Viro – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Hotelleja – Saarenmaa
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Terassi Kuressaaressa lähellä raatihuonetta
Raatihuoneen ympäristö on Kuressaaressa lomailevalle todellinen kiintopiste, sillä sen lähistöltä löytyvät lähes kaikki mahdolliset palvelut.

Kuressaaren osia ja alueita

Tällä sivulla käymme läpi Kuressaaren merkittävimpiä alueita, nähtävyyksiä ja yleisluonnetta. Sivulla annetaan tietoa etenkin alueista, jotka ovat turistin näkökulmasta olennaisimpia kaupungissa, ja siitä käy ilmi, missä parhaat nähtävyydet sijaitsevat ja mitä milläkin alueella on hyvä tehdä.

Saarenmaa on Viron suurin saari, joka on kooltaan 2 673 neliökilometriä. Saari on Saare-maakunnan pääsaari, jolla asuu 39 000 asukasta. Saaren pääkaupunki ja ainoa kaupunki on Kuressaare, jossa asuu 15 000 ihmistä ja joka on Saare-maakunnan pääkaupunki. Kuressaare on ollut olemassa kaupunkina 1100-luvulta lähtien, mutta asutusta saarella oli jo noin 7500 vuotta sitten, jolloin Kaalin kraatterit syntyivät meteoriitin kappaleiden törmättyä maahan.

Suosittu matkakohde Kuressaare on kylpylöineen ollut 1800-luvulta lähtien. Huomionarvoinen seikka on myös se, että lokakuussa 1990 se oli Neuvosto-Viron ensimmäinen kaupunki, joka sai itsemääräämisoikeutensa takaisin.

Kuressaaren tärkeimmät alueet turistin näkökulmasta

Kuressaaren keskipisteenä voidaan pitää Tallinna- ja Raekoja-katujen risteyksessä olevaa raatihuonetta [kartalla], jonka suojissa on turisti-info ja taidegalleria. Tänne kannattaa Saarenmaan lomalla suunnata ensimmäiseksi, sillä täältä saa kartan ja lukuisia suomenkielisiä esitteitä, jotka kertovat seikkaperäisesti saaren nähtävyyksistä, harrastusmahdollisuuksista ja päiväretkistä.

Raatihuoneen ympäristö

Raatihuoneen ympäristö on Kuressaaressa lomailevalle todellinen kiintopiste, sillä sen lähistöltä löytyvät lähes kaikki mahdolliset palvelut. Raatihuoneen takana on hyvä elintarvikeliike ja lähistöllä myös muita ostospaikkoja, joista saa elintarvikkeita ja tuliaisia. Hyvä vierailupaikka on Turg eli tori [kartalla], joka sijaitsee raatihuonetta vastapäätä.

Torin tavaroita
Hyvä vierailupaikka on Turg eli tori, joka sijaitsee raatihuonetta vastapäätä.

Myös ravintoloiden ja baarien osalta Raatihuoneen ympäristö on varsinainen pääkallopaikka kaupungissa. Lähistöllä on useita ravintoloita ja muita ruokapaikkoja, joista saa pitsoja ja muita vastaavia ruokia pikkurahalla ja saarelle tyypillisiä ruokia kuten savukalaa ja villisikaa hyvistä ja hintavista ravintoloista. Valtaosalla alueen ravintoloista ja baareista on kesäterassit, ja palvelu pelaa hienommissa paikoissa useilla kielillä. Illan hämärtyessä alueen monet ravintolat muuntuvat baareiksi ja jopa yökerhoiksi, ja raatihuoneen ympäristö on paras paikka tulla viettämään iltaa.

Tallinna- ja Lossi-tie

Lisää kaikenlaista ravintoloista kauppoihin on sekä Tallinna-tien [kartalla] että kohti linnaa johtavan Lossi-tien varrella.

Jos lähtee poispäin rannasta Tallinna-tietä, tulee vähän alle kilometrin päässä vastaan linja-autoasema [kartalla], jonne tulevat Tallinnan ja Pärnun Pärnun bussit ja josta on mahdollista julkisin menopelein siirtyä muualle saarelle. Kadun varrella on myös kaupunginteatteri ja useita ravintoloita, joiden joukossa on hyviä vähän kauempana raatihuoneestakin.

Jos lähtee Raatihuoneelta kohti rantaa Lossi-tietä [kartalla] pitkin kulkeva näkee useita terasseja, joita kahviloilla ja ravintoloilla sen varrella kesäisin on. Kadun varrella on myös kylpylähotelli, ja se johdattaa nopeasti Lossipark-puistoon eli kaupunginpuistoon.

Puurakennus Lossipark-puistossa
Lossipark-puistossa on kauniita puutaloja heti linnalle johtavan ikivanhan sillan vieressä.

Lossipark eli kaupunginpuisto

Lossipark-puisto [kartalla] on viehättävä, 1800-luvulta peräisin oleva laaja alue, jossa Kuressaaressa kesäisin lomailevat viettävät runsaasti aikaa. Lähellä Lossi-katua on jätskikioski ja lasten leikkipaikka, ja vähän edempänä on Kuurhoone, hieno puinen rakennus, jossa on kahvila, kesäisin toimiva ravintola ja kesäteatteri. Sen edessä olevalla lavalla on kesäisin esityksiä, ja Kuurhooneelta voi myös vuokrata soutuveneen, jolla voi soudella linnaa kiertävissä vallihaudoissa.

Piispanlinna Lossipark-puistossa
Lossipark-puiston keskellä sijaitsee kaupungin ja koko saaren tärkein rakennus, Piispanlinna.

Lossipark-puiston keskellä sijaitsee kaupungin ja koko saaren tärkein rakennus, Piispanlinna [kartalla], joka on ollut paikoillaan jo pian 1000 vuoden ajan. Tämä on ehdoton ja pääsymaksuton vierailupaikka kaikille kaupungissa oleville, etenkin lapsiperheille mutta myös muille. Sen pihamaalla on kesäaikaan kaikenlaista keskiaikaisesta jousiammunnasta oopperajuhliin ja muihin tapahtumiin, ja sen alueella toimii ympäri vuoden pajoja, jotka valmistavat ja myyvät tuotteita. Linnan yhteydessä on myös museoita, joista Saarenmaan museo on sen ehdoton kohokohta.

Lossipark-puistossa on muutakin nähtävää, kuten kauniita puutaloja heti linnalle johtavan ikivanhan sillan vieressä ja hyvä suomenkielinen kahvila Lossikonn [kartalla] (Allee 8) lähellä Uus-Roomassaare-tietä. Lähellä on hiekkaranta ja hyvä rantapromenadi sekä stadion [kartalla], jolla ja jonka lähistöllä voi harrastaa kaikenlaista. Tällä alueella, lähellä hiekkarantaa, on kesäisin kaikenlaisia tapahtumia, kuten huvipuistoja, ja etenkin heinäkuu on tältä osin aikaa, jolloin alueella sattuu ja tapahtuu.

Satama

Hiekkarannan toisella puolella lähellä satamaa on kaikenlaista sielläkin. Rannan lähistöllä Raiekivi-tien varrella on heinäkuussa viikonloppuisin markkinoita, joilta voi ostaa savukalaa ja muitakin tuotteita. Kuten muuallakin rannalla, täällä on pukukoppeja, joissa voi sonnustautua rantatamineisiin, ja runsaasti lapsillekin tilaa temmeltää. Lähellä on myös Sadam eli satama, jonne voi tulla purjeveneellä ja jossa on edullista yöpyä veneessä. Satamassa yöpyville on suihkut, vessat, kahvila ja muitakin palveluita.

Sataman vieressä Pargi-kadun varrella ja sen lähistöllä [kartalla] on kylpylähotelleja ja Veekeskus eli uimahalli, jonne voivat muutkin kuin hotellien asiakkaat mennä saunaan ja uimaan. Rannan hotellit eivät ehkä ole Viron parhaita kylpylähotelleja, mutta ne ovat edullisia ja sijainniltaan mainioita majapaikkoja. Täältä on raatihuoneelle noin kilometrin matka, hiekkaranta on aivan vieressä ja lähistöllä on kaikenlaisia harrastusmahdollisuuksia tenniksestä veneilyyn.

Muut alueet

Muualla Kuressaaressa on vähän näkemistä, mutta siellä on etenkin pyörällä kesällä mukava katsella paikkoja ja nauttia sen kauniista luonnosta. Kävellen matka Roomassaaren satamaan [kartalla] on melko pitkä, noin neljä kilometriä, mutta pyörällä se taittuu nopeasti. Lähellä satamaa sijaitsee Kuressaaren lentoasema [kartalla], jonne tulee lentoja Tallinnasta muutaman kerran päivässä.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2018/07

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti