Booking.com
Tallinnan lautta (CC License: Attribution 2.0 Generic)
Tavallinen tapa matkustaa Pärnuun on mennä ensin autolautalla Helsingistä Tallinnaan ja jatkaa sitten sieltä bussilla Pärnuun.

Matkat Pärnuun ja liikkuminen paikan päällä

Pärnuun on vaivatonta siirtyä Suomesta ilman että lentää tai maksaa siitä suuria summia. Suomenlahden yli on kannattavinta siirtyä lautalla Helsingistä, ja Tallinnasta voi matkustaa omalla autolla, linja-autolla tai junalla Pärnuun. Pärnuun voi mennä omatoimimatkalle, ja sinne myös järjestetään mitä erilaisimpia matkoja. Pärnuun on helppo saapua millä keinolla tahansa, siellä liikutaan lähinnä kävellen mutta myös pyöräily on siellä entistä suositumpaa ja linja-autoja ja taksejakin siellä on.

Matkustaminen ja saapuminen Pärnuun

Pärnuun on Suomesta helppo ympäri vuoden matkustaa omatoimisesti tai matkalle, jonka matkatoimisto on järjestänyt. Eniten matkustajia on tietenkin kesäisin, ja etenkin kesä-elokuussa sekä omatoimimatkat että matkatoimiston matkat on järkevä varata hyvissä ajoin etukäteen.

Omatoimimatkalle lähtevät voivat ostaa lauttalippunsa viime tingassakin Helsingin satamista, joskin omalla autolla Suomenlahden ylittävän kannattaa tutkia autolauttojen aikatauluja hyvissä ajoin etukäteen. Omatoimimatkailijan kannattaa ainakin juhannuksen ja elokuun alun välisen ajan varmistaa halutunlaisen majapaikan saatavuus muutama viikko etukäteen, sillä keskikesällä hinta-laatusuhteeltaan parhaat majapaikat menevät ensimmäisinä.

Suomesta ja Helsingistä Tallinnaan

Tallinnaan pääsee Helsingistä helposti ympäri vuoden tiuhaan tahtiin kulkevilla lautoilla. Mahdollisuuksia siirtyä lahden yli on sen verran paljon, että vaihtoehtoihin kannattaa tutustua kunnolla. Kattavan kuvan laivaliikenteestä saa Viroweb-sivuilta.

Lahtea ylittämään lähtiessä on tärkeintä muistaa, että talvikautena (yleensä joulu–huhtikuu) nopeat katamaraanialukset eivät liiku ja että katamaraanit ovat kesäkautenakin kovalla tuulella herkkiä myöhästelemään tai voivat jäädä kokonaan satamaan. Nykyään kaupunkien välin pääsee nopeimmin katamaraanilla noin 90 minuutissa, ja lippujen hinnat vaihtelevat vuodenaikojen mukaan, niin että koulujen kesäloma-ajat ovat kaikkein kallein matkustusajankohta. Liikenteessä on myös parissa tunnissa kulkevia nopeita lauttoja, ja hitaimmat perinteiset tanssin tahdissa heiluvat laivat saattavat matkata kaupunkien väliä reilut kolme tuntia tai yli yönkin.

Tallinnasta ja muualta bussilla, junalla tai lentäen Pärnuun

Omatoimisesti ilman autoa matkustavat pääsevät helposti Tallinnasta bussilla tai junalla Pärnuun 120–150 minuutissa, ja varsin käteviä ja kohtuuhintaisia ovat Tallinnan ja Riian välillä kulkevat bussit, jotka aina pysähtyvät Pärnussa. Linja-autoyhtiöistä parhaat bussit on Lux Express, joka tulee Pärnuun esimerkiksi Riiasta, Tartosta ja Tallinnasta. Sen kyydissä Tallinnasta matka kestää vähän alle 2 tuntia ja maksaa 6–8 euroa ja Riiasta matka kestää 2½ tuntia ja maksaa normaalisti 14–16 euroa. Tietoa kaikkien yhtiöiden lipuista ja aikatauluista saa Tpiletistä.

Linja-autoon voi ottaa pienen lemmikkieläimen, sillä ehdolla että matka on Viron sisäinen, ja sitä varten pitää ostaa erillinen, aikuisen hinnasta 60 % maksava lippu. Polkupyörän voi ottaa maksutta mukaan, jos ruumassa on tilaa, ja siitä on otettava etupyörä pois. Matkalaukun saa ilmaiseksi mukaan ja toisenkin jos ruumassa on tilaa. Bussiin saa ottaa samanlaisen pakaasin kuin lentokoneeseenkin yleensä saa, eli korkeintaan 45 senttiä pisimmältä suunnaltaan.

Linja-autoasema (Bussijaam) [kartalla] sijaitsee keskustassa, vain lyhyen matkan päässä Rüütli-pääkadusta. Sieltä on helppo siirtyä kävellen, taksilla tai paikallisbussilla muualle kaupunkiin, jos siihen on tarvetta. Lähes kaikkialle Pärnun keskustaan rantaa myöten voi kävellä korkeintaan 20–30 minuutissa, joten hyvällä ilmalla matkalla voi jo katsella maisemia. Linja-autoasemalla on matkatavarasäilytys, käymälät ja erilaisia ruokailumahdollisuuksia kioskista kanttiiniin.

Pärnuun pääsee nykyään Tallinnasta rautateitse noin 2½ tunnissa ja 8 euron hinnalla suuntaansa, ja tietoa lipuista ja hinnoista saa Elronin sivuilta. Tallinnasta junat lähtevät Baltian asemalta (Baltijaam), joka on vanhankaupungin vieressä, ja Pärnussa ne saapuvat aina päärautatieasemalle (Raudteejaama) [kartalla]. Asema sijaitsee Papiniidussa, Kaubamajakas-kauppakeskuksen lähellä, muutaman kilometrin matkan päässä keskustasta. Sieltä tulee linja-auto numero 3 linja-autoasemalle keskustaan, ja rautatieaseman edustalla on junien saapuessa takseja.

Pärnuun voi myös lentää muualta, ja jos sinne lentää, saapuu Pärnun lentoasemalle (Lennujaam) [kartalla], joka on aika lähellä keskustaa. Sieltä pääsee muualle kaupunkiin linja-autolinjalla numero 23 tai taksilla.

Matkatoimistojen matkat

Monet kotimaiset matkatoimistot tekevät kylpylä- ja muita matkoja Pärnuun, ja joillekin nämä voivat olla juuri sopivia. Myös pienet, paikalliset matkatoimistot ympäri Suomen tekevät matkoja Pärnuun. Nykyisin matka usein alkaa jo kotikaupungista bussilla, joka vie Helsingin sataman kautta Pärnuun. Järjestetyt matkat eivät ole kovin joustavia, mutta ne ovat kohtuuhintaisia ja vaivattomia.

Esimerkiksi Matkavekka tekee erilaisia matkoja Pärnun kylpylöihin, ja valittavana on eripituisia matkoja parista päivästä viikkoonkin. Monien muiden matkatoimistojen ohella myös Matkapojat, Sagamatkat ja Matkalakeus tekevät matkoja Pärnuun. Pärnuun tehdään matkoja ympäri vuoden, ja sinne mennään kesällä perinteiselle rantalomalle ja ostoksille, talvella lähinnä kylpylähotelleihin. Erilaiset hoidot ovat kylpylöissä hyvissä hinnoissa, mutta tietynlaisia hoitoja haluavan on järkevää hyvissä ajoin etukäteen varata tai ainakin varmistaa, että vapaita aikoja on.

Matkustusajat

Matkustajia Pärnuun on eniten juhannuksesta koulujen alkamiseen, mutta kylpylälomat vetävät ihmisiä Pärnuun ympäri vuoden. Varsinaisia matkustuspiikkejä on vähän, mutta heinäkuussa suomalaiset suuntaavat Pärnuun normaalia enemmän, ja elokuussa muualta Euroopasta tulee jonkin verran muuta kesäkautta enemmän ihmisiä paikalle. Venäläisiä pyörii Pärnun pelastukseksi paikalla entistä enemmän, ja juuri venäläisten matkailijoiden takia Pärnuun on viime vuosina tullut lisää kylpylöitä, palveluita ja ravintoloita, sillä siellä lomailee entistä enemmän ihmisiä ympäri vuoden.

Kävelijöitä
Pärnu on laakea ja miellyttävä kesäkaupunki, jossa paikasta toiseen liikutaan lomalla kävellen.
Kuva: Peter Forsberg

Liikkuminen Pärnussa

Kävely

Pärnu on laakea ja miellyttävä kesäkaupunki, jossa paikasta toiseen liikutaan lomalla kävellen. Keskustassa kuljetaan kävellen paikasta toiseen, ja siellä on kaikkien mukava kävellä turvallisilla kävelykaduilla.

Keskustasta rantaan on jonkin verran kävelymatkaa, reitistä riippuen 10–30 minuuttia, eivätkä kaikki suinkaan halua ravata tätä väliä jatkuvasti. Ranta on leveä, siinä on eri osia, ja joistain sen osista on huomattavasti suorempi ja lyhyempi matka keskustaan kuin toisista. Jos kävely ei innosta mutta kesällä ehdottomasti haluaa viettää aikaa rannalla, on hyvä katsoa hotelli, joka on rannan lähistöllä. Jos taas lähtee Pärnuun muulla mielellä, ydinkeskusta Rüütli-kävelykadun ympäristössä on paras vaihtoehto majapaikalle.

Ydinkeskustassa välimatkat ovat lyhyitä, lyhyessä ajassa voi nähdä paljon ja oikeastaan ainoa pidempi jatkuvasti tehtävä kävelymatka kaupungissa on keskustan ja rannan välillä. Rantabulevardilla ja rannalla on kesäaikaan mukava kävellä, mutta talvisin loskakelit ja jäätävät kadut tekevät ranta-alueilla kävelemisestä vaikeampaa. Talvella voi hyvin majoittua rannan suureen kylpylähotelliin, mutta monessa tapauksessa talvisin majapaikka kannattaa katsoa ydinkeskustasta missä kaikki tärkeä kaupoista ravintoloihin sijaitsee.

Julkinen liikenne

Pärnu on pieni kaupunki, mutta ilman autoa siellä liikkuvat saattavat haluta käyttää kaupungin hyvää bussiverkostoa hyväkseen. Kaupungissa on 26 bussilinjaa, lippuja on monenmoisia ja parilla eurolla voi matkustaa rajattomasti koko päivän. Lippuja saa esimerkiksi R-kioskeilta (yksi matka 0,64 euroa) ja bussikuskeilta (yksi matka 1 euro). Tietoa linjoista, aikatauluista ja hinnoista saa Peatus-sivuilta.

Normaalin linja-autoverkoston lisäksi Pärnussa kulkee ilmaisia busseja. Ne kulkevat Kaubamajakas-ostoskeskukselle, joka on Papiniidun kaupunginosassa. Ilmaiset bussit kiertelevät hotelleja ja keskustan paikkoja kesäkuun alusta toukokuun puoliväliin, ja aikataulun ja pysäkit voi nähdä Kaubamajakkaan verkkosivuilta.

Taksi

Pärnussa on takseja, joilla liikkuminen on edullista. Vartin taksikyyti vaikkapa ydinkeskustasta rannalle maksaa 5–7 euroa. Hyviä taksiyhtiöitä ovat E-takso ja Bristol-takso (puh. +372 443 06 00). Mahdollista on käyttää myös erilaisia taksintilaussovellutuksia, kuten Taxify, jonka kautta voi kaikkialla Baltiassa varata taksin, ja sitä käyttävä myös tietää tarkan hinnan etukäteen.

Pärnussa erityisen paljon takseja asiakkaita odottelemassa ydinkeskustassa on Rüütli plats -aukiolla, Ringi-kadun kulmauksen kohdilla ja myös aukion vieressä olevalla linja-autoasemalla on aina pari taksia. Rannan lähistöllä Mudaravilan edustalla, osoitteessa Ranna puiestee 1 on kesäisin melkoinen määrä takseja.

Polkupyöriä
Rannan tuntumassa ja etenkin rantapromenadilla on mukava pyöräillä, ja sieltä saa myös pyörän vuokralle kesäkauden aikana.
Kuva: Peter Forsberg

Pyöräily

Kesäisin Pärnun tasaisilla ja hiljaisilla kaduilla on mukava pyöräillä, ja pyörällä on autottoman hyvä tutustua lähemmin keskustan ulkopuolisiin osiin. Keskustassa on pyörävuokraamo, josta saa pyörän vuorokaudeksi vuokralle 10 eurolla, ja se on Rüütli-kävelykadun numerossa 19. Rannan tuntumassa ja etenkin rantapromenadilla on mukava pyöräillä, ja sieltä saa myös pyörän vuokralle kesäkauden aikana. Töruke Rattarent aivan Mudaravilan vieressä, Supelusen ja Ranna puiesteen kulmauksessa vuokraa pyöriä kesäkuun alusta elokuun loppuun klo 9–19.

Pärnussa voi hyvin pyöräillä itsekseen, mutta siellä voi myös ottaa osaa opastetulle pyöräilykierrokselle.

Autoilu ja auton vuokraaminen

Moni tulee Suomesta omalla autolla Pärnuun, ja tämä onkin hyvä vaihtoehto paljon shoppailemaan mieliville ja pienille porukoille. Maantie Tallinnasta Pärnuun on hyvässä kunnossa, ja matkan Tallinnan satamasta tänne ajaa parissa tunnissa. Pärnun keskustassa ja sen ympäristössä liikennettä on ympäri vuoden vähän, eikä siellä ole hankala kaupunkia tuntemattomankaan suunnistaa autolla. Keskustan ulkopuolella sijaitseviin kauppakeskuksiin suuntaavien kannattaa kiinnittää erityistä huomiota karttaan tai navigaattoriin, sillä Viron teillä on helppo mennä väärään suuntaan ja eksyäkin. Autoilijan on hyvä pitää mielessä, että promilleraja on vain 0,2 promillea, joka ei oikeastaan riitä edes yhteen juomaan. Lisäksi mukana pitää olla erilaisia varusteita, kuten jauhesammutin, kaksi rengasstopparia ja ensiapuvälineet.

Jos Pärnussa tulee mieleen, että auton voisi vuokrata, on siellä niin lentoasemalla kuin muuallakin autovuokraamoja. Hertzillä on pisteet sekä lentoasemalla että linja-autoaseman vieressä olevassa Port Artur 2 -ostoskeskuksessa (Lai 11).

Teksti: Peter Forsberg
Kuvat: Jean-Pierre Dalbéra /Flickr, Peter Forsberg
2016/09

Lukijoiden kommentteja

Asiallisen tuntuista tietoa. Elokuun loppupuolella tekemäni matkan jälkeen voin kommentoida miten on. /ilona

Pärnu on tosi kiva kesäkaupunki. Bussilla pääsee kätevästi alle 10e/henkilö/suunta. Kannattaa varata bussimatka ajoissa, sillä matkat ovat suosittuja. Olemme käyneet Pärnussa kaksi kertaa, ja kesällä lähdemme uudestaan. Ruokailu on edullista, mutta jos haluat ostaa alkoholituotteita, ne kannattaa ostaa Tallinnasta :) /Taja

Tietäisikö kukaan kertoa miten liikkuminen koiran kanssa julkisilla onnistuu Virossa? Ottavatko ylipäätään kyytiin? /riivaajat
Vastaus: Ottavat

Kaksi kertaa vuodessa Pärnussa hoitelen kampaajan, hieronnat ym. hoidot, puolet halvempaa kuin Suomessa, ainakin pääkaupunkiseudulla. Ikaalisten matkatoimiston kautta vaivattomin matka, hyvät oppaat jne. Yli 70v matkustavat ilmaiseksi Pärnun kaupunkiliikenteen busseissa, myös turistit. /Irmeli

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti