musiikkitapahtumille eli Kontserdimaja. Sen viereen muutti Rüütliltä muutama vuosi sitten Pärnun kaupunginmuseo (Pärnu Muuseum), jossa oppii alueen yli 10 000 vuotta jatkuneesta taipaleesta ihmisten asuinpaikkana. Huomionarvoinen paikka samalla tienoolla on myös sillanpieli [kartalla], jolta pääsee hyviä reittejä pitkin kävelemään noin viiden kilometrin matkan Papiniidussa olevalle sillalle, ns. Jaansonin polkua pitkin.

Juuri muuta ei tällä keskustan uudella puolella vielä ole, mutta se on paikka, jossa saa ostokset nopeasti tehtyä ja jossa saa lomaan uutta potkua museovierailun tai konsertin siivittämänä.

Kioski rannalla
Ranta-alueella on useita kioskimaisia kahviloita.

Ranta-alue

Keskustan ja rannan välillä on reittivalinnan mukaan kävelymatkaa 15–20 minuuttia, ja tämä alue on kaikkien mielestä ominta Pärnua miellyttävimmillään. Kesäaikaan nämä kauniit kadut, jotka alkavat heti Ringi-tien jälkeen, ovat vehreimmillään, ja puutarhojen ja vanhojen tyylikkäiden talojen alueella on tällöin mukava kävellä. Mere puiesteetä kävellessä vastaan tulee kauniita villoja, kuten Villa Ammende, mutta varsinainen pääranta on tästä vielä melkoisen kävelymatkan päässä ja alkaa vasta Mere puiesteen, Supelusen ja Ranna puiesteen risteyksessä olevalta liikenneympyrältä.

Kaksi parasta reittiä keskustan ja rannan välillä ovat sataman ja Tallinnan portin tienoilta pitkin Mere puiesteetä aina Kuursaalille tai sitten keskeltä vanhaakaupunkia tai linja-autoasemaltakin ensin Pühavaimua pitkin Esplanaadin kulmaukseen ja siitä Supelusea pitkin Mudaravilalle eli vuonna 1927 valmistuneelle kylpylärakennukselle, joka nykyisin on Hotel Hedon. Tämä alue on osa suurta Rannapark-puistoa, joka rannan lisäksi on hyvin miellyttävä paikka viettää aikaa. Sen ympäristössä on kaikkea muuta mahdollista paitsi kauppoja, ja etenkin Supelusen ja Ranna puiesteen risteyksen tienoilla on hyviä ravintoloita, mahdollisuus vuokrata polkupyöriä, taksitolppa ja illanviettopaikkoja, jotka kaiken muun tavoin täällä ovat parhaimmillaan toukokuulta syyskuun alkupuolelle.

Ranta-alueen elävöittäjä on vuodesta 2006 asti ollut rantapromenadi, jolla kuuluu kesäaikaan käydä kävelemässä muutaman kerran päivässä. Hiekkarannalla sen edustalla, etenkin Rannahoone-rakennuksen yhteydessä on yökerho, kahvila, rantatamineita myyvä kauppa ja rakennuksen takana lasten leikkipuisto ja minigolf-rata. Rannahooneen vieressä on saman arkkitehdin eli Olev Siinmaan ennen sotaa suunnittelema, funkkistyylinen Rannahotell, jonne majoittuva pääsee parhaiten kiinni Pärnun pitkän rannan elämänmenosta. Näissä osissa rantaa on eniten kaikenlaista, kuten mahdollisuus surfata, useita eri kioskimaisia kahviloita ja rantavälineitä myyvä kauppa. Erityisen suosittu paikka juomalle on Hedon-hotellin ja Rannahooneen välissä oleva kahvila, jonka terassilta on hyvät näkymät rannalle ja merelle. Lisää kaikenlaista löytyy Rannahooneelta Side-katua kohti mentäessä, missä on vesipuistolla ja uimahallilla varustettu Tervise Paradiis -hotelli ja kesäkuun alkupuolelta elokuulle toiminnassa oleva Aloha Surf, josta voi vuokrata surffilautoja ja jossa voi ottaa osaa surfauskursseille.

Papiniidu

Jos Pärnussa haluaa seikkailla muuallakin kuin keskustassa tai ranta-alueella, ainakin kauppojensa ja ravintoloidensa suhteen Papiniidun kaupunginosa muutaman kilometrin päässä keskustasta on siihen paras ratkaisu. Sen keskus on Kaubamajakas-ostoskeskus [kartalla], jonka vieressä on rautatieasema ja jonka alueella voi tehdä minkälaisia ostoksia tahansa. Muuallakin kaupunginosassa, etenkin kohti sekä Pärnun keskustaa että Latvian pääkaupunkia Riikaa johtavan Riia maanteen varrella, on useita suuria valintamyymälöitä, muitakin kauppoja, huoltoasemia ja erilaisia ruokapaikkoja.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2016/09

Lukijoiden kommentteja

Pärnuun jää koukkuun! Valitsen pieniä siistejä hotelleja, kuten Koidula tai sitten Söprus, jossa saa hoitoja. Ei yöelämää... Kannattaa tutustua Viron veriseen ja värikkääseen historiaa. Veljeskansamme kärsimyksistä runoilee sydänverellään Lyydia Koidula. /Aneel

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti