Espanja – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Suomesta Las Palmasiin ja muualle Gran Canarian saarelle siirrytään lentämällä Gran Canarian lentoasemalle. Linja-autot kulkevat melko laajassa Las Palmasissa kaikkialle, mutta turistille näille vihreille busseille on käyttöä lähinnä lentokenttämatkoilla ja kaupungin kahden pääosan välillä siirtymiseen.
koristekuva Valtaosa suomalaisista matkustajista lentää Edinburghiin, ja lentoasema sijaitsee reilun 15 kilometrin päässä kaupungin keskustasta. Edinburghiin voi matkustaa myös laskeutumalla jollekin muulle lentoasemalle, ja niistä Glasgow on kaikkein helpoimman matkan päässä.
Lue myös
koristekuvaViron kylpylät ovat äärimmäisen monipuolisia, ja niiden joukosta kuka tahansa voi löytää unelmiensa kylpylän. Eniten kylpylöitä on suurimmissa kaupungeissa, mutta kylpylähotelleja on myös pienillä paikkakunnilla ja kansallispuistoissa metsien keskellä. Lue lisää Viron kylpylöistä
Hotelleja – Sevilla
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Taksi ja lentokenttäbussi Plaza de Armas -aseman edessä
Lentoasemalta keskustaan on paras tulla EA-bussilla, joka kulkee puolen tunnin välein. Päätepysäkki on Plaza de Armas -linja-autoasema.

Sevillan matkat, lennot ja saapuminen perille

Lentäen Sevillaan saapuvan on helppoa linja-autolla tai taksilla siirtyä suhteellisen lyhyen matkan keskustaan. Jos Sevillaan saapuu rautateitse tai linja-autolla muualta Andalusiasta tai Espanjasta, on rautatie- ja linja-autoasemilta vaivatonta siirtyä muualle kaupunkiin.

Sevillaan voi tehdä joustavan, kohtuuhintaisen omatoimimatkan, tai sinne voi lähteä matkatoimiston järjestämälle matkalle. Sevillaan voi periaatteessa matkustaa ympäri vuoden, mutta sinne matkaavan on hyvä tietää matkustuspiikeistä ja muista normaalia huonommista ajankohdista.

Sevillan lentoasemalta keskustaan

Sevillan kansainvälinen San Pablo -lentoasema sijaitsee 25 minuutin automatkan päässä ydinkeskustasta. Sieltä keskustaan on paras tulla EA-bussilla, joka kulkee puolen tunnin välein klo 5.20–00.45. Päätepysäkki on Plaza de Armas -linja-autoasema, joka on kuitenkin hivenen syrjässä useimpia majapaikkoja ajatellen. Muita mahdollisia pysäkkejä on Paseo de Colón -härkätaisteluareenan edessä oleva pysäkki, ja tästä on hyvä kulkea vanhaan keskustaan ja Trianaan. Toinen hyvä pysäkki, etenkin niille, joiden majapaikka on vanhoissa osissa kuten Santa Cruzissa, on Avenida Carlos V (Prado de San Sebastián). Tästä on mahdollista metrolla kulkea esimerkiksi Nervión-asemalle tai sitten raitiovaunulla esimerkiksi Plaza Nueva -pysäkille, joka on aivan keskellä vanhoja osia. EA:n aikatauluja voi katsella Tussamin sivuilta.

Lippuja voi ostaa kuskilta, ja yksittäinen lippu maksaa 4 euroa, mutta jos aikoo saman vuorokauden aikana käyttää enemmänkin julkisia, kannattaa sijoittaa 6 euroa maksavaan päivälippuun.

Taksit kuljettavat kentältä keskustaan 22–31 eurolla. Summa on nykyisin kiinteä eikä taksista kannata maksaa paljon yli 20 euroa.

Mahdollista on myös kulkea lentoasemalta muualle kaupunkiin shuttle-tyylisellä kuljetuksella kuten minibussilla esimerkiksi normaalia suuremman porukan kanssa. Yksi hyvä yhtiö tähän on Shuttle Direct.

Jerezin lentoasemalta keskustaan

Ryanair ja jotkin muut halpalentoyhtiöt lentävät Jereziin, joka on vähän alle 100 kilometrin päässä Sevillasta. Edullisin ja vähiten ruuhkista riippuvainen kuljetus sieltä Sevillaan on juna. Rautatieasema on aivan Jerezin lentoaseman vieressä, ja yhdensuuntainen matka maksaa noin 11 euroa. Lipun voi hankkia etukäteen verkkosivujen kautta, tai sen voi ostaa asemalta ennen matkaa. Junia tulee 1–2 tunnin välein päiväsaikaan, joten aikatauluja on hyvä katsella etukäteen. Paras asema jäädä pois on San Bernardo, jolta pääsee raitiovaunulla, metrolla tai taksilla etenemään muualle Sevillaan. Matka Jerezistä Sevillaan kestää vähän alle tunnin suuntaansa.

Toinen vaihtoehto tehdä tämä reilun tunnin kestävä matka on Suntransfers, ja se tietenkin on kalliimpi ja mukavampi kyyti kuin juna.

Rautateitse Sevillaan

Jos Sevillaan tulee esimerkiksi Malagasta tai Cádizin suunnalta, tai jos on menossa vierailemaan näissä kaupungeissa, hyvä asema nousta junan kyydistä tai sen kyytiin on San Bernardo [kartalla]. Sieltä on sekä metro- että kenties sitä kätevämpi raitiovaunuyhteys muualle kaupunkiin. Raitiovaunu kulkee kohti Plaza Nuevaa, joka on aivan vanhojen osien naapurissa.

Jos Sevillaan saapuu Madridin suunnalta tai joistain muista paikoista, on pääteasema Santa Justa [kartalla]. Se on hivenen kauempana, mutta sieltä pääsee linja-autolla esimerkiksi Prado de San Sebastián -aukiolle ja Plaza de Armas -linja-autoasemalle. Pradolta pääsee raitiovaunulla tai metrolla etenemään muualle kaupunkiin, ja siitä on lyhyt matka keskustan pääpaikoille kävellenkin.

Prado de San Sebastian -linja-autoasema
Prado de San Sebastiánin linja-autoasema on hyvien liikenneyhteyksien vieressä, ja sieltä on helppo siirtyä metrolla tai raitiovaunulla muualle. Sinne tulee paljon linja-autoja muualta Andalusiasta.

Linja-autolla Sevillaan

Sevillan keskustassa on kaksi linja-autoasemaa: Prado de San Sebastián ja Plaza de Armas. Prado on hyvien liikenneyhteyksien vieressä, ja sieltä on helppo siirtyä metrolla tai raitiovaunulla muualle. Sinne tulee paljon linja-autoja muualta Andalusiasta. Toinen linja-autoasema on Plaza de Armas, joka on joenrannalla melko keskustassa, mutta sieltä on harvalle majapaikalle aivan lyhyt matka. Sinne tulee busseja niin Andalusiasta kuin muualtakin, ja muista maista kuten Portugalista saapuvat bussit tulevat sinne, kuten myös monista Espanjan suurista kaupungeista.

Matkustaminen ja matkat Suomesta Sevillaan

Sevillaan voi matkustaa Suomesta niin matkatoimiston järjestämälle matkalle kuin omatoimisestikin, ja sinne on mahdollista lähteä lomalle ympäri vuoden. Matkatoimiston kautta varattuna matkat ovat yleensä viikon tai pitkän viikonlopun mittaisia ja päivää kohti sitä edullisempia mitä pidempään matka kestää.

Omatoimimatkat

Edullisinta ja joustavinta Sevillaan on matkustaa omatoimisesti. Omatoimimatkailija voi helposti yhdistää Sevillassa vierailuun muitakin kohteita, ja esimerkiksi mahdollista on viettää jonkin aikaa sisämaassa Sevillassa ja sitten lähteä Costa del Sol -rannikon tai Cádizin rannoille. Sevillan-matkaan voi helposti yhdistää myös vierailun muissa Andalusian sisämaan merkittävimmissä kaupungeissa, kuten Granadassa. Vain reilun parin tunnin nopean junamatkan päässä oleva Madridkin on sekin mahdollista yhdistää Sevillan-matkaan. Nopein mutta myös kallein tapa siirtyä Madridista Sevillaan on huippunopea AVE-juna, josta vastaa Renfe. Portugalin pääkaupunki Lissabon on sekin melko lähellä Sevillaa, ja sieltä voi tulla kauniita maisemia katsellen Alsan linja-autoilla, jotka kulkevat Algarven kautta.

Sevillaan on hankala lentää Helsingistä tai muualta Suomesta, sillä suoria lentoja ei tällä hetkellä ole ja matkaan kuluu vähintään noin 7 tuntia suuntaansa. Edullisimmillaan välilaskullisen lennon saa noin 100 eurolla suuntaansa. Kohtuuhintainen espanjalainen lentoyhtiö on Vueling. Toinen yleensä kohtuuhintainen vaihtoehto on Norwegian. Perinteisistä lentoyhtiöistä Iberia ja Finnair tekevät yleensä varsin hintavia, välilaskullisia lentoja Helsingin ja Sevillan välillä. Edullisempaa onkin lentää ensin Madridiin.

Väkijoukko Santa Cruzin alueella
Viikonloppuisin Sevillassa on aina enemmän ihmisiä kuin viikolla. Vilkkaita ajanjaksoja ovat pääsiäinen, pari viikkoa sen jälkeen pidettävä messuviikko, lokakuun syyslomaviikot ja viikot joulukuun puolivälistä loppiaiseen.

Järjestetyt matkat

Matkoja Sevillaan tekevät monet suuret matkatoimistot, mutta myös pienemmät, paikalliset matkatoimistot voivat räätälöidä halutunlaisen matkan, usein melkoista korvausta vastaan. Esimerkiksi Kaleva Travel tekee lennot ja hotellin sisältäviä pakettimatkoja, jotka ovat hintavia ja joiden lennot saapuvat myöhään illalla ja lähtevät aikaisin aamulla. Sevillaan ei kannatakaan Kaleva Travelin eikä muidenkaan yhtiöiden matkoilla lähteä lyhyelle lomalle, sillä viikko tulee lähes yhtä edulliseksi kuin kolmen päivän matka, jonka aikana jää vain kaksi kokonaista vuorokautta tutustua Sevillaan. Lentoajat vaihtelevat jonkin verran matkustusajankohdan ja -päivän mukaan, ja viikon loman voi viettää siellä alkaen noin 800 eurolla.

Matkatoimistot tekevät myös Andalusian kiertomatkoja, joiden aikana tiiviiseen tahtiin tutustutaan moneen eri kohteeseen. Sevillassa on aikaa yleensä vain päivä, mutta matkoilla tulee nähtyä useita hienoja kaupunkeja ja rantapaikkoja.

Ajankohta vaikuttaa hintaan ja myös siihen, kuinka paljon matkustajia lähtee lomalle. Perinteisesti kotimaiset matkatoimistot laskuttavat matkoista eniten ja kysyntääkin on eniten hiihtolomalla, pääsiäisenä, kesälomien alettua, syyslomaviikoilla ja ajalla joulusta loppiaiseen.

Parhaat matkustusajankohdat

Niin omatoimimatkailijan kuin pakettimatkalle lähtevänkin on hyvä suunnata Sevillaan tai Andalusiaan vältellen sellaisia kiireisiä matkustusaikoja kuin pääsiäinen, pari viikkoa sen jälkeen pidettävä messuviikko, lokakuun syyslomaviikot ja viikot joulukuun puolivälistä loppiaiseen. Rahaa voi säästää ja nähtävyyksiä tutkia väljemmissä olosuhteissa myös ympäri vuoden, jos suuntaa omatoimimatkalle kaupunkiin muulloin kuin viikonloppuisin, jolloin Sevillassa on aina enemmän ihmisiä kuin viikolla. Pääsiäinen on ajankohta, jolloin Sevillaan ei ainakaan ensimmäistä kertaa kannata lähteä tutustumaan. Jos Sevillaan haluaa matkustaa pääsiäisenä tai myös lokakuun lomaviikkojen aikana kuun puolivälissä, kannattaa varaukset tehdä hyvissä ajoin etukäteen, ainakin pari kolme kuukautta ennen matkaa.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
Tarkistettu ja uudistettu: 2016/03

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Tilaa uutiskirjeemme

Lue ensimmäisten joukossa uusista oppaista, artikkeleista ja muista Pienen matkaoppaan kuulumisista.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti