Raekoja plats eli Raatihuoneentori
Raekoja plats eli Raatihuoneentori on kaupungin elämän keskus. Suuren osan siitä ovat nykyisin vallanneet kahvilat ja ravintolat, joilla kesäkautena on hyvät terassit.

Tarton kaupunginosia ja alueita

Tarton historia sai alkunsa 1000-luvun alussa, jolloin se ensi kertaa, ennen Turkua tai Tallinnaa, mainittiin kirjallisesti vuonna 1030. Tällä keskeisellä kauppareitillä sijaitsi noihin aikoihin linnake, joka tunnettiin Jurjev-nimellä. Kaupunkina Tartto mainittiin ensimmäistä kertaa vuonna 1262, ja osa Hansaliittoa siitä tuli myöhemmin saman vuosisadan aikana. Kaupunki tunnettiin pitkää Dorpat-nimisenä, ja 1700-luvun Pohjan sodan jälkeen se siirtyi osaksi Venäjän suurruhtinaskuntaa. Itsenäisen Viron merkittävin yliopistokaupunki siitä tuli vasta vuonna 1920, eikä sen asema ei heikentynyt neuvostovuosikymmeninäkään. Nykyisin Tartto on 100 000 asukkaan kaupunki, joka on Viron kulttuuripääkaupunki ja jonka yliopistolle ei ole maassa tai koko Baltiassa uhkaajia.

Tarton kaupunginosia keskustassa ja sen lähistöllä

Tarton kaupunginosat ovat keskustassa ja sen ympäristössä helposti hahmotettavissa, ja eri osilla on erilaiset roolit. Vanhakaupunki on yliopiston ja kaupungin vanhimpien kortteleiden hallitsema alue, jolla on eniten nähtävää, ravintoloita ja yöelämää. Sen vieressä oleva keskustan uusi puoli on laajempi alue, jolla on kauppakeskuksia, hotelleja, jonkin verran nähtävyyksiä ja kaikenlaista muutakin, etenkin Riia-tien varrella. Sen naapurissa oleva Karlova on puutaloalue, jolla on hyvä ainakin käväistä, ja sen vieressä oleva Vaksali on rautatieaseman elävöittämä kaupunginosa.

Jonkin matkan päässä näistä kahdesta alueesta, Anne kanalin toisella puolella on Annelinn, Tarton suurin kaupunginosa. Toisella puolella keskustaa, aivan vanhankaupungin vieressä sijaitsee vielä kaksi merkittävää kaupunginosaa, Tähtvere ja Supilinn, jotka molemmat ovat hyviä paikkoja aistia Tarton todellista tunnelmaa. Joen toisella puolella, aivan keskustan vieressä, on vielä turistin näkökulmasta mielenkiintoinen kaupunginosa, Ülejoe.

Vanhakaupunki ja Toomemägi

Tarton vanha keskusta eli eräänlainen vanhakaupunki [kartalla] käsittää Raatihuoneen aukion toisella puolella olevat korttelit, joissa suuri osa yliopiston rakennuksista sijaitsee. Tämän lisäksi raatihuoneen takana oleva Toomemägi-puistoalue [kartalla] on olennainen osa Tarttoa, ja sen luonto ja nähtävyydet kuuluvat kenen tahansa kaupungissa oleskelevan vierailulistaan.

Raekoja plats eli Raatihuoneentori on kaupungin elämän keskus. Suuren osan siitä ovat nykyisin vallanneet kahvilat ja ravintolat, joilla kesäkautena on hyvät terassit. Pöytiintarjoilu pelaa, ja tunnelmaa riittää niin päivällä kuin illallakin. Raatihuoneentorilla on paljon tapahtumia, sen talot ovat kaunista katseltavaa ja siltä lähtevät kadut ovat kaupungin mielenkiintoisimpia.

Vana Anatoomikum, Toomemägi
Raatihuoneen takana oleva Toomemägi on Tarton kohokohtia. Siellä on aina rauhallinen tunnelma, ja Tarton asema Viron sivistyneimpänä kaupunkina ja henkisenä keskuksena käy täällä hyvin selväksi.

Yliopiston valtaama vanhakaupunki on mukava alue, jolla on melko vilkkaat Rüütli- ja Ülikooli-kadut mutta joka on yleensä rauhallinen käveleskelyalue muilta osin. Yliopiston kauniiden rakennusten lisäksi vanhassakaupungissa on kaupungin kauneimmat kirkot, kuten Jaani kirik eli Johanneksen kirkko ja Uspenskin ortodoksinen katedraali [kartalla], kuten myös koko joukko mielenkiintoisia museoita. Rüütli on kaupungin ravintola- ja yöelämän keskus, ja Ülikoolin tyylikkäät kahvilat, ravintolat ja hotellit kuuluvat kaupungin parhaisiin. Niiden sivukadut ja etenkin Küütri ovat nekin mielenkiintoisia niin baareiltaan kuin ravintoloiltaankin. Samoilla kaduilla on hyviä putiikkeja, joissa voi ostella käsitöitä ja normaalia uniikimpia tuotteita kuin kauppakeskuksista.

Raatihuoneen takana oleva Toomemägi on Tarton kohokohtia niin luontonsa kuin nähtävyyksiensäkin puolesta. Siellä on aina rauhallinen tunnelma, ja Tarton asema Viron sivistyneimpänä kaupunkina ja henkisenä keskuksena käy täällä hyvin selväksi. Puistoalueen patsaat esittelevät maan sivistyneistön kärkipäätä, sen museoissa oppii kaikenlaista ja sen alueella on mukava viettää aikaa niin kävellen, istuskellen kuin nähtävyyksiä kolutenkin. Aikaa täällä kannattaa viettää lähinnä kesäkautena, jonka täällä lasketaan olevan maaliskuun puolestavälistä lokakuun puoleenväliin.

Rüütlista katsoen Raatihuoneentorin toisella puolella oleva Küüni-kävelykatu [kartalla] on monipuolinen katu, jolla on useita baareja ja ravintoloita, ja se johtaa ydinkeskustan vanhoista osista sen uudempiin osiin. Küünin varrella on kaikenlaista, kuten suuri Keskpark eli keskuspuisto, ja kadun päässä on Kaubamaja, jolta alkavat uuden keskustan korttelit.

Keskustan uudet osat

Alue Küüni-kävelykadulta hivenen eteenpäin on suureksi osaksi aivan uudelleen muokattu, ja sen tarjontaan kuuluu kauppakeskuksia, hotelleja ja uimahallin ja linja-autoaseman kaltaisia komplekseja. Sen alueella sijaitsevat monet suuret kansainväliset mitat täyttävät ostoskeskukset mutta myös sellaiset perinteiset ostospaikat kuin Turuhoone eli kauppahalli [kartalla] ja siitä vähän matkan päässä majaansa pitävä tori [kartalla], jonka yhteydessä on myös kauppahalli. Alueella on kaupungin aina vilkas linja-autoasema, jolta vilkkaimpina aikoihin pääsee bussilla Tallinnaan vartin välein ja ympäri vuorokauden. Sen vieressä on hotelleja niin pienelle kuin suurellekin matkakassalle, uimahalli [kartalla], AHHAA-tiedekeskus, 83 metriä korkea Tigutorn eli Etanatorni ja useita eri ostoskeskuksia, joista uusin on toukokuussa 2016 avattu Kvartal [kartalla]. Joenrannalla on alueen teatteri eli Sadamateater [kartalla], jossa on esityksiä syyskuulta toukokuulle. Sen edessä olevalta laiturilta voi nousta jokiristeilylle, ja sen vieressä oleva Turu-silta erottuu edukseen kaupungin siltojen joukosta.

Alueen toisella puolella, Riia-valtakatua yllämäkeen sijaitsevan puistoalueen yhteydessä on kaupungin pääasiallinen kulttuurikompleksi, Vanemuine [kartalla], jossa voi kuulla korkeatasoista musiikkia ja katsella balettia ja teatteriesityksiä. Teatterilla on esityspaikkoja muuallakin kaupungissa, ja niihin kuuluvat samalla Vanemuise-kadulla oleva suuri sali ja Sadamateater. Teatterin alueella on pitkät etäisyydet eikä paljonkaan nähtävää, mutta teatterin edustalta pääsee hyvin kävellen kurvaamaan Tähe-katua [kartalla] pitkin kohti Karlovan asuinaluetta.

Puutaloja Tähe-kadun varrella
Kylämäisessä Karlovassa voi tehdä hyviä ostoksia vanhanajan tyyliin, esimerkiksi Tähe-kadulla.

Karlova

Uuden keskustan vieressä on Karlova, joka on Tarton taidekoulun päämaja [kartalla]. Koulu kuten moni muukin tälle suurelle, idylliselle puutaloalueelle tärkeä sijaitsee Tähe-kadun varrella, jota pitkin kulkee bussi numero 9. Eniten kaikenlaista on Eha-kadun kulmauksessa, jossa on samanniminen bussipysäkki. Karlovan pääkadulla on tällä kohtaa muutama kauppa, kahvila ja Barlova, joka on baarimainen ravintola. Karlovan muihin tärkeisiin kohteisiin kuuluu Karlova park -puistoalue [kartalla], jolla sijaitsee Karlovan kartano (Karlova mõis), Eha- ja Salme-katujen risteyksessä.

Kylämäisessä Karlovassa voi tehdä hyviä ostoksiakin vanhanajan tyyliin, niin Tähe- kuin joillain muillakin kaduilla. Hyvä vintage-liike vanhoille vaatteille ja asusteille on Karlova Butiik (Tähe 25), ja lähellä on myös muitakin liikkeitä. Jonkin verran nähtävää on Õnne- ja Salme-katujen risteyksessä, jossa on liikkeitä ja kirkkoja ja jonne kulkee toinen kaupunginosaa halkova bussi, numero 6. Paljon nähtävää Karlovassa ei ole, mutta siellä on sitä kuulua Tarton tunnelmaa (Tartu vaim) ja siellä on myös muutama majapaikka, joissa todellakin pääsee kaupunginosan henkeen kiinni.

Vaksali

Karlovasta vähän matkan päässä Riian maantien takana oleva Vaksali tulee tutuksi etenkin niille, jotka käyttävät rautatieasemaa [kartalla]. Alueella kannattaa käydä muutenkin, sillä siellä on joitain nähtävyyksiä, etenkin Riia- ja Vanemuise-katujen varsilla. NELK [kartalla] eli eräänlainen kulttuuritehdas on erinomainen vierailupaikka kenelle tahansa luovuudesta kiinnostuneelle. Sen lähistöllä on otettaan viime vuosina parantanut, yliopiston ylläpitämä luonnontieteellinen museo [kartalla], ja sitä vastapäätä Vanemuisen suuri sali, molemmat Vanemuise-kadun varrella. Toinen hyvä alue Vaksalissa on Riia- ja Karlovaan johtavan Väike-Tähe-katujen kulmauksessa [kartalla], mistä löytyvät KGB-museo ja Ekraan-elokuvateatteri. Jonkin matkan päässä tästä eteenpäin on vielä tämän alueen yksi kohokohta, Eliel Saarisen suunnittelema, vuonna 1917 valmistunut Paavalin kirkko [kartalla].

Vaksalissa on jonkin verran myös majapaikkoja, kuten lähellä tätä kulmausta oleva hostel, siellä on jonkin verran kauppoja ja kauppakeskuksia, mutta etäisyydet siellä ovat pitkiä ja puuduttavia.

Annelinn

Jos joenrantaa pitkin kulkee pohjoiseen, saapuu pian tekojärvelle nimeltään Anne kanal [kartalla]. Tämän tekojärven rannoilla on todellista kesäistä rantatunnelmaa, sillä siihen on tuotu hiekkaa, ja matala, kesäisin lämpimäksi tuleva vesi soveltuu hyvin perheen pienimmille. Hiekkarannan vieressä on hyvä Briis-ravintola, jossa on halvat mutta hyvät ruoat ja juomat. Lenkkeilijät kiertävät Anne kanalia terviseradaa eli lenkkipolkua pitkin ja sitä pitkin jos jatkaa kohti pohjoista, saapuu pian suurelle Eedén-kauppakeskukselle [kartalla]. Keskuksen yhteydessä on kaikenlaista pikaruokapaikoista huoltoasemaan, ja sen ohitse kulkevalla Kalda teellä on lisää kaikenlaisia, etenkin autoilijoille soveltuvia kauppoja. Parikin ruokakauppaa on Annelinna keskus -pysäkin vieressä, ja Selveriltä saa myös lippuja julkisiin liikennevälineisiin. Tämä on suuren metsäalueen laitamilla olevia alueita, lähistöllä on myös kaupunginosan huokeahintainen Starest-hotelli [kartalla] mutta etäisyydet ovat täällä pitkiä ja linja-auto on hyvä tapa siirtyä Annelinnan ja keskustan väli. Hyvin tänne tulevat keskustasta ostoskeskus Kvartalin edustalta monet linja-autot, kuten 1, 3 ja 5.

Supilinn

Vanhankaupungin vieressä, kasvitieteellisen puutarhan takana sijaitseva Supilinn [kartalla] on viehättävä puutaloalue, jossa kannattaa ainakin käväistä. Tämä oli suomaata vielä 1800-luvulla mutta silloin sitä alettiin kuivata ja kehittää, ja siitä tuli edullinen, työläisten suosima asuinalue. Alusta lähtien täällä oli paljon viljelyksiä pihoissa, ja katujen nimet, jotka viittaavat papuun, marjaan, herneeseen ja perunaan, ovat saaneet nimensä siitä syystä. Nykyään siellä on paljon kauniita puutaloja, joiden asukkaina ovat vieläkin usein opiskelijat ja taiteilijat. Erityisen hyvä ajankohta vierailla tällä on huhtikuun lopun Supillinan päivien aikaan, ja tietysti kesäkausiina paikka on miellyttävimmillään.

Tähtvere

Supilinnan vieressä sijaitseva Tähtvere on yksi Viron tunnetuimpia kaupunginosia, ja sen alueella on normaalia hienompia omakotitaloja ja jonkin verran ajanvietettä. Sen alueella sijaitsee Tarton Laululava [kartalla], jolla maan ensimmäiset kuorojuhlat vuonna 1869 pidettiin. Sen vieressä on Tähtveren Spordipark [kartalla] eli suuri ja ympäri vuoden monipuolinen urheilupuisto, jossa on Puhkepark ja sen vieressä vielä Dendropark, molemmat hyviä niin kesä- kuin talvilajeillekin. Kaupunginosan nähtävyyksiin kuuluu myös A. Le Coq -panimomuseo [kartalla]. Se on keskustaan johtavan Kreutzwaldi-pääkadun varrella, ja samalla kadulla on myös numerossa 6, aivan panimomuseota vastapäätä, Alvar Aallon suunnittelema Villa Tammekann. Kreutzwaldin varrella sijaitsee myös Tähtveren kartano [kartalla], jolle kuten kaikille muillekin Tähtveren vierailupaikoille pääsee kätevimmin keskustasta busseilla numerot 6, 16 ja 16A.

Ülejoe

Joen toisella puolella oleva Ülejoe on kaupunginosa, joka ei monellekaan tule tutuksi muuten kuin ehkä Atlantis-kompleksin [kartalla] takia. Tämä joenrannalla oleva paikka on hyvä ruokailu- ja illanviettopaikka, ja sen edestä voi nousta jokiristeilylle. Kaupunginosan merkittävimpiin vierailupaikkoihin kuuluu kaupunginmuseon päärakennus (Narva mnt 23) [kartalla], joka on avoinna ti–la klo 11–18. Sen vierestä kulkeva Raatuse-katu on eräänlainen pääkatu, jonka varrella on Raatuse Kaubamaja -ostoskeskuksen [kartalla] yhteydessä suuri ruokakauppa, paljon muita liikkeitä, kahviloita ja ruokapaikkoja. Kadun varrella majailee myös kaupungin suurin ja äänekkäin disko eli Illusion (Raatuse 97), noin kilometrin päässä joenrannalta. Joenrannalla on kesäisin ainakin hyvä käväistä, sillä suuri Ülejoe park tarjoaa suuren ja vehreän puistoalueen.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2016/08

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti